Vissen met Deeg


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

04-02-2013 00:28

Hoi Luc,


Interessant jouw verhaal echter zoek ik echt drijvend deeg.
Ik heb er bepaalde bedoelingen mee.

Vadaar dat pop-ups, pellets en andere niet kneedbare aassoorten niet geschikt zijn.

Hoe dan ook bedankt.

Groeten Yuri
dimitri ulrich
Berichten: 51
Lid geworden op: 17-06-2007 12:30

04-02-2013 13:18

Hoi Yuri,

ik weet niet of het is wat je zoekt, maar van Discharge is sinds kort drijvend deeg verkrijgbaar (verschillende smaken):
https://www.facebook.com/dischargeglug#!/photo.php?fbid=209843232473976&set=a.144568675668099.11658.139121016212865&type=1&theater

en:

http://www.dischargebaits.com/#!product/zoom2vc/262342451/Jerry%20Can%20Pack%20-%20Glug%2C%20Paste%2C%20Pop-ups

onder adnere verkrijgbaar bij Hengelsport Utrecht
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

11-02-2013 21:41

Hoi Dimitri,

Dank voor jouw reactie,
Ik ga er mee expirimenteren.

Weet niet of het wat is om mee te voeren, omdat veel van die zoete aassoorten enkel een instant werking hebben.

Ik laat je weten wat er van gekomen is,


Eerst verhuizen en dan weer aan het water

Tight lines

Groeten Yuri
Bas Lievens
Berichten: 20
Lid geworden op: 07-06-2012 21:48
Locatie: utrecht

19-04-2013 13:29

beste Yuri,

Vol verwondering heb ik dit topic gelezen. Goed om te zien dat mensen nog bereid zijn helemaal in de materie te duiken.

Ik heb je een pb gestuurd.

groet, bas
gezocht: goedkoop penhengeltje voor mijn broer; beginner. viewtopic.php?f=49&t=69819
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

19-04-2013 15:26

Hoi Bas

Heb jouw bericht gelezen en een bericht teruggestuurd.

Probeer wat specifieker met jouw vragen te zijn.
Zie antwoord

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

19-04-2013 18:41

Yuri ga eens aan de kruidnoten.
Het drijft het wordt zacht en ze ze slurpen het als een debiel naar binnen.

Groet, Peter

Ps het haakaas even aanpassen hé.
Bas Lievens
Berichten: 20
Lid geworden op: 07-06-2012 21:48
Locatie: utrecht

24-04-2013 13:58

yuri je hebt weer een reactie?

wat denk je er trouwens van om mijn vragen gewoon publiekelijk te bespreken? denk dat anderen er ook wel wat aan hebben.

groet, bas
gezocht: goedkoop penhengeltje voor mijn broer; beginner. viewtopic.php?f=49&t=69819
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

26-04-2013 12:30

Hallo allemaal,

Regelmatig krijg ik vragen over hoe de samensteling van een deeg moet zijn, welke ingrediënten het dient te hebben en in welke verhoudingen deze ingrediënten toegevoegd dienen te worden.

Alle vragen zijn welkom echter kan ik op sommige vragen geen antwoord geven. Niet omdat ik dit niet wil, maar omdat ik het niet kan.

Het is vandaar dat ik dit stuk schrijf om enige duidelijkheid te verschaffen over hoe ik tot mijn aassamenstelling kom en waar ik zoal rekening mee houdt.

Hoop dat ik jullie een beetje op weg kan helpen.

In mijn ogen is het van belang dat op een aantal dingen gelet worden bij het samenstellen van deeg.

Samenstelling.

De samenstelling van deeg is bepalend voor de tijd dat het deeg op de haak blijft zitten, maar ook voor de vangkracht. Deze duurzaam- en/of aantrekkelijkgheid is afhankelijk van een aantal factoren zoals onder andere:

Stilstaand of stromend water
De visstand
Ingrediënten
Voedsel aanbod in het water
Instand deeg, of deeg om te voeren
Hoe het deeg wordt aangeboden bijvoorbeeld: met de pen, free line, of op afstand met lood.

Al deze factoren dragen bij op welke manier een deeg samengesteld dient te worden.

STILSTAAND OF STROMEND WATER:

In stilstaand water zal wanneer we de overige facoren buiten beschouwing houden, het deeg langer blijven liggen dan in stromend water. Wrijving, vuildeeltjes, zand stenen en dergelijke bewegen door het stromende water heen waardoor het deeg verplaatst of van vorm verandert wordt. Dit heeft tot gevolg dat het deeg sneller van de haak zal gaan waardoor de vanggarantie aanzienlijk afneemt.

De structuur van het deeg /samenstelling kan in de duurzaamheid ondersteunen omdat het deeg dan beter resistent is tegen verschillende van deze factoren. Daarom is het m.i. van belang na te gaan welke factoren van invloed zijn, en daar de samenstelling van het deeg op te baseren. Eerder in dit topic zijn diverse manieren aangegeven hoe de structuur van het deeg beïnvloed kan worden. (Kijk er maar eens naar).

VISSTAND

De mate waarin andere vissen het water met onze gevinde vriend, de Karper delen, is eveneens bepalend voor de vangstresultaten.

De bek van een Karper is groot, echter moet die van een flinke Brasem ook niet onderschat worden. Omdat ook Brasems onze boilies hebben leren waarderen, groeien ook zij uit tot flinke exemplaren. Ik ken iemand die er een gevangen heeft van 19 pond. (Enorm dus).

Het is ook hier van belang de samenstelling van het deeg op af te stemmen. Een hardere deegbal, zal langer in het water blijven liggen.
Verschillende ingrediënten die reeds eerder in dit topic genoemd zijn, kunnen hier (een stevigere structuur) goed aan bijdragen.

Bij weinig concurrentie van andere vissoorten kun je kiezen voor een zachter deeg wat als voordeel heeft dat de haak makkelijker door het deeg heen beweegt wanneer er wordt aangeslagen.

INGREDIENTEN / NATUURLIJK VOEDSELAANBOD

Wanneer ik met deeg wil gaan vissen, vind ik dat het van belang is het water te leren kennen. Is er veel natuurlijk voedsel ik tegen moet concureren of kan ik met een eenvoudig deegballetje gaan vissen.

Daarnaast is het van belang wat buurman visser doet. Wordt er veel met deeg gevist of juist met partickles of boilies. Hoe kan dan het deeg het beste gevist worden is de vraag die gesteld moet worden.

Waar ik zelf vis kijk ik naar diverse eigenschappen die van het te bevissen water die ze in ons jargon ook wel watersense noemen. Op deze manier kun je voor jezelf vaak al voor een groot deel bepalen wat de beste oplossing zou kunnen zijn. Vegetatie aan het water kan maar hoeft geen garantie te zijn voor een groot natuurlijk voedsel aanbod.

Gooi eens een witte emmer in het water met een touw, doe dit op verschillende plekken en kijk eens naar de verschillende beestjes die je ziet. Op die manier krijg je ook een beeld.

Karpers worden ook wel eens kantazers genoemd, dit is ook niet voor niets. Houten beschoeïngen en palen waar verschillende organismen als mosseltjes groeien die op het menu van onze vrienden staan.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wanneer er veel witvis in het water voorkomt die het aangeboden deeg eveneens als een lekkernij zien is het van belang een vastere en/of stevigere structuur aan het deeg te geven. Het zelfde geldt voor wanneer het aas over een grotere afstand moet worden weggezet.

INSTAND DEEG OF DEEG OM TE VOEREN

Wanneer we kijken naar deeg, zullen de meeste karpervissers inmiddels weten dat de instand vangkracht van deeg, aanmerkelijk hoger is dan aassoorten als boilies.

Ook wordt het gebruik van aardappel vaak genoemd, zoals het hennepdeeg omschreven in het Kleine karperboek van Rini Groothuis.

Mijn ervaring is dat de instantwerking van aardappels inderdaad aanzienlijk is. Omdat de aardappel in het deeg verwerkt is, zal deze instant werking wellicht versterkt worden door de overige ingrediënten of juist afnemen.

Het is echter van belang te weten wat de werking van het deeg dient te zijn. Moet het een instant werking hebben om even een visje te kunnen vangen, of moet je er mee kunnen voeren. Er zal bij beiden gekeken moeten worden naar de samenstelling van ingrediënten die hieraan ten grondslag ligt. Ook dient er nagedacht te worden over de ondersteunende werking van bepaalde ingrediënten. Het een versterkt het ander.

Omdat deeg sneller vergaat dan boilies, is het raadzaam te kijken of het wel gegeten wordt omdat er anders een grote berg voer ligt zonder dat er wat van gegeten wordt. Zou sonde zijn.

Het een ondersteund het ander waardoor de smaak, toeneemt en kan resulteren in meer vangsten.

PEN OF MET LOOD

Wanneer het deeg met de pen wordt aangeboden is het van belang een deeg te hebben waar de haak makkelijk doorheen kan bewegen. Het voordeel is dat de haak dan makkelijker gezet kan worden en het aanslaan niet resulteert in een grote kolk gevolgd door een enorme kracht kreet uit puur ongenoegen.

Zelf maak ik voor de pen het deeg zo zacht dat het goed aan de haak blijft zitten maar enkel onderhands kan worden ingegooid. Soms wat meer vloeibare toevoegingen, of wat minder van de vaste. Het gaat allemaal om de juiste verhouding van de gebruikte ingrediënten. Dit laatste betekent zoeken en uitproberen. Het resulteert dan in een deeg dat voor mij prima functioneerd. Wat van belang is, is dat je een beetje extra mix en wat extra vloeibare toevoegingen meeneemt zodat indien nodig, de structuur van het deeg kan worden aangepast.

Voor het vissen met lood, maak ik een stevigere deegbal, of ik zorg dat ik de deegbal op de plaats krijg door hem op een andere manier te bevestigen. Bijvoorbeeld met een broodkorst. Hierdoor kun je verder gooien, zinkt de deegbal langzamer en heb je geen problemen met het aanslaan. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van de deegstructuur.

Voor de rest is het van belang dat wanneer er op afstand gevist wordt, je de hengels hoog zet en ruime aanloop geeft om de vis het aas te laten nemen. Ik neem zelf meestal een 75 cm van af de grond. Werk dan niet met swingers maar met losse wakertjes als een alluminiumfolietje, lekker conventioneel maar werkt nog steeds uitstekend.

Ik hoop dat ik een beetje duidelijkheid heb kunnen verschaffen. Natuurlijk zijn er diverse andere mogelijkheden om deeg te maken en het aan te bieden. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet in de hoop dat ik wat antwoorden geef op verschillende vragen die ik gehad heb.


Het enige dat ik nog even wil zeggen is dat het antwoord op vragen in het kader van welke verhoudingen een deeg qua samenstelling dient te hebben, alleen door het zelf uitproberen verkregen kan worden. Het ene water is het andere niet. Andere PH waarde, bodemstructuur vegetatie, natuurlijk voedsel aanbod. Visstand, vis methodieken noem maar op.

Tuurlijk mag je ze stellem maar kom dan aub zelf met een receptje en dan kan ik eventueel indien nodig antwoord geven of iets bijstellen. Op deze manier wordt de vraagstelling ook specifieker. Het blijft echter uitproberen.

Heel veel succes allemaal.

Mochten jullie vragen en of opmerkingen hebben zijn deze natuurlijk welkom.

Vriendelijk groetend,


Yuri Römer
Bas Lievens
Berichten: 20
Lid geworden op: 07-06-2012 21:48
Locatie: utrecht

06-05-2013 23:24

ik heb inmiddels twee deegjes gemaakt met hulp van Yuri. Het grote Karperboek van rini groothuis en dit artikel: [url]http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CEEQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.sportvisserijnederland.nl%2Finclude%2FdownloadFile.asp%3Fid%3D3291&ei=Nh6IUYr3Oci2PemqgIAC&usg=AFQjCNGw9LEmQvMMWsHve8u7kFxvrX_NCg&sig2=5rpIvY-6AWKCiNBtjkpZOg&bvm=bv.45960087,d.d2k
[/url]

Allereerst een Kattenbrokken deegje bestande uit: twee gepakte kruimige aardappels. broodkruim en tot moes gemalen nat kattevoer en een lepeltje sardine olie.
Afbeelding

en vervolgens een hennepdeegje. gemaakt van twee geprakte aardappelen, een pakje roggebrood dat ik in de keukenmachine fijngemalen had. gekiemde hennep die ik ook fijner gemalen heb. fijn gemalen droge hennep van de viswinkel, wat brinta voor wat extra stevigheid, een lepeltje custard poeder en een scheut hennep olie van de reform zaak.

Afbeelding

Afbeelding


ik ga de deegjes vd week proberen onder de pen. op foto twee zie je mijn partikels voertje bestaande uit kikkererwten, zoete mais, gekookte hennep en wat broodkruim en melasse.
gezocht: goedkoop penhengeltje voor mijn broer; beginner. viewtopic.php?f=49&t=69819
Bas Lievens
Berichten: 20
Lid geworden op: 07-06-2012 21:48
Locatie: utrecht

08-05-2013 12:52

Het deeg werkt!

gisteren een drietal uurtjes wezen pennen. eerst drie plekjes aangemaakt met een lokvoertje van kikkerewrten, gekiemde hennep, zoete mais, broodkruim en een scheut melasse.

na een uurtje vissen kwam ik aan op de laatste aangevoerd stek. daar was een hoop bedrijvigheid. ik kon duidelijk het aasgedrag van zeelt onderscheiden. even een pennetje laten zakken met een belletje deeg eraan en binnen een minuut schoot ie weg. aanslaan ennnnnnnnnn ja! ik had een stevig gebouwde brasem gehaakt. hierna was de vloerplek verstoord en ben ik naar huis gegaan

Afbeelding

Afbeelding

groet, bas
gezocht: goedkoop penhengeltje voor mijn broer; beginner. viewtopic.php?f=49&t=69819
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

13-05-2013 12:30

Hoi Bas,


Je had in elk geval vis op de kant.

Het vissen met deeg kan ook vissen op de kant brengen die je liever niet wenst te vangen.
It's all in the game.

Wat je kunt doen is de structuur van het deeg veranderen door het steviger te maken.
Verhouding roggebrood opschroeven, of het het haakaas groter maken.

Dit houdt eveneens in dat de haak die je gebruikt, op het aas aangepast dient te worden.

Succes met vissen.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

06-06-2013 00:52

Hoi Bas,


Al een beetje Karper kunnen vangen met een deegballetje?

Hoor t wel

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

17-06-2013 13:36

Hallo allemaal,


Even een vraagje,

Hoor wel eens van mensen dat ze vissen met deeg waarin eierschalen zijn verwerkt om het idee van krakende mosselen te imiteren. Heeft een van jullie hier toevallig evaring mee?

Hoor graag van jullie

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

24-07-2014 17:17

Hallo allemaal,

Enige tijd geleden heb ik de vraag gesteld of er mensen zijn die mij kunnen helpen
in de zoektocht naar het maken van drijvend deeg.

Diverse reacties heb ik gehad, nogmaals dank daarvoor.

Ben nu aan het zoeken naar natuurlijke ingrediënten die ondersteunen in mijn wensen.
Mijn doel is niet alleen om er mee te vissen, maar ook om er mee te voeren.

Kan iemand mij verder helpen.

Graag verneem ik jullie reacties.

Met vriendelijke groet,


Yuri Römer.
Frenk de Gruiter
Berichten: 2837
Lid geworden op: 12-03-2011 22:32
Locatie: Duiven

25-07-2014 09:24

Hoor wel eens van mensen dat ze vissen met deeg waarin eierschalen zijn verwerkt om het idee van krakende mosselen te imiteren. Heeft een van jullie hier toevallig evaring mee?


Helaas, geen ervaring mee

zoektocht naar het maken van drijvend deeg

* garnalenmeel?
* kurk(balletje)?
* piepschuim?
gebruikte ik vroeger altijd al, is niks nieuws
Gebruikersavatar
Jerome berken
Berichten: 673
Lid geworden op: 12-03-2013 15:39

25-07-2014 10:50

3 min koken en 1 minuut magnetron.. oftewel popup boilie :)
Shimano Tribal XT-A \ Shimano 8000D eu
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-07-2014 13:09

handig tips allemaal zo te lezen, misschien idee een topic te openen met wat deeg recepten ;)

ik ken bollen draaien en dan denk je natuurlijk daar kan je ook deeg van maken en dat is zo, maar ik heb toch liever een leuke voorzet van de meesters van het deeg zoals yuri ;)

we zien het wel.

Cheers.
Laatst gewijzigd door R de Winter op 25-07-2014 13:23, 2 keer totaal gewijzigd.
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-07-2014 13:30

ja daar heb ik ook echt veel aan cees,... niet echt..

dus nogmaals, misschien dat er in die 6 jaar wel meer mensen met deeg zijn gaan experimenteren en deze deegjes willen delen met ons door middel van een recept en de hoeveelheid te plaatsen in een topic.

Gr,

Ray
Oja joh!!!
Frenk de Gruiter
Berichten: 2837
Lid geworden op: 12-03-2011 22:32
Locatie: Duiven

25-07-2014 13:41

Die topic mag dan öud" zijn, Ray, maar dat verandert niets aan de inhoud en mogelijke vangkracht van Deeg.
Gewoon nieuw leven inblazen en je eigen deegje plaatsen daarin. Nou?
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-07-2014 13:44

Dat kan ook frenk, dus trap jij eens af met wat wonderbaarlijke deegjes in het topic zodat het weer zichtbaar is.. daarbij heb ik toch niks gemeld over de inhoud en vangkracht van deeg? dus snap dat gedeelte ff niet van je..

en ik kan wel het befaamde roggedeegje doen, maar wil wel eens een ander deegje.
je mag ze anders ook wel via een PM sturen hoor ;)

TNX!
Oja joh!!!
Harm Rademakers
Berichten: 1808
Lid geworden op: 19-03-2012 19:34

25-07-2014 13:58

Anno 2014 doen ze er nog wat Concentrated Green Lipped Pussy Extract of Live Life To The Max Juice bij maar uiteindelijk heb je dan nog gewoon een deegje.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-07-2014 15:05

Cees dat zal allemaal best, maar zoals ik al aangaf ben ik op zoek naar deegjes en dan niet de boiliedeegjes,..

ik zie ingrediënten voorbij komen met geprakte aardappel, sneetjes brood met honing, ect ect,... dus zulke deegjes zoek ik en dat hoeven er geen 10tallen te zijn maar een paar als opzet waardoor ik zelf kan experimenteren en testen. want ik ken eigenlijk alleen echt die boiliemixen/degen en nogmaals dat werkt hier niet echt op de polder slootjes..
en over die geprakte aardappel deegjes vind ik niet veel informatie over om dat goed te maken tot een deeg,.. natuurlijk kun je er weer 50/50 mix bij doen maar dan ga je toch weer richting boilie..

misschien zie ik het allemaal wel weer veel te moeilijk in en is het gewoon een aardappel prakken en wat aminol en hennep erdoor en klaar, maar dat hoor/lees ik liever van de ervaren deeg specialist net zoals mitsz de boiliespecialist is ;) (goed bedoel hoor mitsz)

en ik kan heus wel van alles proberen, maar ik ken me zelf en nijg dan toch weer naar de boilie ingrediënten te gaan, gewoon weg omdat ik die ingredienten ken en andere ingrediënten dus niet, weet niet hoe die werkzaam zijn en hoe te verwerken tot een goed mooi deegje. Want ik heb al gemalen brokken met wat brinta gedaan, maar nee dat was het niet.

En als ik dan zo yuri zijn ding lees met temperaturen en instant deegjes ect ect heb ik me daar best in vergist op deeg gebied, ik ben pas net begonnen daarmee, dus ja alle beetjes help zijn welkom.

Daarbij zie ik hier dat er best veel mensen zich mee bezig houden dus waarom dan niet het grote deeg recepten topic een boost geven met wat leuke recepten met de ingredieneten en hoeveelheden voor leuke deegjes om zo meer mensen te helpen en desnoods te triggerren om ook met deeg in de weer te gaan.

Cheers!
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

25-07-2014 16:46

Waarom geen boilie deegje Meneer de Winter?

Groet, Peter

Ps jij als aas goeroe weet gewoon dat boilie deeg vangt als een malle.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

25-07-2014 16:56

Goed lezen meneer peter weet alles beter ;-) boiliedeeg pakken ze niet zijn ze niet gewend ofzo of ze zijn te kieskeurig haha heb het al geprobeerd met vele soorten maar niks werkt helaas...

Cheers
Oja joh!!!