Ecologie van C. carpio


Plaats reactie
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

31-01-2010 02:41

Cyprinus carpio

Zomaar wat termen:

Oorsprong

Evolutie

Niche (elke soort op onze planeet heeft zijn eigen ecologische niche): karper, zeer sterk ontwikkelde chemoreceptie (weinig zicht?), van oorsprong nachteter?, waarom zulke sterk ontwikkelde keeltanden? Specilalisatie in bepaalde prooi? Ik noem maar wat: mossels?

Bepaald gedrag qua voedseldetectie (voorkeuren)? en kunnen wij hier iets mee voor wat betreft ons aas????

WIe durft??

Hilco
K. van den Herik

31-01-2010 11:53

makkelijk:

door fokken met vissen die genetisch een foutje hadden en hierdoor niet volledig beschubd waren. Makkelijk schoonmaken door moeders de vrouw.
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

31-01-2010 16:35

Klaas,

Wat ben je weer scherp, uitgeslapen zeker?

Je weet natuurlijk heel goed wat ik bedoel, maar toch vind ik jou bijdragen altijd wel bijzonder en ze getuigen meestal van gezond verstand.

Waar het mij om gaat is dat smaakvoorkeuren (= chemoreceptie) van vissoorten genetisch bepaald zijn en daarnaast ook soortspecifiek zijn. De karper heeft net als alle soorten zijn eigen ecologische niche en is dus (van oorsprong) aangepast aan een bepaalde leefomgeving.
In die leefomgeving komt natuurlijk ook een bepaald soort voedsel voor, waarvan hij afhankelijk is.
Vandaar de bovengenoemde vragen, die denk ik best wel interessant kunnen zijn.

Waarom werken bepaalde toevoegingen aan karperaas?, omdat de receptoren er gevoelig voor zijn en waarom zijn de receptoren er gevoelig voor?
Mogen jullie zelf over nadenken! Wat zit er b.v. veel in zeewier?

Klaas, in een ander topic was je “wanneer” nog vergeten.
Mooi dat je ook aan de vogels denkt in deze barre tijden, tenminste ik neem aan dat je ze niet zelf opeet.

Groet,

Hilco
Gebruikersavatar
vincent bakker
Berichten: 236
Lid geworden op: 20-07-2006 02:54
Locatie: Maastricht
Contacteer:

01-02-2010 03:26

Wat ik er in het kort en zonder meteen namen van stoffen te noemen van begrepen denk te hebben is het volgende:

Uit onderzoeken en onze vispraktijk is gebleken dat karpers (onder andere) vrije ongebonden aminozuren zeer goed kunnen detecteren. Karpers zijn (gezien hun bouw en herhaald geobserveerd gedrag) typische bodem eters. Dat is hun niche! Wormen, schelp- en schaaldieren bevatten in hoge mate bepaalde amino's waar vriend karper's chemoreceptie scherp op reageert. Een aminozuur wat ze blijkens onderzoek graag proeven is zelfs geen essentieel aminozuur voor ze. Nodig hebben ze het niet, maar "lekker" is het blijkbaar wel.

Toeval? Nee natuurlijk niet. Of toch? Als je ver genoeg terugkijkt in de evolutie misschien wel. Op de bodem rondscharrelen is in ieder geval relatief veilig. Dat is in ieder geval één reden om lekker beneden te blijven. Verder vind je inderdaad op de bodem van een water meestal wel van alles te eten. Reden 2.

En dat je dan in de loop van miljoenen jaren een of meerdere soorten krijgt die qua reuk en smaak gespecialiseerd (lees gevoelig) raakt voor de beste hapjes die je op de bodem vind is alleen in hardcore EO kringen nog omstreden....

En karper(achtigen) is(zijn) een verdraaid succesvolle soort gebleken gezien hun verspreidingsgebied. Ze kunnen door hun leefwijze blijkbaar (bijna) overal goed gedijen. Waar ze dan oorspronkelijk geografisch ooit vandaan kwamen (centraal azië) is niet meer zo belangrijk. Wel leuk voor ons vissers is dat ze door hun plekje in de evolutie zo efficiënt in te vullen (zonder al te veel te specialiseren op bijvoorbeeld alleen maar dat ene aasgarnaaltje wat enkel in de zuidhoek van dat riviertje in turkmenistan te vinden is) dus ook op heel veel soorten aas te vangen zijn. Geweldige beesten.

Samenvattend: ik vis toch wel héél graag met wormen....

Speciaal voor Hilco:
Genetic variability and structure of common carp populations
http://www.eau.ee/~vl/kala/downloads/Kohlmann2003.pdf smullen maar!
De karper heeft altijd gelijk... http://www.baitcalculator.com
K. van den Herik

01-02-2010 07:03

Toch heeft Kraal gelijk: landbouwhuisdier. Zelfs zijn zwemlobben zijn gedegenereerd, tot 2 ongelijke dingen.

Evolutie enzo? Zal wel, beesstje is en was heel sterk in het proberen, vrat werkelijk alles, probeerde in elk geval alles. Daarnaast zijnze nog te stom om voor predatoren te vluchten. Hier is redelijk wat materiaal in archieven van SVN.

Moesten er geen uitzettingen meer plaats vinden, denk ik dat het beestje over 150 jaar nagenoeg verdwenen is. Chemoding of niet.

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

01-02-2010 07:44

K. van den Herik schreef:Moesten er geen uitzettingen meer plaats vinden, denk ik dat het beestje over 150 jaar nagenoeg verdwenen is. Chemoding of niet.

MVG

Klaas


Klaas,

Neem aan dat je kweekvormen bedoelt. De verwilderde vorm van schubkarper is niet uit te roeien op deze aardbol. Wij mensen hebben dan nog eerder het loodje gelegd.

Groet,
Peter
K. van den Herik

01-02-2010 07:56

aanvulling: in Nederland
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

02-02-2010 01:58

Natuurlijk hebben wij mensen eerder het loodje gelegd, soorten bestaan geloof ik gemiddeld ongeveer zo'n 10.000 jaar, dus als soort zijn we hier eigenlijk al veel te lang en wordt het hoog tijd dat wij het veld ruimen voor wat nog komen gaat!

Jammergenoeg kan ik er als individu niet bij zijn, of moet ik me misschien laten invriezen? Maar is er dan nog iemand om we weer te laten ontdooien?

Klaas, misschien zijn uitzettingen wel overbodig, want onze grote "vriend" kan zich wel degelijk voortplanten in ons land.

Wist trouwens niet, dat een karper 150 jaar oud kon worden.

Lust jij nog spruitjes?

Hilco
K. van den Herik

02-02-2010 07:05

150 jaar zijn 4 generaties.

En ja onder ideale omstandigheden overleeft er wat van dat kleine spul. Alleen na een jaar zijn het er nog heel weinig. Predatie enzo.

Al eens geïnformeerd waarom en hoeveel karper is uitgezet op Casien? Salagou?

Wat je de soort niet kan ontzeggen is aanpassingsvermogen. Aanpassing soort, hoeveelheid voedsel. Watertype enz, enz.

Neem de schitterende schubs van een meer in Spanje perfecte gebouwd, super gezond, gemiddeld 15. Cm dan. Zie artikel Per van eijk. Weet ook van zo een meer in Portugal. Gemiddeld een pond.

Hard en groot voedsel, weg membraam in de bek. Vissen op een prut bodem azen echt heel anders.
Plaats reactie