Tijgernoten bewaren in "de week"
- Vincent Schniedewind
- Berichten: 36
- Lid geworden op: 16-07-2006 23:34
- Locatie: zuid holland
Ik heb ongeveer 10 dagen geleden zo'n vier kilo tijgernoten in een afgesloten emmer in de week gezet.
Door omstandigheden heb ik er na twee dagen niets van kunnen koken en ben ik niet gaan vissen.
Mijn vraag is of ik ze nu alsnog kan koken en gebruiken. Of is dit voor de vangsten niet echt gunstig?
Ze zijn niet heel erg gaan slijmen en zien er nog goed uit. Ze ruiken ook niet erg vreemd, hooguit een klein beetje zurig. Maar dat ruiken ze na twee dagen soms ook al.
Hebben jullie een advies?
Bedankt alvast!
Door omstandigheden heb ik er na twee dagen niets van kunnen koken en ben ik niet gaan vissen.
Mijn vraag is of ik ze nu alsnog kan koken en gebruiken. Of is dit voor de vangsten niet echt gunstig?
Ze zijn niet heel erg gaan slijmen en zien er nog goed uit. Ze ruiken ook niet erg vreemd, hooguit een klein beetje zurig. Maar dat ruiken ze na twee dagen soms ook al.
Hebben jullie een advies?
Bedankt alvast!
It's nice 2be important, but it's more important 2be nice!
- Mathieu de Witte
- Berichten: 739
- Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
- Locatie: 's-Gravenpolder
Gewoon koken zoals normaal die handel, niks mis met die nootjes
Gr.
Gr.
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
- Vincent Schniedewind
- Berichten: 36
- Lid geworden op: 16-07-2006 23:34
- Locatie: zuid holland
Thnx voor je antwoord!
Wat ik me nu vervolgens afvraag is waarom ik ze nog zou koken.
Ze zien er hetzelfde uit als na het koken.
Kan iemand uitleggen wat er gebeurt als je ze kookt?
Vochtopname gaat het blijkbaar niet om.......
Wat ik me nu vervolgens afvraag is waarom ik ze nog zou koken.
Ze zien er hetzelfde uit als na het koken.
Kan iemand uitleggen wat er gebeurt als je ze kookt?
Vochtopname gaat het blijkbaar niet om.......
It's nice 2be important, but it's more important 2be nice!
- Mathieu de Witte
- Berichten: 739
- Lid geworden op: 25-02-2005 14:14
- Locatie: 's-Gravenpolder
Door het koken zet je het gistproces (sneller) op gang en komen de suikers dus vrij uit de tijgernoten
Athans zo heb ik het begrepen. Na het koken in een warme (liefst zonnige) omgeving zetten en de nootjes slijmen binnen no-time.
Sommige zeggen ook dat je met het koken de giftige stoffen uit de noten haalt, maar normaal gesproken zitten er al geen giftige stoffen meer in. (in de hoeveelheid die schadelijk voor een karper kan zijn)
Succes!
Gr.
Athans zo heb ik het begrepen. Na het koken in een warme (liefst zonnige) omgeving zetten en de nootjes slijmen binnen no-time.
Sommige zeggen ook dat je met het koken de giftige stoffen uit de noten haalt, maar normaal gesproken zitten er al geen giftige stoffen meer in. (in de hoeveelheid die schadelijk voor een karper kan zijn)
Succes!
Gr.
Volg The Carp Brothers Incorporated op facebook! --> Link
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
Carp Brothers Incorporated the movie! : http://youtu.be/paFsduV61_E
- pieter de gouw
- Berichten: 314
- Lid geworden op: 10-12-2006 22:58
- Locatie: Wageningen & Sint Oedenrode
dat verhaaltje over giftige stoffen (blauwzuur) is onzin. En met alleen koken zou je het niet redden om blauwzuur 'kapot te koken'.
Koken is dus geen absolute must. Hoewel het de atractiviteit van je noten dermate verhoogd dat het wel aan te raden is!
Koken is dus geen absolute must. Hoewel het de atractiviteit van je noten dermate verhoogd dat het wel aan te raden is!
Als ge het nie mêr wit, kûnde het ált nog behangen!
- Ronnie van Berlo
- Berichten: 330
- Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
- Locatie: Mariahout
- Contacteer:
Koken bevorderd het nat worden van de noten, dus versnelt de vochtopname. Na 1 week in "de week" zal koken overbodig zijn.....ze zullen geheel bevochtigd zijn en dus goed verteerbaar. Het enige wat koken nu nog als effect heeft is conserveren. Puur en alleen als alle stappen na het koken ook enigzins steriel plaatsvinden dan heeft dat zin......
Voor tijgernoten, pellets en Amiaud Peche komt u via deze link snel bij aasvoorkarpers.nl http://www.aasvoorkarpers.nl
Vernieuwde webshop!!
Vernieuwde webshop!!
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Ronnie onzin, door te koken zet je het proces van omzetten in suikers in gang dat bereik je niet door alleen te weken anders zou drank een mooi end goedkoper geproduceerd kunnen worden.
Over het voldoende verteerbaar zijn kun je ook een boompje opzetten, voor en door wie bedoel je dan?
En dan ook nog hoe.
Over het voldoende verteerbaar zijn kun je ook een boompje opzetten, voor en door wie bedoel je dan?
En dan ook nog hoe.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Ronnie van Berlo
- Berichten: 330
- Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
- Locatie: Mariahout
- Contacteer:
***Overbodige quote***
Wat een flauwekul Douwe, omzetten naar suikers bevorderen door koken. Dat omzetten van zetmeel naar suiker zou door een enzym moeten plaatsvinden genaamd amylase. Zodra je gaat koken kook je dit enzym kapot. Dit zou ook nog een bacterie kunnen doen echter die bacterie gebruikt dan ook het enzym.
Slijmen doen ze ook zonder te koken, dus ook dan zit er een suikerig slijmlaagje omheen. Dit is naar mijn mening een proces dat door voldoende bevochtiging plaatsvind.....
Wat dit met drank te maken heeft (suiker omzetten naar alcohol) is mij een raadsel.....dit doet een gist en een gist zet geen zetmeel om naar suiker......
In mijn ogen (ik ben maar een afgestudeerde Levensmiddelentechnoloog met bierbrouwen als specialisatie) zijn dit 2 geheel aparte processen.....
Voldoende verteerbaar, voor wie en door wie? Kom op waar gaat het bij dit soort producten om? Een droog product is door karper minder goed verteerbaar, dus daardoor en daarvoor....voor verteren van zetmeel moet het zetmeel opgelost zijn, dus vochtig. Op het moment dat de gehele tijgernoot nat is is dus ook geheel verteerbaar. Als er delen droog blijven worden deze niet of nauwelijks verteerd en dus weer uitgescheiden.
Wat een flauwekul Douwe, omzetten naar suikers bevorderen door koken. Dat omzetten van zetmeel naar suiker zou door een enzym moeten plaatsvinden genaamd amylase. Zodra je gaat koken kook je dit enzym kapot. Dit zou ook nog een bacterie kunnen doen echter die bacterie gebruikt dan ook het enzym.
Slijmen doen ze ook zonder te koken, dus ook dan zit er een suikerig slijmlaagje omheen. Dit is naar mijn mening een proces dat door voldoende bevochtiging plaatsvind.....
Wat dit met drank te maken heeft (suiker omzetten naar alcohol) is mij een raadsel.....dit doet een gist en een gist zet geen zetmeel om naar suiker......
In mijn ogen (ik ben maar een afgestudeerde Levensmiddelentechnoloog met bierbrouwen als specialisatie) zijn dit 2 geheel aparte processen.....
Voldoende verteerbaar, voor wie en door wie? Kom op waar gaat het bij dit soort producten om? Een droog product is door karper minder goed verteerbaar, dus daardoor en daarvoor....voor verteren van zetmeel moet het zetmeel opgelost zijn, dus vochtig. Op het moment dat de gehele tijgernoot nat is is dus ook geheel verteerbaar. Als er delen droog blijven worden deze niet of nauwelijks verteerd en dus weer uitgescheiden.
Voor tijgernoten, pellets en Amiaud Peche komt u via deze link snel bij aasvoorkarpers.nl http://www.aasvoorkarpers.nl
Vernieuwde webshop!!
Vernieuwde webshop!!
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Gooi jij toch lekker je rauwe bonen in een bak water laat ze weken en eet ze dan lekker op.
Voor een levensmiddelen technicus had ik toch iets meer verwacht of is het omdet het maar een karper is.
Voor een levensmiddelen technicus had ik toch iets meer verwacht of is het omdet het maar een karper is.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Ronnie van Berlo
- Berichten: 330
- Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
- Locatie: Mariahout
- Contacteer:
Beste Douwe,
daar heb je wel een punt........
Niet omdat het alleen maar een karper is......
Toch zie ik de problemen niet zozeer omdat ze zijn gaan slijmen waardoor waarschijnlijk een bepaalde flora overheerst. In mijn ogen dan dus dezelfde flora als na koken.......het mag duidelijk zijn dat als ze rot ruiken je dus niet moet gebruiken......
daar heb je wel een punt........
Niet omdat het alleen maar een karper is......
Toch zie ik de problemen niet zozeer omdat ze zijn gaan slijmen waardoor waarschijnlijk een bepaalde flora overheerst. In mijn ogen dan dus dezelfde flora als na koken.......het mag duidelijk zijn dat als ze rot ruiken je dus niet moet gebruiken......
Voor tijgernoten, pellets en Amiaud Peche komt u via deze link snel bij aasvoorkarpers.nl http://www.aasvoorkarpers.nl
Vernieuwde webshop!!
Vernieuwde webshop!!
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 11-08-2006 09:34
maar even terug naar het koken..
dat is dus niet noodzakelijk meer?
dat is dus niet noodzakelijk meer?
- Vincent Schniedewind
- Berichten: 36
- Lid geworden op: 16-07-2006 23:34
- Locatie: zuid holland
bedankt voor alle antwoorden.
Ik heb vandaag andere noten na 48 uur weken gekookt maar die zagen er toch minder mooi vol uit.
Als ik op het uiterlijk van de tijgers af ga na 10 dagen weken zou ik zeggen dat dat het beste is!
Morgen eens kijken of ik iets kan vangen, of zullen die vissen ook liever voetbal kijken?
Ik heb vandaag andere noten na 48 uur weken gekookt maar die zagen er toch minder mooi vol uit.
Als ik op het uiterlijk van de tijgers af ga na 10 dagen weken zou ik zeggen dat dat het beste is!
Morgen eens kijken of ik iets kan vangen, of zullen die vissen ook liever voetbal kijken?
It's nice 2be important, but it's more important 2be nice!
-
- Berichten: 111
- Lid geworden op: 11-02-2007 15:18
- Locatie: dieren
- Contacteer:
''Op het moment dat de hele tijgernoot nat is is dus ook geheel verteerbaar''
Ronnie,dit meen je toch niet????
Ronnie,dit meen je toch niet????
- Martijn Huisman
- Berichten: 239
- Lid geworden op: 07-08-2003 02:00
- Locatie: Krimpen aan den IJssel
Kijk maar eens in je bewaarzak als je met tijgers hebt gevist/gevoerd hoe goed ze verteerbaar zijn
het gaat niet enkel om gewichten, hou plezier in je hobby
http://www.karperstudiegroep.nl
http://www.specialbaits.com
http://www.karperstudiegroep.nl
http://www.specialbaits.com
- Stephan van Went
- Berichten: 430
- Lid geworden op: 26-07-2006 10:40
- Locatie: Noord Holland
Tijgernoten alleen weken zonder te koken, vreemde gedachten. Ik ben benieuwd wat er hiervan waar is.
Mvg,
Stephan van Went
Stephan van Went
- Ronnie van Berlo
- Berichten: 330
- Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
- Locatie: Mariahout
- Contacteer:
chris den heijer schreef:''Op het moment dat de hele tijgernoot nat is is dus ook geheel verteerbaar''
Ronnie,dit meen je toch niet????
De delen van de noot welke bevochtigd zijn zijn verteerbaar. Is de tijger geheel doorweekt dan is die ook geheel verteerbaar.
Door de snelle passage in het verteringskanaal wordt deze niet geheel verteerd (restanten in bewaarzak). Dat zijn dus 2 verschillende dingen.
Mijn optiek hierover dus....het gaat om een theoretische verteerbaarheid en niet over de praktische verteerbaarheid. In theorie is de noot geheel verteerbaar, in de praktijk wordt deze nooit geheel verteerd.
Koken blijf ik overigens gewoon doen.....bij mij blijft het een stap welke conserverend werkt en daarom contaminatie met ongewenste microflora voorkomt.
Voor tijgernoten, pellets en Amiaud Peche komt u via deze link snel bij aasvoorkarpers.nl http://www.aasvoorkarpers.nl
Vernieuwde webshop!!
Vernieuwde webshop!!
-
- Berichten: 355
- Lid geworden op: 15-09-2003 02:00
- Locatie: Volendam
Ik snap niet wat dat bevochtigen er mee te maken heeft hoor. Als de karper de noot vemaald komt het binnenste bloot het kan dan als nog vocht opnemen in de karper. Verder doet dit er helemaal niet toe. Het gaat hem erom dat je aas zo aantrekkelijk mogelijk wordt. Dit doe je door ze te koken. Je kookt dan allerlei eiwitten en koolhydraten kapot > de keten worden korter zijn dus makkelijker te verteren, en kleinere moleculen lekken makkelijker uit de noot. Gewoon koken na het koken zwellen ze trouwens nog verder dan tijdens het weken.
blub blub
-
- Berichten: 111
- Lid geworden op: 11-02-2007 15:18
- Locatie: dieren
- Contacteer:
Ronnie,fiets eens over het duitse internet,daar zijn ze iets verder voor wat betrefd menselijke consumptie van de tijgernoot,hier kun je zien dat de noten bijna uitsluitend in reformzaken worden aangeboden en wel ter bevordering van de stoelgang.........zegt genoeg,lijkt me zo
Waarom denk je dat eigenaren van zogenaamde betaalwateren de tijgernoot verbieden op hun water,niet omdat hij slecht is voor de karper,maar omdat de noot simpelweg niet of bijna niet verteerd word,de noot word in deeltjes uitgescheten door aangevoerde vis a en weer opgegeten door vis b,van wat je voert kun je dus rustig vermenigvuldigen met 3 of 4!
Je krijgt dus preoccupatie van de vis op een vrijwel niet verteerbaar aas,dus de vis laat het andere voer links liggen en loopt terug in gewicht......
Met jou theorie dat de tijgernoot volledig zou verteren als hij maar volledig nat is,zet je mensen op het verkeerde been en spoor je ze aan om flink te voeren met dit aas,gevolgen kun je wel raden denk ik.
Dit is mijn persoonlijke mening uit de praktijk,en niet gestaafd op welke theorie dan ook,maarja,ik ben dan ook geen afgestudeerde levensmiddellentechnoloog,ik weet alleen wel wat ik verkoop.
Waarom denk je dat eigenaren van zogenaamde betaalwateren de tijgernoot verbieden op hun water,niet omdat hij slecht is voor de karper,maar omdat de noot simpelweg niet of bijna niet verteerd word,de noot word in deeltjes uitgescheten door aangevoerde vis a en weer opgegeten door vis b,van wat je voert kun je dus rustig vermenigvuldigen met 3 of 4!
Je krijgt dus preoccupatie van de vis op een vrijwel niet verteerbaar aas,dus de vis laat het andere voer links liggen en loopt terug in gewicht......
Met jou theorie dat de tijgernoot volledig zou verteren als hij maar volledig nat is,zet je mensen op het verkeerde been en spoor je ze aan om flink te voeren met dit aas,gevolgen kun je wel raden denk ik.
Dit is mijn persoonlijke mening uit de praktijk,en niet gestaafd op welke theorie dan ook,maarja,ik ben dan ook geen afgestudeerde levensmiddellentechnoloog,ik weet alleen wel wat ik verkoop.
-
- Berichten: 202
- Lid geworden op: 22-05-2003 02:00
- Locatie: lommel
Ik ben geen prof op gebied van eten of verteerbaarheid ervan.Wel weet ik,na weken uitproberen,dat elke partikel,gekookt BETER vis vangt dan ongekookte.Hebben vroeger veel met mais geprobeert,ook gevist met ongekookte,maar wel weken ,geweekte mais.De vangsten met gekookte mais (tot er sommige openspringen) lag 600 % hoger dan de gewoon geweekte mais.Dit kunt ge ook zelf rieken,gewoon geweekte mais heeft een onduidelijke geur,gekookte riekt (voor ons) vééél beter!!!!!Wat tijgernoten betreft,ik heb nog nooit tijgernoten gehad die ECHT slijm aanmaakten,alleen met weken.Ik laat deze gewoonlijk 1 week weken en dan kook ik ze in 2 etappes.Eerst kook ik ze een 15 min en laat dan alles afkoelen in dezelfde kookpot.1 of 2 dagen later kook ik ze opnieuw een 15 min en laat ze opnieuw afkoelen.
Persoonlijk denk ik dat een goed geweekte en gekookte partikel MEER geuren afgeeft dan een gewoon geweekte en daardoor voor meer vangsten zorgt.
Persoonlijk denk ik dat een goed geweekte en gekookte partikel MEER geuren afgeeft dan een gewoon geweekte en daardoor voor meer vangsten zorgt.
- Ronnie van Berlo
- Berichten: 330
- Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
- Locatie: Mariahout
- Contacteer:
Ik weet in ieder geval zeker dat bepaalde mensen gewoon over dingen heen lezen en alleen zien wat ze willen zien.
Voor verteren van zetmeel zijn enzymen nodig, deze enzymen werken alleen in een waterige omgevingen en bij voldoende gehydrateerd product. Water is hierbij een transportmiddel voor enzymen om alle zetmeel ketens te bereiken.
Tijgernoten hebben een hoog gehalte aan zetmeel en bij onvoldoende hydratatie zijn ze ronduit SLECHT verteerbaar.
DAt ze bij consumptie door de karper niet geheel worden verteerd ligt aan de vermalingsgraad van de noot, deze wordt gewoon niet geheel verpoederd waardoor enzymen nog niet alle zetmeel ketens kunnen afbreken.
Bij koken coaguleerd eiwit, de ketens worden daardoor niet korter.
Op het moment dat een tijgernoot geheel gehydrateerd wordt is deze in principe geschikt voor vertering, daar zeg ik niet mee dat je dan dus onbeperkt kan voeren...dat er rest delen worden uitgescheiden klopt en deze zijn vaak ook fijn genoeg voor brasem etc.....dus dat het voer 4x terug komt is onzin.
Ongekookt zouden ze nog vocht uit het verteringskanaal van de karper moeten opnemen wat tijd kost en waardoor de karper er minder van kan opnemen........
Ik weet ook wat ik verkoop, ik heb er mijn leverancier ook op nageslagen en ik zit ook in de verkoop van tijgernoten voor consumenten, echter ik ben geen bioloog en ik kan het dus ook ooit mis hebben.......over wat jij weet wat je verkoopt Chris, ik hoop niet dat je je informatie alleen van internet af hebt want dadelijk kook jij je noten nog omdat ze anders giftig zouden kunnen zijn......
Ik zeg hiermee dus:
OM de tijgernoot uberhaupt te kunnen verteren (OF DELEN ERVAN) moet deze vochtig zijn anders kunnen de enzymen voor afbraak van zetmeel niet bij het zetmeel komen. Het beste is dus kook en weekvocht!!
Verder wil ik er niks meer over kwijt want het blijft een forum met een open mening en daar heeft iedereen recht op, alleen de discussie wordt een beetje zinloos.
Over dus alleen weken heb ik nu deze mening, kook ze gewoon ff een half uurtje en het product blijft aantrekkelijk en is microbiologisch een stuk beter.
Gegroet
Ronnie
Voor verteren van zetmeel zijn enzymen nodig, deze enzymen werken alleen in een waterige omgevingen en bij voldoende gehydrateerd product. Water is hierbij een transportmiddel voor enzymen om alle zetmeel ketens te bereiken.
Tijgernoten hebben een hoog gehalte aan zetmeel en bij onvoldoende hydratatie zijn ze ronduit SLECHT verteerbaar.
DAt ze bij consumptie door de karper niet geheel worden verteerd ligt aan de vermalingsgraad van de noot, deze wordt gewoon niet geheel verpoederd waardoor enzymen nog niet alle zetmeel ketens kunnen afbreken.
Bij koken coaguleerd eiwit, de ketens worden daardoor niet korter.
Op het moment dat een tijgernoot geheel gehydrateerd wordt is deze in principe geschikt voor vertering, daar zeg ik niet mee dat je dan dus onbeperkt kan voeren...dat er rest delen worden uitgescheiden klopt en deze zijn vaak ook fijn genoeg voor brasem etc.....dus dat het voer 4x terug komt is onzin.
Ongekookt zouden ze nog vocht uit het verteringskanaal van de karper moeten opnemen wat tijd kost en waardoor de karper er minder van kan opnemen........
Ik weet ook wat ik verkoop, ik heb er mijn leverancier ook op nageslagen en ik zit ook in de verkoop van tijgernoten voor consumenten, echter ik ben geen bioloog en ik kan het dus ook ooit mis hebben.......over wat jij weet wat je verkoopt Chris, ik hoop niet dat je je informatie alleen van internet af hebt want dadelijk kook jij je noten nog omdat ze anders giftig zouden kunnen zijn......
Ik zeg hiermee dus:
OM de tijgernoot uberhaupt te kunnen verteren (OF DELEN ERVAN) moet deze vochtig zijn anders kunnen de enzymen voor afbraak van zetmeel niet bij het zetmeel komen. Het beste is dus kook en weekvocht!!
Verder wil ik er niks meer over kwijt want het blijft een forum met een open mening en daar heeft iedereen recht op, alleen de discussie wordt een beetje zinloos.
Over dus alleen weken heb ik nu deze mening, kook ze gewoon ff een half uurtje en het product blijft aantrekkelijk en is microbiologisch een stuk beter.
Gegroet
Ronnie
Voor tijgernoten, pellets en Amiaud Peche komt u via deze link snel bij aasvoorkarpers.nl http://www.aasvoorkarpers.nl
Vernieuwde webshop!!
Vernieuwde webshop!!
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Ronnie mijn petje af en dat meen ik echt.
Vissen is een hobby, geen religie!