Vissen kunnen zelf hun menu samenstellen


Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

08-09-2010 21:38

Hmmm, waarom al die plantaardige eiwitten als het voedsel van de karper hoofdzakelijk uit dierlijke eiwitten bestaat. Misschien is het nog helemaal niet zo slecht om plantaardige eiwitten te minimaliseren in je bol.

Ik heb ook ff wat bollen gedraaid met andere waarden maar wel met die B-12. Blijft leuk dat aas.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

09-09-2010 01:12

Het gaat bij de plantaardige ingrediënten in karperaas vooral ook om de koolhydraten.

In soja zit b.v wel veel eiwit (met ook nog eens een heel goed aminozuurpatroon) en daarom wordt het in bijna elk diervoeder gebruikt.
Voornamelijk, omdat het veel goedkoper is dan de dierlijke melen.

Nadeel is, het heeft een aantal limiterende aminozuren, dat zijn amino’s die er heel weinig in zitten.
De diervoederindustrie, lost dit op door het toevoegen van methionine en lysine (essentiële aminozuren) aan veel diervoeders.

In je aas kan je dit probleem ondervangen, door het gebruik van verschillende ingrediënten waar veel eiwitten in zitten.
In vismeel zitten b.v. ook bepaalde limiterende aminozuren, maar die zitten dan b.v. wel weer in soja- of melkeiwitten.

Dus het één heft als het ware het andere op!

Wat de koolhydraten betreft, er is voor zover ik weet nog nooit aangetoond, dat vissen die echt nodig hebben.

Karpers nemen ze in ieder geval wel op.

Mogelijk omdat ze een eiwit besparend effect hebben?

Als ze koolhydraten, i.p.v. eiwitten als energie gebruiken, hebben ze n.l. een veel doelmatiger eiwitbenutting, met als gevolg een veel betere groei.

Zo simpel ligt het denk ik niet, maar waarom worden die krengen steeds zwaarder?

In de vijver (zandbodem) bij mijn werk, zien de karpers er overigens al wel tien jaar hetzelfde uit.
Echt groeien doen ze niet, maar ze lijken me wel super gezond!

Koolhydraten, zeker gebruiken in je aas, maar niet in de hoeveelheden van Evert en het liefst geen enkelvoudige suikers.

Vitamines en mineralen, kijken de bollenboeren daar wel eens naar?

Kunnen die beestjes ook niet zonder.

Ik leef ook niet altijd even gezond, misschien moet ik toch maar eens zo’n pot multivitamines kopen.

Viagra heb ik gelukkig nog niet nodig.

Neem ik nou de rode, of de blauwe pil?

Over keuzevrijheid gesproken!
K. van den Herik

09-09-2010 07:37

Wat willen wij als vissers eigenlijk? Een karper zo volstouwen dat ie echt niets meer hoeft?
aanzetten tot vreten en dat vreten het liefst weer uit laten scheiden om hem nog meer te laten vreten?

Wat er bij mij niet in kan:

stel er vissen 5 man op een water van 10ha. In engeland zeggen/denken/hopen ze dat een karper alle 5 de plekken langs gaat, overal een hapje neemt en dan terug komt voor jou super bol, vaak a raison van ruim 10 pond de kilo, omdat dat de beste bol is voor het beest en dat dat beest het heus wel weet.


Hebben we het hier makkelijk: elke karper kent proline :lol:
Voordeel 1: vis een prolinebol en profiteer van het voeren van anderen.
Voordeel 2: neem een TTBBtje en je vis al gauw met een afwijkend aas.

Kan uit ervaring zeggen dat voordeel 1 op de korte termijn zeker werkt, ga je regelmatig terugkeren werkt voordeel 2 stukken beter.

AKA een karper gaat in eerste instantie voor herkenning maar kan op een bepaalde manier doen zoals Hilco aangeeft in het begin, overschakelen, maar kan dat niet binnen een paar minuten bepalen. Of er moet echt sprake zijn van meuk, maar dat is zeker bij de pl geen sprake van.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

09-09-2010 16:15

Begrijp ik Hilco, alleen weet jij ook dat de amino's kapot gaan bij verhitting. Dus uiteraard beter om ze na het kookproces toe te voegen maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Dus waarom die plantaardige eiwitten.

Net wat Klaas zegt, het is puur gewenning, een beetje uitgebalanceerde bol zal na gewenning gewoon vangen voor een korte of lange periode.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

09-09-2010 17:48

http://www.chemguide.co.uk/organicprops ... round.html

http://www.ajinomoto.co.jp/kfb/amino/e_ ... c/b-4.html

Als ik het goed lees kook je ze pas kapot boven de 200 graden.

Of mis ik misschien iets?
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

09-09-2010 22:02

Nee joh, begint al bij 47C graden dan maak je al bepaalde aminos kapot. Zal even zoeken op het internet, mail je nog wel even een document. Ik las laatst nog dat veel koolhydraten en aminos ook niet echt super goed samen gaat.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

10-09-2010 00:38

Had zelf ook al even gekeken.

Het zijn de eiwitten zelf, die bij verhitting als het ware uitgevouwen worden.
Dit proces begint vanaf 71 graden en is onomkeerbaar.

Gaar mijn bollen al (met dank aan Ger), maar moet dus voortaan wel een thermometer gebruiken, om het water op 70 graden te houden.

Wordt een kwestie van trial and error, maar ja, dat zijn we wel gewend in de karpervisserij. 80 graden, 100 bollen erin en we zitten op 70?

De amino,s blijven bij hogere temperaturen wel stabiel.

Heb al genoeg vrije amino's in mijn bol en dat beest heeft tenslotte ook nog zo iets als eiwitsynthese.

Dus die eiwitten hou ik er liever wel in!
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

10-09-2010 01:43

Zelf draaien is zelfkastijding?

Daar begint het op te lijken!

Draai voor het eerst met vijf eieren (xl), godsklere wat een bal, bijna een kilo.
Had oranje die maar gehad, die bal in Afrika was veel te licht.

Gebruik voor mijn deeg gewoon een vork, vervolgens het plankje (worstjes op mijn borstjes?) en daarna mijn baitpress van 25 jaar oud.
10 gleufjes, dus 30 bollen per keer, schiet niet echt op.

Misschien moet ik toch maar eens een paar zakken P.l. kopen, volgens velen zeer goed en ook nog eens betaalbaar.

Qua logica (een ander voert voor jou), bepaald geen slechte strategie.

Friezen zijn overigens net Britten…

Eilandbewoners, wat moet je ermee.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

10-09-2010 20:18

Vork??

Allemaal leuk en aardig dat garen, maar je bol verliest veel meer stoffen in je kookvocht omdat het proces garen veel langer duurt. Er is maar 1 goeie manier om te garen. De steamer in, instellen temp en toevoeging water. Helaas in aanschaf niet haalbaar. Je kan wel je mix maken en die wegbrengen, dan heb je het perfecte garings proces die je kan wensen. Weet niet of er een draaier hier is in friesland die een Steamer tot zijn beschikking heeft, mocht dit zo zijn, dan houd ik mij graag aanbevolen voor een PB.

Dan maar een zak PL. Nee man, lekker je eigen aas, geeft veel meer voldoening. Knal die bollen van jou ff op het D.G. hier, stek onderhouden en dan slachten ;) Voldoening!! Kan geen PL bol tegenop.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

11-09-2010 02:35

Gisteravond zelf mijn bollen even uitgetest.

Een handjevol opgegeten, leek me geen probleem.

Eén van onze vrijwilligers, eet wel eens kattenvoer uit blik, dus dan kunnen een paar bollen zeker geen kwaad.

Theoretisch gezien, net astronautenvoer en daarnaast ook nog eens veel goedkoper dan de normale dagelijkse voeding.

Viel toch wat tegen, vandaag aan de dunne en moest me daardoor noodgedwongen ziek melden

Heb ik wel weer wat geleerd natuurlijk.

Moet dus ook rekening houden, met de doorloopsnelheid van mijn aas.
De vis in kwestie is tenslotte ook een omnivoor.

Lust graag brood, maar dat spul met die hele korrels is mijn ding niet.
Daarvoor is mijn pauze veel te kort!

Doet me overigens denken aan een reclamefilmpje van vroeger, iets met een zeem en een man met baard.

Jaar na jaar, na jaar...

Wat zullen we nog eens nemen?

Nou nog een biertje en morgen maar weer eens vissen.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

13-09-2010 02:34

Karpers en groei.

Vind ik eigenlijk ook wel heel interessant.

Waarom worden karpers (als het voedselaanbod de mogelijkheden daartoe biedt) steeds groter?
Meer eitjes, minder kans om opgevreten te worden en daardoor meer nageslacht?
In de natuur gaat het tenslotte om het voortbestaan van de soort.

Of is groei een gevolg van gewoon dom geluk?
Ik wordt ergens uitgezet en halleluja?

Ik heb mijn energiebehoefte en verder doe ik gewoon mijn ding?
Jammer dan voor de visserman.

Kom in mijn volgende leven maar terug als karper.

’s Winters lekker een beetje cocoonen, maar niet met de gordijnen dicht natuurlijk!

Bottom line is, ik vang momenteel geen kut en pieker me suf!

Heb vanmiddag zelfs gefreelined, alleen een bol aan de haak en verder helemaal niks.
Lijn laten afzinken, stukje alufolie als waker en… geen piep!

Ja, dan houdt het op.

Vol is vol.

Of moet ik misschien toch 's nachts gaan vissen?
K. van den Herik

13-09-2010 07:26

Hilco,

Ik denk dat er meer inzit als je de redenering omdraaid. Hoe meer karpers, hoe minder voedsel, hoe kleiner, maar perse niet zieker of zwakker. Zie de vijver blijdorp bijv. Maar ook wateren in amerika, waar karper een plaag is. Ergo: is groei wel een hoofdpunt?
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

13-09-2010 08:05

Uit diverse SKP-en weten we in ieder geval zeker dat de groei in sommige wateren waar verhoudingsgewijs maar weinig of nauwelijks wordt gevoerd soms toch groter is dan de groei op sommige wateren waar verhoudingsgewijs wel redelijk tot veel wordt gevoerd...
carlo van de boom
Berichten: 159
Lid geworden op: 21-07-2004 14:27
Locatie: Valkenswaard

13-09-2010 08:48

He Hilco,

Jij refereert in het begin van de post aan wat artikelen, ik vroeg me af welke dit zijn?

gr Carlo
henry hummmel
Berichten: 524
Lid geworden op: 20-10-2007 15:57
Locatie: ter apel
Contacteer:

13-09-2010 09:15

Lijkt me logisch Aart want stress zorgt ervoor dat vissen vaak terrug vallen in gewicht .
Daarnaast heb je dan nog het herstel van de wonden eventueel.
Kan me echter ook wel voorstellen dat wateren die ineens in de spotlight staan dat daar de vissen ineens de groeistuipen krijgen plus een kapote lever in meeste gevallen .
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

13-09-2010 09:52

Henry, heeft wat dit betreft niets met stress of met ineens in de spotlight staan te maken.
henry hummmel
Berichten: 524
Lid geworden op: 20-10-2007 15:57
Locatie: ter apel
Contacteer:

13-09-2010 14:58

Nou kijk bij sommige skp spiegels die erg snel doorgroeien zonder die stressfactor dat ik me dat goed voor kan stellen .
Maar dat verhoging van hengeldruk /voeren ook kan zorgen voor een versnelde groei .
Maar ook het verbeteren van de waterkwaliteit kan daar voor zorgen .
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

13-09-2010 16:11

Henry, alles in aanmerking nemend blijkt gewoon dat de aanwezigheid van meer of minder natuurlijk voedsel voornamelijk de groei bepaalt van de projectspiegeltjes en niet het voeren van vissers / hengeldruk.
K. van den Herik

13-09-2010 16:18

Aart,

Leuke van HVR is dat je eens iets kan nakijken.

1984 en 1985, nauwelijks of niet met bollen gevoerd laat staan gevist of andersom. Groei nagenoeg niet. Ik spreek over het Rijzenwiel t alblasserdam. op toen 2 ha 200 of meer vissen oid
1986 en 1987. Duidelijke groei van de vissen een spurt van meer dan 2 kilo. In 1988 heb ik er niet meer gevist maar viste toen het Lammetjeswiel. Daar waren de vissen in 1985 zo ron de 7 kilo. 1988 werd dat 9,5 en 10 kilo. Alweer nadat het voeren en vissen met bollen is aangevangen.

Op afgesloten wateren is de voerhoeveel, het voeren op zeker een punt bij de groei. Evenzo is de groei op de Linge na verhouding maar mager. Reken maar dat er natuurlijk voedsel genoeg is, vissers en vissersvoer vele malen minder.
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

13-09-2010 16:34

Tja Klaas, ik heb het dus duidelijk over meerdere typen waters en dan is de groei in wateren waar duidelijk meer gevist en gevoerd wordt niet bepaald groter in de eerste jaren, maar wel in de wateren waar veel natuurlijk voedsel voorkomt (en ik heb ook de achterliggende cijfers!!!).
Zal altijd wel de vraag blijven of de wateren waar jij het over hebt en degene waar ik het over heb wel een op een te vergelijken zijn, anders appels met peren...
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

13-09-2010 18:16

K. van den Herik schreef:
Ik denk dat er meer inzit als je de redenering omdraaid. Hoe meer karpers, hoe minder voedsel, hoe kleiner, maar perse niet zieker of zwakker. Zie de vijver blijdorp bijv. Maar ook wateren in amerika, waar karper een plaag is. Ergo: is groei wel een hoofdpunt?



Klaas,

Dat vraag ik mij dus ook af.

Vandaar ook mijn opmerking:

[quote Of is groei een gevolg van gewoon dom geluk?
Ik wordt ergens uitgezet en halleluja?
[/quote]

Wat voor rol speelt concurrentie met andere vissoorten?

Karper is tenslotte een nieuwkomer.
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

13-09-2010 19:14

Karper na 10 eeuwen in West Europa nog een nieuwkomer? :o
Wat moet sinterklaas dan wel niet zijn. :lol:
Peter Dijk
Berichten: 6
Lid geworden op: 31-08-2010 11:02

13-09-2010 21:13

Vast staat dat grote hoeveelheden aan dieren of mensen bijeengepakt zorgen voor meer overdracht van ziekte. Kinderen die voor het eerst naar school gaan zorgen voor een verspreiding van ziekte die je ook weer terugvind bij ouders en grootouders. Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek beschikbaar die dit aantonen. Alleen al de intensieve veehouderij en viskwekerijen is een goed voorbeeld.

Dat de weerstand die dieren opgebouwd hebben gedurende het seizoen in je voordeel werkt staat ook vast. Kijk eens naar het dierenpakhuis tussen Lelystad en Almere. Karpers maken daar geen uitzondering op mocht men dat denken.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

14-09-2010 00:42

pj otte schreef:Karper na 10 eeuwen in West Europa nog een nieuwkomer? :o
Wat moet sinterklaas dan wel niet zijn. :lol:


Peter,

Ik wist niet dat jij nog in de Goedheiligman geloofde.

Je bent ondertussen oud genoeg, dus ik zal het maar eerlijk vertellen.
Sinterklaas bestaat helemaal niet.

Tien eeuwen op de tijdschaal van het grootse mysterie, een nanoseconde?

Sec bekeken, is het niks meer en minder dan faunavervalsing.
Een geluk dat ie hier niet zoveel in de melk heeft te brokkelen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het ...?