Zout i.c.m particles weken.


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Stef Jansens
Berichten: 978
Lid geworden op: 09-02-2007 21:59

05-05-2011 11:06

Beste boarders,
Normaal gesproken doe ik nooit aan gekkigheden en laat mijn particles lekker naturel.
Maar nu dacht ik, ik doe eens gek! En voegde aan mijn droge duivenvoer een flinke hoeveelheid zout en een eetlepel sambal toe. Nu zie ik dat het duivenvoer na 12 uur weken niet echt veel in volume is toegenomen, dus heeft het ook niet zoveel water opgenomen.
Komt zeker door het zout?


Kut osmose.
M.v.g Stef Jansens
Gebruikersavatar
Bas Bro
Berichten: 899
Lid geworden op: 18-02-2007 19:23

05-05-2011 14:03

kan het beter eerst weken en dan koken en tijdens het koken zout toevoegen.
Mvg Bas
Gebruikersavatar
Jordy Kuyper
Berichten: 39
Lid geworden op: 28-06-2008 20:13
Contacteer:

05-05-2011 14:48

kan het beter eerst weken en dan koken en tijdens het koken zout toevoegen.


Klopt!
Het zout houd namelijk het vocht opnemen tegen.
Ik had dit probleem namelijk met het weken van hennep.
Het hennep begon maar niet te ontkiemen ook niet na het koken, totdat ik het zout na het koken pas toevoegde. Ging een stuk beter.

Mvg. Jordy
maarten kok
Berichten: 434
Lid geworden op: 10-11-2005 09:14
Locatie: enkhuizen

05-05-2011 14:55

gebruik bij voorkeur zeezout.en ja pas na het koken toevoegen
van de tip tot de top !!!!!! hou ze open slapen kan altijd nog .
Gebruikersavatar
louis lunterbusch
Berichten: 40
Lid geworden op: 10-01-2010 16:14

05-05-2011 19:41

Alle zout komt volgens mij uit zee :oops: :wink: :lol:
Gebruikersavatar
Stef Jansens
Berichten: 978
Lid geworden op: 09-02-2007 21:59

05-05-2011 20:52

Stiekem wist ik al wel dat dit door het zout kwam. Het proces heet osmose, dit houdt in dat de concentratie zout buiten de particles hoger is dan er binnen. De particles willen.. '' of naja een particle heeft weinig te willen natuurlijk''. Hij streeft naar balans en probeert de concentraties gelijk te krijgen, dit lukt het best door vocht los te laten. Hierdoor wordt de concentratie zout hoger.

Maar hetgeen ik me afvroeg is.. als ik dit zooitje nu in het water mieter dan gaat het daar waarschijnlijk alsnog opzwellen? zout lost op en concentratie wordt minder dus nu kan de particle wel vocht gaan opnemen.. Of doen ze dat niet meer omdat ze gekookt zijn geweest?
M.v.g Stef Jansens
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

05-05-2011 21:13

louis lunterbusch schreef:Alle zout komt volgens mij uit zee :oops: :wink: :lol:

Nope

Ook uit de rotsen en onder de grond.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Peter kuipers
Berichten: 1254
Lid geworden op: 20-03-2007 20:17
Locatie: Dokkum

05-05-2011 21:41

water verversen en opnieuw weken :wink:
vr gr peter
Gebruikersavatar
Boyd Meyer
Berichten: 60
Lid geworden op: 17-05-2010 13:02
Locatie: Delft

06-05-2011 14:37

Nope

Ook uit de rotsen en onder de grond.[/quote]

Sorry, zout ( NaCl ) uit de zee en uit de rotsen en onder de grond heeft de zelfde oorsprong. nederlandse boekeloose zout uit de grond zit daar omdat dat vroegah de zeebodem was. dus qwa chemische samenstelling maakt het niet veel uit.

Maar ff ontopic, idd eerst weken dan zout erbij en dan koken. andere flavors kunnen er wel eerder bij.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-05-2011 15:12

Het maakt wél uit, want vers zeezout bevat meer water en daardoor méér magnesium en ook andere waterminnende mineralen.
Gebruikersavatar
R de Winter
Berichten: 3066
Lid geworden op: 15-07-2010 15:05
Locatie: JRC Extreme Brolly
Contacteer:

06-05-2011 16:13

ik zelf week het altijd en doe er dan wat zout bij anders blijven de partikels klein zoals je al aangaf...

reden dat ik er zout bij doe is omdat ik soms ook met pva vis en het dan niet oplost ;)

verder heeft het geen extra waarde heb ik zo het idee..
Oja joh!!!
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

06-05-2011 21:06

mitsz van der kamp schreef:Het maakt wél uit, want vers zeezout bevat meer water en daardoor méér magnesium en ook andere waterminnende mineralen.


Jups.
Drom noemde ik ze even op.


Thanks
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Plaats reactie