Hier wil ik even een hartig woordje over spreken...


Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

14-12-2011 13:52

Zout 8)

Artikel van Kevin Nash.

Na dit gelezen te hebben zit ik toch met een grote vraag, ook op internet her en der wat opgezocht, maar hier
wordt ik ook niet veel wijzer van wat nou precies de verschillen zijn tussen de diverse soorten zout en welke het best in te zetten zijn voor de visserij.
Welke dus ook daadwerkelijk een goede respons hebben.

Zeetzout / Keltisch zeezout
Tafelzout
Rock Salt / steenzout
Himalayazout
Strooizout
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

14-12-2011 14:21

Jo Mike,

De discussie was hier: viewtopic.php?p=820726#p820726 ook al een beetje begonnen. Het zal mij benieuwen allemaal, ik lees mee...
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

14-12-2011 14:26

Klup, echter niet speciefiek over dit artikel en over de verschillen in de zoutsoorten toepassingsgebied karper.
Het is namelijk best een interessant onderwerp en iets wat nog vrij troebel is allemaal. Er zal hier toch wel iemand uithangen
die er het fijne van kan vertellen of in ieder wat meer...

Cheers
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

14-12-2011 14:50

Ik niet in ieder geval,

http://en-gb.facebook.com/kevinnashcarp ... 7727259504

Lees hier anders even mee met de guru himself.. Mij teveel tekst in het engels met aparte conclusies.. Heb de Karper niet dus kan ook niet meelezen..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:00

Gaat helaas hoofdzakelijk over een schaaplikstick en Nashy's variant op de frolic :)
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:02

Zal wel troebel blijven, net als het voor mensen onduidelijk is. Probleem is dat er nauwelijks verschillen zijn tussen de verschillende zouten. Alleen worden ze op andere wijze gewonnen. Resultaat is echter natriumchloride zonder wezenlijk verschil. En dan verwordt het tot homeopatisch geneuzel over spoortjes. Maar als dat werkt, dan zou je ook zonder aas kunnen vangen. :wink:

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

14-12-2011 15:12

Ik heb altijd wel het "gevoel"gehad, dat mij aas MET zout, meestal 2 tot 3%, er beter van werd.

Zelfs jan Jungen heeft getest met brem zoute bollen... en gevangen natuurlijk. 1996
It's okay 2 pay
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:15

Maar Kees, er wordt gepraat over het geheel omwoelen van de voerplek/plek waar het zout ligt op de bodem, dan moet toch waar te nemen zijn welke het beste response heeft of zie ik dat verkeerd?

Is het bijvoorbeeld zo dat een zuivere zoutsoort het sowieso goed doet? Of moet deze uit een bepaalde streek worden gewonnen om aan goede kwaliteit te voldoen?
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:23

Maar Mike toch, nog eens lezen? Maakt het dan uit welk zout het is. Zou er toch een verschil tussen het ene of andere zout te meten moeten zijn? Liever geen strooizout. Dat is ongeschikt gemaakt voor consumptie.
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
Mike Verhoeff
Berichten: 752
Lid geworden op: 10-02-2004 12:09
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:32

Uuh hoe bedoel je nog eens lezen, info op internet over zout? Of de Nash dvd er nog eens op nakijken?
Klaas vd Herik
Berichten: 2844
Lid geworden op: 29-03-2011 19:22

14-12-2011 15:38

. Probleem is dat er nauwelijks verschillen zijn tussen de verschillende zouten. Alleen worden ze op andere wijze gewonnen. Resultaat is echter natriumchloride zonder wezenlijk verschil. En dan verwordt het tot homeopatisch geneuzel over spoortjes.
It's okay 2 pay
Gebruikersavatar
tinodriessen84
Berichten: 727
Lid geworden op: 21-11-2011 18:49
Locatie: jrc contact 2 man bivvy

14-12-2011 15:39

Mike,

Volgens mij bedoelt kees: zout is gewoon zout, waar het ook vandaan komt!

Of zie ik het verkeert?

Gr tino
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

14-12-2011 15:55

Ja dus. Ik beweer nergens dat zout geen aantrekkende waarde heeft. Alleen is het verschil tussen de chemische samenstelling van de soorten zout die in de winkel liggen gering. Is allang onderzocht voor mensen en nauwelijks aantoonbaar verschillend.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
tinodriessen84
Berichten: 727
Lid geworden op: 21-11-2011 18:49
Locatie: jrc contact 2 man bivvy

14-12-2011 16:07

zout is gewoon zout dus!!!
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

14-12-2011 16:08

Tafelzout wordt gewonnen uit steenzout. Steenzout zit ver onder de grond, grote plakken dus!! D.m.v. boringen wordt dit zout naar boven gehaald, ze spuiten water door die pijpen zodat het steenzout vloeibaar wordt. Het wordt naar boven gezogen en opgeslagen in ketels, het gaat de vedamping in en wordt gewassen. En zie daar wit tafelzout, dus bewerkt en geraffineerd. Dit betekent verlies van mineralen. Zeezout is ook bewerkt, lekker wit zoals het onze supermarkt is te verkrijgen. Keltisch zeezout daarintegen wordt speciaal gewonnen uit de Bretagne, en is onbewerkt en ongeraffineerd dus puur natuur, uiteraard betekent dit dus ook dat alle 84 mineralen behouden zijn gebleven.
Puur steenzout, dus de brokken die Nash in zijn handen heeft, zal ongetwijfeld puur natuur zijn, dus onbewerkt en ongeraffineerd. Steenzout lost goed op in water en zal karper aantrekken. Of het is dat de mineralen zo'n aantrekking hebben op de karper, of whatever welk zout we dumpen in het water!!
Zout is nu eenmaal een smaakversterker, dat weten we nu intussen wel, en kan dus best voorstellen dat de karper de voerplek omploegd. Lekker hoor wier met een zoutlaagje!!!!

Groeten Peter
Harald van der Graaf
Berichten: 2465
Lid geworden op: 30-06-2007 09:25
Locatie: arnhem

14-12-2011 17:55

volgendjaar stop ik met keukenzout en vervang het door vetsin . :wink: gr harald
Ik ben Harald uit Arnhem, ik heb een dochter van 7 jaar(Demi).
Als ik tijd heb ga ik graag vissen.
stefan broks
Berichten: 1085
Lid geworden op: 01-08-2008 10:34
Locatie: schijndel

14-12-2011 18:03

harald...

is mij al langer bekend mijn oma is indisch dus ik heb hier een schatkamer liggen aan leuke spulletjes.. :wink:

vooral om een andere spicy bite aan mun aas te geven
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

14-12-2011 18:09

Geef tien man op een evenzoveel hectaren van een meter diep een baal van die meuk en de vissen gaan vanzelf op hun zijde zwemmen, ogen aan één kant...
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Gebruikersavatar
Marco Mensing
Berichten: 5504
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00

14-12-2011 18:18

Heb ook met Vetsin gedraaid, maar is tegenwoordig wat moeilijker te verkrijgen ?! Is geloof ik gemiddeld niet zo best voor de mens, dus gebruik het ook niet meer in m'n bollen (zeker omdat ik ook al niet meer zelf draai).
CarpeR Diem
Harald van der Graaf
Berichten: 2465
Lid geworden op: 30-06-2007 09:25
Locatie: arnhem

14-12-2011 18:18

stefan een jaar of 8 geleden heb ik er ook erg veel mee gevist en altijd goede resultaten mee gehad (of het door het vet sin kwam) nee denk het niet maar het is wel en aanrader .waarom ik het de laatste jaren niet meer heb gebruikt ? omdat ik veel met zoete bollen heb gevist en eigenlijk is het mij ontschoten toen ik met zout weer aan de slag ben gegaan (vooral zomers ) ik vis in het voorjaar altijd met zoete bollen gr harald ps marco mits je de goede hoeveelheid in je mix (of eieren) verwerkt kan het geen kwaad :wink:
Ik ben Harald uit Arnhem, ik heb een dochter van 7 jaar(Demi).
Als ik tijd heb ga ik graag vissen.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

14-12-2011 18:33

ve tsin (mono sodium glutamaat) is gewoon in de toko te krijgen zelfs in kilo verpakkingen. Het is een goede smaak versterker voor zowel zoet als zout. Dat het voor mensen slecht is, word betwist, echt wetenschappelijk bewijs is daar nog niet voor gelverd. Het komt overgens van nature voor in veel gefermenteerde producten zoals trassi en ketjap. Het trouwens een zout van het aminozuur glutamine.
Ik gebruik het zelf graag in combinatie met gewoon zout. Op 100 kilo boiliemix gebruik ik 500 gram ve tsin en 1500 gram zout.

mvg martijn

ps
Sven zelfs als iedere karper visser wat zout zou gebruiken dan nog is dat niet echt merkbaar in het water. Als je je zorgen om zout zou maken dan hebben de ettelijke tonnen strooizout van afgelopen winters meer invloed. Overgens kan een karper redelik goed tegen brak water
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

14-12-2011 18:38

Kut weer die smilies vergeten bij te plaatsen..

Maar je weet hoe karpervissers zijn he.. Met boilies kunnen ze ook al niet normaal doen als de situatie het gewoonweg niet toelaat.. Je hebt er altijd tussen die gaan lopen kappen met die zooi. Of het nou kan of niet..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
Harald van der Graaf
Berichten: 2465
Lid geworden op: 30-06-2007 09:25
Locatie: arnhem

14-12-2011 18:50

ik gebruik ook die verhoudingen die jij gebruikt martijn alleen deed ik dat niet in combi met keukenzout . gr harald
Ik ben Harald uit Arnhem, ik heb een dochter van 7 jaar(Demi).
Als ik tijd heb ga ik graag vissen.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

14-12-2011 18:55

das het vervelende van een forum sven... 8)

harald

Ik heb zelf het idee dat de combi met zout iets beter is. Erg subjectief natuurlijk
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

14-12-2011 20:41

Peter,

Peter van Loo schreef:Dit betekent verlies van mineralen.


Als je in dit verband mineralen de belangrijkste factor vindt kan ik je aanraden in de koihandel eens naar klei te kijken. Kusuri Klay is een goede. Wordt aangeboden in poedervorm en kun je zo door je aas verwerken. Meer geconcentreerd dan welk zout dan ook. Overigens werkt dit alleen als de karpers op je watertje een te kort hebben aan mineralen. Maar dat weet je nooit.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======