Koken of stomen


Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

07-01-2010 22:35

Kan niet, is anders een beperking. Maar laat maar. Boilies in gewoon stoom, is minder intensief dan in kokend water. Hetgeen zo zijn voordelen heeft.
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

08-01-2010 08:06

Het loopt een beetje uit de hand. Even ter verduidelijking. Ik wil persé onder de 70 graden garen. 100 vind ik dus al te hoog en als stoom nog heter wordt of niet, het is allebei al te ver.

Het totale ontsluiten -als ik het wel heb- van het zet, is wel degelijk 100 graden voor nodig. Ik heb dat hele verhaal in ieder geval bijna opgelost en de eerste resultaten vond ik heel bemoedigend.

Oh ja en trouwens. Ik zei niet: ga even een encyclopedie openslaan, maar houd even een thermometer in de tuit als ie vol staat te stomen. Ik kom toch regelmatig op 114-116 graden Celsius. Wie heeft het nou daadwerkelijk gedaan?

Kruip eens uit die pc en kom er eens achter hoe het geluid van bevroren boilies op het ijs klinkt. :-?
K. van den Herik

08-01-2010 08:16

laatste keer kookte mijn water al bij 95 graden Mitsz.
robert de jong
Berichten: 1325
Lid geworden op: 06-12-2004 13:22

08-01-2010 08:39

Jij woont toch ook op een berg Klaas :lol:
8)
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

09-01-2010 10:02

dat zou wel moeten dan :P HEEEEEEEEEEEL hoog op n berg! .. in nederland zal je water tog egt pas gaan koken vanaf 97 graden en dit aleen als er veel zuurstof in het water aanwezig is ... onder normale omstandigheden ga uit van 100 graden :wink:

Wat ik nogsteeds niet snap is dat je je boilies wil stomen op 70 graden .. dit is aleen maar hete lucht en als je deze 10 min moet stomen .. of je kookt je bollen 1 min .. moet je je tog eens afvragen waar nou de meeste voedingstoffen/flavers/olie enz enz mee vervliegen....

Het is ieders eigen keus! ik kook het liefst en dan redelijk kort ..... gelukkig is iedereen anders !
En wtf ... als jou buurman het volgens jou niet goed doet.... dan vangt hij tog ook minder dus waar maak je je druk om :wink: :roll: :wink: :lol: :lol:
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-01-2010 11:15

Tom,
onder de 70 graden garen is wat anders dan conventioneel stomen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

09-01-2010 12:40

Klopt, zo heb ik laatste een stuk rundvlees onder de lopende kraak gegaard. Perfect rosé. Je kunt er vanuit gaan, dat ik beroepsmatig wel eens een thermometertje in de handen heb Klaas. Ik had het over die fluitketel weet je wel? :)

Laat mij maar kloten in die boiliekeuken. Komt wel goed...
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

09-01-2010 12:56

Henk en mitz:P jullie zijn egte aasgoeroe's :lol: :wink:
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Gebruikersavatar
James warner
Berichten: 1241
Lid geworden op: 23-09-2009 20:08
Locatie: Zuid West Nederland

09-01-2010 14:32

Haha, ik weet niet of ze de term aasgoeroe wel zo gepast vinden :P Maar dat ze meer ervaring hebben als wij 2 bij elkaar is 1 ding wat zeker is. Maar ik zal mn theromometer er eens boven hangen.

Ook al is de temperatuur net zo heet als met koken, heeft stomen toch wel wat meer voordelen naar mijn idee.
ONDER WELK SCHRIFT????

Hey babe, wanna come over to myspace and twitter my yahoo till I google all over your facebook?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-01-2010 16:49

Ik ben het in ieder geval niet, Mitsz is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een aaRsgoeroe.
Hij maakt best graag een goeie Homo-room.. :lol: :lol:
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

09-01-2010 20:22

En jij kan het weten Henk.

Ik zit hier te stomen van woede. Het stoom komt me uit de oren. :D
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

09-01-2010 20:34

Dan is 't maar goed dat je in/tussen de boilies zit.. :o 8) 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

09-01-2010 20:45

Nou, als je toch zit te stomen, wellicht kan je Aaron helpen met zijn vijver open te houden Mitsz.

Nu dan maar weer on-topic?
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

10-01-2010 12:14

dames dames dames 8) jullie moeten snel eens een afspraak maken om samen bollen tegaan draaien met elkaar volgensmij :-?
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

10-01-2010 13:19

Tom, ik denk dat jij een stoombak en combisteamer doorelkaar heen haalt. Een stoombak werkt alleen met stoom. Een een COMBI steamer kun je dus zo instellen op een bepaalde temp hete lucht dat de machine ook vocht toevoegd, je gaart op die manier je bollen op bijv 70 graden. en daar zit hem het verschil in. Dit kun je nooit toepassen met een stoombak of kokend. Het is dus een combi, er wordt niet gestoomd en er wordt niet gekookt. Dus garen ;) Met die 70 graden temp. heb je dus een optimale temp om je bol te garen. Het duurt wat langer maar je bol zal kwalitatief veel beter zijn dan koken of stomen omdat je voedingsstoffen amino's enz....... bijna niet kapot gemaakt worden.

Zo jammer dat die combisteamers zo duur zijn, anders wist ik het wel. Beste is om je mix te laten draaien en deze te laten garen waar dat mogelijk is bij een boiliedraaier :) Zelfde effect en je bent de rest echt een stap voor.
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

10-01-2010 13:27

ik was er al achter dat ik ze door elkaar haalde :-?
Maar bedankt voor de bevesteging! .

Ik blijf lekker koken ... hier heb ik vertrouwen in ...werkt makkelijk... en vang me vis! ..
En verbeteren kan altijd ... maar op mijn water doe ik het momenteel zeker niet slecht ! ....
(al is het al dik 3 weken dat ik ben weze vissen 8) 8)
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Gebruikersavatar
wilbert nies
Berichten: 89
Lid geworden op: 17-03-2006 21:57
Locatie: nederweert
Contacteer:

10-01-2010 15:06

Tomba,je schrijft hier:
... maar op mijn water doe ik het momenteel zeker niet slecht ! ....

en in 'n ander topic schrijf je:
Ik heb in 72 nachten voorgjaar niet eens een vis van rond de 12 pond gevangen

heb je vorig jaar op 'n ander water gevist dan?of heb je wel grotere vissen gevangen...
offtopic ik weet 't,maar ik vroeg het me af...

grt Wilbert
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

10-01-2010 18:27

Hej wilbert.

Nooit je richten op 1 water! ...

zelfs dat heb ik meerdere malen gepost ..

Maar idd op het kanaal wel wat gevangen maar zeker niet de sterren van de hemel zegmaar ! en ik moet zeggen niemand niet....
en op 2 andere wateren afgelopen voorjaar niets kunnen vangen en wa aanpassingen in het aas .en simpelere rigs gaan vissen en t was dik kassa!

Maar ben wel blij dat je oplet :wink:
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
Gebruikersavatar
wilbert nies
Berichten: 89
Lid geworden op: 17-03-2006 21:57
Locatie: nederweert
Contacteer:

10-01-2010 18:53

Tomba,goed opletten kan je ook 7 vissen in 1 sessie opleveren aant kanaal 8) mits er voldoende karper zwemt natuurlijk.
Gebruikersavatar
tomba verwey
Berichten: 731
Lid geworden op: 17-12-2009 14:05
Locatie: Rijen NB

10-01-2010 19:24

wilbert nies schreef:Tomba,goed opletten kan je ook 7 vissen in 1 sessie opleveren aant kanaal 8) mits er voldoende karper zwemt natuurlijk.

klopt ... maar hier heb ik het nognooit gehoord!
http://www.hengelsportfauna.nl
Als ze me missen ben ik vissen!
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

22-01-2010 01:31

voor de gene die het veschil niet merken tussen koken en stomen doe het zelfde maar eens met spercie bonen dan merk je het verschil wel.
over dat schroeien klopt niks van je boilies blijven in bijde gevallen poreus.
dit merk je ook doordat het simpel weg uit elkaar valt in het water dit komt omdat het ater op genomen word en vervolgens alles los weekt.
bij stomen komt de boilie niet in contackt met het water dus neemt hij ook geen water op.
dit betekend dat waneer je gaat vissen en hij ligt onderwater dat hij eerst het vocht op moet nemen wat bij koken al tijdens de bereiding er in komt.
kort om stomen is beter als je het mij vraagt
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

22-01-2010 01:41

@mitz wat noem jij onder de 70 graden garen ?? de defintitie van garen is simpel weg het laten stollen van de eiwitten in het product eiwitten stollen op 65 graden en lager dan dit ga je simpel weg alleen verhitten.
er gebeurt dan simpel weg niks je houd dan niks anders over dan de deeg die je der in stopde.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

22-01-2010 03:35

da's nu precies de reden waarom je er een ander deeg in moet doen tommy. 8)
tommy foekens
Berichten: 118
Lid geworden op: 09-05-2008 00:53
Locatie: amsterdam

23-01-2010 01:48

en aan wat voor deeg zat jij te denken dan en met eiwitten bedoel ik niet ei maar echt eiwitten.
er is geen ander manier zo ver ik weet om te garen tenzij je gaat binden maar dat kan eventuweel ook koud dan heb je dat hele proces niet nodig.
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
Stefan van Grunsven
Berichten: 124
Lid geworden op: 09-01-2010 21:56

23-01-2010 12:08

Maakt het ook nog uit kwa stomen of koken van je boilies
met bewaren
Want hoe lang kan je eigenlijk een boilie gekookt bewaren in een vriezer
zonder dat de kwaliteit achter uit gaat ??????????????
Less is More That is The way 2 succes