Kaneel schadelijk!!
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Dit kreeg ik gemaild van een maat van mij.
Kruiden bevatten van nature aromastoffen die smaak en geur geven aan voedingsmiddelen. De meeste aromastoffen in kruiden zijn onschadelijk. Van sommige stoffen is bekend dat ze bij dieren - met name in grotere hoeveelheden - schadelijk kunnen zijn. Over de risico's voor de mens is weinig bekend. Beperkt gebruik kan naar alle waarschijnlijkheid geen kwaad.
Aromastoffen waarvan vermoed wordt dat ze schadelijk kunnen zijn, mogen niet meer in zuivere vorm als smaakstof worden toegevoegd aan levensmiddelen.
Uit dierproeven zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat de volgende aromastoffen in kruiden schadelijk kunnen zijn:
coumarine (in kaneel)
estragol (vooral in anijs, dragon, venkel en basilicum) methyleugenol (vooral in piment, basilicum, nootmuskaat en dragon) safrol (vooral in nootmuskaat, kaneel, sassafras en dong quai) Omdat estragol, methyleugenol en safrol tot hetzelfde type aromastoffen behoren, de zogenaamde allylalkoxybenzenen, worden deze samen behandeld.
Weet iemand hier meer over aangezien ik dit gebruik in mijn boiliemix.
Martin
Kruiden bevatten van nature aromastoffen die smaak en geur geven aan voedingsmiddelen. De meeste aromastoffen in kruiden zijn onschadelijk. Van sommige stoffen is bekend dat ze bij dieren - met name in grotere hoeveelheden - schadelijk kunnen zijn. Over de risico's voor de mens is weinig bekend. Beperkt gebruik kan naar alle waarschijnlijkheid geen kwaad.
Aromastoffen waarvan vermoed wordt dat ze schadelijk kunnen zijn, mogen niet meer in zuivere vorm als smaakstof worden toegevoegd aan levensmiddelen.
Uit dierproeven zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat de volgende aromastoffen in kruiden schadelijk kunnen zijn:
coumarine (in kaneel)
estragol (vooral in anijs, dragon, venkel en basilicum) methyleugenol (vooral in piment, basilicum, nootmuskaat en dragon) safrol (vooral in nootmuskaat, kaneel, sassafras en dong quai) Omdat estragol, methyleugenol en safrol tot hetzelfde type aromastoffen behoren, de zogenaamde allylalkoxybenzenen, worden deze samen behandeld.
Weet iemand hier meer over aangezien ik dit gebruik in mijn boiliemix.
Martin
Kaneel kan tot 5% toegevoegd worden in een boiliemix zonder dat het schadelijk is.
De punten die je op noemt zijn goed om weer eens naar voren te komen. Echter bevat kaneel zo weinig dat je met kaneel niet zo snel zal overschrijden
De punten die je op noemt zijn goed om weer eens naar voren te komen. Echter bevat kaneel zo weinig dat je met kaneel niet zo snel zal overschrijden
- Koen Septer
- Berichten: 867
- Lid geworden op: 09-05-2004 19:37
- Contacteer:
Martin Flierman schreef:Beperkt gebruik kan naar alle waarschijnlijkheid geen kwaad.
Eigenlijk staat het al in het bericht. Wel gebruiken als je dit wilt, maar in beperkte mate. Kaneel is
al sterk spul dus veel hoef je er toch niet van te gebruiken. 5% vind ik al een max, minder kan zeker net zo goed, zo niet beter zijn...
Gr, Koen
- Jaap Wagenaar
- Berichten: 45
- Lid geworden op: 05-10-2004 11:19
- Locatie: Fryslân
Als ik een flesje pils drink, zit er 5% alcohol in. Gaat er meer als 5% in dat wordt het schadelijk voor me...
Zo is het ook met die bolliemix van je...
Gr,
Zo is het ook met die bolliemix van je...
Gr,
...Geen spreuk is ook leuk...
- schipper kees
- Berichten: 284
- Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
- Locatie: putten
verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 26-12-2009 23:47, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 166
- Lid geworden op: 22-09-2007 10:43
- Locatie: gouderak
Jaap Wagenaar schreef:Als ik een flesje pils drink, zit er 5% alcohol in. Gaat er meer als 5% in dat wordt het schadelijk voor me...
Zo is het ook met die bolliemix van je...
Gr,
bier waar meer dan 5% in zit is niet schadelijk !!
het is gewoon ideaal
je hebt je hart op de juiste plaats ..... alleen jammer dat het nog klopt
- schipper kees
- Berichten: 284
- Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
- Locatie: putten
verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 26-12-2009 23:46, 1 keer totaal gewijzigd.
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Hee Jan Willem heb je ook een referentie waar ik kan vinden dat je tot 5% kaneel kan toevoegen en is dit onderzocht!(wetenschappelijk misschien)
Martin
Martin
- Jaap Wagenaar
- Berichten: 45
- Lid geworden op: 05-10-2004 11:19
- Locatie: Fryslân
Martin...
Kun je geen betere muziek op youtube vinden http://nl.youtube.com/watch?v=ClQvD99aItg ?
Vind ik dit toch beter... http://nl.youtube.com/watch?v=ZqyFjVnWw ... re=related
wedde dat Serafin het met me eens is
Vrijdag maar met Proline vissen, zit tenmiste geen kaneel in... (toch nog ff beetje on-topic)
mzzl
Kun je geen betere muziek op youtube vinden http://nl.youtube.com/watch?v=ClQvD99aItg ?
Vind ik dit toch beter... http://nl.youtube.com/watch?v=ZqyFjVnWw ... re=related
wedde dat Serafin het met me eens is
Vrijdag maar met Proline vissen, zit tenmiste geen kaneel in... (toch nog ff beetje on-topic)
mzzl
...Geen spreuk is ook leuk...
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
@Jaap
Wel jammer dat die pro line dingen dik worden ingemaakt door die kaneeldingen van mij hahahahaha....
Wel jammer dat die pro line dingen dik worden ingemaakt door die kaneeldingen van mij hahahahaha....
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
@ Jan Willem,
Nog wel graag antwoord.
bvd Martin
Nog wel graag antwoord.
bvd Martin
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Martin Flierman schreef:Hee Jan Willem heb je ook een referentie waar ik kan vinden dat je tot 5% kaneel kan toevoegen en is dit onderzocht!(wetenschappelijk misschien)
Martin
Jan Willem graag nog antwoord!
Martin,
Relaxe man! als je zo graag antwoord wil, kan je ook pb-en
Maar om er op terug te komen.. Zie het topic hierboven! Staat het ook in!
Daarnaast kan je vrijwel alle specerijen en kruiden toevoegen tot 5% sommige minder en sommige zelfs meer!
Google, kan je een hoop vinden! Ook over de werkzame stoffen etc. Echter bevat kaneel, voor zover ik weet, GEEN schadelijke stoffen in een hoeveelheid van 5%!
Relaxe man! als je zo graag antwoord wil, kan je ook pb-en
Maar om er op terug te komen.. Zie het topic hierboven! Staat het ook in!
Daarnaast kan je vrijwel alle specerijen en kruiden toevoegen tot 5% sommige minder en sommige zelfs meer!
Google, kan je een hoop vinden! Ook over de werkzame stoffen etc. Echter bevat kaneel, voor zover ik weet, GEEN schadelijke stoffen in een hoeveelheid van 5%!
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
- Ger Milius
- Berichten: 332
- Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
- Locatie: Breda
- Contacteer:
Ik zal wel weer een bemoeial zijn, maar toch even een vraag voor de heren scheikundigen onder ons.
er worden hier een aantal termen en stoffen opgenoemd, maar kan iemand van de heren mij vertellen of dit in de pure vorm zo schadelijk is, of is er na verwerking en koken gemeten hoeveel van deze schadelijke stoffen er over gebleven zijn??
ik denk namenlijk dat dit een wereld van verschil gaat uitmaken,
pak bv, safraan, dit is kankerverwekkend toch zit het in de atjar die wij allen zo lekker vinden bij de chinees.
er worden hier een aantal termen en stoffen opgenoemd, maar kan iemand van de heren mij vertellen of dit in de pure vorm zo schadelijk is, of is er na verwerking en koken gemeten hoeveel van deze schadelijke stoffen er over gebleven zijn??
ik denk namenlijk dat dit een wereld van verschil gaat uitmaken,
pak bv, safraan, dit is kankerverwekkend toch zit het in de atjar die wij allen zo lekker vinden bij de chinees.
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
dat is curcuma i.p.v. saffraan
- Martin Flierman
- Berichten: 287
- Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
- Locatie: Harns
Mitsz als het goed is heb je een pb van mij gekregen.