Rinie is i.d.d. in het verleden voor mij ook heel belangrijk geweest.
Vooral om zijn verhalen in volgens mij Vissport, in de zeventiger jaren, over zijn visserij in het Wilhelmina kanaal. Daarna zijn boek natuurlijk, de karperbijbel voor de oudere generatie!
We leven nu in het heden.
Interessant verhaal van Rinie, maar helaas heeft hij het niet bij het rechte eind.
Hij schreef:Maar er is iets aan de hand. In (druk)beviste wateren is de bodem tegenwoordig bezaaid met tapijten boilies en partikels, vól met koolhydraten. Het natuurlijke voedsel van de luiwammesachtige en gemakzuchtige karper wordt op een steeds groter wordend aantal wateren verdrongen en vervangen door wat de karpervisser er in gooit. Ik ga er geen slag naar slaan, maar het gros van de boilies bevat altijd een mix van ingrediënten die rijk is aan koolhydraten, zoals maïs- en tarwemeel. Qua vangkracht goede ingrediënten. Karpers vinden ze aantrekkelijk en lusten het graag. Voor wat betreft de gezondheid is het echter een ander verhaal. Ze vervetten! De natuurlijke, lichamelijke stevigheid verdwijnt. Ze worden papperiger en zwaarder. De conditie wordt discutabel. Er ontstaan gezondheidsrisico's en de levensduur komt onder druk te staan...
Vooral rondom het (verborgen) suikergehalte daarin. Koolhydraten bestaan uit zetmeel en suikers (lactose, fructose, sacharose). Die worden in het vissenlichaam omgevormd tot glucose (vorm van suiker) en als glycogeen in de organen (lever) en het spierweefsel opgeslagen. Glucose hebben we weliswaar allemaal nodig, maar het gaat om de hoeveelheden. Het zou de brandstof voor de karper moeten zijn -en dat klopt in principe ook wel- maar deze luie en gezapige vissen verbranden normaalgesproken nu eenmaal weinig calorieën. Dat herbergt een gevaar in zich. Als de karper weinig energie verbruikt, zorgt het opgeslagen glycogeen uiteindelijk voor vervetting. Obesitas bij karper dus, en net als bij mensen een sluipmoordenaar van jewelste. Er komt nog een punt bij: koolhydraten zijn voor karper vrij moeilijk verteerbaar. Het verteringsenzym dat koolhydraten afbreekt, is zeer temperatuurgevoelig. Daardoor heeft de werking van dit enzym zijn beperkingen.
Koolhydraten komen voor in twee vormen: de enkelvoudige en de complexe koolhydraten. Oftewel ‘snelle’ (veel suikers) of ‘langzame’ (weinig suikers, meer vezels) koolhydraten. Als boiliemixen of kant-en-klare boilies veel koolhydraten van de enkelvoudige kwaliteit bevatten, de ‘snelle’ koolhydraten dus, ligt vervetting op de loer. ‘Snelle’ koolhydraten worden snel verteerd en eerder als vet in het vissenlichaam opgeslagen omdat het lichaam geen tijd krijgt de nodige calorieën te verbranden. Een karper is een luie vis en verbrandt deze calorieën dus niet. Het is dit type koolhydraten dat dan als vet in het lichaam wordt opgeslagen. Als vervolgens in een groeiend aantal wateren de boilie tot hoofddieet van de karper is gepromoveerd, dienen vragen zich aan over vervetting, levensduur, conditie en weerstand van de aanwezige karpers.
Resumerend: wat hij beweert is dus dat koolhydraten de boosdoeners zijn en doordat karpers luie beesten zijn verbranden ze weinig energie en het opgeslagen glycogeen zorgt voor de vervetting, oftewel de obesitas. Daarnaast zijn koolhydraten vrij moeilijk verteerbaar, doordat het verteringsenzym temperatuurgevoelig is. Ook hebben we nog de snelle koolhydraten, die ook nog eens snel verteerd worden, niet verbrand worden en opgeslagen worden als vet.
Eerst iets over glycogeen (is eigenlijk gewoon een vorm van glucose), daar kan een vis in verhouding maar heel weinig van opslaan. Het wordt gebruikt door een karper om de bloedsuikerspiegel op peil te houden en bij intensieve inspanning, zoals b.v. tijdens het drillen. Na een dril is de glycogeenvoorraad van een karper waarschijnlijk dan ook compleet uitgeput. Dus dat glycogeen voor de vervetting zorgt is flauwekul.
Zijn koolhydraten (b.v. die in tarwe of maïs) vrij moeilijk verteerbaar? Ongekookt wel, maar gekookt niet. Van gekookte koolhydraten, kan een karper zo’n 70 procent verteren. We koken onze bollen dan vooral ook om het zetmeel te ontsluiten.
Schiet me meteen een vraag te binnen, steamers zijn misschien moeilijker verteerbaar voor een vis?
Snelle koolhydraten worden niet verbrand? Wat is de brandstof uit koolhydraten? Glucose.
Een enkelvoudig koolhydraat!
Rinie heeft er dus duidelijk geen kaas van gegeten.
Hoe werkt het wel?
In principe is het heel simpel. De drie macronutriënten hebben bepaalde functies en wat overblijft wordt opgeslagen als vet, that’s all. Lichaamsvet is simpelweg een reservevoorraad energie. Zeg maar voor de mindere tijden.
Dat vissen op bepaalde wateren veel vet in hun lichaam hebben opgeslagen, komt dus gewoon door de hoeveelheid voer die daar ligt. En daar zijn ook geen mindere tijden.
Is het echt schadelijk, ik denk persoonlijk van niet. Een vis is geen mens tenslotte en weet precies wat ie doet om zo gezond mogelijk door het leven te komen. Kom ik weer aan met zelfselectie, hij maakt simpelweg een keuze uit het beschikbare aanbod. Voert iedereen met die goedkope bollen op b.v. een overbezet water, dan wordt het verhaal i.dd. waarschijnlijk wel degelijk anders. Krijg je ongezonde vissen i.v.m. een incompleet menu, wat veroorzaakt wordt door de karpervissers. Maar ja de meeste willen strooien en dan moet het goedkoop!
Goed en doordacht aas is en blijft m.i. dan ook een belangrijke factor in de karpervisserij.
Het levert je meer aanbeten op en daarnaast ook nog eens voor een veel langere periode.
Tot slot nog even een diagram over het metabolisme van vissen. Kwaliteit is slecht, want het betreft een foto van een afbeelding op mijn beeldscherm.
Goed naar de pijltjes kijken en dan snap je het!