boilies stomen
- Richard Pont
- Berichten: 794
- Lid geworden op: 26-01-2005 10:53
- Locatie: Leidschendam
- Contacteer:
Nieuwsgierig geworden door alle berichten mbt het stomen ben ik vandaag zelf ook maar eens begonnen met het stomen van mijn boilies. Ik zit nu met wat vragen.
Ik heb zelf zo'n klein model keuken stoomoven (geen druk stoomoven).
Ik gebruik de Mainline Cellmix en draai bolies van rond de 12 mm. Na wat geëxperimenteer ben ik uiteindelijk uitgekomen bij 25 minuten stomen bij een temperatuur van 80 graden. Bij korter stomen bleven de boilies te zacht. Maar zelfs bij 25 minuten stomen worden ze niet echt heel hard. 25 minuten lijkt mij ook erg lang, of niet? Ik wil eigenlijk ook niet de temperatuur verhogen, anders kan ik ze net zo goed koken.
Wie stoomt zijn boilies ook thuis in de stoomoven en kan daar iets zinnigs over kwijt of mij wat tips geven?
Ik heb zelf zo'n klein model keuken stoomoven (geen druk stoomoven).
Ik gebruik de Mainline Cellmix en draai bolies van rond de 12 mm. Na wat geëxperimenteer ben ik uiteindelijk uitgekomen bij 25 minuten stomen bij een temperatuur van 80 graden. Bij korter stomen bleven de boilies te zacht. Maar zelfs bij 25 minuten stomen worden ze niet echt heel hard. 25 minuten lijkt mij ook erg lang, of niet? Ik wil eigenlijk ook niet de temperatuur verhogen, anders kan ik ze net zo goed koken.
Wie stoomt zijn boilies ook thuis in de stoomoven en kan daar iets zinnigs over kwijt of mij wat tips geven?
Ruim je rotzooi nou eens op !!!
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Misschien helpt het als je je oventje eerst even voorverwarmd Richard. Normaal gesproken zou het wat vlotter moeten kunnen. Stomen heeft echter meer voordelen dan enkel de temperatuur... (hang eens een thermometer in je oventje+ misschien staat ie wel een stuk lager dan 80°)
-Je bollen nemen minder water op en kunnen dus veel korter gedroogd worden. Veel minder vitamineverlies dus.
-Omdat ze veel minder vocht opnemen, kun je ze veel langer vers houden buiten de vriezer. Lager kiemgetal.
- Je kunt diverse soorten maken, zonder smaakoverdracht. Geen kruisbesmetting dus.
Kortom; mocht blijken dat je ze op 100° moet garen, heb je deze voordelen nog altijd t.o.v. koken.
succes ermee!
Groetjes van een stomer.
-Je bollen nemen minder water op en kunnen dus veel korter gedroogd worden. Veel minder vitamineverlies dus.
-Omdat ze veel minder vocht opnemen, kun je ze veel langer vers houden buiten de vriezer. Lager kiemgetal.
- Je kunt diverse soorten maken, zonder smaakoverdracht. Geen kruisbesmetting dus.
Kortom; mocht blijken dat je ze op 100° moet garen, heb je deze voordelen nog altijd t.o.v. koken.
succes ermee!
Groetjes van een stomer.
- Richard Pont
- Berichten: 794
- Lid geworden op: 26-01-2005 10:53
- Locatie: Leidschendam
- Contacteer:
Bedankt voor je reactie Mitsz. Ik hoopte al op een reactie van je, jouw stukje in Spiegel overtuigde me al om mijn boilies maar eens te gaan stomen.
De oven voorverwarmen is een goeie. Op dit moment ben ik druk bezig met draaien en stomen en ik ben er inderdaad al achter dat een goede hete oven de duur van het stomen een stuk verminderd. Mijn meisje zei dat het niet nodig is en tja daar heb ik maar naar geluisterd, zij gebruikt hem normaal gesproken
Ik heb geen thermometer die gaat tot 80 graden, maar eigenlijk ga ik er vanuit dat het wel ongeveer moet kloppen. Het ding is nog bijna nieuw en het is niet echt een goedkoop prulding zeg maar.
Met een voorverwarmde oven zit ik nu op 20 minuten bij 80 graden en de boilies zijn vrij hard na het drogen. Ze drogen inderdaad echt heel snel, na een halfuurtje al droog.
Het kan natuurlijk ook een beetje door de mix komen. Ik heb verder geen ervaring met deze mix en las net al op een Engels Forum dat deze mix ook niet heel hard wordt.
Maar goed,
Ondanks dat 20 minuten ook nog vrij lang is moet ik zeggen dat ze in ieder geval nog wel goed ruiken. Dat is er niet vanaf gestoomd.
De oven voorverwarmen is een goeie. Op dit moment ben ik druk bezig met draaien en stomen en ik ben er inderdaad al achter dat een goede hete oven de duur van het stomen een stuk verminderd. Mijn meisje zei dat het niet nodig is en tja daar heb ik maar naar geluisterd, zij gebruikt hem normaal gesproken
Ik heb geen thermometer die gaat tot 80 graden, maar eigenlijk ga ik er vanuit dat het wel ongeveer moet kloppen. Het ding is nog bijna nieuw en het is niet echt een goedkoop prulding zeg maar.
Met een voorverwarmde oven zit ik nu op 20 minuten bij 80 graden en de boilies zijn vrij hard na het drogen. Ze drogen inderdaad echt heel snel, na een halfuurtje al droog.
Het kan natuurlijk ook een beetje door de mix komen. Ik heb verder geen ervaring met deze mix en las net al op een Engels Forum dat deze mix ook niet heel hard wordt.
Maar goed,
Ondanks dat 20 minuten ook nog vrij lang is moet ik zeggen dat ze in ieder geval nog wel goed ruiken. Dat is er niet vanaf gestoomd.
Ruim je rotzooi nou eens op !!!
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Het gaat de goede kant op dus.
Dat was ik nog even vergeten ja. Er lekt helemaal niets uit je aas, dus zijn ze altijd even rijk aan attractors en altijd identiek aan elkaar. Dat lukt je met koken namelijk niet.
Vertrouw nooit je oven! Al is ie nieuw. Zo´n ding kost je een knaak bij de blokker
Dan heb je in ieder geval een idee van de echte temperatuur.
Rolze!
Dat was ik nog even vergeten ja. Er lekt helemaal niets uit je aas, dus zijn ze altijd even rijk aan attractors en altijd identiek aan elkaar. Dat lukt je met koken namelijk niet.
Vertrouw nooit je oven! Al is ie nieuw. Zo´n ding kost je een knaak bij de blokker
Dan heb je in ieder geval een idee van de echte temperatuur.
Rolze!
- Richard Pont
- Berichten: 794
- Lid geworden op: 26-01-2005 10:53
- Locatie: Leidschendam
- Contacteer:
Bedankt ! Ben er nu toch ff klaar mee. Morgen dan maar even naar de Blokker.
Ruim je rotzooi nou eens op !!!
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 03-04-2005 11:10
Water gaat pas stomen vanaf 100 graden mensen, dus stomen met 80graden is bijna onmogelijk, je zal waterdamp bedoelen, en daar krijg je je bollen slecht goed mee.
Succes
Succes
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
onder lage druk kookt water bij een lagere temperatuur en stoomt dus eerder. Die 100 graden is bij een druk van 1 bar
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 03-04-2005 11:10
maar ech nie bij 80graden!! Hang je thermometer maar in een pannetje water!
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
wel als je de druk verlaagt, en dat lukt inderdaad niet in een pannetje water....
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Erik Buitenhuis schreef:maar ech nie bij 80graden!! Hang je thermometer maar in een pannetje water!
De topicstarter heeft een stoomoven. Hij kan dus wel garen op 80°C en wij doen het op het werk ook. Met bevredigend resultaat ook nog.
Dus?
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 03-04-2005 11:10
DUS?
Jij denkt dat stoom van 80graden bestaat?
Succes met zoeken, probeer Google of wikki, ik heb het niet over garen gehad,
Jij denkt dat stoom van 80graden bestaat?
Succes met zoeken, probeer Google of wikki, ik heb het niet over garen gehad,
- Lennart Zoeter
- Berichten: 199
- Lid geworden op: 26-03-2011 09:58
- Locatie: Bergen op Zoom
Martijn Nederpel schreef:wel als je de druk verlaagt, en dat lukt inderdaad niet in een pannetje water....
wel dus en dat is logisch,
[scheikunde nerdmodus on]
als water stoom word staan de moleculen heel ver uit elkaar, als het water vloeibaar is zitten ze wat dichter op elkaar en als het ijs is zit het op elkaar gepropt (net als je vistas als je weer eens teveel spullen meeneemt ). als je de druk zou verlagen trek je als het waren de moleculen uit elkaar, dit kun je dus zodanig doen dat water al in een gasfase (stoom) komt bij een lagere temperatuur water.
zuiver water kookt trouwens bij 100 graden, ons kraanwater waar mineraaltjes in zitten kookt rond de 98 graden .
[scheikunde nerdmodus off]
ik hoop dat het duidelijk is en dat ik gelijk heb, dus....
correct me if i'm wrong.
2012
karper: 9 schubkarpers
brasem: 1
zeelt: 0
snoek: 1 (op mn pop-up )
karper: 9 schubkarpers
brasem: 1
zeelt: 0
snoek: 1 (op mn pop-up )
- leen goudappel
- Berichten: 6376
- Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
- Locatie: Trakker Armo
Nog eentje voor de mensen die boilies gaan stomen.
Als je de stoombak in bedrijf stelt en het laagje water gaat zijn werk doen(kookt) en je hebt stoom,en je gooit je boilie rekjes erin en pleurt de deksel er weer op. Zorg dan eerst dat het opnieuw gaat koken en stomen.
Sommige doen het nogal rap,en zien dat het stoomt en gooien de boilies erin. En gaan dan gelijk de timer zetten.
Dat is niet goed,eerst weer wachten tot het stoomt en dan pas de timer aan. Als je dat niet doet komen de boilies gaartijd te kort omdat je al begint te timen terwijl alles weer even op gang moet komen. Zal niet zo lang duren maar kan net genoeg wezen om het proces te vertragen.
Hebben wij zelf ook ervaring mee gehad.
Als je de stoombak in bedrijf stelt en het laagje water gaat zijn werk doen(kookt) en je hebt stoom,en je gooit je boilie rekjes erin en pleurt de deksel er weer op. Zorg dan eerst dat het opnieuw gaat koken en stomen.
Sommige doen het nogal rap,en zien dat het stoomt en gooien de boilies erin. En gaan dan gelijk de timer zetten.
Dat is niet goed,eerst weer wachten tot het stoomt en dan pas de timer aan. Als je dat niet doet komen de boilies gaartijd te kort omdat je al begint te timen terwijl alles weer even op gang moet komen. Zal niet zo lang duren maar kan net genoeg wezen om het proces te vertragen.
Hebben wij zelf ook ervaring mee gehad.
Laatst gewijzigd door leen goudappel op 21-03-2012 18:17, 1 keer totaal gewijzigd.
.
Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
80 graden Reaumur
Kijk eens op http://www.karperbeheer.nl
- Jeroen v Engelenburg
- Berichten: 670
- Lid geworden op: 02-12-2007 18:09
Is ff testen , vlees-thermometer halen en 1 keer om de 5 minuten een boilie halveren en de kern meten.
Zodra je boven de 82 graden zit zijn ze gaar.
Zodra je boven de 82 graden zit zijn ze gaar.
MVG Jeroen
________________________________________________
Hoe hoger je de lat legt, des te eerder ga je er onderdoor.
________________________________________________
Hoe hoger je de lat legt, des te eerder ga je er onderdoor.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Erik Buitenhuis schreef:DUS?
Jij denkt dat stoom van 80graden bestaat?
Succes met zoeken, probeer Google of wikki, ik heb het niet over garen gehad,
Nou Erik, je zet jezelf een beetje voor lul.
Vanaf pagina 21 van deze PDF kun je lezen dat het afgebeelde oventje kan stomen van 30°C tot 130°C. In Hengelo hebben we twee van deze fijne apparaten, die we gebruiken om te garen (in dit geval stomen) tussen de 65°C en de 80°C.
http://www.rational.be/images/stories/p ... SCC_NL.pdf
Erop vertrouwende u voldoende te hebben geïnformeerd, teken ik
- William Crommentuijn
- Berichten: 504
- Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
- Locatie: grubbenvorst
mitz,
Jij typt het , ik dacht het. bij mij op het werk staan ook 3 rationals...Soms denk ik wel eens, zal ik daar eens wat gaan afstomen....nee, toch maar niet
grtz W
Jij typt het , ik dacht het. bij mij op het werk staan ook 3 rationals...Soms denk ik wel eens, zal ik daar eens wat gaan afstomen....nee, toch maar niet
grtz W
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Doe maar wel William! Gaat je geen windeieren leggen.
groetjes Mitsz
groetjes Mitsz
- Peter van Loo
- Berichten: 1785
- Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
- Locatie: Schiedam
Stoom is stoom, stoom bereik je vanaf 100 graden celsius.
Je hebt hogedruk ovens en drukloze ovens.
De ovens die MTC gebruikt zijn drukloze ovens, dat zijn ovens waarbij de stoom van buiten de oven wordt gevormd en vervolgens ingeblazen wordt zodoende dat je de temperatuur kunt beïnvloeden, dus inderdaad van 30-130 graden celsius.
Groeten, Peter
Je hebt hogedruk ovens en drukloze ovens.
De ovens die MTC gebruikt zijn drukloze ovens, dat zijn ovens waarbij de stoom van buiten de oven wordt gevormd en vervolgens ingeblazen wordt zodoende dat je de temperatuur kunt beïnvloeden, dus inderdaad van 30-130 graden celsius.
Groeten, Peter
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Boilies nevelen dus?
Groet, Kees
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Inderdaad. Nevelen. Met stoom hihi
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Peter van Loo schreef:Stoom is stoom, stoom bereik je vanaf 100 graden celsius.
Je hebt hogedruk ovens en drukloze ovens.
De ovens die MTC gebruikt zijn drukloze ovens, dat zijn ovens waarbij de stoom van buiten de oven wordt gevormd en vervolgens ingeblazen wordt zodoende dat je de temperatuur kunt beïnvloeden, dus inderdaad van 30-130 graden celsius.
Groeten, Peter
Peter
Als water kookt, gaat water over van vloeibare vorm naar gas vorm (stoom). Bij een druk van 1 bar (gewone omgevingsdruk) is dat inderdaad 100 graden. Echter bij een lagere druk zal water eerder koken en ontaat er dus stoom van een lagere temperatuur. Oftwewel die 100 graden geld alleen bij een normale druk.
mvg Martijn
- Peter van Loo
- Berichten: 1785
- Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
- Locatie: Schiedam
Klopt helemaal, Martijn. Hoe lager de druk hoe lager het kookpunt.
Op 3 kilometer hoogte in de bergen, ligt het kookpunt op pak hem beet 80 graden. Je aardappels bijvoorbeeld zijn op die hoogte niet gaar te krijgen.
Mits je gebruik maakt van een snelkookpan.
Groeten, Peter
Op 3 kilometer hoogte in de bergen, ligt het kookpunt op pak hem beet 80 graden. Je aardappels bijvoorbeeld zijn op die hoogte niet gaar te krijgen.
Mits je gebruik maakt van een snelkookpan.
Groeten, Peter
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
mitsz van der kamp schreef:Inderdaad. Nevelen. Met stoom hihi
Warmte overdracht d.m.v. vochtige lucht werkt beter dan warmte overdracht d.m.v. droge lucht, luchtbeweging en snelheid spelen ook nog een rol.
Koude afvoer uit de bollen en warmte aanvoer staat immers in verhouding..
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 110
- Lid geworden op: 03-04-2005 11:10
Tjonge tjonge, dat ze apart zijn in 020 wist ik al. Alleen jammer dat ze altijd gelijk willen hebben.