Voedingswaarde coprah melasse


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

29-12-2010 12:11

Na een paar zoekacties heb ik nog steeds de voedingswaarden van coprah melasse niet kunnen achterhalen. Mocht iemand die gegevens wel hebben en ze met mij willen delen, dan zou ik dat bijzonder op prijs stellen.
Wat ik ondertussen wel te weten ben gekomen, is hoe het spul zo ongeveer gemaakt wordt en dat het de spijsvertering bevordert. Voor de goede orde, ik bedoel dus de meelachtige substantie, niet de gewone vloeibare melasse:
Afbeelding

Het gaat me op de eerste plaats om de eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Eventuele verdere info kan vanzelfsprekend geen kwaad.
Bij voorbaat dank voor jullie reacties.
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

29-12-2010 18:09

Zit vast niet ver af van de vloeibare Melasse. Ik heb ook even gezocht maar kan de voedingswaarden van de meelsoort niet vinden, vloeibaar wel.
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

05-01-2011 21:14

Mart check even de waarde van suikerbieten :wink:
Vergeet alleen niet dat er heel wat koolhydraatjes uit zijn gehaald in de vorm van melasse :wink:
Vet.. zal maar weinig zijn
Wel een berg vezels :wink:
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-01-2011 21:58

Melasse bijvoorbeeld

Sacharose 50 %
Water 20 %
Schadelijke stikstof 4,90 %
Betaïne 5,50 %
Kalium+natrium 5,43 %
Overige metalen 0,37 %
Organische stikstofvrije zuren 4,26 %
Zure anhydriden 1,68 %
Raffinose, kestose, galactinol en reducerende stoffen 1,96 %
Rest 5,90 %

Copra ( gedroogd gemalen kokosmeel)

20 % eiwit
7 % vet
15 % vezel
0.50 % asgehalte
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

06-01-2011 09:43

Bedankt voor de reacties. Samen met de info die ik via pm al gekregen heb, weet ik voldoende!
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

10-01-2011 10:40

Dries,

Kort gezegd: met melasse uit een fles, liefst toegevoegd na het koken, ben je beter af volgens Ger Milius.
Ik weet het ook allemaal niet...
tom wils
Berichten: 55
Lid geworden op: 19-09-2009 20:32

10-01-2011 10:44

boilies laten soaken dan in melasse bedoel je??
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

10-01-2011 10:47

En niet te zuuneg als toevoeging kan ook..
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
ron bouman
Berichten: 389
Lid geworden op: 14-02-2007 18:51

11-01-2011 09:48

Weet iemand ook of de vloeibare melasse conserverend werkt? Het heeft een hoog suikergehalte en ik weet nog van vroegah dat je zo'n fles jaren kan laten staan.
Het lijkt me ideaal om over je bollen te gieten tijdens een meerdaagse trip. Het kost niks in verhouding tot andere "carpy" toevoegingen en ze smullen ervan!
Gebruikersavatar
ron crumbach
Berichten: 453
Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
Locatie: landgraaf

11-01-2011 10:19

melasse is gewoon een afvalproduct van de suikerbereiding, kan inderdaad ook conserverend werken maar zal niet voldoende zijn om volledig te conserveren, wel een heerlijk product voor een mix.
Groet Ron
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

11-01-2011 10:33

Olie is van zichzelf ook niet zo conserverend maar als je goed gedroogd aas in een ton pleurt ( kilo of 10) en daar een paar scheuten olie ( Pindabollekes deden wij Carp Collector pinda-olie) overheen en je schud het regelmatig dan voorkom je echt wel dat het gaat bederven. Je voorkomt zuurstof bij het spulleke, scheelt een hoop. 2 weken bloedhitte in France geen probleem..

Denk dat het met melasse ook wel lukt. Haal een flesje en probeer het in het klein uit. Tijd zat op het moment ;)
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
K. van den Herik

11-01-2011 10:41

Melasse ontrekt vrij snel vocht. Daarna schimmelt de meuk oof vrij snel, tenzij je regelmatig opnieuw de bollen voorziet van een verse lading.
Gebruikersavatar
Sven van Anrooy
Berichten: 7339
Lid geworden op: 26-01-2004 16:58
Contacteer:

11-01-2011 10:45

Vocht ontrekken is niet erg, schimmelen daarentegen wel..

Komt dat dan door het vocht ontrekken? Vertraag je dat niet door je bollen al zo droog mogelijk te houden?
Het juiste water, de juiste plek en dan het juiste aas...

Geniet van mijn afwezigheid..

WC-PB: 1kg+ / 76cm
K. van den Herik

11-01-2011 11:19

Geen idee, maar er komt al vrij snel witte plekken op de melasse. In hoeverre het dan al verder aan het rotten is weet ik ook niet.
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

11-01-2011 12:09

Hebben die witte plekken niet met suiker te maken? En iets met doorvetten van suikers?

Staat mij iets van bij.. Had dit vroeger op me boilies ook, zeker op zeer zoete bollen. Schimmel was het niet. Iets van doorvetten is mij destijds verteld. Beïnvloedde de resultaten niet. Vaak zelfs beter.. Weet even niet meer precies wat ermee bedoelt werd :( zou het is na moeten vragen
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
HaPe van Ee
Berichten: 295
Lid geworden op: 07-12-2010 18:14

11-01-2011 12:19

Conserveermiddelen zijn stoffen die bederf van stoffen door groei van schimmels, gisten en bacteriën moeten voorkomen.

Antioxidanten zijn stoffen die bederf door invloed van zuurstof uit de lucht moeten voorkomen.
De laatste functie kan men wel hangen aan de copra melasse, de eerste niet.

Melasse gewonnen uit suikerbieten is volgens mij wat anders dan copra melasse, wat gewonnen wordt uit het witte vlees van de palmboomvrucht.
De cijfers van Henk kloppen dus :lol:

Tijdelijk conserveren met olie dat kan wel, kies dan wel een olie met een hoog oliezuur-gehalte.
Zoals de pindaolie van Sven.

met soepele groet

HPE
Met de wind van gisteren kan men vandaag niet zeilen...

http://www.youtube.com/watch?v=xxGUeonyNnE
Gebruikersavatar
marcel knetsch
Berichten: 83
Lid geworden op: 28-04-2005 17:38
Locatie: katwijk zh

25-01-2011 16:55

Sven van Anrooy schreef:En niet te zuuneg als toevoeging kan ook..



Sven, bedoel je toevoegen door je eieren heen voordat je gaat draaien?
Ik heb van de week 9liter vloeibare melasse gehad van iemand die op een binnenvaarttanker werkt en heb wat door m'n mix gedaan maar niet veel.

Gr Marcel.
Groeten Marcel.
Plaats reactie