Hoe maak je optimaal gebruik van het geur- en smaaksysteem van vissen?
Ga ik nog even wat dieper op in, oftewel hoe maak je een goede bol, die vissen ook erg lekker vinden.
Het uitgangspunt is in principe niet zo moeilijk, je hebt er alleen stoffen voor nodig, die op dat gebied bewezen attractie voor vissen hebben.
Waarom hebben ze attractie? Omdat er bepaalde wateroplosbare stoffen (z.g. metabolieten) in hun natuurlijk voedsel zitten die vissen kunnen detecteren en die ook de smaak (en de herkenning) van het voedsel bepalen.
Smaakvoorkeuren van vissen hebben daarom dan ook hoogstwaarschijnlijk een genetische basis.
We kennen tegenwoordig die stoffen in grote lijnen en we weten ook dat mengsels van die stoffen het beste werken. Dus, maken we een combinatie van die stoffen en voegen we die vervolgens toe aan onze basis mix en we hebben waarschijnlijk een duidelijk voordeel.
Wat zijn de belangrijkste?
Met stip op nummer één: vrije aminozuren en daarnaast nucleotiden en nucleosiden (b.v. inosine), quaternaire ammoniumzouten (betaïne) en organische zuren. Mogelijk ook bepaalde amines, phospholipiden, creatine, L-carnitine en trimethylamine oxide (TMO) en er zullen er ongetwijfeld nog wel meer zijn.
De namen zijn op zich niet zo belangrijk, het gaat er om, waar zitten die verschillende stoffen in?
Je kunt attractie op verschillende manieren toepassen, de meest simpele manier is een combinatie van bepaalde droge stoffen maken, die de nodige attractie hebben, dus zonder het toevoegen van extra liquids. Ga je voorvoeren, dan zijn al die liquids waarschijnlijk ook niet echt nodig.
Bijvoorbeeld:
130 gram vismeel lt 94 (aminozuren, melkzuur, creatine, TMO en inosine)
50 gram squidmeel (betaïne, TMO en aminozuren)
50 gram krillmeel(betaïne, TMO en aminozuren)
30 gram Brocacel (nucleotiden)
30 gram wpc 80 (aminozuren)
40 gram Nutrilon 1 (o.a. inosine en l-carnitine)
15 gram lecithine (phospholipiden)
5 gram citroenzuur (heeft bewezen attractie voor karpers)
Heb je 350 gram, waar niet alleen bijna alle attractieve stoffen in zitten, maar ook met veel voedingswaarde (ongeveer 30 % eiwit en 15 % vet) en een hoge energiewaarde, die een nog belangrijkere rol spelen natuurlijk. In ieder geval op de wat langere termijn
Gebruik je 550 gram basis ingrediënten (tarwe en maïs), hou je nog 100 gram over voor de essentiële vetzuren. 50 gram gemalen hennep en 50 gram geplet lijnzaad en klaar is Kees!
Heb je een betaalbare bol (ongeveer 4 Euro per kilo), waar alles in zit en die instant goed zal werken, maar waarschijnlijk ook heel lang blijft vangen.
Waarom? Omdat een vis het waarschijnlijk niet kan laten, de verleiding is te groot zeg maar.
Zin of onzin?
Dat moet een ieder voor zich maar bepalen, persoonlijk geloof ik er wel degelijk in en de nieuwste wetenschappelijke inzichten tonen dat m.i. ook heel duidelijk aan.
Als er nog een nieuwe trend op aasgebied komt, dan zal die denk ik dan ook gebaseerd zijn op het feit dat vissen nutritional wisdom hebben.
Aas als totaalplaatje, met de wijsheid van de vis als uitgangspunt.
Mooie slogan voor een bollenboer!