Dat mindere vangst probleem heb ik ook eens bemerkt met zeer lang gedroogde bollen.
Die laatste zin vind ik nou echt interessant. Waarom zijn die bollen (mogelijk) minder attractief.
Is het een kwestie van minder smaak, minder uitlekken of ligt het aan de consistentie van die bollen. M.a.w. hebben karpers misschien een preferentie voor zacht(er) aas?
Of klein aas, wat dat betreft. Maar dan toch ook keihard...
Ik schrijf trouwens bewust dat ik het 'eens' heb meegemaakt. Goede resultaten met gedroogde bollen ken ik ook. Al was het maar om die kleine zwarte draken een paar uurtjes te kunnen weerstaan tot een aanbeet kwam of vis het aas vond en zo de bedoelde paar voerdagen bleef hangen en zoeken.
Het gaat in het door mij benoemde geval om tegenvallende resultaten met voorvoeren (buitenland) van een zoete en spicy koolhydraatrijke '25% gemalen hondenbrok' gedroogde bol. Instant, en eveneens met een scheutje vloeistof weer opgeleukt, werkte die bol gewoon aardig hoor. En niet gedroogd werkte deze bol in beide gevallen naar behoren.
Een boilie gaat betreffende voedingswaarde echter waarschijnlijk achteruit tijdens het droogproces, en dit verschil is dan veel beter te bemerken op zo'n schrale bol, dan op een bol met zeg daadwerkelijk 20% vismeel. Daar blijft meer uit te halen voor de vis. Je moet daarbij beseffen dat tijdens het stoom/kookproces natuurlijk ook al het een en ander kapot is gegaard en een boilie bij voorbaat al langs meerdere kanten een compromis is!
Het kan zijn dat het droogproces de boosdoener is geweest en toch niet zo vlekkeloos verlopen was als ik dacht. Sluit ik zeker niet uit! Daar heb je met readies dan weer geen last van. Vocht wordt daar gebonden tot het verdampt en de bol droogt. Maar dat is in mij ogen dus dubbel op negatief; En uitgedroogd én houdbaarheidsmiddel gebruikt.
Ik ga zeker niet eigenwijs lopen doen maar zoveel firma,s die al vele jaren lang readies verkopen als dat dan echt slecht zou zijn dan vingen we toch alleen nog maar Brasem en herkende we de Karper alleen nog maar van een plaatje.
Nee, zoals jij het stelt zou de brasem ook dood moeten zijn.., of;
Readies worden over het algemeen over veel meer dan enkel karperbekken verdeeld en misschien zijn die vele bekkies wel een geluk? Bovendien vind opstapeling van allerhande stoffen in lichaamscellen door de loop der jaren heen plaats. Wanneer er dan bijvoorbeeld een keertje in de 15 a twintig jaar een vissterfte op een water plaatsvindt (sterfte van, of wegens uitzettingen daargelaten), dan is er alweer een schifting en wordt er veelal weer jong spul aan het bestand gevoegd. Overigens overwinnen de sterkste visgenen het ook veelal het langst en beleeft menig kv-er een te korte carriere om zulks zelf mee te maken. De gedachte van 'och' zal zo ook wel de revue passeren, zonder over de oorzaak te peinzen. De foto's zijn toch al geschoten...
Ik wil hier overigens producten als PG niet de schuld van sterfte geven.., maar schrijven dat het de dader niet is lijkt me ook kort door de bocht. Er is te weinig kennis voorhanden .