Eigen dip maken.


jeffrey jochems
Berichten: 280
Lid geworden op: 04-01-2006 09:32
Locatie: in me oval
Contacteer:

14-01-2010 15:49

jongens laten we dan met zijn alle mee denken over de dip
en noem eens ingredienten die wel werken of beter werken volgens jullie

want het is wel makkelijk iemand te verbeteren in de theorie.
maar in de praktijk word het toch al een stuk moeilijker

wat versprijd zich over alle water lagen en trekt ook nog eens vis aan dan?
persoonlijk zou ik het niet weten

jullie wel ??.......................
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

14-01-2010 15:50

goed bezig harold.ben ik ook weer wat wijzer geworden over mijn dip. bedankt.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

14-01-2010 15:59

Met dank aan Mitsz van der Kamp

Door o.a. fermentatie van eiwitrijke producten ontstaat wateroplosbaar eiwit, ook wel vrije aminozuren genoemd. Karpers kunnen deze waarnemen en worden hierdoor gestimuleerd om te azen. Voorbeelden van producten die rijk zijn aan vrije aminozuren zijn Aminol, L-zero-30, Predigested fishmeal etc. In de supermarkt zijn er echter ook diverse te verkrijgen en die zijn ook erg effectief.

Trassi (gefermenteerde garnalenpasta) 50-100 gram per kg mix
Maggi (op basis van tarwe-eiwit) 75-100 ml per kg mix
Soja/oestersaus (op basis van soja-eiwit) 25-50 ml per kg mix
Ve-tsin (glutaminezuur) 5-15 gram per kg mix
Sojamelk 50-200 ml per kg mix


IN EEN DIP?

Dippen en soaken is de laatste jaren enorm in populariteit toe genomen. Maggi en oestersaus zijn zo uit de fles te gebruiken als dip. Met trassi gaat dat natuurlijk niet, maar is wel zeer effectief in te zetten op de volgende manier:

- Rasp 100 gram trassi
- Voeg 100 gram Maggi toe en 50 gram vloeibare Goela Djawa
- Roeren en klaar!

50-100 gram per kg boiliemix als toevoeging, zal de boilies flink doen toenemen in instant respons.

Een ander mooie soak is de volgende:

- Maal een blikje maïs fijn in de keukenmachine
- Voeg 1 zakje gist toe en 25 gram suiker en 100 ml water
- Maal nog eens goed en verpak in een te grote bak ( gisting)
- Laat een paar weken gisten

Deze maïsdip is zeer goed te gebruiken om je boilies in te soaken. Gooi een scheut over je boilies en laat lekker een nachtje intrekken.
Laatst gewijzigd door Dries Jacke op 15-01-2010 10:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Harold Hoekstra
Berichten: 408
Lid geworden op: 29-04-2003 02:00
Locatie: Noord Nederland

14-01-2010 16:01

@rik. Het is inderdaad persoongebonden daar heb je helemaal gelijk in, daarom heeft het niet zoveel zin om zo'n voorbeeld berekening te maken.

Iemand die jouw verhaal leest en denk dat ie voor 5 euro ff een dip kan maken zit namelijk mis. Als mensen speciaal voor deze dip de CSL, Aminol en flavour moeten gaan kopen wordt het een hele dure dip en dan heeft Ger gelijk. Als je alle ingredienten toch al in huis hebt, dan heb jij gelijk. :D
Jan Willem Hilverts
Berichten: 1180
Lid geworden op: 10-09-2008 15:27
Contacteer:

14-01-2010 16:07

Dat zijn een paar helel leuke goedjes Dries :) Ik mis alleen de Ketjap..

Vooral de sojamelk, jammie.. Met 1 van de weinige die vol van vitamine b6 en b12 zit.. :lol:

De vetsin zou ik zelf niet hoger dan 10 gram mee gaan..

Om je lijstje een beetje aan te vullen, voornamelijk op de sojamelk..
Levertraan, Ketjap, visolie

Die 4 doen instant gekke dingen.. 20ml per elk en toevoegen aan je mix of een dip mee maken.
--- Toedeledokie ---

Jan Willem

http://www.jw-hilverts.nl
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

14-01-2010 16:45

aminol € 15,00 de liter?

dat is 1350 gr, het gaat per kilo prijs Rik, en voor € 15.00 heb je dikke ketjap :wink:
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
ron bouman
Berichten: 389
Lid geworden op: 14-02-2007 18:51

14-01-2010 16:54

Een dip hoeft mi helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Beetje van dit, een beetje van dat.

Een goede scheut melasse of vissaus geeft al zoveel meer aantrekkingskracht en hoeft totaal niet duur te zijn.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

14-01-2010 17:42

@harold voor 5 euro heb je wel een goede dip.het is alleen persoonsgebonden wat je erin doet.en de aanschaf is meer als 5 euro.maar dat maakt niet dat de dip duurder als 5 euro is.

by the way.leuk dat er toch mensen zijn die meedenken aan de mogelijke verbeteringen om een dip te fabriceren. thumbs up !!
denk toch dat een hoop mensen hier wat aan hebben deze discussie komt toch nog ten goede ;)
Thomas Vandecaetsbeek
Berichten: 75
Lid geworden op: 06-01-2008 19:16
Locatie: Leuven, België

14-01-2010 20:34

Een vraag in de marge van dit topic....

Kan je gewone bulkolie (lijnzaad in mijn geval) als soak gebruiken voor de voerbollen ?
Ik zou dan enkele mililiters flavour (vb mainline profile plus) willen toevoegen aan de olie, maar ben niet zeker of deze wel goed zal oplossen in de olie.

Aangezien het geen visolie is, zal er van de lijnzaadolie op zich geen attractief effect optreden (maar is wel een heel voedingsrijke olie !)
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

14-01-2010 21:25

100ml ketjap manis(zoet)
50 ml aminol
50ml melasse(copra, van rietsuiker)
50ml vloeibare lever,
50ml maggi.

klaar :P
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
Gebruikersavatar
R de Vries
Berichten: 156
Lid geworden op: 26-12-2006 12:02
Locatie: Woerden
Contacteer:

14-01-2010 23:46

Ger Milius schreef:100ml ketjap manis(zoet)
50 ml aminol
50ml melasse(copra, van rietsuiker)
50ml vloeibare lever,
50ml maggi.

klaar :P


is mooi 300 ml...... en dat om 1 bol te dippen :P

Maar effe serieus... kan je een dip zolas hierboven en hieronder lang goed houden?

5 ml oestersaussaus
5 ml goela djawa
5 ml maggi
5 ml ketjap
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

15-01-2010 08:09

Als je meer dan één vis vangt per sessie is het makkelijk om een voorraadje bollen in je dip te hebben liggen, ook pop-ups kunnen er gewoon in :wink:

en ja, het is heel lang goed te houden door het gebruik van suikers en zouten in de dip.

maar ja, je hoeft hem niet te gebruiken, maar ik dacht even on topic te blijven :o

Ger
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

15-01-2010 11:05

Stemmen op het CDA. Dan geraak je nog eens in een dip. Hahaha...
Gebruikersavatar
Jan Witter
Berichten: 1989
Lid geworden op: 04-04-2002 02:00
Locatie: Hendrik Ido Ambacht

15-01-2010 12:25

Of op één van de coalitiepartners, die dippen dapper mee :wink: :wink: .
De meeste computerfouten zitten tussen het toetsenbord en de rugleuning van de stoel...
Jurgen Bart

16-01-2010 11:48

Handig, maar de efectifiteit betwijfel ik...
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

16-01-2010 13:10

Dries Jacke schreef:Rik jij geeft aan een dip te maken op basis van olie en water, maar om deze 2 vloeistoffen te vermengen heb je toch een emulgator nodig?


Ik denk dat je als emulgator lecitine kunt gebruiken(supermarkt)
betere verspreiding /waterlagen: beetje melasse?? zwaarder als water.

zomaar een hersenspinsel hoor!! correct me if i,m wrong.

dip zelf lijkt me zeker het proberen waard.

gr, fred
Ach man..Ga toch vissen !!
Gebruikersavatar
bart bosch
Berichten: 1121
Lid geworden op: 30-11-2009 14:59
Locatie: Stekkenpezer!
Contacteer:

16-01-2010 19:29

had ik al eens gelezen! :lol: ik dacht uit een visblad 8)

rik dit is volgens mij niet jou recept of wel! :P maar toch bedankt! scheelt me weer 3 bakken bladen doorzoeken :oops:
MVG, Bart Bosch.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

17-01-2010 13:57

bart bosch,
dit is mijn eigen initiatief geweest dit te fabriceren.ik heb dit niet uit een blad gehaald.ik ben gaan kokkerellen.en het steeds iets anders gaan maken.ben wel benieuwd hoe dit in een blad omschreven word om te maken.dat zou mischien betekenen dat ik hem nog beter kan maken,dus wel leuk als je zou willen kijken hoe die daar beschreven word.mischien hebben we er allemaal wat aan.groetjes.

en bedankt allen voor de toffie reacties hierop en het bedenken tot betere conclusie
maurice leltz
Berichten: 18
Lid geworden op: 19-06-2007 09:35
Locatie: Etten-Leur

21-01-2010 01:17

Waarom niet gewoon zelf pure glycerine of ethyl alcohol op de kop tikken en hier een geurstof/smaakstof/ kleurstof aan toevoegen.
Hier bestaan er zoveel van.
gr maurice
Kiss your fucking ears goodbye, Ja, das warn noch Zeiten !!
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

24-01-2010 00:05

word het dan wel een homogene massa gezien er geen emulgator in zit lijkt het mij niet.
en meschien is het ook wel beter om het op basis van etherische olien te doen dan zit er ook echt smaak aan de olie of niet soms ?
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
johnny brandts
Berichten: 20
Lid geworden op: 01-12-2009 18:45
Locatie: zevenaar

24-01-2010 19:15

mooi recept ik heb het uitgeprobberd en het staat nu in de koelkast ik zie alleen wel dat de bak en braad boter stolt en weer boven komt drijven deze ligt nu boven op de dip nou is de vraag : is dit normaal en zo ja gaat dit van zelf weer weg als het warm word of moet ik het er af gieten ?
yes we catch !
Gebruikersavatar
Stefan van Grunsven
Berichten: 124
Lid geworden op: 09-01-2010 21:56

24-01-2010 21:22

Dat wil ik ook wel eens weten voordat
ik in de keuken ga staan

anders moet je de bedenker even een PB sturen
Less is More That is The way 2 succes
Gebruikersavatar
johnny brandts
Berichten: 20
Lid geworden op: 01-12-2009 18:45
Locatie: zevenaar

24-01-2010 21:23

zal hem wel even een pb sturen
yes we catch !
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

24-01-2010 23:30

daar voor is een emulgator nodig.
deze bind water met vetten welke normaal (in jullie geval)niet binden.
emulgatoren kom je elke dag tegen (mag ik hopen)in zeep,sausen etc.
zonder deze emulgator ook geen goeie dip dus.
emulgatoren zijn overgens te koop bij de horeca groot handel maar zijn zeer hoog geprijst.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

25-01-2010 00:55

even om op te helderen binnen een week is die olie weg bovenop en zit het overal.
je hoeft dit niet in de koelkast te laten staan by the way.

groetjes..