gehaltes in bollie


Plaats reactie
patrick de GRoot
Berichten: 352
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: leidschendam

12-10-2003 20:24

hoe kan ik uitreken hoeveel eiwit, koolhydraten en vet er in mijn bollies zit?
is daar en speciale berekening???
mvg patje
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

12-10-2003 20:32

koop karper voer 2000 :smile:
anders doe voor de winter wat meer birdfood en 10a20% vismeel op een kg mix voor deze tijd :smile: grtz
Gast

12-10-2003 22:36

Ik denk dat je de verpakking een moet gaan lezen! Niet lullig bedoeld, maar bij mij staat erop:

Op 1 kg. boilies zit bij mij:

- 9,6% Ruw Eiwit
- 2,2% Ruw Vet
- 1,4% Ruwe As <- Wat is dat?
- 1,6% Ruwe Celstof
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

13-10-2003 07:03

verpakking van welke boillie?
in de herfst en winter kunnen ze die extra eiwitten goed gebruiken :smile:
patrick de GRoot
Berichten: 352
Lid geworden op: 31-10-2002 01:00
Locatie: leidschendam

13-10-2003 19:50

Hey dennis ik heb het hier over home made bollies en niet gekochte knikkers. Maar goed dat jij nu weet dat er 1,4% ruwe as inzit. Staat er ook bij hoeveel conserveringsmiddel er in zit.Waar vis je mee, schuurpapierbollie, alles is wel ruw bij jouw.

zal wel ff kijken naar dat karpervoer 2000
mvg pat
Rob Dougan

14-10-2003 11:33

Op 2003-10-13 07:03, schreef bart pieck:
in de herfst en winter kunnen ze die extra eiwitten goed gebruiken :smile:


In de winter moet je juist weinig eiwitten gebruiken als je wilt dat de vis in beweging blijft en vangbaar blijft...
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

14-10-2003 15:13

Rob,

Mag ik dan voorstellen dat we het niet weten.

1. Zowel koolhydraten als eiwitten zijn door de karper omzetbaar in lichaamsvet
2. Eiwitten zijn moeilijker omzetbaar tot lichaamsvetten dan koolhydraten
3. Koolhydraten en eiwitten geven na omzetting wel beide dezelfde energie (4 kcal/g)
4. Na verzadiging niet meer opneembare eiwitten en koolhydraten worden uitgescheten
5. Lichaamsvetten uit koolhydraten zijn niet eigen aan de normale lichaamsvetten van karper

Koolhydraten worden dus makkelijker opgenomen voor de levering van energie. Een energie die in de winter niet verbruikt wordt. Het teveel aan voedingsstoffen komt zo wie zo onverteerd weer in het milieu, waarmee dus eerder het milieu belast wordt als de karper. Bijkomend is dan dat de stofwisseling van een karper feitelijk niet ingericht is voor de levering van energie uit de lichaamsvetten welke aangemaakt worden uit koolhydraten. Wat dat precies betekend is mij niet helemaal duidelijk. Feit blijft dat elk aas in principe altijd bestaat uit eiwitten en koolhydraten.

Is er een biochemicus in de zaal met verstand van karper?

Kees
Gebruikersavatar
Thijs Tweebeeke
Berichten: 216
Lid geworden op: 01-08-2002 02:00

14-10-2003 16:13

Je kunt eiwit en koolhydraatgehaltes zien op de sitesite http://www.hollandsekarpers.nl ( die nu weer onder constructie is). 1 november weer beschikbaar???

Je kunt daar van verschillende stoffen het eiwit/koolhydraatgehalte zien en met een beetje wiskundig inzicht uitrekenen.

mvg Thijs
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

14-10-2003 16:49

weet je waarom we meer eiwitten gebruiken rond deze tijd omdat dan er minder natuurlijk voedsel in de winter is dus er meer eiwitten worden gebruikt en ik weet donders goed dat het teveel aan koolhydraten omgezet wordt tot lichaams vet ik ben dieetkok dus over voedingstoffen heb ik aardig kaas van gegeten :smile:
lees maar het boek van evert aalten of lees hier het artikel het maken van een voerstek :razz:
Gast

14-10-2003 17:06

Patrick, heb nog nooit boilies zelf gedraaid. Ik heb ook geen verstand van de ingredienten! Ik lees alleen wat er op mijn verpakking van Sensas staat..
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

14-10-2003 18:06

Bart,

Waarom vallen dan sommige waters compleet
stil in de winter, die in het najaar volge-
dumpt zijn met vette vismeelboilies, of hp
boilies?
Als ik met m'n crap ballen in het najaar ste-
vig voer dan heb ik daar in de winter geen
last van, maar gaat er nu iemand b.v. dumpen
met vette vismeel bollen of hp boilies, dan
is mijn ervaring dat het compleet stil valt
in de winter. Let er voor de gein maar eens
op, wateren die in het najaar volop bestookt
worden met vette vismeel ballen of hp boilies
vallen vaak compleet stil in de winter, ter-
wijl op wateren waar alleen met crap ballen
word gevist, gewoon door gevangen word in de
winter.

groetjes Benny
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

15-10-2003 10:48

ik heb nu mn eerste blank achter de kiezen na 8 beten nu ga daar met eenchocolade mix vissen is zien wat dat op gaat leveren :smile:
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

15-10-2003 10:54

Op 2003-10-14 18:06, schreef Benny van de Werfhorst:
Bart,

Waarom vallen dan sommige waters compleet
stil in de winter, die in het najaar volge-
dumpt zijn met vette vismeelboilies, of hp
boilies?
Als ik met m'n crap ballen in het najaar ste-
vig voer dan heb ik daar in de winter geen
last van, maar gaat er nu iemand b.v. dumpen
met vette vismeel bollen of hp boilies, dan
is mijn ervaring dat het compleet stil valt
in de winter. Let er voor de gein maar eens
op, wateren die in het najaar volop bestookt
worden met vette vismeel ballen of hp boilies
vallen vaak compleet stil in de winter, ter-
wijl op wateren waar alleen met crap ballen
word gevist, gewoon door gevangen word in de
winter.

groetjes Benny



Bart,

Heb jij als dieet kok hier dan ook een verklaring voor, wat hier boven in de quote
staat?

groetjes Benny
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

15-10-2003 11:24

oke denk dat ze dan teveel aan verzadigde eiwitten en vetten binnenkrijgen
met die ballen moet je ook veel minder mee voeren anders raken ze snel vol denk ik :smile:
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

15-10-2003 11:37

Bart,

In de winter zelf voer ik zowiezo weinig,
bij instant vissen zal de samenstelling van
de mix minder belangrijk zijn, maar bij voor
voeren blijf ik erbij dat je beter een lage
voedingswaarde boilie kunt gebruiken.
Wat betreft het verhaal over dat een karper
in de winter meer eiwitten nodig zou hebben
omdat het natuurlijk voedsel minder is, wel
dat geloof ik niet zo. Waarom niet? Omdat de
karper in mijn ogen nog profiteerd van het
natuurlijk voedsel als deze al iets minder
word in het najaar, met andere woorden hij
vreet zich nog even vol aan het nog voorhan-
den van natuurlijk voedsel, en heeft dus ei-
genlijk al een reserve aangelegd. Vandaar dat
ik denk dat je beter met crap aas aan de gang
kan, omdat de karper al wel in het najaar aan
z'n trekken is gekomen. Let wel ik bedoel
hier wateren met een hoog natuurlijk voedsel
aanbod, op wateren met een laag aanbod van
natuurlijk voedsel kan het anders zijn!

groetjes Benny
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

15-10-2003 19:27

ik vis op wateren met veel natuurlijk voedsel dus daar vis ik met vismeel boillies in het najaar en in de winter
men de rest van het jaar pas ik de mix aan met een eiwitpercentage van 15-17 % eiwit
groeten
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

15-10-2003 23:59

Bart,


Nu kon ik je al niet helemaal meer volgen, maar deze snap ik echt niet

"ik vis op wateren met veel natuurlijk voedsel dus daar vis ik met vismeel boillies "

Mannen serieus, kom nu eens met waarom.

Wat zijn verzadigde eiwitten? Dacht ook dat het metabolisme van een karper iets anders is dan van een mens.

Bart, als je nu met je chocolademix nix vangt wat zegt dat dan? Nu vang je er veel, wat dan? Zou je dan met een vismeelmix meer hebben gevangen? Waarom nu met dalende watertemperaturen met een andere bal vissen? Had je daar al mee gevoerd?

Dennis,

staat dat serieus op de verpakking? Meen begrepen te hebben, dat maismeel al rond de 15% eiwitten bevat. Wat zijn dan de reststoffen=as? Beton of zo?

Patrick,

Er bestaat een lijst met daarop tig stoffen die ontleed zijn. De dieet kok kan je aan deze lijst helpen, was dat Bart?

MVG

Klaas
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

16-10-2003 00:03

Klaas,

Ik dacht dat ik vrij duidelijk was met de
mijn posting hierboven, waarom ik crap aas
verkies boven hoge voedingswaarde boilie in
de winter. :smile: :smile:

winterse groet
bart pieck
Berichten: 302
Lid geworden op: 11-04-2003 02:00
Locatie: kampen
Contacteer:

16-10-2003 07:03

oke effe over dat chocolade verhaal ik had daar voor eerst 3 sessies gevoerd mt mn ijgen vismeel/birdfoood boillie eiwitgehalte 26% ik voerde 2 maal voor het vissen 750 gram resultaat op een moeilijk water met een geringe bezetting 8 runs
7 gevangen maar wegens tijdgebrek voerde ik maar een dag 1.5 kg en de dag zelf een keer 90 boillies over 3 hengels met de choco mix dus ik denk dat het veranderen van aas voerhoeveelheid en dagen me finesse waren grtz
Martijn de Groot
Berichten: 152
Lid geworden op: 20-08-2002 02:00

07-01-2004 21:37

op deze site:

http://www.visserslatijn.nl/specimenhun ... ucc4.shtml

vond ik een mooi verhaaltje over de voedingswaarde van een boilie

[quote]
De samenstelling van de boilie
Het moge duidelijk zijn dat ik niet veel waarde hecht aan de samenstelling van de boilie. Ik zal dit nuanceren : er kan op elke mogelijke boilie karper worden gevangen. Iedere karpervisser kan dit beamen. De vraag rijst dan ook of de smaak / geur / kleur er nou werkelijk wel zo veel toe doet. Ik denk dat men al snel geneigd is een succes aan de samenstelling van de boilie toe te schrijven, terwijl het bijv eerder ligt aan stekkeuze en wijze van voeren. Wel is het zo dat een boilie een goed verteerbare samenstelling moet hebben. Of laat ik het anders zeggen, het moet geen troep zijn zonder voedingswaarde. Als de vis er ziek van wordt zal hij de stek niet meer bezoeken omdat hij die plek met iets onprettigs associeert. Dit zou wel eens het geval kunnen zijn bij bedorven boilies of bijv als er te veel conserveringsmiddelen in zitten. Er wordt erg veel geschreven over zorgvuldig uitgebalanceerde eiwit/koolhydraat/vet verhoudingen en ook wordt vaak verwezen naar wat literatuur uit de jaren 60, waarin staat dat karpers een voorkeur hebben (lees : het beste groeit) voor eiwit percentages van rond de 25%. Deze conclusies zijn op zich zelf juist (want wetenschappelijk aangetoond).

Toch kun je er als visser niet veel mee want :
-In tegenstelling tot in het laboratorium is er in onze vispraktijk geen sprake van gecontroleerde omstandigheden.
-De vis eet 99 % van de tijd natuurlijk voedsel van sterk schommelende samenstelling, doorgaans eiwitrijk met een hoge biologische voedingswaarde.
-We hoeven ze niet vet te mesten, we moeten ze lokken en vangen.
-Een karper kan het eiwitgehalte niet meten.
[/quote]

Een leuk verhaaltje om over na te denken misschien?

[edit]
misschien is dit ook een leuk verhaaltje?

http://members.rott.chello.nl/tmarapeng ... eorien.htm
[/edit]
Plaats reactie