Kan ik een fijne bol maken met deze ingredienten?


Gebruikersavatar
Roy Hanrats
Berichten: 169
Lid geworden op: 29-09-2009 19:20
Locatie: Grashoek

08-11-2009 17:17

Ik heb nu al redelijk wat ingredienten thuis staan en heb laatst al een keer zelf gedraait...dat ging aardig maar niet helemaal hoe ik t hebben wil.


Het draaide goed alleen het was een beetje zacht.

dit had ik er in

200 gram tarwebloem
300 gram hennep gemalen
300 gram maismeel zoet
100 gram gemalen bisquits
en 7 eieren


het plakte niet enzo en t rook al aardig maar ik weet zeker dat t veel beter kan

Ik heb dit nog in huis.

tarwezemelen
tarwebloem
maismeel zoet
gemalen hennep
griesmeel
paneermeel
bloem

en ik heb nog dingen zoals paprikapoeder, kaneel , knoflook.

En gisteren wilde ik sojameel halen maar daar hadde ze in de supermarkt nog nooit van gehoord, waar kan ik dit halen?

Als jullie iets kunnen maken van deze ingredienten kunnen jullie dan een beetje aangeven hoeveel ik van ieder ingredient moet pakken, ben nieuw in het zelfmaken van boilies.


Bvd, Roy
Gebruikersavatar
veenstra michel
Berichten: 218
Lid geworden op: 19-06-2008 22:13
Locatie: utrecht

08-11-2009 17:29

Volgensmij mis jij hier ei-albumine

Een goed product voor harde boilies. Let wel op te veel ervan gebruiken kan tot te droge en dus te lichte boilies leiden. Het is een duur product en het gebruik bedraagt maximum 10%
Kan je gewoon bij je sportvis zaak kopen.

Er zal vast wel iemand zijn die hier een leuke mix van kan maken.
Het bewijs van een schoolverlater zit in mijn pen.
Gelukkig verdien ik ze met me handen :)
Gebruikersavatar
raymond breebaart 91
Berichten: 8
Lid geworden op: 22-10-2009 14:48

24-11-2009 10:38

350g. maismeel
200g. tarwebloem
200g. sojameel
200g. vismeel
50g. paprikapoeder/knoflook
ong. 10 eieren

dit is een recept dat goed draait en een redelijke voedingswaarde bezit.
bij een wat hogere watertemperatuur kan je je ook een flinke scheut visolie aan je boiliemix toevoegen voor extra attractie.

je zal alleen de vismeel en de sojameel bij bijv. een hengelsport zaak moeten halen.
'maak van je water je thuis, maar verwaarloos je thuis niet!'
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

24-11-2009 16:40

nee
Gebruikersavatar
Marco van den Berg
Berichten: 22
Lid geworden op: 23-11-2009 18:50
Locatie: Pijnacker

24-11-2009 20:12

Ben bang dat het weinig gaat worden met alleen maar deze ingredienten, die je in huis hebt.
Kan wel ei-albumine toevoegen................, maar dan nog.

300 gram gemalen hennep :o dit is ongeveer 30% van jouw mix.
Ga dit in ieder geval verlagen (max 15% zou ik zeggen), dus meer als grove toevoeging.
Verder adviseer ik Sojabloem aan te schaffen (de vette voor in de warme en de ontvette voor de winter)
Een redelijk goedkoop product en i.c.m. de tarwebloem en de maismeel prima te gebruiken.

Haal alleen niet te veel Sojabloem; deze is erg bederfelijk!

Veel draaiplezier :wink:
Gebruikersavatar
rik hurdax
Berichten: 33
Lid geworden op: 19-09-2009 01:12
Locatie: Maaskantje

24-11-2009 22:52

marco zou je niet denken de vette voor in de winter en in onvette voor in de zomer?
heb je 200 kippen, is je haan een nicht
Gebruikersavatar
Marco van den Berg
Berichten: 22
Lid geworden op: 23-11-2009 18:50
Locatie: Pijnacker

26-11-2009 20:28

rik hurdax schreef:marco zou je niet denken de vette voor in de winter en in onvette voor in de zomer?


:o Vet/ olie, lost slecht op in koud water (winter) !
Laatst gewijzigd door Marco van den Berg op 27-11-2009 17:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Roy Hanrats
Berichten: 169
Lid geworden op: 29-09-2009 19:20
Locatie: Grashoek

26-11-2009 21:58

Oke bedankt ik had laatst een mix gemaakt.

Ik had wel maar 15 procent hennep erin... en beetje zitten proberen had een mix met kaneel gemaakt.

Heb er me eerste kanaalkarper opgevangen. 3 Runs op gehad... Ze zijn mooi hard. Ruiken niet slecht.

Maar ik wil als het dalyk weer wat beter is wel een mix gaan maken met vismeel of robinred erbij en dat soort producten. Het draaien enzo lukt nu wel aardig nu alleen nog beetje der verhoudingen en de ingredienten leren.
Gebruikersavatar
Marco van den Berg
Berichten: 22
Lid geworden op: 23-11-2009 18:50
Locatie: Pijnacker

27-11-2009 09:46

Robin Red is een duur product. Kan wel 17,50 per kilootje kosten.
Zorg wel dat je dan de goeie koopt (HAITS).
Heeft een donkerrode kleur.

Neem het nog even in overweging, voordat je veel geld uit gaat geven.
Probeer eerst ff iets anders; goedkopere producten zijn ook goede vangers hoor :wink:
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

27-11-2009 10:43

:o Vet = olie, en olie lost slecht op in koud water (winter) !

Ik vis al aardig wat jaartjes, dus weet er wel iets over te vertellen.
Beter je huiswerk doen dus :wink:[/quote]

Vet lost ook niet op in warm water Marco.. :o

Beter je huiswerk doen 8) 8)


Niet kwaad bedoeld hoor, maar je had het ff fout geformuleerd.
Ach man..Ga toch vissen !!
Gebruikersavatar
Roy Hanrats
Berichten: 169
Lid geworden op: 29-09-2009 19:20
Locatie: Grashoek

27-11-2009 14:12

Ja gewoon vismeel bollen lijken me ook prima.
Gebruikersavatar
Marco van den Berg
Berichten: 22
Lid geworden op: 23-11-2009 18:50
Locatie: Pijnacker

27-11-2009 16:16

He Fred..., niet zo hatelijk doen.................,
tis dat ik je al langer ken dan vandaag... :evil: :P :D

Heb al wat navraag gedaan over het hoe en waarom (soja-vet/ ontvet).
Naar wat ik heb gehoord, wordt de vette het meest in de zomer en de ontvette in de winter gebruikt.
Al gebruik ik altijd de vette versie :oops:

Weet wel, dat soja-vet beter draait, maar wil toch ook 'ns de mening van anderen weten.
Wanneer gebruikt iemand sojabloem-vet of de ontvette, en houdt diegene rekening met het jaargetijde bij deze keuze (zomer/ winter) ?

Neem maar ff een kijkie (nieuw onderwerp) bij aas

Laterrrrrrrrrrrrrr
Gebruikersavatar
rik hurdax
Berichten: 33
Lid geworden op: 19-09-2009 01:12
Locatie: Maaskantje

28-11-2009 16:31

quote]

:o Vet/ olie, lost slecht op in koud water (winter) ![/quote]

je hebt gelijk marco had ik effe niet bij nagedacht :wink:
heb je 200 kippen, is je haan een nicht
Gebruikersavatar
Jeroen v Engelenburg
Berichten: 670
Lid geworden op: 02-12-2007 18:09

28-11-2009 17:54

olie of vet lost zoiezo niet op in water het wordt dunner bij warmere temperaturen en dikker bij lage temperaturen.
oplossen doet het niet. :lol:
MVG Jeroen
________________________________________________

Hoe hoger je de lat legt, des te eerder ga je er onderdoor.
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

28-11-2009 18:34

Jeroen

als je soja, eipoeder, eieren gebruikt lost olie vrijwel op in koud of warm water.

deze discussie komt er nu al jaren als het water kouder wordt.

bij het gebruik van een produkt waar lecithiene in zit, wordt olie of iets vettig wateroplosbaar.

Lecithine is een emulgator!!

lees maar eens: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lecithine
Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten: 497
Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
Locatie: Doesburg

28-11-2009 18:36

Fred: beter je huiswerk doen??? wie??
Laatst gewijzigd door Ray v/d Bos op 28-11-2009 20:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

28-11-2009 18:52

En emulgator zorgt ervoor dat vet of olie in zeer kleine deeltjes/bolletjes in het water kan zweven. Zoeits noemen we een emulsie. Maar het vet is dan nog steeds niet opgelost in de zuivere zin van het woord. :wink:
Laatst gewijzigd door Martijn Nederpel op 28-11-2009 19:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

28-11-2009 19:25

De emulsie valt uit elkaar in water en vervolgens ploppen de olie druppeltjes naar het oppervlak. Bij kou een dunnere olie gebruiken die niet stolt.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Gebruikersavatar
pj otte
Berichten: 3417
Lid geworden op: 16-09-2006 11:42

28-11-2009 19:59

Emulsie
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Afbeelding

A. Twee onmengbare vloeistoffen, niet in emulsie
B. Een emulsie van fase B in fase A
C. De onstabiele emulsie wordt gebroken, en scheidt langzaamaan
D. De emulsie wordt gestabiliseerd door een emulgator (paars) op het oppervlak van fase B.

downloadinfo)
Een emulsie (lat: emulgere = uitmelken) is een begrip uit de scheikunde waarmee een mengsel wordt bedoeld dat bestaat uit twee niet mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen. Voor het verkrijgen van een emulsie is dan ook een emulgator nodig die het mogelijk maakt om toch een stabiel mengsel te krijgen.
Een voorbeeld van een emulsie is mayonaise: hierin zijn water en azijn geëmulgeerd in plantaardige olie door gebruik te maken van de natuurlijke emulgator eigeel. In melk nemen eiwitten de taak van emulgator op zich, in margarine zijn dat glyceriden.
Er bestaan water in olie (w/o) emulsies waarbij de waterfase als fijne druppeltjes in de oliefase is verdeeld. Voorbeelden hiervan zijn margarine en een vette crème. Ook zijn er olie in water (o/w) emulsie waarbij de olie als fijne druppeltjes in de waterfase is verdeeld. Mayonaise en bodymilk zijn hier voorbeelden van. Deze laatste emulsie als crème voelt veel minder vet aan omdat de zogenoemde continue fase de waterfase is. Bij sommige processen is men geïnteresseerd in het breken van de emulsie, zoals bij het karnen van melk tot boter en het kloppen van slagroom.
In een votator wordt een emulsie omgevormd tot een stabiel en homogeen product, zoals margarine of halvarine.



Groet,
peter
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

28-11-2009 22:17

Voor de non Soja en ei gebruikers..
Gebruik een dunne olie in combinatie met koffiemelk.
Koffiemelk bevat een prima emulgator, heb tenminste nog niet meegemaakt dat m'n bakkie ging schiften.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

29-11-2009 00:26

Nu komen we ergens. En vergeet niet om er energie in te stoppen.

Groet, kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Chris Gabriele
Berichten: 89
Lid geworden op: 18-05-2004 09:42
Locatie: Zoetermeer

29-11-2009 08:58

Homogeniseren Kees?

Dan is de werking hoe men het wil.

gr Chris.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

29-11-2009 11:22

Ook.

Maar je moet de druppeltjes klein maken. Dat hangt samen met de hoeveelheid energie die je er in stopt. Theoretisch is het mogelijk de druppeltjes zo klein te maken dat ze gaan zweven en niet direct naar het oppervlak stijgen.

Flink kneden en mixen dus.

Resultaat is een uiterst homogene pasta.

Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
Derk Roelsen

29-11-2009 11:41

Het is mogelijk. Onder hoge druk en hoge temperatuur door een zeef met hele kleine gaatjes persen.

Kost alleen veel energie, zoals Kees al zegt.

Groeten,

Roel
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2360
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

29-11-2009 12:06

Arme Roy, die vraagt alleen maar om een recepje, krijg hij dit om zijn oren geklapt :lol: , maar zeker leerzaam voor de gevorderen, misschien apart topic van maken?