Graag wat advies bij zelfgemaakte bollen


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Wim Koelemeijer
Berichten: 4
Lid geworden op: 25-04-2016 19:32

25-04-2016 19:56

Hoi Allemaal,

Mijn eerste echte post, dus wees een beetje lief :).

Ik ben onlangs begonnen met wat experimenteren met zelf bollen maken, dit omdat ik met de gekochte bollen niet zoveel succes heb en een beetje aangewezen was op tijgernoten om een karpertje te kunnen vangen. Ik vermoed dat ik met zelfgemaakte bollen wat meer kan vangen en zo ook een beetje de brasems kan weren (die bijten nogal is in een tijgernootje :D).

Inmiddels heb ik al een hoop geleerd qua bollenrollen, maar zou graag wat advies krijgen van ervaren bollenrollers om mijn bollen wat beter te krijgen.

Bij het drogen van de bollen loop ik namelijk tegen 2 dingen op.

1) De geur lijkt tijdens het koken vrij sterk maar na het afkoelen ruik ik eigenlijk niet heel veel meer (bij sommige bollen alleen een beetje geur als ik ze open breek). Is dit normaal of moet ik nog iets toevoegen aan mijn mix?

2) Sommige bollen drogen vrij rap, al met een paar uur en beginnen dan te scheuren. (ik heb wat geëxperimenteerd met verschillende smaakmakers?).

Onderstaand mijn basis recept voor pakweg een kilo boilies:
- 200 gram maismeel
- 100 gram griesmeel
- 60 gram tarwebloem
- 50 gram polenta
- 50 gram maizena
- 20 gram druivensuiker
- eieren (aantal afhankelijk van hoe ik de smaakmakers inbreng, tussen de 3 en de 5)
- 3 eetlepels zonnebloem olie

Om de flavour aan te brengen heb ik geëxperimenteerd met:
- puddingpoeder
- ei kracht vogelvoer
- sardines in olijfolie
- kruiden als kerrie, kaneel en knoflook (zo een 40 gram).

Nu valt mij op dat de puddingpoeder mixen langzamer drogen dan de andere, met name bij de niet puddingpoeder flavormakers scheuren de bollen in mijn ogen sneller en drogen ze ook snel (4 uur), maar deze ruiken dan wel weer sterker.

Toch bij alle bollen ruik ik voornamelijk het meel en niet zo zeer de flavors.

Zelf vermoed ik dat ik de mist inga bij het flavouren van de boilies. Klopt dit en kunnen jullie hierin tips geven?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Wim
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2340
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

25-04-2016 23:03

Er is genoeg info te vinden hier, begin maar eerst eens met lezen.
Tot je wat meer weet lekker blijven vissen met gekochte boilies.
Je weet zoveel niet dat antwoord geven haast onbegonnen werk is.
Gebruikersavatar
Wim Koelemeijer
Berichten: 4
Lid geworden op: 25-04-2016 19:32

26-04-2016 07:37

Hoi Bert,

de reden dat ik post is omdat ik veel verschillende opvattingen zie. Daar worden vaak allemaal artikelen bijgehaald en vervolgens weer door 5 man ontkracht.

Kortom veel verschillende meningen en dacht ik ga gewoon draaien en testen, maar door al die artikelen weet ik nu niet meer wat juist is en dacht vraag hier specifiek feedback. Dat ik hier nog niet heel veel van weet mag duidelijk zijn, maar zou graag wat tips willen op mijn punten.
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

26-04-2016 09:11

Beginnend visser?

Je doel is: meer vangen, dus daarom zelf boillies maken..
Met deze mix ga je M.I geen verschil maken, ook al zal het vis vangen.
Zoek eerst ook naar andere verklaringen:
-vangen anderen wel?
-waarmee
-andere aassoorten (behalve tijgernoten) geprobeerd?
- mogelijke verklaringen waarom een stek niet.. of juist wel wanneer...
-Een misstap bij benadering van een water, kan de boel al voor uren verpesten :wink:

Puddingpoeder leuk, maar in de zomer niet lang houdbaar..

Maak eens ouderwets 80-20 trouvit- tarwebloem en eieren ... flavour niet nodig, eventueel
een goede soak :wink:
Doet het nog steeds op BIJNA elk water.. :wink:
Ach man..Ga toch vissen !!
Gebruikersavatar
bert kamp
Berichten: 2340
Lid geworden op: 01-10-2002 02:00
Locatie: almelo

26-04-2016 09:14

Zoek eerst eens uit wat er allemaal in een boilie kan of moet, zeg maar de schijf van 5 voor karpers.
En google ook eens wat een flavour is, voor karpers dan.
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

27-04-2016 16:20

Ik denk dat je boilies scheuren door de maizena/tarwebloem, laat die eens weg. Vrij veel binders, niet nodig

probeer dit eens:

- 200 gram maismeel*
- 200 gram griesmeel*
- 200 gram polenta*

- 20 gram druivensuiker
- eieren 6

• Voeg aan je 6 eieren je eventuele smaakmakers flavours, sweetners toe.
• Voeg +/- 500g meel aan de eieren toe beetje bij beetje (niet andersom!!!)
• Kneed het deeg goed door zodat het iets te plakkerig is (100gram achterhouden)
• Laat het 30 mins rusten, (deeg neemt extra vocht op namelijk)
• Voeg eventueel nog wat van je achtergehouden meel toe als het nog erg plakt.
• voeg je 3 eetlepels zonnebloem olie als laatst toe Gewoon overheen deeg gieten.
• Kneed het goed door en je hebt een makkelijk deeg wat niet plakt.

Succes, boilies zullen niet scheuren na het koken/drogen.

*©® Luc 8) 8)
Mvg Bas
Jeroen Verschaeve
Berichten: 7
Lid geworden op: 24-04-2016 07:31

27-04-2016 19:36

Ik kan bovenstaande alleen maar beamen. Begin met een simpele basis mix die voor 75% van je mix bestaat: 1/3 mais, 1/3 tarwe en 1/3 Volvette soya.
Het deel Mais en tarwe kun je kiezen tussen bloem, meel, griesmeel,... naargelang je het eindresultaat grof wilt of niet.
Persoonlijk doe ik er graag 10% kalvermelkpoeder bij.
( Ook met bovenstaande alleen kan je al goed vangen !!! )
De andere 20%-25% ( geen exacte waarden! ) gebruik je om vb een visbol of birdfoodbol te maken.

Voorbeeld Birdfood:
5% gemalen vogelzaden mix van zangvogels
15% Birdfood geel

Voorbeeld Visbol:
20% LT vismeel
2% Pridigested vismeel

Daarna best nog een sweetner en eventueel wat flavour. Maar kruiden zou ik ook sterk aanraden.
Daarnaast kan je nog tal van extra's toevoegen. Olies, poeders, ... Maar dan moet je opletten en niet teveel in één keer willen! Best simpel beginnen.
Gebruikersavatar
Wim Koelemeijer
Berichten: 4
Lid geworden op: 25-04-2016 19:32

29-04-2016 23:43

Bedankt voor de tips, morgen ga ik mijn vriezer even leegvissen en dan ga ik ermee aan de slag!
Plaats reactie