Diameter spuitmond?? Of versleten boilieplank?


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

19-09-2011 23:30

Dag allemaal.
Ik ben sinds kort weer begonnen met het zelf draaien van boilies.
Eerst deed ik dit gewoon met de hand.
Nu gebruik ik een gehaktmolen.
Maar ik krijg geen mooie balletjes, nou had is gelezen als je diameter te klein is je kussentjes krijgt en als die te groot is je boilies uit elkaar rolt.
Maar nu heb ik beide uit dezelfde worst!
Heb gezocht op het forum maar kon hier niets over vinden.
Iemand een idee??
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Hoedemakers Mark
Berichten: 1157
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Kinrooi - België
Contacteer:

20-09-2011 10:27

Aangezien het deeg onder druk een klein beetje uitzet nadat het als worst uit de machine of spuit komt, moet het spuitmondje een diameter hebben die een heel klein beetje kleiner is dan de diameter van de roltafel. Met de volgende tip bekom je steeds een ideale spuitkop voor elke diameter roltafel.

Stop het spuitmondje in een gat van de roltafel (waarvan het bovenste en onderste deel op elkaar liggen). Snij vervolgens met een mesje een kras in het spuitmondje, net op de plaats waar het in de roltafel verdwijnt. Met een ijzerzaagje zaag je het topje van het spuitstuk af, op de plaats van de kras. Perfecte diameter en vlot boilies rollen verzekerd!

Grts
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

20-09-2011 11:30

Of je mix is niet goed genoeg,te weinig binding etc

gr
viktor
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

20-09-2011 16:41

Hoi marc dat afsnijden in de Plank had ik gedaan maar krijg het nog niet fijn tot bolletjes gerold.

Mijn mix ;
2 delen maïsmeel
2 delen griesmeel
1 deel tarwe bloem
En wat custard ongerveer een halve kilo op 5kg mix
En Ook een beetje suiker

Ik had na de vorige keer van de tarwebloem een deel minder gedaan omdat mijn boilies vrij stug waren.

Zou het dan aan mijn mix liggen?
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Kelvin Groenendijk
Berichten: 83
Lid geworden op: 24-01-2010 19:58
Locatie: Twente

20-09-2011 17:14

Door druk kan ook je spuitmond iets uit rekken en omdat je geen gelijke druk hebt kan het ook zo zijn dat hij iets later te dun is, ik denk dat je een geel kopje hebt of niet?
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

20-09-2011 18:24

Ja klopt heb een geel spuitstuk.
Ik heb laatst ook eens met een pastamatic gewerkt en daar had ik dit probleem ook bij.

Wanneer is je plank versleten? Ik heb deZe van iemand overgenomen ik weet niet hoe oud deze is mischien dat het daaraan ligt?
Cèst la peche
Gebruikersavatar
rob beniest
Berichten: 90
Lid geworden op: 23-08-2007 20:55
Locatie: zuid holland

20-09-2011 21:12

je kan ook een nieuw spuitmondje nemen niet gelijk op dikte af snijden net zo lang snijden proberen tot je een goeie bol krijgt
de eene mix zet meer uit dan de andere dus andere mondjes gebruiken
als ze me missen ben ik er niet
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

20-09-2011 22:24

Allemaal leuk en aardig ,maar hij heeft 2 type boilies van 1 plank.
Dan kan het idd zijn dat je plank versleten is, controleer dit met een schuifmaat :wink:

Of je bent niet zo handig met het neerleggen van de worsten :wink: Als je het ene gedeelte uitrekt en het ander niet blijf je dit probleem houden..
Een [te] slap deeg zou daar een oorzaak van kunnen zijn.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

20-09-2011 22:34

Vervang eerst de custard door sojameel.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

21-09-2011 07:34

Dan krijg je weer een bol zoals iedereen gebruikt..
Ik ben wel een voorstander van custard hoor, dit doet weinig in je deeg tot je het gaat verhitten.

Een bol zonder soya kan prima, al helpt soya wel enorm de rolbaarheid te verbeteren.
Ik beken dat ik je recept niet gezien heb, deze is idd wel erg schraal en is zeker te verbeteren.

2 delen maïsmeel
2 delen griesmeel
1 deel tarwe bloem
En wat custard ongerveer een halve kilo op 5kg mix
En Ook een beetje suiker

Deze mix bevat wel erg veel tarwe, hierdoor ontstaat idd vrij snel hetgeen jij omschrijft.

Vroeger heb ik ook zoiets gemaakt en volgens mij zag deze er ong zo uit;
400gr maismeel
300gr tarwe meel
100gr aardappelzetmeel
100gr calcium caseinaat
Dit was ongeveer mijn eerste bol die we zelf samenstelde..
Nu zou ik het heel anders aanpakken maar het kan natuurlijk nog steeds, en het zal ook nogsteeds vangen.
Zoek het dus in de verhoudingen, of ga voor de makkelijke weg en gebruik zoals Henk al aangaf een deel soya.
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

21-09-2011 17:11

Oké bedankt voor de reacties.
Ik zal eens proberen om de tarwebloem te vervangen door soyameel.
De griesmeel is ook van tarwe samen met de bloem zou dit teveel tarwe zijn dan.

Het controleren van de tafel met een schuifmaat doe je dat door gewoon de 'gaten' op te meten als de plank op elkaar ligt?

Gr
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

21-09-2011 17:43

Mijn mix kleeft enorm. Ik maak dit met de boormachine aan en dan kneed ik het met de handen goed door. De mix kleeft dan ook enorm aan mijn handen.
Zou dit ook door de grote hoeveelheid tarwe zijn?
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

21-09-2011 17:54

Te nat misschien?
Als ik deeg mix dan kneed ik hem net zolang dat deze niet meer plakt.
als je mix dusdanig plakt zal die ook aan je plank blijven plakken.
gebruik iets minder ei en kneed eventueel door met wat water.

gr

viktor
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

21-09-2011 20:38

Oké dan zal ik eens wat minder ei gebruiken en een beetje water toevoegen hoop dat ik dan mijn handen wat beter schoon krijg 8)
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

21-09-2011 20:59

Tarwe producten bevatten gluten, dit zijn de kleef en plak stoffen.
Voeg daar de hygroscopische (vochtaantrekkende) suiker bij en je hebt een perfecte lijm.

2 delen maïsmeel
2 delen griesmeel
1 deel sojameel volvet
En wat custard ongeveer een 250 gram op 5kg mix

En ook geen beetje suiker.. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Joost Clauwers
Berichten: 34
Lid geworden op: 15-04-2011 21:24
Locatie: Nederweert

21-09-2011 21:17

Haha en ik maar lijm draaien! Niet gek dan dat ik dat niet van mijn handen krijg.
Bedankt Henk.
Ik las in een ander topic dat je geen water toevoegd maar alleen ei.
Zou dat bij de mix die je stuurt ook niet nodig zijn?
Heb trouwens je techniek van worsten met de hand rollen ook geprobeerd maar krijg er nog geen handigheid in. Ben daarom ook mijn gehaktmolen elektrisch aan het maken.

Groeten
Cèst la peche
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

21-09-2011 21:35

Blijve plakke :lol:

Eieren gebruiken is prima.
Water erbij verlaagt het eiwit en vet % een beetje, maar is nog niet echt belangrijk.
Eerst een draaibaar deeg maken om het plezier er in te vinden is veel beter.
Je mag ook wat olie gebruiken in je deeg, 1 borrelglaasje op een kilo mix is genoeg.
Lukt het dan nog niet helemaal dan kun je ook 2 delen sojameel gebruiken naast de 2 delen maïs en 2 delen tarwegriesmeel.

Handigheid komt vanzelf na veel oefening, ik kan het weten als ex brood bakker. :wink:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie