Uitzettingen in de Noordervaart.

Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

04-11-2003 20:20

Rijkswaterstaat heeft in overleg met de OVB besloten om 1730 kg schupkarper en 1200 kg graskarper uit te zetten in de Noordervaart.
De uitzettingen geschieden om de kosten te drukken van de maai werkzaamheden.

Ik heb zojuist de bevestiging gekregen dat dit doorgaat.

Fijn voor de vissers op dit kanaal!


Wil.
Gebruikersavatar
Roy van Goor
Berichten: 865
Lid geworden op: 02-02-2002 01:00
Locatie: maasbracht

04-11-2003 20:32

kunnen beter de rotonde weg halen voor dat geld.....
denk dat het weinig nut heeft om karpers daar uit te zetten.
zeker als de bedoeling is om de uitbundige plantengroei daar tegen te gaan.
we zullen zien wat het brengt..
gr roy
Peter Otte
Berichten: 1261
Lid geworden op: 10-01-2003 01:00
Locatie: Veghel

04-11-2003 21:55

Tja, Wil jammer dat er geen VBC is in dat gebied. De vraag is voor mij weet de Federatie Limburg hier niets van af. Die moet toch in kunnen schatten wat de invloed op het bestaande bestand aan karper. Kan me ook niet voorstellen dat een organisatie als de OVB hier klakkeloos aan mee werkt. De OVB kweekt niets meer,de karper kan dus alleen maar van een Beroepsvisser afkomen, zo blijven we maar weer in een cirkeltje rond draaien.
De KSN, wij karpervissers willen niet dat men karper verplaatst, De OVB deelt als ik het goed heb dit standpunt, en werkt er vervolgens wel aan mee.
Hoop dat men dit soort vragen goed kan beantwoorden, kan zijn dat ik het niet snap er zal ongetwijfeld op gereageerd worden hoop ik.



Ps, ik vis er persoonlijk niet, vraag me af hoe die mensen die er vissen de zaak in schatten.
Afwachten en dan maar hopen dat het goed afloopt vind ik toch iets te gemakkelijk.

Groeten, Peter
Gebruikersavatar
William Crommentuijn
Berichten: 504
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: grubbenvorst

04-11-2003 23:24

Dat zijn ook een stel van die pennenlikkers bij mekaar, en dan maar 200 kg karper per kilometer erbij. Ben er echt heeeeel blij mee!!!

Effe over dat maaien,
Ze maaien vanaf de niesakker-brug tot het deurnes kanaal, vanaf hier tot beringe doen ze maar niet want dat levert ze toch niks op.
Ze hebben een dikke week geleden ook gemaaid, niet echt strak naar mijn mening, want de helft van het kanaal is nog begroeid. (alleen doorstroom willen ze hebben).
De waterplanten die nu gemaaid zijn stromen het deurnes kanaal in en das nou ook niet echt fijn want resultaat is dat hier praktisch niet te vissen is.

Ik ben echt geen zwartkijker of extreem sceptisch maar wie heeft die fucking lelijke bordjes gezien om de 50 meter, symbolizerend voor het kanaal dat napoleon in gedachte had. Gvd een geintje van een slordige 250 000 euro's !!!

altjeblieft laat dat kanaal in z'n waarde, en ga niks doen met het bestand.

Wie weet waar ik mijn bezwaar met gevolg kan uiten???

mvg william
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

04-11-2003 23:55

Wil/Peter: Wil, is er ook een visrechthebbende op dat water? HSV of Federatie? Zo ja, dan kan alleen de visrechthebbende de beslissing over het al of niet uitzetten van vis nemen. Zo neen, dan kan Rijkswaterstaat dit doen als eigenaar van dit kanaal.
Peter: zowel spiegel-, schub- en graskarper worden nog wel degelijk door de OVB geleverd!
De uitzetting van graskarper is trouwens aan voorwaarden gebonden, dit mag niet 'zomaar', ook niet door een visrechthebbende of eigenaar van een water.

Hiertegen protesteren kan dus bij de visrechthebbende en als die er niet is bij Rijkswaterstaat
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

05-11-2003 08:37

Dat ze graskarper eropzetten om de wiergroei in te perken heb ikzelf nog niet zo'n moeite mee, maar waarom in hemelsnaam die gekloonde, langzaamgroeiende OVB schubs. Wat is hier de reden van??? Er zit voldoende karper en je kan er met de goede aanpak altijd wel een visje vangen. Mensen zitten daar niet om veel klein grut te vangen, ze hebben liever een paar betere vissen. Die wiergroei is voor mij trouwens net de uitdaging om op het kanaal te vissen, maakt het een wat moeilijkere en spannende visserij dan op een rechte sloot.

St. Petrus is trouwens de visrechthebbende aldaar, snap niet hoe die er ineens bijkomen om zo'n berg schubkarper uit te zetten. Triest, maar gelukkig vissen er behoorlijk wat duitsers op het kanaal, vangen die ook eens een visje :wink:

William, koste die belachelijk fluo blauwe paaltjes 250.000 EURO??!! Te gek voor woorden en compleet zinloos, misschien een leuk iets voor het programma over de Balk.

mvg

Bart van den Hurk
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

05-11-2003 08:52

Aart,zoals Bart al aangaf is HSV ST.Petrus uit Weert de visrechthebbende.
Ik ben momenteel aan het wachten op een aantal antwoorden op vragen mijnerzijds over het uitzetbeleid.

Niet helemaal duidelijk is op dit moment of de HSV heeft ingestemt met het uitzetten van zulke hoeveelheden karper.

Het idee zelf van de uitzettingen is van Rijkswaterstaat zoals ik begrepen heb,welliswaar in overleg met de OVB.

De graskarper kan ik begrijpen,er waren ook veel klachten van leden van de HSV over het niet meer bevisbaar zijn van de Noordervaart(?)
Wat in godsnaam de schupkarper daar aan moet gaan doen is me niet helemaal duidelijk.

Bart,ik heb een vraag richting HSV gedaan over wat voor type schupkarper het gaat.


Wil.
Robert de Wilt
Berichten: 422
Lid geworden op: 19-04-2002 02:00
Locatie: Capelle a/d IJssel (Zuid-Holland)
Contacteer:

05-11-2003 10:51

dat van die schubkarper begrijp ik ook niet helemaal, ook al ken ik het water zelf niet.
Ik neem aan dat het water afgesloten is of in ieder geval niet in open verbinding staat met andere watern, bijv. d.m.v. een rooster of hek, want graskarper mag wettelijk alleen worden uitgezet in afgesloten wateren (afgezette waterpartijen of afgeschermde stelsels van waterlopen) omdat ze anders een te grote invloed op ecosystemen hebben. Dat kosten drukken van de maaiwerkzaamheden vind ik ook vreemd.

Bij een overschot aan brasem en karper (ecologisch gezien bijna altijd een overschot) vertroebeld het water wat in veel gevallen betekend dat de hoeveelheid voedingsstoffen toeneemt. Door vertroebeling verdwijnen veel lichtgevoelige planten.
Ervan uitgaande dat de beheerder(s) van die vaart de aanwezige planten zo veel mogelijk weg willen, zullen het geen zeldzame soorten betreffen.
Uit onderzoek is gebleken dat na verwijdering van 75% van de vissen het water vrijwel direct na de ingreep helder wordt al kan het in de loop van het seizoen weer enigszins vertroebelen. Na vier of vijf jaar kan het water blijvend helder zijn. In hoeverre het water ook op lange termijn helder blijft hangt af van twee factoren;
**ontwikkeling begroeiing (Om de brasemstand langdurig in stand te houden is het belangrijk dat er voldoende snoek in het water aanwezig is. Hiervoor is een rijke (met zeldzame soorten) waterbegroeiing noodzakelijk.
**Toevoer voedingsstoffen (Wanneer de toevoer van voedingsstoffen door blijft gaan, bijv. door inlaat van voedselrijk(er) water, kan op den duur opnieuw verbraseming optreden. Bij een te hoge belasting (vooral fosfaat) kan de snoek de jonge aanwas van brasem en andere witvis niet meer aan.

Kortom, bij het beheer moet worden gelet op het voorkomen van voedselverrijking, o.a. door geen inlaat van voedselrijk water, afvoeren van slib en maairesten en een gezonde visstand, dus veel snoek en ruischvoorn en weinig brasem en karper(!).

Nog even wat betreft die graskarpers;
Bij het uitzetten van graskarpers in lage dichtheden (50 tot maximaal 150 kg. per ha.) kan het een natuurvriendelijker methode zijn dan frequent maaien of machinaal schonen omdat graskarpers geleidelijker ingrijpen. Bij lage dichtheden wordt bovendien niet alle begroeiing weggegeten zodat ook andere waterorganismen een kans krijgen.

Als ik kijk naar die 1200 kg ben ik erg benieuwd naar hoeveel hectare ik dat moet vertalen.
Als er een te hoge dichtheid wordt ingezet zijn de gevolgen;
-verdwijnen alle begroeiing- (door het verloren gaan van schuilplaats en voedsel gaan veel soorten verloren)

-voedselverrijking- Graskarpers verteren hun voedsel onvolledig. Ze eten daarom veel en produceren relatief veel mest. Bij hoge bezetting treedt daarom een aanzienlijke voedselverrijking op, wat weer resulteert in meer voedingsstoffen voor algemenere ongewenste waterplantsoorten die sterke concurrentiekracht hebben met als gevolg vertroebeling van het water door verdwijning van vitale soorten en een toename van alg.

Het wettelijk maximum om graskarper uit te zetten is 250 kilo per hectare, dit hangt verder af van het annatal uitzettingen en de leeftijd van de uitgezetten vis.
In de praktijk schijnt er nogal regelmatig gaas en hekwerk te worden verwijderd waardoor de graskarpers zich kunnen verspreiden over andere delen van het water.
Er moet dus noga voorzichtig worden omgegaan met het uitzetten van graskarper, en als ik lees dat er ook een zooi schubkarper wordt uitgezet is dit zeer tegenstrijdig!


_________________
Met vriendelijke groet,
Robert.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Robert de Wilt op 2003-11-05 10:56 ]</font>
Gebruikersavatar
William Crommentuijn
Berichten: 504
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: grubbenvorst

05-11-2003 10:58

Volgens mij is sint petrus niet echt de volledige rechthebbende. Ik ben er geen specialist in maar als je een grote vergunning hebt van de federatie noord limburg dan mag je op het volledige kanaal vissen (nederweert-beringe). met de vergunning van sint petrus mag je vanaf nederweert tot de meyelse rotonde vissen. En met de vergunning van een of andere locale visclub uit meyel mag je vanaf de rotonde tot beringe vissen.

Mijn grootste zorg van die uitzettingen is wat bart aanhaalt. Je vist er niet voor een paar kleinere ovb schubjes (met alle respect voor kleinere vissen verder). Je gaat in mijn geval niet wekelijks kilometers rijden om te voeren voor zoiets, dan kan ik dichter bij huis ook terecht.

Even over het fenomeen graskarper.

Een paar honderd meter van mijn huis ligt een wonderschone put van ongeveer 1,5 hectare (dit is dus een afgesloten water). In de zomer zit dit voor 75 % dicht door wier. Nu hebben ze 2 jaar terug 150 kilo graskarper uitgezet om wier te bestrijden.In de laatste zomer zat het nog steeds dicht met wier. Ook zwemmen er op dit putje zon 60 ovb schubs.

Dit is dus een klein/controleerbaar (weinig moffen, polen, en ander gespuis) en afgeloten putje.

Op de noordervaart kunnen de uitgezette vissen weg, overal naartoe. Ze kunnen via het d-kanaal, en de helenavaart alle kanten heen.
In de zomer kom je er geregelt een duitser/pool tegen, controleurs daarintegen veel minder.
Al deze duitse wagens hebben vaak een grote kofferbak als je weet wat ik bedoel. En ze vinden echt alles lekker: brasem, zeelt, graskarper, mischien zelfs wel meerkoet.

Wat ik wil zeggen is dat het resultaat van het beoogde mischien tegen zal vallen.
Stop de centen dan nog liever in een maaiboot voor de rechthebbende zelf.
Gebruikersavatar
William Crommentuijn
Berichten: 504
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: grubbenvorst

05-11-2003 11:06

O ja dit is verder wel interesant voor wat betreft het water zelf:

http://www.zl.nl/nl/html/module/infocd/ ... rvaart.pdf
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

05-11-2003 14:56

16 km x 15 meter, dus een oppervlak van 160 x 0.15 hectare = 24 hectare wateroppervlakte. Dit is dus een 50 kg graskarper per hectare wateroppervlak.

Het water staat inderdaad helemaal in de grote vergunning william, doordat zowel de visclub van Meijel en Weert het water aangemeld hebben voor deze vergunning (sinds het niet meer openbaar vaarwater is). Dit veranderd niks aan de visrechthebbende, namelijk Weert en Meijel. Het initiatief om te maaien kwam van Weert in samenwerking met de camping. Dit vier keer per jaar maaien blijkt nu onvoldoende en als ze het ook nog eens niet goed doen zoals jij al zegt zeer inefficient. De uitzetting zou dus eigenlijk goedgekeurd moeten zijn door de beide verenigingen, aangezien zij houder zijn van het visrecht (tenminste als ik mij niet vergis). Ik weet wel dat het als het echt door gaat een regelrechte plaat wordt en een ramp voor elke visser, waarbij naar ik verwacht zelfs de huidige populatie in gewicht terug zal vallen. En ze zijn net zo mooi daarin aan het toenemen! Jammer.

Wil, hopelijk wat verduidelijking van hun kant.

mvg

Bart van den hurk
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

05-11-2003 14:58

Als ze slim zijn zetten ze trouwens zeer jonge graskarper uit, deze eten namelijk het meeste groen als ze in de eerste levensjaren zijn en dus vol in de groei. Op het moment dat een graskarper volgroeid is eet hij lang niet zoveel meer.

mvg

Bart van den Hurk

Dat ze er nog maar een jaar mee wachten, dan ben ik wel klaar daar hoop ik!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Bart van den Hurk op 2003-11-05 14:59 ]</font>
Gebruikersavatar
Mark Noorman
Berichten: 1922
Lid geworden op: 14-01-2002 01:00
Locatie: Zeist

05-11-2003 14:59

Bart,

Zeer jonge graskarper is echter wel goed snoekenvoer...

Groeten,

Mark
Robert de Wilt
Berichten: 422
Lid geworden op: 19-04-2002 02:00
Locatie: Capelle a/d IJssel (Zuid-Holland)
Contacteer:

05-11-2003 16:34

Ik ken een water waar men te kleine graskarpertjes heeft uitgezet (ik geloof tot 30 cm) en binnen een jaar was er geen graskarper meer te bekennen, maar waren er plots wel veel moddervette snoeken.....
Ook de aalscholvers zullen rijkelijk geprofiteerd hebben denk ik....

50 kg per hectare is relatief weinig, ervan uitgaande dat ook nog een percentage doodgaat enzovoort.

Bart, een graskarper is vrij snel volgroeid, dus dan zou je alleen voor die eerste paar jaartjes allemaal jonkies moeten uitzetten die toch al vrij snel volgroeid zullen zijn....en dan he je ook gelijk meer graskarper later, wat je misschien helemaal niet wilt....
Als een graskarper volgroeid is kan hij heus nog wel aanzienlijke hoeveelheden waterplanten wegwerken.
Naar mijn mening is dat inzetten van graskarpers op zich allemaal niet zo gek enzo, maar kan beter eerst gedegen onderzoek gedaan worden naar verandering van samenstelling van het betreffende water. Door de omstandigheden (zuurtegraad, voedselrijkdom, fosfaat enzovoort) te beinvloeden kan ook al een hele grote invloed hebben op het aantal waterplanten. En natuurlijk vis wegvangen in zijn algemeenheid, maar dan zit je met de vraag of de hengelaars instemmen met een ecologisch bestand met weinig witvis en karper......
Voor degene die het water kent, kan die misschien vertellen of het water echt helder is of troebel?
Met vriendelijke groet,
Robert.
ruud nijssen
Berichten: 87
Lid geworden op: 05-11-2003 01:00
Locatie: Meijel

05-11-2003 22:04

Op 2003-11-04 20:20, schreef Wil Jeurninck:
Rijkswaterstaat heeft in overleg met de OVB besloten om 1730 kg schupkarper en 1200 kg graskarper uit te zetten in de Noordervaart.
De uitzettingen geschieden om de kosten te drukken van de maai werkzaamheden.

Ik heb zojuist de bevestiging gekregen dat dit doorgaat.

Fijn voor de vissers op dit kanaal!


Wil.

ruud nijssen
Berichten: 87
Lid geworden op: 05-11-2003 01:00
Locatie: Meijel

05-11-2003 22:10

Hallo vissers ik ben nieuw op het forum.

ik wou even iets kwijt over de noorervaart.
Bij mijn weten klopt het verhaal over de graskarper als een bus.
maar van de schubkarper niet er is 14 dagen geleden 250 kilo ovb schub uitgezet en volgens St petres zal het hier ook bij blijven.
PS de bedoeling was om spiegel uit tezetten maar die kon niet geleverdt worden.








[/quote]
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

05-11-2003 22:47

Ruud,de info over de schupkarpers heb ik gekregen van Dhr.Theijbers,verantwoordelijk voor het uitzetbeleid van de HSV ST.Petrus,ik hoop dat ik toch mag aannemen dat die info klopt.
Het was ook zijn info dat het om een uitzetting ging van 1730 kg schupkarpers en geen spiegels,de graskarpers zou om plus/minus 1200 kg gaan.

De info is van 4-11-03 dus precies 1 dag oud.


Maar van mij mag het bij de 250 kg blijven hoor.


Wil.
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

06-11-2003 00:07

Heren,

De exacte aantal kilo's is nog even niet bekend, maar dat komt nog.

De uitzettingen van graskarperzijn volgens voorstel van de plaatselijke HSV. De OVB in persoon van Gerwin, heeft voorgesteld om ook gewone karper uit te zetten omdat na afvissing bleek, dat het bestand niet al te groot was.

De water beheerder is in kennis gesteld en heeft voorgesteld de kosten te dragen.

Er is en zal geen sprake zijn van overbeztting.

MVG en de groeten van Aart,

Klaas
Gebruikersavatar
Bart Smol
Berichten: 438
Lid geworden op: 09-01-2002 01:00

06-11-2003 17:14

maar wanneer word of is de karper uitgezet ?
en om hoeveel kilo gaat het nou precies ?
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

07-11-2003 14:43

Ruud ik heb je mail willen beantwoorden maar krijg hem iedere keer als ik hem verstuur retour gestuurt,hij wordt niet geaccepteert door je mailhost.


Wil.
Gebruikersavatar
William Crommentuijn
Berichten: 504
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: grubbenvorst

13-11-2003 23:56

Heren,

blijkt dat de visjes al zijn uitgezet (alleen de schubs),

Nu het volgende schokkende nieuws:

Er zijn bij de camping stropers gesignaleerd, die al regelmatig elektrisch hebben gevist.'

Nu blijken er op dit moment ook fuiken in te staan (vanaf de nieuwe brug richting camping over het zand pad). Ik heb zelf de laatste dagen geen tijd gehad om te kijken, en ik kreeg de informatie via via, maar het kwam van een vliegvisser die er met een belly boat aan de gang was. Hij zag in de fuiken kleien schubjes van een 30-40 cm.

Wie weet meer??

mail ff of pb aub

bvd william,
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

14-11-2003 10:31

melden;

http://www.aid.nl

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
Bart Smol
Berichten: 438
Lid geworden op: 09-01-2002 01:00

14-11-2003 17:22

zal morgen eens opzoek gaan naar de netten en Als ik ze vind ff melding maken bij de aid
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

14-11-2003 19:05

Tevens s.v.p. melden bij de HSV en de Federatie.
ruud nijssen
Berichten: 87
Lid geworden op: 05-11-2003 01:00
Locatie: Meijel

14-11-2003 19:36

Hallo ik loop 2 maal per week met mijn hond in die omgeving en ken veel vissers van dit water en ik heb er niks van gehoord.
Het is wel bekend dat er op de camping niet zo nou naar de vergunningen en regels gekeken word!!
ik zelf heb vorig jaar de AID al eens in geschakeld voor een al te ijverige snoekvisser!
verder zou het mij verbazen als al die pootvis al zo ver is gezwommen met 8 graden als water temp maar goed het is niet onmogelijk.
Verder zal ik morgen zelf eens gaan kijken en informeren.
Groeten Ruud.