attractie mix verhogen?


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

16-04-2010 09:29

Na er wederom een flinke tijd uit te zijn geweest, wil ik toch weer eens beginnen met zelf draaien. Ik probeer een bol te bereiken met een voedingswaardeverhouding van ongeveer 50/30/20% (KEV). Dat geloof ik te hebben bereikt met onderstaande mix. Bedoeling is om er langere tijd mee te kunnen voeren. Met alleen een goede verhouding ben je er natuurlijk nog niet. Graag daarom jullie mening over mijn mix en tips hoe ik nog e.e.a. kan verbeteren aan kwaliteit van de voedingswaarden (langzame eiwitten en koolhydraten en goede vetten), of bv de verteerbaarheid, rolbaarheid en uitharding zonder de voedingswaarden al te veel te verstoren.

Met behulp van http://www.baitcalculator.com:
Tarwegriesmeel 40 % (bulk, misschien helft vervangen door maismeel)
Brinta 20 % (goede langzame koolhydraten en vezels)
Vismeel (weet nog niet welke) 20 % goede eiwitbron
gebroken Lijnzaad 5%(goede eiwitten en vetten en vezels + zaadjes structuur)
Robin red 5% (kleurtje / smaak)
Zout 1 % (smaakversterken, uitharden)
10 hele eieren per kilo (eiwitten en vetten)

de mix is nog niet helemaal compleet/Het moet nog iets worden bijgeschaafd, ik wil nog iets van atractoren/smaak toevoegen. Tips van jullie zijn ook daarbij welkom.
Laatst gewijzigd door Andre Jacobs op 20-04-2010 13:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

20-04-2010 12:32

Goed dat levert niet al te veel reacties op.

nieuwe vraag: Is het aan te raden de attractie/herkaanbaarheid als voedsel van de boilie te verhogen, bijvoorbeeld door toevoeging van aminol/salminol/weetikmeveel? En zo ja wat raden jullie daarvoor aan?

of doet dit volgens jullie meer goed voor de hengelsportzaak die dit verkoopt dan voor de vangsten?
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

20-04-2010 16:42

Mijn ervaring is dat toen ik aminol ging gebruiken ik bijna alleen nog maar brasem ving.
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

20-04-2010 18:04

Waarschijnlijk wordt ie erg taai.

Als je er nu eens 20% griesmeel uit haalt en vervangt voor maismeel. Dan zal het al beter gaan. Dat gebroken lijnzaad is op den lange duur niet tof. eruit met die zooi. Alleen lichaamseigen eiwit heeft bij karpers ook niet altijd even goede resultaten, dus liever wat sojameel en als er dan wat zaden in moeten, wat hennepzaad 10%

Dus

-20% griesmeel
-20% maismeel
-10% sojameel
-10% hennep geplet
-20% vismeel
-10% brinta
-5% robin red
-3,5% biergist
-1,5% zout

knal die eens door dat apparaat....
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

21-04-2010 08:24

Bedankt voor je bijdrage Mitsz :).

Je zult vast gelijk hebben, maar wat is er mis met het lijnzaad? Zijn goede vetten en eiwitten toch? Ik gebruik dat zelf ook wel eens (zonnatura) :lol:. en wat doet biergist precies voor de mix?
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

21-04-2010 23:36

Misschien ipv van gewoon vismeel, lt vismeel gebruiken. Heeft toch een hoger percentage oplosbare eiwitten. En dat biergist zorgt voor fermentatie, onder juiste omstandigheden super. Hennep is altijd een killer, niks mis met dat mixje.
Carpe Diem...!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2010 06:57

veel onbehandeld lijnmeel geeft spijsverteringsproblemen daar het (licht) giftig is. Het is belangrijk het lang te koken. Dat lukt je niet in je boilie.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

22-04-2010 08:14

Maik van de Camp schreef:Misschien ipv van gewoon vismeel, lt vismeel gebruiken. Heeft toch een hoger percentage oplosbare eiwitten. En dat biergist zorgt voor fermentatie, onder juiste omstandigheden super. Hennep is altijd een killer, niks mis met dat mixje.


Het vismeel is inderdaad nog nader te bepalen. Afhankelijk van het assortiment van de winkelier :lol:. Biergist, haal je dat in de hengelsportzaak, of haal je dat ergens anders?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2010 08:19

Een knappe boiliebakker heeft het vast op voorraad. Anders natuurvoedingswinkels. Daar zal het wel duur zijn.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

22-04-2010 10:23

Bedankt voor alle info Mitsz. What's next, boiliemix met bier aanmaken :P?
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2010 10:37

bier is een goede attractor :D
Harold Hoekstra
Berichten: 408
Lid geworden op: 29-04-2003 02:00
Locatie: Noord Nederland

22-04-2010 12:49

mitsz van der kamp schreef:bier is een goede attractor :D


Voor karpers? :D
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-04-2010 14:11

Ja hoor. Ook voor karpers. :D
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

24-04-2010 17:19

Gist zal in natuurwinkels te krijgen zijn, ook bierbrouwwinkels (ja, we hebben er 1). Gelukkig werk ik in een lab, en dat soort ingredienten zijn voor mij makkelijk aan te komen.
Carpe Diem...!
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

24-04-2010 19:40

Als je actieve gist gebruikt heb je wel grote kans op popups! 8)
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

24-04-2010 20:22

Jah in de pan of in de magnetron :roll: . Dan had enkele mensen al lang 50 kilo pop ups plots :roll: :wink:
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Maik van de Camp
Berichten: 595
Lid geworden op: 21-04-2005 21:26
Locatie: Noord-Brabant

24-04-2010 22:43

Zo'n gekke gedachte is dat niet. Gist staat nu eenmaal bekend om het omzetten van glucose in alcohol en koolstofdioxid, onder juiste omstandigheden welteverstaan.
Carpe Diem...!
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

25-04-2010 07:56

Leen

In de hengelsport word over het algemeen inactieve gist gebruikt. Deze produceren geen CO2 meer.....Als je actieve gist gebruikt heb je wel degelijk kans op popups en niet alleen in de pan. Je griesmeel in de mix vervangen voor zelfrijzend bakmeel is ook een goeie daarvoor.
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

25-04-2010 16:58

Martijn Nederpel schreef:Overbodige quote verwijderd.

Weet ik

Gist in de hengelsportwinkel is al doodgeslagen,ga je bakkersgist gebruiken dan is actief maar dan ook alleen in de pan of magnetron of oven ,want je bakt het! Kijk naar een brood,bakken en het zet uit,en dat zal niet gebeuren met koken/stomen want dan word het gist niet actief meer en sterft het.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

28-04-2010 07:16

Leen

Deeg met bakkers gist begint ook al te "rijzen"bij tempraturen ver onder het kookpunt. Staat je deeg te lang dan gaat het dus gisten. Je spreekt jezelf ook tegen volgens jou werkt het wel als je het bakt (dus ver boven de 100 graden) en niet als je het kookt (100 graden)
Al met al heb je gewoon inactieve gist nodig

mvg martijn
Gebruikersavatar
leen goudappel
Berichten: 6376
Lid geworden op: 09-07-2008 17:11
Locatie: Trakker Armo

28-04-2010 12:25

Heb iedergeval nog nooit dat gezeik mogen meemaken

Volgensmij is het zo bij gist,is het door en door nat gekookt/gestoomd werkt het niet eens meer. Anders zou ik al lang 500 kilo pop-ups moeten hebben.
.


Damp,zonnetje vogeltjes en de rust,dat is wat een mens belust
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-04-2010 16:29

Leen,

Gistsoorten hebben een temperatuuroptimum dat meestal ergens tussen 15° en 30° Celsius ligt.

Maakt niet uit hoe en waarmee je het verwarmd.
Deze rijs wordt veroorzaakt door de uitzetting van het aanwezige gas onder invloed van de warmte en verdere koolzuurgasproductie door de gist. De gistcellen sterven af wanneer de temperatuur tot ongeveer 60º C stijgt. Bij deze temperatuur begint ook de stolling van het gluten en aanwezige zetmeel waarbij water wordt gebonden.

Tijdens het verwarmen groeien de gas cellen nog verder, voornamelijk door drie processen. Vooreerst de verhoogde activiteit van de gist; de gist zal verder CO2 produceren tot hij geïnactiveerd wordt bij een temperatuur van ongeveer 50°C. Ten tweede is er de vorming van waterdamp; het water verdampt uit de vloeibare deegfase naar de gas cellen CO2 en ethanol geproduceerd door de gist en opgelost in de vloeibare deegfase zullen eveneens verdampen. Als laatste is er de thermische expansie van het gas.

De verhouding van de viskeuze tot de elastische componenten daalt significant tijdens het verhitten tot aan de verstijfselingstemperatuur (± 65°C): Het deeg verzwakt als gevolg van het verzwakken van de waterstofbindingen. Het verval van de ratio is hoofdzakelijk te wijten aan een sterke stijging van het elastisch gedrag van het deeg. Vanaf de verstijfselingstemperatuur begint de viscositeit merkbaar te stijgen waardoor ook de spanning in de deegfilmen sterk begint toe te nemen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Plaats reactie