Uitharding van boillie


Plaats reactie
Gebruikersavatar
niek stroeve
Berichten: 55
Lid geworden op: 25-04-2010 19:47
Locatie: Twente

30-03-2011 21:17

We hebben vorige week voor het eerst zelf boillies gedraait, en dat ging allemaal prima, maar nu hebben we ze laten drogen en nu worden ze niet echt hard, nu heb ik de vraag, hoe kan ik dit veranderen, ik heb ze binnen en buiten laten drogen maar het helpt niet. Nu heb ik nog 9 kilo mix liggen, en dit is al gemixt bij de winkel. Dit is mijn mix:


200 gram polentabloem
200 gram tarwebloem
200 gram maïsmeel
100 gram sojameel
100 gram birdfood
150 gram vismeel
50 gram Robin red
1.5 dopje visolie.

En deze boillies ruiken ook niet echt sterk, zou ik hier nog een flavour bij in moeten doen, en aan welke moet ik dan denken? Dacht zelf aan monster crab.
"The Difference in Carp is the way to success"
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

30-03-2011 22:23

buiten is het veel te koud om te laten drogen nog,(overdags niet!)
heb je eieren gebruikt of water ?
Stefan Withaar
Berichten: 53
Lid geworden op: 13-02-2010 16:55
Locatie: twente

31-03-2011 08:23

we hebben eieren gebruikt.
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

31-03-2011 13:11

Wat voor diameter heb je gerold en hoe lang heb je ze gekookt?
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
niek stroeve
Berichten: 55
Lid geworden op: 25-04-2010 19:47
Locatie: Twente

31-03-2011 15:40

20 mm, toen ze begonnen te drijven eruit gehaald, dat duurde een ongeveer een paar minuten.
"The Difference in Carp is the way to success"
Gebruikersavatar
jasper van gelderen
Berichten: 625
Lid geworden op: 25-09-2009 17:04
Locatie: wamel

31-03-2011 16:24

is het niet zo dat de boillie bij koken meer water opneemt dan bij stoomen?
lijkt me als die meer water opneemt dat hij ook minder hard word of minder snel hard word?
heb er niet echt visie op
"correct me if i'm wrong"
groeten, jasper

"There Are No Shortcuts To A Place Worth Being"
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

31-03-2011 16:31

niek stroeve schreef:We hebben vorige week voor het eerst zelf boillies gedraait, en dat ging allemaal prima, maar nu hebben we ze laten drogen en nu worden ze niet echt hard, nu heb ik de vraag, hoe kan ik dit veranderen, ik heb ze binnen en buiten laten drogen maar het helpt niet. Nu heb ik nog 9 kilo mix liggen, en dit is al gemixt bij de winkel. Dit is mijn mix:


200 gram polentabloem
200 gram tarwebloem
200 gram maïsmeel
100 gram sojameel
100 gram birdfood
150 gram vismeel
50 gram Robin red
1.5 dopje visolie.

En deze boillies ruiken ook niet echt sterk, zou ik hier nog een flavour bij in moeten doen, en aan welke moet ik dan denken? Dacht zelf aan monster crab.


Boilies hoeven niet sterk te ruiken.
Flavour is wat je zelf vangt ;) Maar is echt niet persee nodig om dat ze niet sterk genoeg ruiken. Want daar heb je het al,het voldoet voor je eigen niet,maar dat maakt niks uit. Vis er eerst maar mee voordat je ze veranderd.


Je kan ze laten drogen in de schuur in kratjes/rekjes en eronder een ventilator plaatsen.
Hoelang heb je ze laten drogen?
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

31-03-2011 16:42

Goed punt van Leen: boilies hoeven niet sterk te ruiken. Ze moeten sterk vangen...

20 mm. kook ik zelf meestal drieënhalf tot vier minuten, afhankelijk van de mix. Een paar minuten kan ook twee minuten zijn en dat lijkt me wat aan de korte kant. Dus al drijven ze na twee minuten, kook ze dan toch eens wat langer. Of vis met zachtere boilies, ook niet zo'n punt als je niet met de werppijp voert.

Ik gebruik zelf nooit polentabloem. In de mix zoals jij die beschrijft, zou ik daar griesmeel voor in de plaats gebruiken en ik denk dat ie dan prima uit zou harden. Dat wil dus niet zeggen dat je probleem in de polentabloem zit, alleen gebruik ik dat spul nooit en weet dus niet hoe dat uitpakt in je mix.
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
niek stroeve
Berichten: 55
Lid geworden op: 25-04-2010 19:47
Locatie: Twente

31-03-2011 17:09

oke, dus als we nu weer gaan draaien, wat langer koken en een ventilator gebruiken?
"The Difference in Carp is the way to success"
Gebruikersavatar
niek stroeve
Berichten: 55
Lid geworden op: 25-04-2010 19:47
Locatie: Twente

31-03-2011 17:48

Ik heb ze trouwens 24 uur laten drogen.
"The Difference in Carp is the way to success"
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

31-03-2011 17:53

Gewoon wat Mart aangeeft. Polenta eruit en gries in de plaats,gaat vrij veel schelen.

Ik maak de basis ook uit tarwe/gries/mais.
Dan zou het harden inderdaad op de normale manier al goed moeten komen zonder ventilator of dergelijke.
Net na het koken ga je het verschil al merken als je ze vast pakt en je knijpt er een beetje in,dan zijn ze al harder dan voor het koken.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
niek stroeve
Berichten: 55
Lid geworden op: 25-04-2010 19:47
Locatie: Twente

31-03-2011 17:58

Hmm nu komen we wel met een probleempje, want we hebben bij de winkel de mix al laten mixen, (10 kilo), en ei albumine is daar nog iets mee te doen?
"The Difference in Carp is the way to success"
Gebruikersavatar
jasper van gelderen
Berichten: 625
Lid geworden op: 25-09-2009 17:04
Locatie: wamel

31-03-2011 18:38

geen slimme zet om al te laten draaien.. :lol:
vragen om tips maar ondertussen 10 kilotjes laten rollen
hoop voor je dat ze toch nog redelijk uitharden
heb zelf ook bollen gehad die op veel voeren aangepast zijn dus binnen uurtje of 6 van je hair vallen
voer bollen gewoon zo houden en men haak aas ff dagje of 2 in de droogzak en gaan goed 10 uur mee (ze moeten ook weer niet te hard worden vind ik)
dus misschien ook wat voor jou :wink:
groeten, jasper

"There Are No Shortcuts To A Place Worth Being"
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

31-03-2011 20:31

Je zou een kilo mix kunnen nemen en hier 200 gram griesmeel aan toe kunnen voegen. Effe kijken of je nu wel het gewenste resultaat krijgt. Als dat het geval is, kun je bij de rest van je mix ook griesmeel doen. Is dat niet het geval, dan hoop ik dat iemand anders je kan helpen. Mijn kennis van boiliemixen is verder vrij beperkt namelijk...
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

31-03-2011 21:02

Niek, 3% albumine doet wonderen :wink:
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

31-03-2011 21:23

Dus 30 gram op een kilo mix. Lekker je bollen op zolder zetten te drogen en niet vol in het licht.
lenaerts jordy
Berichten: 29
Lid geworden op: 10-07-2010 18:12
Locatie: Balen

01-04-2011 22:24

ei-albumine zou ik ook aanraden , 30 gram per kilo en dan heb je echt nette boilies. ikzelf stoomde vroeger mijn boilies , ik vind ze dan ook beter van hardheid.

Groeten,
J. L.
Gebruikersavatar
Lennart Zoeter
Berichten: 199
Lid geworden op: 26-03-2011 09:58
Locatie: Bergen op Zoom

01-04-2011 23:32

Dries Jacke schreef:Dus 30 gram op een kilo mix. Lekker je bollen op zolder zetten te drogen en niet vol in het licht.


dus in de zon laten drogen is geen optie?
hm een goed geventileerde niet te warme zolder dus.
2012
karper: 9 schubkarpers
brasem: 1
zeelt: 0
snoek: 1 (op mn pop-up ;) )
Gebruikersavatar
dimitri de bondt
Berichten: 9
Lid geworden op: 14-03-2011 03:46

07-04-2011 22:44

ei albumine is zeker de oplossing m8!circa 2a3% zal zeker volstaan!!!hoe meer je ervan gaat gebruiken,hoe minder open de structuur van je boilie zal zijn en je atractors minder de kans zullen krijgen om uit te lekken...



catch a crime,
dimitri de bondt
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

08-04-2011 09:31

Maismeel én polenta is nagenoeg hetzelfde (polenta is fijner gemalen). Het voegt denk ik weinig toe om beide soorten in die verhouding te gebruiken. Ik zou of het een of het ander doen, of van beide de helft. Voor tarwebloem en tarwegries geldt overigens hetzelfde voor volgens mij. Ik zou een combinatie van tarwe(volkoren?)meel en tarwegries logischer vinden.
Plaats reactie