Beginner met te harde bollen
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Visvrienden,
Na een jaar of tien zonder een hengel in de hand ben ik vorig jaar weer begonnen met deze nobele sport. En eigenlijk met nog meer enthousiasme dan voorheen. A.s. vrijdag hoop ik een flinke lading boilies te gaan draaien. Voorlopig is het nog was koud en dus probeer ik een bol te maken met veel vezelen en een wat lager vetpercentage. Ik heb een basis recept gebruikt die ik van een bekende karpervisser heb afgekeken. Binnen dit recept heb ik wat gehannest met samenstelling en kooktijden. Dit was nodig omdat de bol naar mijn idee te hard en te droog werd. Ik heb volgende gedaan:
maismeel 100
Polentabloem 100
Tarwebloem 100
Sojabloem (ontvet) 50
gemale hennep 50
gemale lijnzaad 25
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Heb een mooie deeg gedraaid met de ingrediënten. Maar de volgende problemen doe ik of loop ik tegen aan:
1) als ik de balletjes met de plank rol dan worden ze iets ovaal en zeg maar "hol" rondom de as waar die om draait;
2) na drie minuten komen de balletjes (ca 24mm) boven drijven en schep ik ze af. Heb ook een lichting van 4 en 5 minuten gedaan;
3) laat de ballatjes op een kleed drogen in een redelijk koele ruimte voor maximaal 24 uur
4) na 24 uur zijn de ballen helaas vrij hard en breken ze snel.
5) onder water blijven ze wel geruime tijd redelijk stevig.
Ik heb al vele fora doorgespit en gelezen, maar helaas kom ik er niet echt uit. Zonder al te veel te willen veranderen aan dit geniale recept wil ik toch iets meer elastische bollen maken. Wie weet hoe....
Dank alvast
Na een jaar of tien zonder een hengel in de hand ben ik vorig jaar weer begonnen met deze nobele sport. En eigenlijk met nog meer enthousiasme dan voorheen. A.s. vrijdag hoop ik een flinke lading boilies te gaan draaien. Voorlopig is het nog was koud en dus probeer ik een bol te maken met veel vezelen en een wat lager vetpercentage. Ik heb een basis recept gebruikt die ik van een bekende karpervisser heb afgekeken. Binnen dit recept heb ik wat gehannest met samenstelling en kooktijden. Dit was nodig omdat de bol naar mijn idee te hard en te droog werd. Ik heb volgende gedaan:
maismeel 100
Polentabloem 100
Tarwebloem 100
Sojabloem (ontvet) 50
gemale hennep 50
gemale lijnzaad 25
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Heb een mooie deeg gedraaid met de ingrediënten. Maar de volgende problemen doe ik of loop ik tegen aan:
1) als ik de balletjes met de plank rol dan worden ze iets ovaal en zeg maar "hol" rondom de as waar die om draait;
2) na drie minuten komen de balletjes (ca 24mm) boven drijven en schep ik ze af. Heb ook een lichting van 4 en 5 minuten gedaan;
3) laat de ballatjes op een kleed drogen in een redelijk koele ruimte voor maximaal 24 uur
4) na 24 uur zijn de ballen helaas vrij hard en breken ze snel.
5) onder water blijven ze wel geruime tijd redelijk stevig.
Ik heb al vele fora doorgespit en gelezen, maar helaas kom ik er niet echt uit. Zonder al te veel te willen veranderen aan dit geniale recept wil ik toch iets meer elastische bollen maken. Wie weet hoe....
Dank alvast
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
ps. vergeten te melden: heb inmiddels Ei-Albumine aangeschaft om dit voor een klein deel door de mix te doen.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Hoi Joost,
je recept bevat wat weinig binding en veerkracht. De meeste ingrediënten in je mix zijn bros en/of hard.
Wat dacht je hier van...
maismeel 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100
Tarwebloem 100
Sojabloem (ontvet) 150
gemale hennep 50
lijnmeel 25
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Als je er nog meer binding in wil, kun je er een half ons melkpoeder in mikken. Dat reageert heel goed met de soja. Zo zou die moeten lukken.
Vang ze
je recept bevat wat weinig binding en veerkracht. De meeste ingrediënten in je mix zijn bros en/of hard.
Wat dacht je hier van...
maismeel 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100
Tarwebloem 100
Sojabloem (ontvet) 150
gemale hennep 50
lijnmeel 25
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Als je er nog meer binding in wil, kun je er een half ons melkpoeder in mikken. Dat reageert heel goed met de soja. Zo zou die moeten lukken.
Vang ze
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Hoi Mitsz,
Dank voor je reactie! Als ik het goed heb werk jij bij MTC baits. Heb daar juist mijn ingrediënten besteld waarmee ik wat ga draaien. Leuk!
Rekening houdend met de ingrediënten die ik binnen krijg en jouw advies wil ik het volgende gaan doen:
maismeel getoast 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100 (kan ik deze gewoon bij de AH halen?)
Tarwemeel volkoren 100
Sojabloem (ontvet) 150 (deze kon ik niet vinden bij MTC
gemale hennep 50
lijnmeel 25
melkpoeder 50 gram (kan ik deze gewoon bij AH halen - en dan de magere variant?)
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Wat denk je hiervan, moet dit een mooi bolletje worden? En als ik vragen mag: wat vindt je van het recept in het algemeen? Ik was van plan richting de zomer wat olie in het recept toe te voegen en gevette Sojabloem en de zemelen eruit te laten. Wat denken jullie hiervan.
Hoop dat ik als nieuweling op dit forum niet overvraagt heb...
tjuus
Dank voor je reactie! Als ik het goed heb werk jij bij MTC baits. Heb daar juist mijn ingrediënten besteld waarmee ik wat ga draaien. Leuk!
Rekening houdend met de ingrediënten die ik binnen krijg en jouw advies wil ik het volgende gaan doen:
maismeel getoast 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100 (kan ik deze gewoon bij de AH halen?)
Tarwemeel volkoren 100
Sojabloem (ontvet) 150 (deze kon ik niet vinden bij MTC
gemale hennep 50
lijnmeel 25
melkpoeder 50 gram (kan ik deze gewoon bij AH halen - en dan de magere variant?)
birdfood sluis 100
roggezemelen 25
cacao 25
venkelzaad 10
vanillesuiker 15
eieren 8x
Wat denk je hiervan, moet dit een mooi bolletje worden? En als ik vragen mag: wat vindt je van het recept in het algemeen? Ik was van plan richting de zomer wat olie in het recept toe te voegen en gevette Sojabloem en de zemelen eruit te laten. Wat denken jullie hiervan.
Hoop dat ik als nieuweling op dit forum niet overvraagt heb...
tjuus
Mitsz,
Nog effe en ze gaan een fanclub voor je oprichten.
Groet,
Peter
Nog effe en ze gaan een fanclub voor je oprichten.
Groet,
Peter
Kijk eens op http://www.karperbeheer.nl
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Laatst gewijzigd door mitsz van der kamp op 29-02-2012 08:00, 1 keer totaal gewijzigd.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Dank je Peter, maar aan de andere kant gaat ´t ook rap met de reputatie.
Joost,
Je mix is ietwat wild, maar zal best werken. Die ontvette soja gaan we bij MTC aan werken. Ik gebruik altijd graag de getoaste versie die we wel hebben.
Je insteek is goed. In de warmere periode kun je minder vezelrijk vissen.
Vangze
P.S. AH heeft magere melkpoeder. Je kunt ook vitamealo nemen...
Joost,
Je mix is ietwat wild, maar zal best werken. Die ontvette soja gaan we bij MTC aan werken. Ik gebruik altijd graag de getoaste versie die we wel hebben.
Je insteek is goed. In de warmere periode kun je minder vezelrijk vissen.
Vangze
P.S. AH heeft magere melkpoeder. Je kunt ook vitamealo nemen...
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Perfecto! Ik ga nog even bij de AH langs en dan vrijdag aan de slag Zal wel even laten weten wat het resultaat is, en of ik er zondag een visje op weet te vangen.
Tjuus
Tjuus
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Leuk! Ik hoop dat je er een paar uit giert...
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Nog vergeten de vragen: ik dacht 'laat is een luxe doen en een zak ei-albumine bestellen. Is het nog van toegevoegde waarde dit door de mix te doen?
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Ei/albumine gebruik je als je bollen wat harder moeten. Volgens mij ga je daar niet veel last van hebben. Bespaar jezelf dus gerust de moeite en het geld.
Mocht je nu een keer een bol hebben die net aan te zacht is, kan 2,5% albumine je uit de brand helpen.
groetjes Mitsz
Mocht je nu een keer een bol hebben die net aan te zacht is, kan 2,5% albumine je uit de brand helpen.
groetjes Mitsz
........................
Laatst gewijzigd door pj otte op 29-02-2012 11:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Kijk eens op http://www.karperbeheer.nl
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Sorry Pierre, maar zit je in het juiste topic?
Kon het niet laten maar nu weer terug naar 'De beginner met de te harde bollen" op weg helpen.
Een warme groet,
Peter
Een warme groet,
Peter
Kijk eens op http://www.karperbeheer.nl
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Beste Mitsz,
Afgelopen weekend stevig aan het draaien geweest. Viel allemaal niet mee maar heb toch 30 kg bollen geproduceerd in diverse diameters. Resultaat ben ik best tevreden over. Omdat ik geen ontvette soja kon krijgen heb ik de vette variant gebruikt. Lijkt me geen probleem toch? Inmiddels is het geheel ingevroren. Afgelopen zondag ook al een ochtend mee gevist, helaas geen karper kunnen verschalken. Wat mij wel opviel is dat de boilie na een paar uur goed stonk naar blubber en de helft van de boilie donker verkleurd was. Het stadswater waar ik vis is voorzien van een zachte bodem. En aangezien de boilie nogal open is zuigt het nogal. IS dit erg? En kan ik hier iets aan doen door bijvoorbeeld te soaken?
Groets
Afgelopen weekend stevig aan het draaien geweest. Viel allemaal niet mee maar heb toch 30 kg bollen geproduceerd in diverse diameters. Resultaat ben ik best tevreden over. Omdat ik geen ontvette soja kon krijgen heb ik de vette variant gebruikt. Lijkt me geen probleem toch? Inmiddels is het geheel ingevroren. Afgelopen zondag ook al een ochtend mee gevist, helaas geen karper kunnen verschalken. Wat mij wel opviel is dat de boilie na een paar uur goed stonk naar blubber en de helft van de boilie donker verkleurd was. Het stadswater waar ik vis is voorzien van een zachte bodem. En aangezien de boilie nogal open is zuigt het nogal. IS dit erg? En kan ik hier iets aan doen door bijvoorbeeld te soaken?
Groets
- Daaf Wolters
- Berichten: 4012
- Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
- Locatie: Hengelo
Ik zou op je water zeker op zoek gaan naar wat hardere stukken, kijken of je ergens plekken kan vinden waar het aas niet zo snel zwart wordt. Wil niet zeggen dat er niet op te vissen valt, maar waarom moeilijk doen als het een paar meter verderop veel makkelijker gaat. Overigens hoeft het zeker niet altijd een probleem te zijn als je bol wat meer naar drek ruikt.
Wat je eventueel kan doen is de bollen een tijdje voorweken. Ze worden dan wel een stuk zachter, maar doordat ze al water opnemen (soak kan ook) zullen ze in het water wat minder snel die blubber opzuigen.
Popups vissen of je bol meer dichtplakken zijn ook opties die je soms tegenkomt, maar ik wordt doorgaans van geen van beiden erg gelukkig.
Wat je eventueel kan doen is de bollen een tijdje voorweken. Ze worden dan wel een stuk zachter, maar doordat ze al water opnemen (soak kan ook) zullen ze in het water wat minder snel die blubber opzuigen.
Popups vissen of je bol meer dichtplakken zijn ook opties die je soms tegenkomt, maar ik wordt doorgaans van geen van beiden erg gelukkig.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Joost van Iersel schreef:Beste Mitsz,
Afgelopen weekend stevig aan het draaien geweest. Viel allemaal niet mee maar heb toch 30 kg bollen geproduceerd in diverse diameters. Resultaat ben ik best tevreden over. Omdat ik geen ontvette soja kon krijgen heb ik de vette variant gebruikt. Lijkt me geen probleem toch? Inmiddels is het geheel ingevroren. Afgelopen zondag ook al een ochtend mee gevist, helaas geen karper kunnen verschalken. Wat mij wel opviel is dat de boilie na een paar uur goed stonk naar blubber en de helft van de boilie donker verkleurd was. Het stadswater waar ik vis is voorzien van een zachte bodem. En aangezien de boilie nogal open is zuigt het nogal. IS dit erg? En kan ik hier iets aan doen door bijvoorbeeld te soaken?
Groets
Hoi Joost,
ik heb helemaal geen slechte ervaringen met vissen in de drek. Zelfs ongeflavourde birdfoodballetjes weten ze er tussenuit te vissen. Ik zou je er niet al te druk om maken (sorry Daaf ). Als je dan toch een hard plaatje gaat zoeken, vis dan op de rand van het plaatje, waar het overgaat in zachte bodem.
groetjes Mitsz
- Thijs Tweebeeke
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 01-08-2002 02:00
Joost van Iersel schreef:Beste Mitsz,
Afgelopen weekend stevig aan het draaien geweest. Viel allemaal niet mee maar heb toch 30 kg bollen geproduceerd in diverse diameters. Resultaat ben ik best tevreden over. Omdat ik geen ontvette soja kon krijgen heb ik de vette variant gebruikt. Lijkt me geen probleem toch? Inmiddels is het geheel ingevroren. Afgelopen zondag ook al een ochtend mee gevist, helaas geen karper kunnen verschalken. Wat mij wel opviel is dat de boilie na een paar uur goed stonk naar blubber en de helft van de boilie donker verkleurd was. Het stadswater waar ik vis is voorzien van een zachte bodem. En aangezien de boilie nogal open is zuigt het nogal. IS dit erg? En kan ik hier iets aan doen door bijvoorbeeld te soaken?
Groets
Op veel wateren haalt de karper zijn voedsel uit de blubber! Je kunt soms inderdaad een afweging maken om op een harde(re) plaat te vissen. Mijn inziens heeft dit alleen nut als je een voercampagne opzet. Instant kies ik zelf vaak voor de blubber; Je hebt daarin wel weer blubber en blubber. Die pikzwarte zure shit vermijd ik het liefst; een lekker sliblaagje is top.
Die vissen weten die bollen echt wel te vinden. Succes!
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Hoe komen die aasbelletjes ook al weer boven, op die harde platen toch?
Of.................
Of.................
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Beste mensen,
Ik ben de afgelopen tijd fanatiek aan het hengelen geweest. Vaak van genoten, echter nul vissen op de kant gebracht. Doordat ik geregeld paar dagen voor voer en dus best vaak ben wezen vissen begint mijn 30 kg bollen op te geraken. Ik wil dus binnenkort weer nieuwe maken. Maar zoals je zult begrijpen is het vertouwen in mijn viskunde en in mijn boilies vrij klein. Ik wil dus wat aanpassingen doorvoeren aan mijn recept. Wel ben ik nu tevreden met de stuctuur (vrij grof, open, veel zaden) en hardheid van de boilie (redelijk hard, beetje elestisch ook). Basisrecept lijkt me dus prima. Wel wil ik af van de chocoladesmaak en misschien iets met fruit of kokos. Wie heeft hier mooie ideeen voor? Ik vind het zelf wel mooi om zo min mogelijk met flavours e.d. te werken, maar sta open voor alles.
Dit is het recept dat ik wil gebruiken (is klein beetje aangepast t.o.v. vorige - staat hierboven)
maismeel getoast 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100
Tarwemeel volkoren 100
Sojabloem vet 150 gram
gemale hennep 50
lijnmeel 25
melkpoeder/vitamello 50 gram
birdfood 100
olie 50 ml (welke soort olie - hennepolie ofzo?)
eieren 8x
Ik ben de afgelopen tijd fanatiek aan het hengelen geweest. Vaak van genoten, echter nul vissen op de kant gebracht. Doordat ik geregeld paar dagen voor voer en dus best vaak ben wezen vissen begint mijn 30 kg bollen op te geraken. Ik wil dus binnenkort weer nieuwe maken. Maar zoals je zult begrijpen is het vertouwen in mijn viskunde en in mijn boilies vrij klein. Ik wil dus wat aanpassingen doorvoeren aan mijn recept. Wel ben ik nu tevreden met de stuctuur (vrij grof, open, veel zaden) en hardheid van de boilie (redelijk hard, beetje elestisch ook). Basisrecept lijkt me dus prima. Wel wil ik af van de chocoladesmaak en misschien iets met fruit of kokos. Wie heeft hier mooie ideeen voor? Ik vind het zelf wel mooi om zo min mogelijk met flavours e.d. te werken, maar sta open voor alles.
Dit is het recept dat ik wil gebruiken (is klein beetje aangepast t.o.v. vorige - staat hierboven)
maismeel getoast 100
Polentabloem 100
griesmeel grof 100
Tarwemeel volkoren 100
Sojabloem vet 150 gram
gemale hennep 50
lijnmeel 25
melkpoeder/vitamello 50 gram
birdfood 100
olie 50 ml (welke soort olie - hennepolie ofzo?)
eieren 8x
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Hoi Leon,
Dank voor je reactie. Los van het geringe vertrouwen vindt ik het (als hobby kok:) ) ook wel leuk weet een klein beetje te sleutelen aan het recept. Dus vandaar....
Groet
Dank voor je reactie. Los van het geringe vertrouwen vindt ik het (als hobby kok:) ) ook wel leuk weet een klein beetje te sleutelen aan het recept. Dus vandaar....
Groet
- Thijs Tweebeeke
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 01-08-2002 02:00
Hey,
Recept ziet er prima uit hoor, maar dat zag je vorige recept ook.
Groeten!
Recept ziet er prima uit hoor, maar dat zag je vorige recept ook.
Groeten!
-
- Berichten: 107
- Lid geworden op: 28-02-2012 18:45
Beste mensen,
Rekening houdend met jullie reacties en PB's denk ik volgende recept te maken:
Maïsmeel getoast 11%
Polentabloem 11%
Griesmeel grof 11%
Tarwemeel volkoren 11%
Sojabloem vet 17%
Gemale hennep 6%
Negerzaad 3%
Melkpoeder/vitamello 6%
Haiths Nectarblend 11%
Kokosolie 3%
Kokosmelk 6%
Grof gemalen kokos 6%
Kokosaroma
Eieren
Lijkt me redelijk geslaagd toch...? Of zijn er nog mooie suggesties?
Tjuus
Rekening houdend met jullie reacties en PB's denk ik volgende recept te maken:
Maïsmeel getoast 11%
Polentabloem 11%
Griesmeel grof 11%
Tarwemeel volkoren 11%
Sojabloem vet 17%
Gemale hennep 6%
Negerzaad 3%
Melkpoeder/vitamello 6%
Haiths Nectarblend 11%
Kokosolie 3%
Kokosmelk 6%
Grof gemalen kokos 6%
Kokosaroma
Eieren
Lijkt me redelijk geslaagd toch...? Of zijn er nog mooie suggesties?
Tjuus