Ingrediëntenlijst.


Plaats reactie
Edwin Roethof
Berichten: 28
Lid geworden op: 30-11-2012 12:11
Locatie: LelyDorp
Contacteer:

06-12-2012 19:47

Wat gevonden en dacht maar even delen , weet niet of dit al zo uitgebreid vermeld was:
Bron: Karperspecial (nr. 1)


wantiteit : staat voor de hoeveelheid, die je onder normale omstandigheden in je mix kunt gebruiken.
Uitharding : de uithardingseigenschappen (slecht / matig / goed / zeer goed)
Verwerkbaarheid : geeft aan of het ingrediënt bijdraagt om het deeg gemakkelijk te verwerken tot worsten/boilies
Instant Response : hoe acceptabel het voedsel bij de eerste confrontatie wordt gevonden.

Aardappelvlokkenmeel: Afkomstig van gedroogde aardappelen. Lichtgeel van kleur en relatief zwaar na de toevoeging van water. Het zuigt enorm veel water op en is een prima hulpmiddel om te zachte deeg terug op te werken. Een ideaal ingrediënt om als bulk te gebruiken in een goedkope samenstelling.
Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 5%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 0%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: redelijkInstant-Response: zeer goed

Aardappelzetmeel Dit meel dat eigenlijk meer op een wit poeder lijkt, wordt in de keuken (maïzena) gebruikt om allerhande sausen te binden. Het is een ideaal ingrediënt om het koolhydraatgehalte in de mix te verhogen.
Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 81 % Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Algenmeel of algengrit Deze korrel (ook wel grit genoemd) is eigenlijk afkomstig uit de wereld van de duivensport. Algen of zeewier hebben van huis uit altijd iets aantrekkelijks gehad voor vissen. Ze bevatten niet alleen een forse hoeveelheid eiwitten, maar zitten ook boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien zorgen deze algen ook voor een perfecte spijsvertering. Het algengrit (in korrelvorm) dient voor het gebruik te worden vermalen. Het soortelijke gewicht van algenmeel is vrij hoog en dat maakt het extra geschikt voor de liefhebbers van een zwaardere boilie.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 40%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

AnsjovismeelAnsjovismeel is een vismeel afkomstig van de ansjovis. Het meel is zeer fijn en ietwat oranje van kleur. Het laat zich zeer goed mengen met andere soorten vismeel en heeft een eigen, uitgesproken geur. Net zoals bij de andere soorten vismeel ligt het eiwitgehalte vrij hoog. In combinatie met enkele ingrediënten die een hoog koolhydraatgehalte hebben, kan men hiermee een perfect uitgebalanceerde vismeelmix fabriceren die qua kleur aan de lichte kant is.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 68%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 10%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: redelijk

Babycommeel Dit product is bij velen beter bekend als BC Collant. Babycommeel is gemalen en gebrande maïsmeel. Het heeft zowel qua smaak als geur een zeemzoet tintje. In de veevoeding wordt babycommeel veelal gebruikt als basis voor kuikenvoeders. De karper is er gek op vanwege zijn zoete karamelsmaak. Een ideaal ingrediënt dat ook zeer goed uithardt en relatief zeer goedkoop. Babycommeel kan worden gebruikt ter vervanging van gewoon maïsmeel.
Kwantiteit te gebruiken: 40%Eiwitgehalte: 12 %Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 5%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Bambix / BrintaBrinta zijn niet alleen de koekjes die gemaakt worden uit vele graansoorten, maar ook de granenmix waarmee een lekkere, voedzame pap gekookt kan worden. Het bevat zoveel vitamines, mineralen en alle andere bouwstoffen die nodig zijn voor de groei van het menselijke lichaam. Brinta heeft een zeer uitgebalanceerd vitaminepatroon. Eveneens een ingrediënt met een hoog koolhydraatgehalte. Bambix is ideaal voor het maken van een lichtere boilie (gewicht) maar is eigenlijk te duur om echt als bulkingrediënt te gebruiken.
Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 75 %Vetgehalte: 2%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

BeendermeelBeendermeel wordt verkregen door het vermalen van beenderen van dieren (verwar het dus niet met behangplaksel). Het heeft een specifieke geur die de karper blijkbaar niet aan kan weerstaan. Dit meel kan als bulk worden gebruikt, maar moet door zijn slechte voedingswaarde worden gecombineerd met enkele ingrediënten met een hoog koolhydraatgehalte. De prijs is vrij gunstig, zodat het een erg goedkoop en goed ingrediënt is.
Kwantiteit te gebruiken: 40%Eiwitgehalte: 38%Koolhydraatgehalte: 7 %Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Beschuitmeel Afkomstig van beschuiten, die gebroken en vermalen worden. Er is nogal wat kwaliteitsverschil tussen de diverse soorten beschuitmeel. Deze kwaliteit hangt nauw samen met de kleur. De beste kwaliteit is dat meel dat het lichtst van kleur is. Het donkere daarentegen is in de meeste gevallen afkomstig van te hard gebakken of zelfs verbrande beschuiten. Beschuitmeel is zeer licht en zeer voedingsrijk.
Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 7%Uitharding: zeer slechtVerwerkbaarheid: redelijkInstant-Response: zeer goed

Biergist Biergist wordt nog steeds hier en daar gebruik, vanwege zijn rijkdom aan vitaminen B-complex en de grote hoeveelheid eiwit die het bevat. Helaas is dat eiwit geheel onbruikbaar voor weefselopbouw, het geeft uitsluitend energie. De instant respons is slecht bij te hoge concentraties.
Kwantiteit te gebruiken: 10%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Biggenmeel Biggenmeel is een voedingsmeel voor biggen. Een ideaal meel om in een mix te gebruiken of om voerballen mee te maken. Het is een zeer goedkoop ingrediënt, en het heeft alles in zich voor een goede basisboilie. Buiten een goed eiwitgehalte en de nodige dosis koolhydraten bevat dit meel een heleboel vitaminen en mineralen. Het enige nadeel van het biggenmeel is de minder goede instant-respons, maar wanneer we de karper er lang genoeg aan laten wennen, is deze zeker een aanrader.
Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 7%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Biscuitmix Biscuitmix zijn de kant-en-klaar mixen uit de supermarkt, geschikt voor de bereiding van taarten, cakes, pannenkoeken, enz... De mixen worden gekenmerkt door een hoog percentage koolhydraten. Het is een uitstekend ingrediënt voor het maken van lichtgewicht boilies, maar bij te veel gebruik, zou de boilie kunnen gaan drijven. Ideaal ingrediënt om het gehalte aan koolhydraten op te hevelen.
Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 75%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Bloedpoeder / Bloedmeel Niet makkelijk verkrijgbaar, dit donkerbruine poeder. Het is gedroogd bloed en heeft een heel bijzondere geur en stuift erg sterk. Het bevat een hoog eiwitpercentage, maar de kwaliteit van het eiwit valt tegen; het heeft een weinig uitgebalanceerd aminozuurpatroon. Bloedpoeder dient allereerst als smaak- en geurstof. Het wordt vrij weinig gebruikt en kan daarom uitstekend als alternatief dienen, wanneer je op zoek bent naar iets nieuws. Vooral wanneer de boilie niet te ver wordt doorgekookt, 'bloedt' dit spul goed uit en vormt het een duidelijk geurspoor. Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 88%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Bodybuilder Mix Dit is een eiwitrijke poedervormige samenstelling voor bodybuilders. Het poeder wordt gemengd met melk en zo opgedronken. Het is een typisch ingrediënt om het eiwitgehalte van uw aas op te krikken. Deze mixen zijn verkrijgbaar in diverse smaken met als grootste nadeel, dat het een zeer duur product is, en gemakkelijk kan worden vervangen door andere ingrediënten.
Kwantiteit te gebruiken: 15%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 2%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: goed

Boekweitmeel Boekweit behoort, net zoals tarwe en rogge, tot de familie van de granen. Als bulkingrediënt echt een aanrader. Het is goedkoop en zeer voedingsrijk, maar hardt echter vrij slecht uit en bindt bijna niet omdat boekweitmeel geen gluten bevat. In de meeste gevallen is dit meel in combinatie met tarwe- of maïsgluten perfect te gebruiken. Nog een handige tip is: volle boekweitkorrels roosteren in een oude pan. Na het afkoelen deze vermalen, en je hebt een meel met een erg typische maar zeer aangename geur. Max.% te verwerken: 30%Koolhydraatgehalte: 72%Vetgehalte: 2%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Broodmeel - bruin of wit Eigenlijk is het meeste broodmeel niets meer of niets minder dan gemalen, gedroogd brood. In de meeste gevallen is dit oud of afgekeurd brood. Het verschil tussen het witte en het bruine broodmeel is zeker niet alleen de kleur. Bruin broodmeel bezit eigenlijk het minst van alle gehaltes. Zelfs van uitharding is na enkele uren in het water helemaal geen sprake meer. Het is natuurlijk een ingrediënt dat een zeer goede Instant-Response heeft. - Broodmeel bruinMax.% te verwerken: 25%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 1 %Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed
- Broodmeel witMax.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 46%Vetgehalte: 3%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed

Cacaopoeder Afkomstig van de cacaoboon, wordt het in de eerste plaats gebruikt om chocolade te maken of als bestanddeel voor chocolademelk. Dit poeder bevat een zeer hoge hoeveelheid vezels, namelijk 35%. Cacaopoeder is zeer goed van smaak en dus een echte aanrader. Toch heeft een te hoge dosering verstopping tot gevolg en kunnen we met dit poeder beter niet te sterk overdrijven. Tevens is het geen echt goedkoop product.
Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 17 %Koolhydraatgehalte: 16%Vetgehalte: 20%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed

Calcium caseïnaat Dit is de in water oplosbare vorm van caseïne. Echter moet dat oplossen met een korreltje zout worden genomen, want dit proces gaat bijzonder langzaam. Dat is misschien de reden van de instant-respons, die iets hoger is dan die van de caseïne. Ook dit product kan dienen om de voedingswaarde van een boilie op te voeren. Het rolt wat minder goed dan caseïne maar bindt wel iets beter en is veel lichter van kleur en - belangrijker - wordt niet hard maar hoogstens rubberachtig. Wanneer je je boilies te hard vind en je ze wat veerkrachtiger wilt krijgen zonder de voedingswaarde op te offeren (of om die zelfs nog te vergroten), dan zou je enkele harde ingrediënten door dit caseïnaat kunnen vervangen. Calcium-caseïnaat is een belangrijk ingrediënt in Hoge Proteïne mixen.Max.% te verwerken: 35%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Capelinmeel Capelinmeel is een bepaald soort vismeel. Het heeft een uitgesproken vrij scherpe geur en een doordringende smaak. Het heeft net als alle andere soorten vismeel een vrij hoog eiwitgehalte en behoort tot de dierlijke eiwitten. Voor iemand die regelmatig met vismeel aan de slag gaat en een iets andere smaak en geur wil proberen, is capelinmeel zeker de moeite waard. Het kan ook in combinatie met andere vismelen of forelkorrels voor een goed resultaat zorgen. Capelinmeel hardt wel minder goed uit dan gewoon vismeel.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Caseïne Deze zure caseïne is in diverse kwaliteiten te koop. De meeste mensen verkiezen de voedingskwaliteit, met een eiwitpercentage van ongeveer 90%. De stelling bij caseïne is, hoe grover de korrel, hoe harder de boilie. Maar 30 mesh wil nog wel eens moeilijk 'pakken' in sommige mixen. Probeer dan eens een combinatie van 60 en 30 samen. Caseïne wordt in heet water zacht, waardoor de boilies erg kwetsbaar zijn. Eenmaal afgekoeld worden ze - al naar gelang de hoeveelheid caseïne die er in verwerkt is - echter goed hard en niet brokkelig. Wanneer je de caseïneboilies echter lang laat uitdrogen, worden ze letterlijk steenhard. Caseïne zuigt sterk. Het houdt geurstoffen erg goed vast. Bij lang weken wordt eerst de buitenkant zachter, de kern blijft lang stevig. Caseïne is uitstekend geschikt om mixen met lage voedingswaarde wat op te voeren. Buiten de zure variant hebben we ook nog de "Rennet Caseïne", deze onderscheidt zich van de zure versie door de smaak. Rennet caseïne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt voor de babyvoeding, Het eiwitpercentage van "Rennet Caseïne" ligt bij 80%.
- Caseïne 30 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: goed
- Caseïne 60 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk
- Caseïne 90 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: redelijk

Couscous Couscous is hét hoofdbestanddeel van de Marokkaanse keuken. Het is een deegwaar waarbij het meel van harde tarwe met water onder verhitting wordt opgeklopt, waardoor kleine korreltjes ontstaan die daarna gedroogd worden. Couscous heeft als nadeel dat het de boilie zeer week maakt wanneer deze te lang in het water ligt. Rijk aan koolhydraten.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 71 %Vetgehalte: 2%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed

Dextrose Dextrose, ook wel glucose of druivensuiker genoemd, is de meest voorkomende mono-sacharide (suiker) uit het dieren- en plantenrijk. Zoals alle andere suikers is dextrose zeer rijk aan koolhydraten, maarliefst 99%. Net als alle andere suikers, heeft ook dextrose de eigenschap extra te binden. Wanneer een mix die het op de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker wonderen doen. Let wel op: een te hoge dosering zal je boilies week maken.
Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 99%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: zeer goedI nstant-Response: zeer goed

Eendenkorrel Deze korrel wordt gebruikt voor het voederen van eenden. Buiten de nodige eiwitten en koolhydraten zitten er ook algen(grit / meel) in verwerkt. De geur en smaak zijn enigszins flauw. Eendenkorrel kan dienst doen als vervanger van forelkorrels mits met toevoeging van een sterkere flavour of capelinmeel.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 19%Koolhydraatgehalte: 33%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Ei-albumine (kippeneiwit) Dit is het eiwit dat verkregen wordt door het eiwit van het ei te spraydrogen (= bepaald productieproces). Het is een van de sterkste uitharders die er is. Meestal is 5% al ruim voldoende om een boilie aanzienlijk harder te maken. Het nadeel is wel dat de boilies droger worden en dus lichter in gewicht. Het heeft een zeer hoog eiwitpercentage en behoort tot de groep van de dierlijke eiwitten. Het is niet altijd goed bruikbaar in combinatie met ingrediënten die enigszins kleverig zijn, omdat het zelf ook al flink kan plakken. Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 9%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: redelijk

Eipoeder Een enigszins vettig, vuilgeel kleurig meel. Eipoeder is het ei inclusief de - vethoudende - dooier in gedroogde toestand. Eipoeder ruikt sterker dan het merkwaardig genoeg een beetje naar vismeel ruikende ei-albumine. Het hard ook en stukje minder uit. Vreemd genoeg is het niet goedkoper dan ei-albumine. Bij een gelijke prijs zou je het beste kunnen gaan voor ei-albumine omdat daar minder van nodig is en het iets neutraler ruikt en smaakt. Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 3%Vetgehalte: 45%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

Engels broodmeel Hoewel het erg sterk zuigt, is dit een van de prettigst draaiende ingrediënten. Het is een zeer helderwitte meelsoort. Wanneer je dit als gewoon deeg gebruikt, reageert de karper (en de witvis) vrijwel onmiddellijk op dit spul. Helaas zuigt het ook als boilie veel water op en wordt het relatief snel zacht. Dit ingrediënt zou gebruikt kunnen worden om een goed harde mix wat meer instant-respons te geven, waarbij meteen de draai- en roleigenschappen kunnen worden verbeteren. Kwantiteit: 60%Hardheid: GeringBinding: Matig Rolbaarheid: Uitstekend Eiwitgehalte: Gering Instant-Response: PrimaGewicht: 75 (zwaar)

EquiviteNet zoals Codlivine is Equivite een mineraal supplement dat vooral voor renpaarden gebruikt wordt, maar ook voor andere dieren een aanvulling van het dagelijkse rantsoen kan zijn. Zoals alle andere mineraal- en vitaminepreparaten is een dosis van ca. 5% meer dan voldoende.
Max % te verwerken: 5%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%

Eivoer / birdseed voor vogels Dit is het opfokvoer voor vogels, in de meeste gevallen kanaries. Op basis van eiwitten en koolhydraten geven velen de voorkeur aan CD geel of rood. Deze laatste bevat wat meer honing en ruikt erg prettig, Orlux daarentegen is neutraler en heeft een hoger vetgehalte. Nectarblend is een neutrale samenstelling, en Robin Red is voor liefhebbers van een meer gekruide rode boilie.
Birdseed is er ook in diverse varianten en grofheden. Birdy Mix is de meest grove hiervan en geeft de boilie een mooie grove / open structuur waardoor flavours en oliën gemakkelijk uit e boilie kunnen ontsnappen.
. C.D. MixMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 19%Koolhydraatgehalte: 49%Vetgehalte: 10%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed
. C.D. EivoerMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 16%Koolhydraatgehalte: 53%Vetgehalte: 7%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed
. NectarblendMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 42%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: redelijk Instant-Response: goed
. OrluxMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 16%Koolhydraatgehalte: 48%Vetgehalte: 13%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: redelijk Instant-Response: goed
. Robin Red Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 16%Koolhydraatgehalte: 44%Vetgehalte: 8%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed

Garnalenmeel Garnalenmeel heeft een aangename lichte visgeur. Het is meestal vrij grof van structuur en kan eventueel gemakkelijk nog verder worden fijngemalen. Een voordeel ten opzichte van vismeel is de veel betere instant-respons, maar een nadeel is weer de grotere zachtheid. Garnalenmeel kan vismeel gedeeltelijk vervangen, maar bij grotere hoeveelheden moeten er meer uitharders worden gebruikt om de zachtheid te compenseren. Garnalenmeel draait prachtig in combinatie met polentabloem. Garnalenmeel zwelt sterk op bij het koken waardoor kort koken dan ook de voorkeur heeft. Let wel: bij een te hoge dosering gaan de boilies drijven .
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 55%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%Uitharding: zeer slecht Verwerkbaarheid: redelijk Instant-Response: goed

Gierst Gierst is net zoals tarwe en rogge, een graansoort die we als ingrediënt best kunnen gebruiken door de graankorrel te vermalen. In tegenstelling tot tarwe en roggemeel, zwelt gierst veel minder op tijdens het koken. Gierst is beter verteerbaar en bevat een vrij hoog koolhydratengehalte. Gierst wordt snel ranzig.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 11 %Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 4%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed

Gluten Gluten zijn zogeheten kleefeiwitten. Nu snap je ook hoe 'Gluton' aan zijn naam komt. De plakkerigheid van gekookte aardappelen wordt veroorzaakt door de gluten die ze bevatten, en ook de meeste graansoorten bezitten relatief veel gluten. Gluten maakt een meel rekbaar en elastisch wanneer het wordt bevochtigd. We kennen gluten in zuivere vorm als het product Tarwegluten. Het heeft een heerlijke geur (denk maar aan brood) en de vissen zijn er dol op. Iets wat voor een eiwitconcentraat vrij ongebruikelijk. Ze maken een boilie op zijn best een beetje elastisch, nooit hard. Te veel gluten geven 'rubberdeeg'. Het opzwellen van de deegworst, wanneer die uit de spuit komt, is ook te wijten aan de gluten. Bovendien veroorzaken ze bij het handmatig draaien van de worst de beruchte 'luchtinslag'. Max.% te verwerken: - %Eiwitgehalte: - %Koolhydraatgehalte: - %Vetgehalte: - %Uitharding: matig Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed

Gortmeel (bloem) Gort is eigenlijk niets anders dan een onderdeel van de gerst. Het is een gerstkorrel waarvan het harde vliesje en gedeeltelijk de kiem vanaf is afgeslepen. Net als gierst, is gortmeel licht verteerbaar en zwelt nauwelijks tijdens het koken.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 72%Vetgehalte: 2%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed

Griesmeel (tarwe en rijst) Griesmeel is waarschijnlijk een van meest gebruikte boilie-ingrediënten. Omdat er eigenlijk meerdere soorten griesmeel bestaan, noemen we hier de twee meest gebruikte.
Tarwe griesmeel heeft als eerste en voornaamste eigenschap, dat het een boilie superhard maakt. Zelfs na meerdere uren in het water blijft de boilie hard. Tarwegries is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootten. De meest gebruikte variant is de extra fijne. Deze korrelgrootte komt overeen met ongeveer 60 mesh. Het koolhydraatgehalte ligt hoog en dat maakt griesmeel tot een excellent bestanddeel. Tarwegries is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop,
Rijstgries (ook wel rijstkreem genoemd) heeft dezelfde bindende eigenschappen als tarwegries, maar hardt minder goed uit. Het soortelijke gewicht ligt ook wat hoger dan die van tarwegries. Griesmeel is in wezen een tarwebloem in een 'gekorrelde' variant. De korrels kleven in het geheel niet, maar gaan ze - na even geweekt te hebben - dat wél doen.

Haringmeel Haringmeel behoort tot de dierlijke, eiwit houdende ingrediënten. Het is trouwens ook het vismeel met het hoogste vetgehalte. Het is het hoofdbestanddeel van de welbekende forelkorrels. Met 75% eiwitten is haringmeel het hoogst eiwithoudende vismeel. Het kan perfect gemengd worden met alle andere vismelen om zo tot een vismeelmix te komen.De scherpe geur laat een herkenbaar spoor achter dat onze vriend karper moeilijk kan negeren.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 75%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 13%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Havermoutmeel Havermoutmeel is een zeer uitgebalanceerd bestanddeel dat qua eigenschappen moeilijk te overtreffen is. In combinatie met enkele ingrediënten die een hoger eiwitgehalte hebben, kan men met havermoutmeel de geschikte boilie vervaardigen. Bij een te hoge dosering zwelt de boilie tijdens het koken behoorlijk.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 14%Koolhydraatgehalte: 63%Vetgehalte: 7%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: niet goed Instant-Response: zeer goed

Hennepzaad (gemalen) Hennep (ook wel kemp genoemd) is als partikel perfect te gebruiken. Menige karper heeft zich al door dit kleine (dan wel gekookt) bolletje laten verleiden. Hennepzaad is eveneens geschikt om als ingrediënt in een boiliemix te verwerken. Omdat kempzaad vrij veel olie bevat, is het aan te raden steeds wat griesmeel samen met de kemp te vermalen, dit om kleven te vermijden. verwerken. Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 20%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: redelijk Instant-Response: zeer goed

Hondenbrokken Hondenbrokken zijn in verschillende variaties en van diverse merken te koop. Je kunt hondenbrokken als drijvend aas gebruiken, maar wij ook gemalen door de boiliemix. Omdat het een vrij goedkoop bestanddeel is, zijn honden brokken nog steeds enorm populair. Hondenbrokken bevatten alle mogelijke bouwstoffen om er een volwaardig aas mee te vervaardigen. Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 28%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 10%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Kattenbrokken Kattenbrokken zijn net als hondenbrokken geen echt ingrediënt maar meer een totaalvoer. Bovendien een voer dat in zeer vele soorten te verkrijgen is. die al voorverhit zijn geweest - een uitstekende Ze bezitten een goede voedingswaarde. Maal het. Het ontstane meel zuigt enorm, zodat je het beste af en toe even kunt pauzeren om het vocht te laten intrekken. Bovendien zitten er in kattenbrokken vrij veel gluten, waardoor kleverige uitharders als lactalbumine of ei-albumine niet zijn aan te raden. Extra uitharders zijn nodig omdat kattenbrokken anders een te slappe boilie geven. Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 10%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Koekjesmeel Onder koekjesmeel verstaan we een diversiteit aan gemalen koekjes. natuurlijk wel Wij gaan uit van standaard koekjesmeel. Het bevat veel suikers (dus veel koolhydraten), en ook het vetgehalte ligt aan de hoge kant, Het nadeel dat aan de meeste koekjesmelen kleeft, is dat ze zeer slecht uitharden. Het voordeel is dan weer dat ze zeer goed te verwerken zijn.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 20%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Kuikenopfokmeel De naam zegt het al: een opfokmeel voor kuikens. Vrij zoet, en op het eerste gezicht lijkt het veel op babycom. Het bestaat grotendeels uit geëxpandeerd maïsmeel. Kuikenopfokmeel kan als bulkingrediënt dienst doen. Verwerkt zeer goed en hardt eveneens goed uit.
Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 21 %Koolhydraatgehalte: 26%Vetgehalte: 5%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed


Lactalbumine Het is niets minder dan melkeiwit. Dit melkeiwit heeft een voortreffelijk aminozuurpatroon plus een goede instant-respons en dat is een vrij zeldzame combinatie. Bovendien heeft het zeer goede uithardende kwaliteiten in lage hoeveelheden. Wanneer de basismix van niet bindende ingrediënten is, b.v. wouwbloem, maïsmeel, vismeel, - dan is lactalbumine een erg goed bindmiddel. Echter een erg grof meel kan het echter niet bij elkaar houden, daar is een echt 'vulmiddel' bij nodig, bijv. in de vorm van polentabloem. De andere kant van de medaille is dat het in combinatie met grotere hoeveelheden 'bloemachtigen' te kleverig wordt ! Lactalbumine is in veel mixen al hardend in een hoeveelheid van 5%. Lactalbumine zal nooit in de verpakking gaan klonteren.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 80%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Lactalbumine 30% Lactalbumine is een Proteïnepoeder afkomstig uit melkwei (kaasfabricage). Het is rijk aan eiwit, maar het heeft een niet zodanig goed aminozuurpatroon als lactalbumine. Dit product is in de eerste plaats te gebruiken als smaakmakers in mixen die van zichzelf al vrij hard zijn en niet te veel kleven.
Kwantiteit: 25%Hardheid: Goed Binding: Goed Rolbaarheid: Mix afhankelijk Eiwitgehalte: 35%Instant-Response: Prima Gewicht: 55 (middel)

Lactose (melksuiker) Lactose is de suiker (koolhydraten) van de melk. Zeer voedzaam, maar ook hier geld: niet overdrijven, omdat het deeg tijdens het koken uit elkaar kan vallen. Zoals elke suiker heeft lactose een zeer goede bindkracht.
Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 97%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Lammerfok (lammerenmelk) Boordevol essentiële elementen voor het opfokken van lammeren. Ideaal te gebruiken in combinatie met wat caseïne, tarwemeel en griesmeel en voorzien van de nodige flavour: een echte knaller! Perfect geschikt voor diegenen die van een medium harde boilie houden.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 24%Koolhydraatgehalte: 42 %Vetgehalte: 22%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Leverpoeder Leverpoeder is in werkelijkheid leverextract. Het bevat alle essentiële voedingseigenschappen van de lever, afkomstig van varkens of runderen. Er is wel verschil tussen de diverse soorten leverpoeder. Met andere woorden, er zijn een aantal verschillende kwaliteiten verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot pure lever, waarvan het eiwitgehalte rond de 30% ligt, heeft leverpoeder een veel hoger eiwitgehalte. Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 72%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Lijnzaad (gemalen) Lijnzaad is afkomstig van een grasachtig weefsel (plant). Lijnzaad wordt vooral gebruikt in de medische sector of als olie door kunstschilders. Lijnzaad in gemalen toestand is een ideaal ingrediënt voor de boiliemix. Door het onttrekken van de olie uit de lijnzaad ontstaat de zogeheten lijnkoek. Door het hoge vetgehalte werkt lijnzaadmeel erg laxerend. Overdrijf het niet met dit ingrediënt want de vissen zijn er snel door verzadigd.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 3%Vetgehalte: 35%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: redelijk Instant-Response: zeer goed

Maïsgluten Maïsgluten zijn de eiwitten van de maïskorrel. In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht van maïsgluten te verwaarlozen. Bij het uitharden is het juist net andersom, maïsgluten maken een boilie keihard. Maïsgluten bevatten verder een vrij hoog eiwitgehalte.
Max.% te verwerken: 15Eiwitgehalte: 65 %Koolhydraatgehalte: 15%Vetgehalte: 5%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed

Maïsmeel - maïsbloem Maïsmeel of maïsbloem wordt verkregen door maïs te vermalen. Maïsmeel is een van de meest gebruikte basisingrediënt in een boiliemix. Het bevat de nodige koolhydraten en de uitharding ervan is vrij goed. Er zijn vrij veel soorten maïsmeel te koop waarbij de grofheid van het meel flink kan verschillen. Hoe fijner het meel, hoe beter het draait, maar hoe ook hoe 'zachter' de boilie wordt. Bij maïsmeel is er van zachtheid geen sprake. Alleen het zoete en smakelijke babycorn meel is relatief zacht. Maïsbloem is een nog fijnere variant, maar het enige nadeel is dat het niet zo goed uithardt. Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 75%Vetgehalte: 4%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant response: zeer goed

Maïszetmeel - Maïzena Maïszetmeel wordt veelal in de keuken gebruikt als sauzenbinder: Maïzena. Maïszetmeel bevat net zoals aardappelzetmeel geen eiwitten. De uitharding is niet bepaald slecht te noemen en de Instant-Response is uitstekend. Een product waar we in geen geval mee mogen overdrijven omdat bij over dosering de boilie kan stuk koken. Maïszetmeel is een ideaal ingrediënt om het koolhydraatgehalte van een mix wat op te schroeven.
Max.% te verwerken: 25Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 85%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Makreelmeel Makreelmeel is een van de vele soorten vismeel. Het is redelijk vet en bevat erg veel eiwitten. Het kan gemixt worden met andere soorten vismeel en zo verwerkt worden in een vismeelboilie. Makreelmeel heeft een iets scherpere geur dan gewoon witvismeel. Op gebied van eiwitten en koolhydraten komt het echter overeen met alle andere vismelen.
Max % te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 12%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Maniokmeel De maniokwortel staat op veel menu’s in verschillende Afrikaanse landen, toch is deze plant van Amerikaanse oorsprong. Van de wortel van deze plant wordt het zeer bekende tapiocameel gemaakt. Het is uitermate fijn van structuur. Maniokmeel bevat een behoorlijke dosis zetmeel, dus een gebrek aan koolhydraten zal er zeker niet zijn. Het is erg voedzaam, maar verteert niet zo goed.
Max % te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 32%Koolhydraatgehalte: 60%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: goed

Melassemeel Melassemeel is niet te vergelijken met coprah-melasse. Het is een meel afkomstig van de gemalen stengels van rietsuiker. Melasse als vloeistof wordt al erg veel gebruikt en melassemeel past daar erg goed bij. Bij een te hoge dosering melassemeel kan het deeg uit elkaar vallen of zeer slecht rollen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Melkpoeder (magere en volle) Magere melkpoeder is bij veel karpervissers erg populair. Er bestaan twee soorten melkpoeder: magere en volle melkpoeder. Volle melkpoeder is veel beter van smaak en bevat veel meer vetten. Vette melkpoeder mag niet oud zijn want het product bederft vrij snel.
- Magere melkpoederMax % te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 50%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: goed
. Volle melkpoederMax.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 25%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Natrium Caseïnaat Ook weer een melkeiwit wat beter bekend staat als sodium caseïnaat. Dit ingrediënt is de wateroplosbare vorm van caseïne. Natrium Caseïnaat is het Broertje van Calcium Caseïnaat, maar wel een met een vervelend karakter. Dit spul wordt namelijk pure siliconenkit wanneer er water bij komt. Bovendien verdampt het meteen in het water, zodat de boilie erg slap wordt. Natrium-Caseïnaat is in verschillende korrelgroottes te krijgen, de meest voorkomende soort is de walsgedroogde. Natrium-Caseïnaat is erg ligt en het drijft op water. De engelse benaming voor Natrium Caseïnaat is Sodium-Caseïnaat.
Melkeiwit met een mooi aminozuurpatroon. Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 95%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk

P.T.X. P.T.X. is eigenlijk geen vogelvoer maar meer een eivoer. Oftewel een voer dat enorm veel vitaminen en mineralen bevat net als de nodige eiwitten en koolhydraten. Een product dat dus gemakkelijk in een boiliemix kan worden gebruikt. P.T.X. is alleen niet zo makkelijk te vinden en de prijs is relatief hoog. In de dierenspeciaalzaak is zeker een vervangend eivoer te vinden dat de rol van P.T.X. kan overnemen. Een voorbeeld hiervan is CD-eivoer.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 18%Koolhydraatgehalte: 46%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: goed

Pavo veulenopfokkorrel Pavo is een merknaam en vertegenwoordigt een boel samenstellingen die geschikt zijn voor het welzijn van paarden. In het Pavo-gamma zitten buiten verschillende soorten diervoeder ook een uitgebreid aanbod aan toevoegingen. Een opfokkorrel is in dit geval een samengesteld voeder voor veulens. Deze opfokkorrel zit boordevol koolhydraten en voorzien werd van de nodige eiwitten. Het heeft ook een typische, zoete geur. Iets om een keet uit te proberen. Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 26%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 5%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed

Pindameel Afkomstig van de pindanoot (apenootjes) die vermalen wordt. Dit is een zeer gevaarlijk product. Het is op de eerste plaats een "killer" wat de vangsten betreft.. Dus uitkijken met pinda's en pindameel. Zelf pinda's vermalen kan natuurlijk ook, alleen is het een tijdrovende klus. Pindameel kan net als vismeel in grote hoeveelheden gebruikt worden.
Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 12%Vetgehalte: 52%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: redelijkInstant-Response: goed

Polenta Polenta is een maïsproduct. Het is eerst gekookt, daarna gedroogd en vervolgens gemalen. Polenta is in verschillende fijnheids gradaties te krijgen. Hier geldt weer: hoe grover hoe harder, maar hoe moeilijker te draaien. Verstandig is om niet meer dan 10% van de grofste soort niet gebruiken. De boilies worden er steenhard door, maar dit hangt uiteraard ook af van de rest van de mix. Voor de rest heeft polenta ongeveer dezelfde eigenschappen als maïsmeel. In bijna elke mix prima te verwerken .
Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 50%Vetgehalte: 3%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: goed

Polentabloem Polentabloem is een geweldig product en is zeer goed te verwerken in een mix. Het heeft een goede instant-respons en hardt prima uit. Polentabloem neutraliseert plakkerige mixen en is tevens samen met een minieme hoeveelheid Lactalbumine in staat grote hoeveelheden neutraal materiaal 'mee te nemen'. Een nadeel aan polentabloem is, dat het nagenoeg geen voedingswaarde heeft. Polentabloem verbetert de functionele eigenschappen van vrijwel iedere mix, en is ook goed te gebruiken in simpele boilies. Polentabloem zwelt flink tijdens het koken.
Kwantiteit: 60%Hardheid: PrimaBinding: WeinigRolbaarheid: Zeer goedEiwitgehalte: Krap 10%Instant-Response: Heel goedGewicht: 60

Protamil Protamil is aardappeleiwitisolaat en een echt Hollands product. Het heeft een goed aminozuurpatroon en een zeer overheersende, kenmerkende geur. Het meel is grijsachtig en bijzonder fijn van structuur: het stuift geweldig. Wel is dit product bijzonder lastig te verwerken. Eiwitbinders als Lastalbumine en Ei-albumine werken er echter niet goed op. Tarwegluten en tarwebloem (evenals griesmeel) doen het wel aardig, maar bij de hoeveelheden die goed pakken wordt het deeg weer te elastisch. Suikers en olie kunnen de binding helpen te versterken. Dit product wordt meestal in kleine hoeveelheden gebruikt in een mix, die van zichzelf al enigszins plakkerig is. Kwantiteit: 25%Hardheid: RedelijkBinding: NihilRolbaarheid: SlechtEiwitgehalte: krap 90%Instant-Response: matigGewicht:50

Puddingpoeder Een product dat van de witvisserij naar de karpervisserij is overgewaaid (net als vele andere producten). Echt een aanrader voor diegenen die met een natuurlijke smaakmaker aan de slag willen. Puddingpoeder kan tot 20% van uw samenstelling uitmaken, maar wordt dan wel zeer moeilijk om de mix nog te rollen.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 85%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Rietsuiker Suiker barst van de koolhydraten en is iets waar de karper verzot op is. Gebruik geen te hoge dosering omdat het deeg anders tijdens het koken uit elkaar kan vallen.
Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 99%Vetgehalte: 0%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Rijstgluten Gesteld kan worden, dat dit in feite de eiwitten van de rijstkorrel zijn. Net als bij maïsgluten is de bindkracht van rijstgluten bijna te verwaarlozen, de uitharding daarentegen is optimaal. Helaas is dit product niet makkelijk in de handel te vinden, waardoor het meestal gewoon door maïsgluten wordt vervangen.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 65%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goed Instant-Response: goed


Robin Red Robin Red is de merknaam van 1 van Haiths vogelzaden: de Robin Red. Robin Red bevat o.a. kruiden en kleine pepertjes. Robin Red is zeer kruidig, heeft een sterke rode kleur die de boilies mooi donkerrood kleurt. Dit laatste dankzij de rode kleurstof Carophyl. Robin Red wordt met name gebruikt als kleurmiddel voor vogels tijdens vogelshows.
Er is nogal wat verschil wat Robin Red kwaliteit betreft. De eerste en volgens kenners de beste Robin Red variant is die van de Engelse fabrikant Haith's. Daarnaast is de Robin Red van Starbaits en UCP ook bijzonder goed. Haith's maakt tevens nog andere vogelvoeders zoals Nectarblend en super Robin Red.
Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 8%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Roggebloem Roggebloem wordt gebruikt door de bakkers om het dagelijkse brood te bakken. Karpervissers gebruiken het al jaren met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede instant response en is zeker goed van smaak. Bij het gebruik van roggebloem begint het deeg na het rollen of spuiten van worsten te zwellen wat het rollen van de boilies een stuk moeilijker maakt.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 73%Vetgehalte: 1 %Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed


Roggemeel (tarwemeel) Een product waarmee je zo aan de gang zou kunnen zonder het gebruik van eieren. Dit wordt misschien veroorzaakt door de beperkte houdbaarheid van dit olierijke meel. Als boilieingrediënt is het niet bijzonder populair, wat misschien met de grijsbruine kleur te maken heeft. Roggemeel combineert heel goed samen met vismeel; een combinatie van gelijke delen voldoet prima. Ook caseïne, polentabloem en wouwbloem combineren uitstekend. Roggemeel heeft praktisch gezien nagenoeg dezelfde eigenschappen als Tarwemeel. .
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 55%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: zeer goed

Sardienmeel Ook weer een vismeelvariant. Het is de gedroogde, gemalen versie van de sardien. Ook deze vismeelvariant heeft een redelijk hoog vetgehalte kan perfect gecombineerd worden met andere soorten vismeel. Het heeft net zoals de andere vismelen een uitgesproken geur die direct herkenbaar is. Sardinemeel kan in combinatie met een goede flavour ook zeer goede resultaten boeken.
Max.% te verwerken: 20Eiwitgehalte: 60%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Schapenkorrel / schapenbix In de beginperiode van het karpervissen was dit één van de meest gebruikte ingrediënten. Het was en is nog steeds, goedkoop en dat is en was natuurlijk belangrijk. Schapenbix rolt als een trein en het ruikt zeer goed. Het heeft slechts een nadeel: de aantrekkingskracht van schapenbix is vrij snel uitgewerkt.
Max.% te verwerken: 30% Eiwitgehalte: 17 % Koolhydraatgehalte: 20% Vetgehalte: 4% Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Soja-isolaat Soja-isolaat is vrijwel het pure eiwit uit de sojaboon. Het zit in veel mixen voor sporters (evenals melkeiwitten), waar het dient voor de eiwitopbouw (spierversterking). word gebruikt als bij-ingrediënt Ook soja-isolaat hardt niet uit. Het grote verschil met sojabloem is het ontbreken van zetmeel, waardoor het veel minder plakt en waardoor de instant-respons minder is.Vis - en vleesmeel komen ook in aanmerking. Soja-isolaat behoort tot de lichtste ingrediënten. Er valt dan ook een leuke drijvende boilie van te maken, die erg lang goed blijft en ook stevig is.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 85%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Sojameel - ontvet Ook wel sojabloem genoemd. Sojameel of -bloem is in boilies waarschijnlijk ook weer 1 van de meest gebruikte bestandsdelen. Het zit bijna in elke kant-en-klaar mix die in de handel wordt aangeboden. Sojameel -ontvet is in de meeste gevallen getoast. Het meel heeft een kortstondige verhitting ondergaan. Het is iets donkerder van kleur dan vet sojameel en heeft een uitgesproken, lekkere smaak. Ontvet sojameel bevat iets meer eiwitten dan de vette versie en ook het koolhydraatgehalte ligt iets hoger. Een nadeel van sojameel -ontwet is, dat het vrij snel bederft. Het gevaarlijke is dat je dat niet meteen ziet of ruikt.
Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 47%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Sojameel - vet Een kwestie van smaak, de een gebruikt de vette en de andere visser de ontvette variant. Op gebied van eigenschappen zijn beide sojamelen aan elkaar gelijk. Het grote verschil zit hoofdzakelijk in het soortelijke gewicht. Vet sojameel is minder zwaar. Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 40%Koolhydraatgehalte: 25%Vetgehalte: 25%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Sojabloem Een uitstekend basisingrediënt mits het goed zou uitharden. Helaas is dat niet het geval. Door zijn goede instant-respons en prima voedingswaarde kan sojabloem een belangrijke aanvulling zijn in harde mixen. Sojabloem is als binder behoorlijk kleverig.Kwantiteit: 50%Hardheid: Heel matig Binding: Goed Rolbaarheid: Goed Eiwitgehalte: 50% Instant-Response: GoedGewicht: 50

Sojaschroot Dit meel ontstaat na het onttrekken van de olie aan het binnenste van de sojaboon. Het is eigenlijk enkel en alleen de mantel van de sojaboon die vermalen wordt. Het eiwitgehalte ligt een stuk lager dan bij de twee bovenstaande melen. Ook een ingrediënt dat niet veel verkocht meer wordt.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 25%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Speculaas - gemalen Juist, speculaas maar dan gemalen. Een ingrediënt dat erg kruidig ruikt en veel suiker bevat (koolhydraten!). Speculaas behoort eigenlijk tot de familie van de koekjesmelen en is in droge toestand vrij licht. Door het nat te maken wordt het redelijk zwaar, en in combinatie met wat caseïne, soja, maïsmeel, roggemeel en een beetje griesmeel, geeft gemalen speculaas een goed te rollen boilie. Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 20%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: zeer goed

Tarwebloem Tarwebloem is 1 van de hoofdbestanddelen van brood. Tarwebloem is een ingrediënt dat zeer veel gebruikt wordt. Het heeft eigenlijk weinig of geen negatieve eigenschappen. Het rolt zeer goed, is erg goedkoop en de karper is er gek op vanwege de smaak. Kan in de mix b.v. roggebloem vervangen om het zwellen na het koken te verminderen.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 11 %Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Tarwegluten Wanneer het deeg te brokkelig is, zal door het gebruik van tarwegluten het deeg beter bij elkaar blijven en het rollen vergemakkelijkt worden. Bij een te hoge dosis is het deeg gewoon niet meer te verwerken en lijkt het meer op een stugge massa, nagenoeg te vergelijken met stopverf. Net zoals bij de andere gluten, is het eiwitgehalte van tarwegluten zeer hoog.
Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goed tot zeer goedInstant-Response: zeer goed

Tarwekiemen Nog een graansoort. Tarwekiemen bevatten ongeveer 30% eiwitten en die zijn van een zeer goede kwaliteit d.w.z. dat het overgrote deel van deze eiwitten op een juiste manier kan worden omgezet in energie. Het dient natuurlijk ook voor de aanmaak van weefsel. De bindkracht van tarwekiemen is alleen niet zo uitstekend. Op gebied van uitharden zitten we redelijk goed. De smaak echter is bijzonder goed.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 20%Vetgehalte: 11 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: goed

Tarwemeel - volkoren Tarwemeel is één van die ingrediënten die in nagenoeg geen enkele boilie samenstelling zal ontbreken. Het verschil met tarwebloem is dat tarwemeel meer vezels bevat. Tarwemeel is op zich verkrijgbaar in verschillende versies, denk maar aan het meergranenmeel van zes, zeven of tien granen. Vers van de molenaar en dan snel verwerken is een absolute aanrader!
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 65%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant response: zeer goed

Tarwezemelen Tarwezemelen zijn de pelletjes oftewel de huid van de tarwekorrel. Zemelen worden verkregen na het pletten van de tarwekorrel. Na het onttrekken van de bloem, blijven de zemelen over. Een op zich vrij licht product dat zeer slecht uithardt. Wanneer er teveel zemelen in de mix worden gebruikt, zal deze drijven. Niet zozeer een ingrediënt dat geschikt is om in een boilie-mix te verwerken.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 6%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: redelijkInstant-Response: zeer goed

Topfok S - kalvermelk Kalvermelk is een speciaal samengesteld vervangmiddel voor het voederen van kalveren. Het bevat alle nodige elementen die de groei van die kleine koebeesten moet bevorderen. In de meeste gevallen is het vrij zuur van smaak. Topfok S heeft als eigenschap dat de boilies in het water langer hard blijven. Buiten een aanzienlijke dosis eiwitten bevat deze kalvermelk ook de nodige koolhydraten en vetten.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 22%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 15%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: goed

Trouvit Trouvit is synoniem voor een forelkorrel en wordt in de forelkwekerij gebruikt voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende grootten van korrel; de kleinste nummer 000 dient voor het opfokken van kleine forel of zalmen, bevat de meeste eiwitten en heeft een vrij scherpere geur. In de kleinste vier maten is het eiwitgehalte 51% (dit zijn de korrels), daarna volgt de 2 mm pellet met 48% eiwitgehalte terwijl de 3,5 en 5 mm pellet 46% eiwitgehalte bezitten.
Elke grootte van de korrel is aangepast aan de leeftijd en het formaat van de forel. Het verschil is hoofdzakelijk te vinden in de verschillende voedingswaarde. Het eiwitgehalte van de korrel ligt rond de 50%. In deze forelkorrel zit een vrij grote hoeveelheid vismeel verwerkt. De Trouvitkorrel wordt eigenlijk geperst. Alle ingrediënten worden gemengd, gekneed met behulp van water, verwarmd en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel.
. Trouvit 000 Max.% te verwerken: 30% Eiwitgehalte: 52% Koolhydraatgehalte: 20% Vetgehalte: 9% Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: redelijk
. Trouvit nr.2 Max.% te verwerken: 30% Eiwitgehalte: 46% Koolhydraatgehalte: 21 %Vetgehalte: 8% Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: redelijk
. Trouvit nr.4 Max.% te verwerken: 30% Eiwitgehalte: 46% Koolhydraatgehalte: 23% Vetgehalte: 8% Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant response: redelijk

Vismeel - wit Wit vismeel is het gewone vismeel dat in bijna elke hengelsportzaak wordt aangeboden. Het heeft niets te maken met een witte kleur maar eerder met de herkomst. Dit vismeel is afkomstig van witvis zoals brasem. Het bevat een vrij hoge dosis dierlijke eiwitten van redelijke kwaliteit. Vismeel wordt meestal gemaakt door complete vissen te malen, te drogen, en wederom te malen. Soms wordt hiervoor ook slachtafval gebruikt. Graten en schubben worden meeverwerkt en daardoor is het eiwitgehalte beperkt. De eiwitkwaliteit is uitstekend. Viskwekers gebruiken het veel in combinatie met soja. Vismeel trekt een flink geurspoor zodat een flavour niet zo nodig is. Met wat visolie kun je het effect nog versterken.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 66%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-Response: redelijk

Vitamealo - kalvermelk Dit product is net zoals Topfok S en Milkivit een soort vervangmaaltijd voor het grootbrengen van kalveren. Ooit is in een populair karpermagazine geschreven dat Vitamealo een lactalbumine zou zijn die ongeveer 30% eiwitten bevat. Die informatie bleek achteraf niet te kloppen, want het is wel degelijk niet meer of niet minder dan een kalvermelk. Vitamealo is de betere kalvermelk en bevat meer eiwitten en koolhydraten dan andere kalvermelk. Vitamealo is zoeter, dus het bevat meer suiker en de boilies zullen niet zo hard worden.
Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 15%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: goed

Vleesbeendermeel Vleesmeel of vleesbeendermeel is een typisch ingrediënt voor een boiliemix op basis van vlees of vis van hoge kwaliteit. Het is niet duur te en vrijwel overal verkrijgbaar. Zijn er in vismeel veel soorten en kwaliteiten, in vleesmeel bestaat nóg meer keus. Meestal is dat een lage kwaliteit vleesbeendermeel. Er zitten dan veel harde stukjes in en het meel is vrij licht van kleur. Zuiver vleesmeel ruikt zeer sterk, is vrij donker en fijner dan vismeel. Het eiwitpercentage bedraagt dan 80%. Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 20%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: redelijk

Weipoeder Weipoeder is een product dat overblijft na de fabricage van kaas. Het bevat een zeer verschillend percentage eiwit. Zo is er weipoeder verkrijgbaar van 30% tot en met 75%. Meestal wordt voor de hogere eiwit versie verkozen, omdat deze eiwitten van een betere kwaliteit zijn. Een product dat zich zeer goed laat verwerken. Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 60%Vetgehalte: 6%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: goed

Wouwbloem Wouwbloem zijn meelresten die worden gemengd en gekookt en daarna gedroogd en gemalen. Wat zou betekenen dat er verschillen in eigenschappen tussen respectievelijke partijen meel kunnen ontstaan. De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maïsmeel. Alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder. De instant-respons is iets hoger dan maïsmeel. Samen met fijne polentabloem vormt het een werkelijk superieure basis voor allerlei mixen die steenhard moeten zijn en dat ook dagenlang zullen blijven. Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 0%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed

Zandspieringmeel Wederom een vismeel soort. Zandspieringmeel is een bepaald soort vismeel. Het kan vermengd worden met andere vismelen. Het laat zich perfect verwerken in nagenoeg elke mix. Zandspieringmeel is vrij licht van kleur en de kwaliteit van de eiwitten is vrij goed. 10% zandspieringmeel vermengd met 10% haringmeel en 10% witvismeel, en daarbij nog 20% griesmeel en 20% sojameel aangevuld met 20% tarwemeel en 10% caseïne geeft een vrij goed te rollen boilie die goed hard wordt.
Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 10%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-Response: redelijk




Hoop dat jullie alle deze inzet zeer waarderen.

De visgroeten uit Lelydorp.
2. Veroorzaak geen overlast.
3. Toon respect voor de natuur.
5. Zorg dat je beschikt over alle benodigde vergunningen.
7. Gebruik bij het onthaken en fotograferen altijd een onthaakmat.
10. Zet de karper terug in het water waarin je hem hebt gevangen
Plaats reactie