Vissen met Deeg


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

05-06-2011 21:33

Hoi even een vraagje

Weet een van jullie iets over water oplosbare stoffen in deeg.
Mijn wens is om deeg te maken met water oplosbare stoffen als ingrediënten.

Omdat ik geen flauw benul heb waar ik in dit kader moet beginnen met zoeken,
hoop ik dat een van jullie mij een beetje op weg kan helpen in deze.

Hoor graag van jullie

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

05-06-2011 22:23

Yuri,

De wateroplosbaarheid van predigested vismeel was voor mij de voornaamste reden om het te gaan verwerken in mijn vismeelboilies. Ik wilde namelijk dat mijn aas zijn smaak sneller en meer zou afgeven aan het water, zodat er een grotere lokkende werking vanuit zou gaan. Puur praktisch dus.

Ik heb sterk de indruk dat mijn aas sneller vangt en ook meer vangt als ik dit spul erin verwerkt heb.

Ik zou niet gauw meer een vismeelknikker maken zonder dit spul.

Groet,
Willem
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

05-06-2011 23:40

Hoi Willem

Dankje.

Waar ik erg benieuwd naar ben, is de werking van het water oplosbare product.

Moet ik dat zien als een oplosbare koffie waardoor het water alles opneemt en er niets overblijft van de vaste stof (het poeder) dat je in het water gedaan hebt en het op deze manier eigenlijk net zoals pellets verandert in een wolk van attractiviteit.

Of moet ik het zien dat wanneer je daar deeg van maakt dat het langzaam uit elkaar valt.

Dit laatste zou voor mij een grote winst zijn.

Hoor graag van je.


Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

06-06-2011 12:06

Hallo Yuri,

Ik heb de werking van predigested vismeel enkel kunnen beoordelen bij gebruik van boilies. Meestal bestond 20% van de mix uit dit product. Ik gaarde mijn boilies meestal zo kort mogelijk in het water, maar niet in kokend water.

De werking van dit meel/poeder in deeg, ken ik niet, maar het zou één van de eerste zoniet de eerste wateroplosbare stof(fen) zijn die ik in een deeg zou verwerken, simpelweg omdat mijn resultaten met dit spul in boilies opvallend waren en je toch ergens moet beginnen. Stel je bij die resultaten geen extreme taferelen bij voor, maar herlees de tweede alinea van mijn vorige posting.

Het was even sleutelen, maar ik ben nu bijna zover dat ik er met de rest van mijn samenstelling vrij netjes voor kan zorgen dat mijn aas in de tijd dat ik het in het water liggen, zo goed als leeggelekt is. Ik kan het zeg maar enigszins aanpassen aan de sessieduur of de gemiddelde tijd dat het in het water ligt.
Eet een karper van mijn aas als dit ongeveer op dit dode punt gekomen is (zo goed als leeg) dan zorgt een gelijk deel 'vast vismeel' in mijn mix ervoor dat er nog voldoende soortgelijke smaak aanwezig is.

De uitleksnelheid kun je volgens mij beïnvloeden m.b.v. de grofheid van de andere gebruikte ingrediënten en de mate waarin deze uitzetten en dus openingen creëren in de buitenmantel van je aas. Denk bij dit laatste aan bijvoorbeeld (verhit) lijnzaadmeel of niet al te fijn kelpmeel.

Een boilie met bijvoorbeeld 20% predigested vismeel erin, zal naar mijn ervaring sneller sponzig worden dan een aas waarin enkel 'vast vismeel' zit.

Als ik een boilie die ik op bovenstaande wijze bereid heb, in een glas water gooi, dan valt de verkleuring van het water me tegen, maar als ik bijvoorbeeld na vijf minuten van dit water proef, dan proef ik een veel sterkere vissmaak dan wanneer ik ditzelfde doe met een boilie waarin alleen 'vast vismeel' verwerkt zit.

Ik ga me niet wagen aan uitspraken over afbrokkelend aas, daar heb ik ondanks een leuk aantal serieuze experimenten, nog te weinig verstand van. Misschien kan Mixmaster Mitsz je hierover informeren, die loopt ongeveer 3962 lichtjaren voor wat dit principe betreft.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze informatie.

Groeten en succes,
Willem
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-06-2011 13:14

Yuri,

om jou en mezelf een hoop onnodig typewerk te bezorgen, heb ik een kadootje voor je.
Moet je me even je mailadres peebeejen.

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

06-06-2011 20:32

Hoi Mitsz

Bedankt, ik ga ermee aan de slag en ik kom er nog op terug.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-06-2011 23:30

Een ongekookte 'oplossing' is altijd goed. :P
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-06-2011 07:24

Yuri Alexej Römer schreef:Hoi Mitsz

Bedankt, ik ga ermee aan de slag en ik kom er nog op terug.

Groeten Yuri


Dat zal wel ff duren :)
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

07-06-2011 09:55

Hoi Henk,

Goed Spul dat Roggebrood met Honing, met jouw receptuur kun je de stuctuur ook mooi krijgen.
Had de Kelder blank staan dus kon van het weekend niet aan de waterkant verschijnen.
Aanstaand weekend wellicht meer geluk.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-06-2011 12:48

Da's mooi dicht bij voor testwerk, zo'n kelder. :lol:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

07-06-2011 12:59

Hé Boilie Bob,

Henk ter Maat schreef:Een ongekookte 'oplossing' is altijd goed. :P


Maar er gaat niets boven een uitgekookte oplossing.

Groet'n,
Willem :wink:
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

07-06-2011 14:18

Een ingekookte oplossing kan ook heel prettig zijn. :D
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-06-2011 14:22

Heb dan toch liever 'de oplossing' ongekookt in een gekookt gefermenteerde basis. 8) :P
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

07-06-2011 15:23

Hoi Henk,

Mitsz zit nu te koken! 8)

Maar dank je, ik weet nu hoe het moet. Effe een mailtje naar Dennis dus, want die heeft de oplossing in het groot.

Groet,
Willem :wink:
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

07-06-2011 15:24

Tja Heren,

Zoals het stekkie thuis is, is het nergens.
Best makkelijk op een traptrede zittend al pootje badend,
koelkast bij de hand en zo je visje vangen , was het maar zo.

T is me wat.

Maar ja gelukkig was ik er op tijd bij om ergere schade te voorkomen.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

08-06-2011 16:02

Even een vraag,

Kan een van jullie mij misschien vertellen hoe ik Nougat in mijn deeg kan verwerken.
Je kent ze wel van die witte blokken met noten er in, of van die ruitvormige in gekleurd folie verpakte blokken die je bijvoorbeeld op de kermis kan kopen.

Kun je dat bijvoorbeeld gewoon verwarmen en aanmaken met bijvoorbeeld olie zodat de olie de smaak van de noguat aanneemt. Het enige probleem dat wellicht ontstaat wanneer je het gaat afkoelen is dat het wellicht weer zal gaan stollen. En die noten smelten niet dus zal het wellicht gemalen moeten worden.

Of weet een van jullie hoe ik aan nougat extract kan komen, of dat er een nougat flavour op de markt is.

Heeft een van julli ideeën

Hoor graag van jullie


Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

08-06-2011 23:10

Hoi Yuri,
je zou kunnen proberen:
100 gr nougat op te lossen in 50 ml kokend water.
De hete oplossing door 200 gram van je mix mengen en een dag laten afkoelen.
Na afkoeling door de rest van je mix kneden en bollen vormen.

Deze werkwijze voorkomt het hevig plakken van je boiliedeeg omdat je de 200 gr mix direct een binding laat aangaan met de nog hete en vloeibare opgeloste suikers.

Het noten aroma zal je moeten halen uit een evt. toe te voegen notenmeel, de nougat zal een beetje nootsmaak hebben omdat de noten in eerste instantie bij een 140 - 165 graden C erdoor gemengd zijn. Maar of dat voldoende is betwijfel ik.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

09-06-2011 00:36

Dank je Henk,

Nog niet aan gedacht,

Wellicht dat een gedeelte van de nougat oplost in het water omdat een groot deel van de nougat bestaat uit suiker. De smaak zal er echter aan blijven zitten. Waar ik aan zat te denken is de nougat wellicht aanvullen met amandelolie omdat de noten die er in zitten vaak amandelen zijn.

Van het weekend ga ik ermee aan de slag, ik laat je weten wat het geworden is.

Misschien een idee om het te mixen met het roggebrood voor een stevigere structuur.

Je hoort van me

Groeten Yuri

PS: kelder is weer droog gelukkig.
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

10-06-2011 09:29

Even een vraagje,

Las iets over Karper Shit toevoegen aan de mix,

Moet ik Karper Shit echt zien als Karper Shit of is het een ander ingrediënt als een meel vorm of zo.

Hoor graag van jullie.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-06-2011 17:07

Yurri,
die karpershit vind ik maar niks.
Knettervet en zwart verbrand..
De 827 maritieme ruikt en smaakt veel beter.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

10-06-2011 19:58

Nou Henk,

Bij mij ging 50-75% Danex (verschillende varianten) met bijvoorbeeld een 'De Baets achtige basis', wat Red Cell en zalmolie, als een speer.

Geen geheime dingen, gewoon verkrijgbaar en iedereen kan het bij elkaar gooien.

Ik weet niet hoe de 'shit' nu is, maar toen (2005-2008) was het goed.

Groet,
Willem :wink:
Gebruikersavatar
Yuri Alexej Römer
Berichten: 269
Lid geworden op: 17-05-2008 20:32

11-06-2011 00:42

Hoi Henk en Willem,

Maar wat is Karper Shit nu precies,
Is het een meel of een of een mix van een aantal gedroogde intsecten.

Heb op internet een beetje rond gekeken en wel wat gevonden maar kon niet echt
vinden wat het nu precies is. 827 maritieme zegt me niet veel, maar ik heb weer wat te zoeken.

Henk of Willem kan een van jullie mij misschien vertellen wat de werking van Chilipoeder in een mix doet, is het nu puur voor de smaak, of heeft het een andere functie. Wordt er niet veel wijs uit. Heb wel eens gelezen dat de smaak beïnvloed wordt en dat de Karpers een zwak hebben voor kruidig voer.

Hoor graag van jullie.

Groeten Yuri
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-06-2011 15:41

Garvo / watervogels / productinfo / 827 maritime.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-06-2011 17:08

Wim,
wat toen was is nu niet meer.
Toen was het spul nog te hachelen, nu is het alleen vet en zwart verbrand spul.
Sinds het Karpershit heet in ieder geval, het lijkt wel of er mengmest doorheen gedraaid is.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

11-06-2011 18:37

Shit Henk,

Da's jammer, want het was goed spul.

Karpershit is/was een totaalvoeder voor de aquacultuur. Danafeed in Denemarken maakte toen ik het gebruikte het granulaat (tikkeltje grover dan koffie) wat voor grofweg 2/3 uit vismeel bestond en ook bevatte het visolie, de ene variant bevatte wat meer dan de andere. Er zaten ook nog wel meer dingen in, zoals vitamines en zaken waarvan ik het naampje niet zeker weet.

Het was er voor jonge karpers, maar ook voor paling bijvoorbeeld. Die was vetter.

Later toen het duurder werd en ik 'een idee kreeg', ben ik maar naar vergelijkbare percentages vismelen + visolie overgestapt. Dat ging niet slechter, maar ook niet echt veel beter. Tot ik er dingen bij ging gooien, zoals leverpoeder, trassi, ansjovissaus, fenegriek, OXO. Beetje opleuken kan soms wel helpen. Werkte bij de 'shit' net zo. Extra's erin, betekende extra vis eruit.

Nu zeg ik: Pleur d'r maar 50% LT999 vismeel met extra's in i.p.v. de 'shit'.

Groet,
Willem :wink: