emulgrator


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

22-03-2003 21:34

Ik maak sinds een paar jaar zelf mijn boilies. Ik heb een leuk recept gevonden maar hier staat in dat er 10 ml emulgrator doormoet. Is dit echt nodig en zo ja wat voor emulgrator kan ik dan het beste gebruiken. Ik gebruik het liefst natuurlijke producten.
bvb dank Daaf
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

22-03-2003 21:53

Emulgator,dus het r'tje kan weg,is een stof die olie wateroplosbaar maakt en is bedoeld om te verwerken in een boilie om de olie ook te laten uitlekken in koud(er) water.
Je kunt hem het beste altijd UIT je aas laten.
Het is rommel en totaal onnodig.
Leccitine (weet niet zeker of het correct geschreven is)is zo'n emulgator,en is verkrijgbaar in reform zaken.
Ooit is er een Amerikaans onderzoek geweest op de reactie van karper op olie,de olie werdt water oplosbaar gemaakt met behulp van emulgator,de reactie van de karper hierop was nul(ik weet 100% zeker als de emulgator NIET was gebruikt het rapport een andere uitslag had laten zien)
Dus Daaf weglaten want het is beter voor je beurs en voor de vangsten als je het niet gebruikt.

Tight lines,
Wil.
Gebruikersavatar
richard van der vliet
Berichten: 748
Lid geworden op: 11-10-2002 02:00
Locatie: Delfzijl

22-03-2003 22:14

daaf,

een eidooier is ook een emulgator, dus ik zie niet in waarom je 10 ml emulgator aan je mix to zou moeten voegen, dus dit kan je volgens mij ook weglate.

dit heb ik ff van internet geplukt, hierin word de functie van de emulgator een beetje beschreven

"Een emulgator is een stof die er voor zorgt dat vet en water kunnen mengen. Of die er voor zorgt dat stoffen die normaal alleen in vet oplossen, in water oplossen en vice versa. Een voorbeeld is lecithine uit ei, dat nodig is bij de bereiding van mayonaise om de olie en water fasen te laten mengen."

mvgr Richard van der vliet
Johan Scheepers
Berichten: 474
Lid geworden op: 25-06-2002 02:00

23-03-2003 03:01

Bekende emulgators uit in de horeca zijn

Eidooiers + Mosterd.


Met een mayonaise gemaakte groet <!-- BBcode auto-mailto start --><a href="mailto:J0H@N" class=bericht>J0H@N</a><!-- BBCode auto-mailto end --> :roll: < DAMN een kutkarwei als je dat met de hand moet doen!>
Gebruikersavatar
Wouter Steggink
Berichten: 521
Lid geworden op: 02-10-2002 02:00
Locatie: TwentuH

23-03-2003 11:18

Dus, het moraal van het verhaal = :

Emulgatoren zijn in boilies overbodig als je er ook eieren in verwerkt.

Het is eigenlijk met alle dingen die je in de boilies stopt, wat is de toegevoegde waarde ervan?? Maak het niet te moeilijk.

succes met het draaien.

mvrgr, W.J.S.
gert-jan terluin
Berichten: 74
Lid geworden op: 23-09-2002 02:00
Locatie: Steenwijk

23-03-2003 18:42

emulgator, dacht men, was bedoelt om flavour (of andere lokstof) op olie basis op te laten lossen in water zodat de karper het waar kan nemen. Wat doet een emulgator? die sluit een olie molecuul in zodat totaal alle aantrekkelijke werking teniet wordt gedaan.
Gebruikersavatar
Ruud Laros
Berichten: 797
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: delft

24-03-2003 17:29

olie kan je niet oplossen.

gr. ruud
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

24-03-2003 20:57

Heren,
Bedankt voor de reacties, ik laat het er maar gewoon uit. Ik voeg al eieren toe, als dat hetzelfde effect heeft weet ik niet hoe die persoon erbij kwam dat er nog een emulgator doormoest. De rest van het recept heb ik nagerekend en heeft de juiste verhoudingen, ik probeer het dus gewoon eens. Bedankt voor alle reacties, dat scheelt weer in mijn portomonee.
groeten Daaf
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

24-03-2003 21:12

Daaf,

Hetgeen je wilt emulgeren is mij niet helemaal duidelijk, maar als je dat spul maar flink door de eieren klopt zal het wel goed gaan. Wellicht werkte je raadgever zonder eieren?

Groeten, Kees
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

24-03-2003 21:23

Daaf,

Wil je echter geen eieren en toch emulgeren, dan kun je altijd nog een scheut koffiemelk toevoegen.
Barst van de emulgators, kijk maar eens hoe de vette koffiemelk "oplost" in je koffie of thee water.

Sportieve groeten Henk
Gebruikersavatar
Daaf Wolters
Berichten: 4012
Lid geworden op: 02-03-2003 01:00
Locatie: Hengelo

25-03-2003 20:34

Kees,
Mijn raadgever gebruikte ongeveer 10 eieren per kilo mix. Het is mij ook niet helemaal duidelijk waarom hij het nodig vond om een emulgator te gebruiken. Ik was eigenlijk niet van plan om mijn mix hier op het board te zetten, maar deze persoon voegde op een kilo mix 10 eieren, 10ml emulgator, 10ml olijfolie, 4ml sweetner en 8ml flavour toe. Ik heb de mix geanaliseerd en ik zie het belang van de olijfolie en de emulgator niet in, die laat ik dus weg.
groeten Daaf
Gebruikersavatar
richard van der vliet
Berichten: 748
Lid geworden op: 11-10-2002 02:00
Locatie: Delfzijl

25-03-2003 20:42

daaf,

de olijfolie zou ik maar wel in je mix laten, want hierdoor kan je mix stukken makkelijker rollen.

mvgr Richard
Plaats reactie