Er staan er minimaal 30 smaakversterkers op de E-lijst (E620-E650), dan nog 30 verschillende Zoetstoffen. En wat te denken van de E400 stoffen............of........is het leven te kort om je dit eigen te maken. Op het board vinden we er niet veel over, al zegt dit natuurlijk niets over het gebruik ervan
Ja, 't leven is te kort en vistijd al helemaal! En wat die producten allemaal doen? Een dwaas gaat met de gehele onderstaande lijst aan de slag.., dan ga ik ondertussen vangen met een schepje zout en 'n half deeltje druivensuiker in een basismixbol
Onderstaande met dank aan Henkie panky, uit;
viewtopic.phpf=35&t=45179&p=551788&hilit=conserveermiddelen#p551788 ...
Kleurstoffen, waarmee voedingsmiddelen door en door en aan de oppervlakte gekleurd mogen worden.
E 100: Curcumine
E 101: Lactoflavine
E 102: Tartrazine (zeer berucht om allergie, vooral in combinatie met E 210)
E 104: Chinolinegeel
E 107: Geel G2 (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 110: Oranjegeel S (vaak samen met E 150: reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid)
E 120: Cochenille (niet geschikt voor vegetariërs: gemaakt van schildluizen)
E 122: Azorubine (hyperaktiviteit bij kinderen)
E 123: Amarant (reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 124: Cochenille-rood A (vervanger van E 120, reakties bij astma en aspirine-overgevoeligheid, hyperaktiviteit bij kinderen)
E 127: Erythrosine (koolteerkleurstof, speelt mogelijk een rol bij Minimal Brain Disfunction)
E 128: Rood 2G (veroorzaakt mogelijk bloedarmoede door omzetting in de darm naar aniline)
E 131: Patentblauw V (netelroos/jeuk, verlaagde bloeddruk)
E 132: Indigotine (verhoogt mogelijk vatbaarheid voor virussen)
E 133: Briljantblauw FCF (allergische reakties zoals eczeem, kan voorkomen in doperwten in blik)
E 140: Chlorofyl
E 141: Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinnen
E 142: Briljantzuur groen BS
E 150: Karamel
E 151: Briljantzwart BN
E 153: Carbo medicinalis vegetalis (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 160: Carotenoïden:
a) Alfa-, beta-, gammacaroteen
b) Bixine, norbixine (orleaan, annatto)
c) Capsanthine, capsorubine
d) Lycopeen
e) Beta-apo-8'-carotenaal
f) Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur
E 161: Xanthofyllen:
a) Flavoxanthine
b) Luteïne
c) Kryptoxanthine
d) Rubixanthine
e) Violoxanthine
f) Rhodoxanthine
g) Canthaxanthine(mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 162: Bietenrood en betanine
E 163: Anthocyanen
E 171: Titaandioxide
E 172: IJzeroxiden en -hydroxiden
Kleurstoffen uitsluitend voor oppervlaktekleuring.
E 170: Calciumcarbonaat
E 173: Aluminium
E 174: Zilver
E 175: Goud
Kleurstoffen uitsluitend voor bepaalde doeleinden.
E 180: Rubis pigment (litholrubine BK, voor het kleuren van de korst van de kaas)
Conserveermiddelen.
E 200: Sorbinezuur (in zuivel, roggebrood, diepvriespizza: mogelijk huidirritatie bij uitwendig kontakt)
E 201: Natriumsorbaat (zie E 200)
E 202: Kaliumsorbaat (zie E 200)
E 203: Calciumsorbaat (zie E 200)
E 210: Benzoëzuur (spijsverteringsremmend, netelroos, reakties bij astma en gevoeligheid voor aspririne, zie ook E 102)
E 211: Natriumbenzoaat (zie E 210, afgeraden bij hyperaktieve kinderen)
E 212: Kaliumbenzoaat (zie E 210)
E 213: Calciumbenzoaat (zie E 210)
E 214: Ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210, in gedroogd fruit en gekookte biet)
E 215: Natriumderivaat van het ethylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 216: Propylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 217: Natriumderivaat van het propylester van -hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 218: Methylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 219: Natriumderivaat van het methylester van p-hydroxybenzoëzuur (zie E 210 en E 214)
E 220: Zwaveldioxide (vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 221: Natriumsulfiet (breekt vitaminen af, vermijden bij slechte lever- en nierwerking)
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 227: Calciumwaterstofsulfiet
E 230: Bifenyl
E 231: Orthofenylfenol
E 232: Natriumorthofenylfenaat
E 233: Thiabendazol
E 236: Mierenzuur
E 239: Hexamethyleentetramine
E 249: Kaliumnitriet
E 250: Natriumnitriet
E 251: Natriumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 252: Kaliumnitraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 280: Propionzuur
E 281: Natriumpropionaat
E 282: Calciumpropionaat
E 283: Kaliumpropionaat
E 290: Koolstofdioxide
Anti-oxidantia.
Stoffen met uitsluitend anti-oxidatieve werking.
E 300: L-ascorbinezuur (vitamine C)
E 301: Natrium-L-ascorbaat
E 302: Calcium-L-ascorbaat
E 303: 5,6-diacetyl-L-ascorbinezuur
E 304: 6-palmitoyl-L-ascorbinezuur
E 306: Sterk tocoferolhoudende extracten van natuurlijke oorsprong (vitamine E)
E 307: Synthetisch alfa-tocoferol
E 308: Synthetisch gamma-tocoferol
E 309: Synthetisch delta-tocoferol
E 310: Propylgallaat
E 311: Octylgallaat
E 312: Dodecylgallaat
E 320: Butylhydroxyanisol (BHA)
E 321: Butylhydroxytolueen (BHT)
Stoffen met een anti-oxidatieve werking, maar eveneens met andere functies.
E 220: Zwaveldioxide (zie hierboven bij de eerdere vermelding)
E 221: Natriumsulfiet
E 222: Natriumwaterstofsulfiet
E 223: Natriumdisulfiet
E 224: Kaliumdisulfiet
E 226: Calciumsulfiet
E 322: Lecithinen (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Gehydroliseerde lecithinen
Stoffen die de anti-oxidatieve werking van andere stoffen kunnen versterken.
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 325: Natriumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 326: Kaliumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 327: Calciumlactaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Natriumkaliumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten
Emulgeermiddelen, stabiliseermiddelen, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen.
Plantaardige gommen.
E 400: Alginezuur
E 401: Natriumalginaat
E 402: Kaliumalginaat
E 403: Ammoniumalginaat
E 404: Calciumalginaat
E 406: Agar-agar
E 407: Carrageen
E 410: Johannesbroodpitmeel
E 412: Guargom
E 413: Adragantgom
E 414: Arabische gom
E 415: Xanthangom
E 440a: Pectine
E 440b: Geamideerde pectine
Polyfosfaten.
E 450a
(i) Dinatriumwaterstofdifosfaat
(ii) Trinatriumdifosfaat
(iii) Tetranatriumdifosfaat
(iv) Tetrakaliumdifosfaat
E 450b
(i) Pentanatriumtrifosfaat
(ii) Pentakaliumtrifosfaat
E 450c
(i) Natriumpolyfosfaat
(ii) Kaliumpolyfosfaat
Andere middelen.
E 405: Propyleenglycolalginaat
E 420: Sorbitol
E 421: Mannitol
E 422: Glycerol (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 442: Ammoniumfosfatiden
E 460
(i) Microkristallijn cellulose
(ii) Cellulose in poedervorm
E 461: Methylcellulose
E 463: Hydroxypropylcellulose
E 464: Hydroxypropylmethylcellulose
E 465: Methylethylcellulose of ethylmethylcellulose
E 466: Natrium-carboxymethylcellulose
E 470: Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 471: Mono- en diglyceriden van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472a: Idem, met azijnzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472b: Idem, met melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472c: Idem, met citroenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472d: Idem, met wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472e: Idem, met mono-acetylwijnsteenzuur en diacetylwijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 472f: Idem, met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 473: Suiker-esters (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 474: Suikerglyceriden (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 475: Polyglycerolesters van vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 476: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 477: Esters van propyleenglycol met vetzuren (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 478: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 479(b): ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 481: Natriumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 482: Calciumstearoyllactylaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 483: Stearoyltartraat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 491: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 492: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 493: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 494: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 495: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Smaakstoffen.
Zoetstoffen.
Saccharine
Natriumsaccharine
Kaliumsaccharine
Calciumsaccharine
E 420: Sorbitol
Xylitol
Neohesperidine dihydrochalcon
Natriumcyclamaat
Calciumcyclamaat
Aspartaam
Anti-agglomeraatstoffen.
535: Natriumferrocyanide
536: Kaliumferrocyanide
551: Siliciumdioxide
552: Calciumsilicaat
553a: Magnesiumsilicaat
554: Natriumsilico-aluminaat
556: Natriumcalciumsilico-aluminaat
E 170: Calciumcarbonaat
504: Magnesiumcarbonaat
E 341: Tricalciumorthofosfaat
390: Magnesiumstearaat
391: Aluminiumstearaat
Calciumstearaat
Alkaloïden.
Cafeïne
Kinine en zijn zouten
Smaakversterkers
620: Glutaminezuur
621: Natriumglutamaat
622: Kaliumglutamaat
623: Calciumglutamaat
626: Guanylzuur
627: Natriumguanylaat
629: Calciumguanylaat
630: Inosinezuur
631: Natriuminosinaat (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
633: Calciuminosinaat
635: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
637: Ethylmaltol
Gassen.
E 290: Koolstofdioxide
Stikstof
Distikstofoxide
Trichloorfluormethaan
Dichloordifluormethaan
Chloorpentafluorethaan
Octafluorcyclobutaan
Varia en onbekend.
E 542: ? (niet geschikt voor vegetariërs, altijd van dierlijke oorsprong)
E 430: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 431: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 432: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 433: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 434: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 435: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 436: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 570: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 572: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
E 585: ? (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Pimaricine
234: Nisine
Glycerolester van colofonium
Reductonen monoacetine, biacetine en triacetine
385: EDTA (dinatrium, calciummethyleendiaminetetra-acetaat
Glycyrrhizine
Waterstofperoxide
Triëthylcitraat
900: Dimethylpolysiloxaan
Cholinezouten en azijnzuur, citroenzuur, koolzuur, melkzuur, wijnsteenzuur en zoutzuur
920: L-cysteïne en het hydrochloride ervan (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Ethyleenoxide
Coumaron-indeenhars
Zuren, basen en zouten.
Zuren en zouten met bijkomende conserverende werking.
E 260: Azijnzuur
E 261: Kaliumacetaat
E 262: Natriumdiacetaat
E 263: Calciumacetaat
E 270: Melkzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
Zuren en zouten met bijkomende anti-oxidatieve werking.
E 325: Natriumlactaat
E 326: Kaliumlactaat
E 327: Calciumlactaat
E 330: Citroenzuur
E 331: Natriumcitraten
E 332: Kaliumcitraten
E 333: Calciumcitraten
E 334: Wijnsteenzuur
E 335: Natriumtartraten
E 336: Kaliumtartraten
E 337: Kaliumnatriumtartraat
E 338: Orthofosforzuur
E 339: Natriumorthofosfaten
E 340: Kaliumorthofosfaten
E 341: Calciumorthofosfaten
343: Magnesiumorthofosfaten
Andere organische zuren en zouten.
296: Appelzuur
297: Fumaarzuur
350: Natriummalaten
351: Kaliummalaten
352: Calciummalaten
355: Apidinezuur
363: Barnsteenzuur
640: Gluconzuur (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
641: Glucono-delta-lacton
642: Natriumgluconaat
643: Kaliumgluconaat
644: Calciumgluconaat
Gibberellinezuur
Minerale zuren, basen en zouten.
500: Natriumcarbonaten
501: Kaliumcarbonaten
503: Ammoniumcarbonaten
507: Waterstofchloride
508: Kaliumchloride
509: Calciumchloride
510: Ammoniumchloride
511: Magnesiumchloride
Tinchloride
514: Natriumsulfaat
515: Kaliumsulfaat
516: Calciumsulfaat
518: Magnesiumsulfaat
Ferrosulfaat
520: Aluminiumsulfaat
524: Natriumhydroxide
525: Kaliumhydroxide
526: Calciumhydroxide
527: Ammoniumhydroxide
528: Magnesiumhydroxide
541: Natriumaluminiumfosfaat
Omhullings- en bestrijkmiddelen.
901: Bijenwas (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
902: Candellilawas
903: Carnaubawas
904: Shellac (mogelijk niet geschikt voor vegetariërs)
905: Officinale paraffine
906: Benzoë-gom
907: Plantaardige was
Plus het artikel van Chris: http://www.karperwereld.nl/artikel/cg1.php