richtlijnen voedingswaarde boilies
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
Beste bollendraaiers,
"vroeger" verdiepte ik me wel eens in de verhoudingen koolhydraten eiwitten vetten. Ik ben het eigenlijk een beetje kwijt en heb wel een beetje behoefte aan een "opfriscursus".
Is er daarom iemand die mij een beetje richtlijnen kan bieden bij het samenstellen van de verhoudingen van de voedingswaarden bij het zelf boilies draaien? of een link met info? Nu kan ik misschien zelf wel bepalen of ik juist een eiwitrijke bol of koolhydraat rijke bol wil etc, maar wat is veel wat is weinig? 15% 25%? wanneer is een boilie eiwitrijk wanneer is deze eiwitarm etc? Ik kan me reacties voorstellen als ga het zelf maar testen en uitvinden, maar ik vind liever het wiel niet opnieuw uit en maak graag efficient gebruik van mn tijd. Ik hoop daarom dat we er hier een beetje kennis over kunnen delen.
E.e.a is natuurlijk afhankelijk van omstandigheden, ik ben voornamelijk opzoek naar een beetje basisprincipes. Kunnen jullie een beetje helpen?
"vroeger" verdiepte ik me wel eens in de verhoudingen koolhydraten eiwitten vetten. Ik ben het eigenlijk een beetje kwijt en heb wel een beetje behoefte aan een "opfriscursus".
Is er daarom iemand die mij een beetje richtlijnen kan bieden bij het samenstellen van de verhoudingen van de voedingswaarden bij het zelf boilies draaien? of een link met info? Nu kan ik misschien zelf wel bepalen of ik juist een eiwitrijke bol of koolhydraat rijke bol wil etc, maar wat is veel wat is weinig? 15% 25%? wanneer is een boilie eiwitrijk wanneer is deze eiwitarm etc? Ik kan me reacties voorstellen als ga het zelf maar testen en uitvinden, maar ik vind liever het wiel niet opnieuw uit en maak graag efficient gebruik van mn tijd. Ik hoop daarom dat we er hier een beetje kennis over kunnen delen.
E.e.a is natuurlijk afhankelijk van omstandigheden, ik ben voornamelijk opzoek naar een beetje basisprincipes. Kunnen jullie een beetje helpen?
Wat ik je heel eerlijk kan zeggen.. Verdiep je er niet teveel in.. Het kan een verkeerde invloed hebben. Heb dit zelf meegemaakt.
Ik viste vroeger vooral eiwit-rijk. Min. 30% eiwitten!
tot ik het cd-tje van onze vriend E.A. ging gebruiken.. Heel handig ding om te kijken wat je in je mix hebt enz. Maar als je niet uitkijkt ga je je blind staren aan de cijfers en percentages.. Op een gegeven moment ken je wel handig gebruiken om te kijken wat en je wil. Zo kan je dus alles zo afstemmen op het percentage wat je wil. Enige nadeel is dat ie niet echt up to date is! Oude ingredienten en de nieuwere ingredienten staan er niet in! Deze kan je zelf toevoegen, moet je echter wel de voedingswaarde weten. Maar van sommige dingen is dit gewoonweg niet te vinden, helaaas!
In het verleden hield ik me vaak aan het volgende..
Eiwit 30 -Zoveel als kon
Vet 25 -30 Soms ook tegen de 35 aan!
Koolh. 40 -Afhankelijk van het eiwitpercentage!
tegenwoordig vis ik me eiwitten eigenlijk niet hoger dan 25% en me vetten ook niet. Waarom.. Geen idee... Ik vis eigenlijk niet meer met vismeel, mede hierdoor heb je snel een lager eiwitpercentage! Mijn voorkeur ligt de laatste twee jaar meer bij zoet en zoet - kruidig.
Ik wil vismeel wel weer oppakken dit jaar, zal hierbij dan ook zeker weer richting het oude gaan!! Dit heeft altijd leuke resultaten opgeleverd. Zelf vind ik ook dat een vismeel boilie minimaal uit 25% (vismeel en eiwit) moet bestaan. Minder voegt in mijn ogen geen waarde aan je boilie. Het geeft een kleine toevoeging in je voedingspatroon, maar dat is ook alles!
Hoop dat je er wat aan hebt. Er zullen er vast wel meer zijn die meer ervaring hebben en het beter weten / uit kunnen leggen.
Ik viste vroeger vooral eiwit-rijk. Min. 30% eiwitten!
tot ik het cd-tje van onze vriend E.A. ging gebruiken.. Heel handig ding om te kijken wat je in je mix hebt enz. Maar als je niet uitkijkt ga je je blind staren aan de cijfers en percentages.. Op een gegeven moment ken je wel handig gebruiken om te kijken wat en je wil. Zo kan je dus alles zo afstemmen op het percentage wat je wil. Enige nadeel is dat ie niet echt up to date is! Oude ingredienten en de nieuwere ingredienten staan er niet in! Deze kan je zelf toevoegen, moet je echter wel de voedingswaarde weten. Maar van sommige dingen is dit gewoonweg niet te vinden, helaaas!
In het verleden hield ik me vaak aan het volgende..
Eiwit 30 -Zoveel als kon
Vet 25 -30 Soms ook tegen de 35 aan!
Koolh. 40 -Afhankelijk van het eiwitpercentage!
tegenwoordig vis ik me eiwitten eigenlijk niet hoger dan 25% en me vetten ook niet. Waarom.. Geen idee... Ik vis eigenlijk niet meer met vismeel, mede hierdoor heb je snel een lager eiwitpercentage! Mijn voorkeur ligt de laatste twee jaar meer bij zoet en zoet - kruidig.
Ik wil vismeel wel weer oppakken dit jaar, zal hierbij dan ook zeker weer richting het oude gaan!! Dit heeft altijd leuke resultaten opgeleverd. Zelf vind ik ook dat een vismeel boilie minimaal uit 25% (vismeel en eiwit) moet bestaan. Minder voegt in mijn ogen geen waarde aan je boilie. Het geeft een kleine toevoeging in je voedingspatroon, maar dat is ook alles!
Hoop dat je er wat aan hebt. Er zullen er vast wel meer zijn die meer ervaring hebben en het beter weten / uit kunnen leggen.
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Zal ik je dan maar de link geven waar je urenlang zoet bent met die materie??
http://www.karpervoer.nl/
http://www.karpervoer.nl/
Vissen is een hobby, geen religie!
Douwe Bijlsma schreef:Zal ik je dan maar de link geven waar je urenlang zoet bent met die materie??
http://www.karpervoer.nl/
Een hele leuke link Douwe, maar toch is dat zijn kijk en mening. Vind ik nog steeds.
Het zijn alleen koolhydraten waar hij het over heeft en de percentages etc. zijn zijn ervaringen
Dus als er iemand is die ook nog is ervaring heeft met het tegenovergestelde.... Zie je een duidelijker beeld en verschil in de dingen. Vismeel kent E.A. amper tot niet. Gebruikt het alleen in de winter omdat het voglens hem in de zomer nutteloos is.
Ik zie dit toch anders! Heb in de zomer goed zat gevangen op wateren met genoeg natuurlijk voedsel. Toch konden ze de vismeelballen met een 40% vismeel en een eiwitpercentage van dik 35% niet laten liggen.. Zodra je in zijn programma boven de 25% eiwit en boven de 23% vet komt... Is het een bal wat niet door kan, volgens hem dan! Terwijl je juist ook met deze ballen goed vis vangt.
Volgens E.A. is het eiwitpercentage het best tussen de 20 en 25%, vet ONDER de 23 en liefst zoveel mogelijk koolhydraten. Ben ik het toch echt niet mee eens! Al kan een baldan ook zo goed zijn. Ik vind toch dat hij het aspect HNV mee had moeten nemen. Maar dat is iets war hij nooit echt naar gekeken heeft en iets waar hij volgens mij ook nooit echt daadwerkelijk mee gevist heeft!
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Hmmmmm mischien is de topicstarter een andere mening toegedaan het is in ieder geval een aanvulling op zijn vraag.
Verdere discussie over een EA theorie is hier niet aan de orde en ik zal die met de wetenschap van nu ook zeker niet op die voet gaan voeren.
Maar weet je wat?? Schrijf zelf eens een boekje met de onderzoeken die er bij horen hoe het nu dan zal moeten, of is dat nu net teveel gevraagd??
Zie commentaar kopiëren kan iedereen.
Alleen koolhydraten?? geen vismeel?? alleen zijn eigen ervaringen?? vetten?? welke de goede of de foute?
Vreemd genoeg heb ik nog niet gehoord dat er een nieuw Nederlands record is gevangen op een andere bol terwijl die vissen er toch zouden moeten zijn denk ik.
Zie die bal heeft EA nog steeds in de zak, dus vangen is goed?? er zijn duizenden vissen gevangen op die bollen.
Bovendien zijn er ook professionele draaiers die de norm aanhouden, toeval??
Verdere discussie over een EA theorie is hier niet aan de orde en ik zal die met de wetenschap van nu ook zeker niet op die voet gaan voeren.
Maar weet je wat?? Schrijf zelf eens een boekje met de onderzoeken die er bij horen hoe het nu dan zal moeten, of is dat nu net teveel gevraagd??
Zie commentaar kopiëren kan iedereen.
Alleen koolhydraten?? geen vismeel?? alleen zijn eigen ervaringen?? vetten?? welke de goede of de foute?
Vreemd genoeg heb ik nog niet gehoord dat er een nieuw Nederlands record is gevangen op een andere bol terwijl die vissen er toch zouden moeten zijn denk ik.
Zie die bal heeft EA nog steeds in de zak, dus vangen is goed?? er zijn duizenden vissen gevangen op die bollen.
Bovendien zijn er ook professionele draaiers die de norm aanhouden, toeval??
Vissen is een hobby, geen religie!
Douwe, aangezien het niet mijn topic is, ga ik er ook niet verder op in.
Ik kraak zijn theorie zeker niet af. MAar het is in mijn ogen wel eenzijdig. Er zijn duizenden mogelijkheden!
Echter vind ik dat hij alleen de kant van de koolhydraten op gaat en eiwitten is iets voor hem dat niet belangrijk is!
Ik ken zijn theorie, heb zijn boeken ook, en bevestig ook zeker dat het niet verkeerd is! Heb zelf ook een tijd zo gevist.
MAar op het moment dat jebij hem met meer dan 25% eiwit aankomt, zit je fout! Terwijl de praktijk toch anders doet blijken..
Vele aasfirma's volgen misschien zijn theorie... Toch ben ik er zeker van dat er vele zijn (nu anno 2008) die het niet gebruiken.. En ook de resultaten behalen die toen met de koolhydraten ballen werd behaald! De topvis op een koolhydraten bal... Het kan... Het had ook op wat anders gekund
Dat is het leuke.... ER zijn zoveel mogelijkheden in de aasindustrie, dat je je lol op kan.. En er verschillende theorien zijn! Zo kan je die van Hem volgen, maar het tegenovergestelde werkt vaak net zo goed! Dat zijn mijn bevindingen.
Ik ben wel is nieuwsgierig naar die van andere. Ook omdat dit bij het topic aansluit. Nu zien we nog steeds 1 kant.. Koolhydraten.. Maar er is nog een ander
Ik kraak zijn theorie zeker niet af. MAar het is in mijn ogen wel eenzijdig. Er zijn duizenden mogelijkheden!
Echter vind ik dat hij alleen de kant van de koolhydraten op gaat en eiwitten is iets voor hem dat niet belangrijk is!
Ik ken zijn theorie, heb zijn boeken ook, en bevestig ook zeker dat het niet verkeerd is! Heb zelf ook een tijd zo gevist.
MAar op het moment dat jebij hem met meer dan 25% eiwit aankomt, zit je fout! Terwijl de praktijk toch anders doet blijken..
Vele aasfirma's volgen misschien zijn theorie... Toch ben ik er zeker van dat er vele zijn (nu anno 2008) die het niet gebruiken.. En ook de resultaten behalen die toen met de koolhydraten ballen werd behaald! De topvis op een koolhydraten bal... Het kan... Het had ook op wat anders gekund

Dat is het leuke.... ER zijn zoveel mogelijkheden in de aasindustrie, dat je je lol op kan.. En er verschillende theorien zijn! Zo kan je die van Hem volgen, maar het tegenovergestelde werkt vaak net zo goed! Dat zijn mijn bevindingen.
Ik ben wel is nieuwsgierig naar die van andere. Ook omdat dit bij het topic aansluit. Nu zien we nog steeds 1 kant.. Koolhydraten.. Maar er is nog een ander

- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
JanWillem je maakt een klassieke fout door het een theorie te noemen het is een complete praktijk.
De mensen hebben het een theorie genoemd omdat ze niet verder zijn gegaan dan het schijfje.
Een volledige trouvitbol vangt en een aardappel net zo goed.
Maar als het een kwestie van vangen is kun je ook met plasticmais gaan vissen of lego, geen eiwit en geen koolhydraten.

De mensen hebben het een theorie genoemd omdat ze niet verder zijn gegaan dan het schijfje.
Een volledige trouvitbol vangt en een aardappel net zo goed.
Maar als het een kwestie van vangen is kun je ook met plasticmais gaan vissen of lego, geen eiwit en geen koolhydraten.




Vissen is een hobby, geen religie!
Douwe,
Het boek en de site die jij geeft is een theorie die ontstaan is uit de praktijk
Geschrift is volgens mij theorie, gebaseerd op een denkwijze, of gebaseerd op feiten. De praktijk dus.
Ik zeg ook zeker niet dat het slecht is hoe hij alle toepaste. Het vangt ook zeker.. Mar zoals eerder, en zoals jij ook aangeeft, alles vangt
Dat is het leuke aan vissen.
Met een konijnenkeutel vang je zelfs nog karper
Het boek en de site die jij geeft is een theorie die ontstaan is uit de praktijk

Geschrift is volgens mij theorie, gebaseerd op een denkwijze, of gebaseerd op feiten. De praktijk dus.
Ik zeg ook zeker niet dat het slecht is hoe hij alle toepaste. Het vangt ook zeker.. Mar zoals eerder, en zoals jij ook aangeeft, alles vangt

Met een konijnenkeutel vang je zelfs nog karper
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
Douwe Bijlsma schreef:Zal ik je dan maar de link geven waar je urenlang zoet bent met die materie??
http://www.karpervoer.nl/
die site ken ik nog wel, erg interessante site. Ik heb mn bericht dan ook gepost, na daar nog even te hebben gelezen. af en toe worden daar wel percentages genoemd, (eiwitten tot 20% meen ik) maar verder wordt verwezen naar de cd rom geloof ik, en die heb ik niet.
graag weer ontopic daarom

Wat ik persoonlijk een redelijk neutrale basis vind, die je het gehele jaar door kan gebruiken en ook nog wat voedingswaarde heeft is het volgende..
Maismeel,
Tarwebloem,
Soya volvet en ontvet
Hierbuiten kan je nog kijken naar evt. rijstemeel, roggenmeel griesmeel etc.
Of ze allemaal neutraal zijn... Ze hebben elk wel hun eigen waarde. Rijstemeel is aardig voedingsrijk, soyamelen idem dito, dus ja.. Wat wil je met neutraal bereiken?
Een boillie die niks bevat, of al wel wat heeft?
Maismeel,
Tarwebloem,
Soya volvet en ontvet
Hierbuiten kan je nog kijken naar evt. rijstemeel, roggenmeel griesmeel etc.
Of ze allemaal neutraal zijn... Ze hebben elk wel hun eigen waarde. Rijstemeel is aardig voedingsrijk, soyamelen idem dito, dus ja.. Wat wil je met neutraal bereiken?
Een boillie die niks bevat, of al wel wat heeft?
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
sorry douwe heb me ietwat vergist, ik zie nu dat er nog een gedeelte op de site staat over voedingsleer
ik zat eerder te kijken naar voerplekken en hoeveelheden etc 
wat ik ermee wil bereiken is een basis waar ik zelf een beetje op toe kan voegen en mee kan varieren. ik ben dus niet geinteresseerd in welke grondstoffen dit precies zijn, daar kom ik zelf wel enigszins uit, maar vooral hoe de verhoudingen ongeveer moeten liggen.
in principe wil ik natuurlijk een boilie maken die interessant genoeg om voerplekken mee aa te leggen om er voor te zorgen dat karper er op af komt, op de voerplek blijft hangen of er weer terug komt


wat ik ermee wil bereiken is een basis waar ik zelf een beetje op toe kan voegen en mee kan varieren. ik ben dus niet geinteresseerd in welke grondstoffen dit precies zijn, daar kom ik zelf wel enigszins uit, maar vooral hoe de verhoudingen ongeveer moeten liggen.
in principe wil ik natuurlijk een boilie maken die interessant genoeg om voerplekken mee aa te leggen om er voor te zorgen dat karper er op af komt, op de voerplek blijft hangen of er weer terug komt
Dan is de link die je gekregen hebt zeker niet verkeerd om nog eens goed door te lezen.
Als ik me niet vergis, is zijn theorie/praktijk gericht op een langere termijn. Voercampange dus.. Vandaar dat hij (als ik het goed zeg, verbeter me anders ff Douwe
) vaak over voedingswaarde heeft en dit zeer belangirjk op lange termijn vindt. Dit geeft de vis een "beter" gevoel en zal hierdoor vaker en sneller terugkomen op je voer.
Zowiezo zijn mijn ervaringen dat de vis eerder terug komt op een boillie waar die wat aan heeft hoger, dan een bal wat niks is. Kan het even niet bneter omschrijven, sorry!
Als ik me niet vergis, is zijn theorie/praktijk gericht op een langere termijn. Voercampange dus.. Vandaar dat hij (als ik het goed zeg, verbeter me anders ff Douwe

Zowiezo zijn mijn ervaringen dat de vis eerder terug komt op een boillie waar die wat aan heeft hoger, dan een bal wat niks is. Kan het even niet bneter omschrijven, sorry!
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Andre dan is de site helemaal perfect voor jou blijf er urenlang hangen en lezen en vooral tussen regels door proberen er achter te komen wat er staat.
Hoe wil je zonder de grondstoffen te kennen tot de juiste hoeveelheden komen?? Hoe wordt het draaibaar en wanneer is het helemaal niks?
Nog eventjes los van wat juiste hoeveelheden zijn, wil je het eiwit omhoog of juist vetten en wat voor vetten wat kun je dan het best toe gaan voegen.
Dat soort vragen kun je niet beantwoorden zonder iets te weten van de grondstoffen en de hoeveelheden.
Jan Willem volgens mij heb je het goed waarbij moet worden opgemerkt dat de tijd ook dingen in haalt.
Toch is het nog steeds een heel goede basis om vanuit te gaan en dan je eigen weg te zoeken zonder je op te hangen aan cijfertjes en zeker niet achter de komma.
Hoe wil je zonder de grondstoffen te kennen tot de juiste hoeveelheden komen?? Hoe wordt het draaibaar en wanneer is het helemaal niks?
Nog eventjes los van wat juiste hoeveelheden zijn, wil je het eiwit omhoog of juist vetten en wat voor vetten wat kun je dan het best toe gaan voegen.
Dat soort vragen kun je niet beantwoorden zonder iets te weten van de grondstoffen en de hoeveelheden.
Jan Willem volgens mij heb je het goed waarbij moet worden opgemerkt dat de tijd ook dingen in haalt.
Toch is het nog steeds een heel goede basis om vanuit te gaan en dan je eigen weg te zoeken zonder je op te hangen aan cijfertjes en zeker niet achter de komma.
Laatst gewijzigd door Douwe Bijlsma op 09-05-2008 10:20, 1 keer totaal gewijzigd.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
dus ik begrijp dat de mix van e.a. een boilie is waar niets in zit t.o.v. bv het hnv fenomeen? nouja doet er ook niet zo toe, ik ben geïntereseerd in een beetje richtlijnen/ gemiddeldes/ gebruikelijke hoeveelheden eiwit/koolhydraat/vet verhoudingen. dus
eiwitten: XX%
koolhydraten: XX%
vetten: XX%
Daarbij aangegeven hoe je per seizoen moet varieren zou leuk zijn. Ik besef me dat er verschillende opvattingen over kunnen bestaan maar goed. Ik kan me zelf iets indenken om bv vlak voor de paai koolhydraatrijk te vissen en na de paai meer eiwitrijk te vissen
eiwitten: XX%
koolhydraten: XX%
vetten: XX%
Daarbij aangegeven hoe je per seizoen moet varieren zou leuk zijn. Ik besef me dat er verschillende opvattingen over kunnen bestaan maar goed. Ik kan me zelf iets indenken om bv vlak voor de paai koolhydraatrijk te vissen en na de paai meer eiwitrijk te vissen
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Ik zou het omdraaien.

Wat de EA boilie betreft zit je compleet mis over voedingswaarden.


Wat de EA boilie betreft zit je compleet mis over voedingswaarden.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
Ik doelde op de volgende qoute van jan willem
maar volgens mij bedoelde hij het idd andersom
janwillem hilverts schreef:Zowiezo zijn mijn ervaringen dat de vis eerder terug komt op een boillie waar die wat aan heeft hoger, dan een bal wat niks is. Kan het even niet bneter omschrijven, sorry!
maar volgens mij bedoelde hij het idd andersom

HNV komt zeer zeker niet voor bij hem. Op het cd'tje van hem staan diverse mixen..
dik 90% bevat NIET meer dan 25%eiwit..
Douwe, je hebt het over omdraaien? Verbeter me even dan als je wilt. Voor ik straks alles omdraai
Andre... Echte richtlijnen zijn er niet.. Wat je aan kan houden.. Zijn overigens mijn bevindingen en meningen! een ander dnekt misschien anders!
Winter: 24 tot 30% eiwit, vet 20-25%
Voorjaar Idem aan de winter.. Vaak kan je lang doorvissen met dezelfde bol als de winter
Zomer.. Tja, dit verscheelt enorm! De laatste twee jaar zit ik aardig als e.a. te vissen.. Heel weinig eiwitten en vetten.. Beiden om en nabij de 20% maar zelfs met 30% vang je ook je vissen. Zo zit ik tegenwoordig het hele jaar door moet ik eerlijk zeggen!
Hoop dat je hier wat aan hebt
dik 90% bevat NIET meer dan 25%eiwit..
Douwe, je hebt het over omdraaien? Verbeter me even dan als je wilt. Voor ik straks alles omdraai

Andre... Echte richtlijnen zijn er niet.. Wat je aan kan houden.. Zijn overigens mijn bevindingen en meningen! een ander dnekt misschien anders!
Winter: 24 tot 30% eiwit, vet 20-25%
Voorjaar Idem aan de winter.. Vaak kan je lang doorvissen met dezelfde bol als de winter
Zomer.. Tja, dit verscheelt enorm! De laatste twee jaar zit ik aardig als e.a. te vissen.. Heel weinig eiwitten en vetten.. Beiden om en nabij de 20% maar zelfs met 30% vang je ook je vissen. Zo zit ik tegenwoordig het hele jaar door moet ik eerlijk zeggen!
Hoop dat je hier wat aan hebt

- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
kijk, bedankt, had inmiddel sop de e.a. site idd ook het e.e.a gevonden. nu nog tijd vinden om het te draaien. Het blijft pokkewerk 

- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
nou ben een beetje aan de gang geweest, kom op de volgende mix:
Tarwe griesmeel: 200 gr
Bambix: 100 gr vitamientjes?
Vismeel: 100 gr hoop dat er iets van lt of predigested verkrijgbaar is..
Sojameel (volvet): 200 gr
Maismeel: 200 gr
Robin Red: 50 gr
Rijstkreem: 100 gr rijstmeel, voor uitharding
Olie: 10 gr heb nog leverspul weet niet welk merk, waarin aminozuren zouden moeten zitten
Zout: 40 gr
dit geeft op de boiliemixvalidator het volgende:
Evaluatierapport van uw mix:
Totaal: 1000 gr
Eiwitten: 21 %
Koolhydraten: 50 %
Vetten: 9 %
De hoofdvraag is nu: hoe krijg ik het percentage vet omhoog naar 15-20%? ervan uitgaande dat de boiliemix validator enigszins betrouwbaar is, zou ik het percentage vetten aanzienlijk hoger willen hebben, en misschien ook het koolhydratenpercentage iets hoger. Ik wil uitkomen op een kilo droge mix voor het rekengemak
had t vandaag willen doen, maar ben bang dat dat niet meer gaat lukken aangezien ik alle ingredienten nog moet halen. Ik wil hier aan smaak nog iets toevoegen als ketjap of maggi ofzo.
Tarwe griesmeel: 200 gr
Bambix: 100 gr vitamientjes?
Vismeel: 100 gr hoop dat er iets van lt of predigested verkrijgbaar is..
Sojameel (volvet): 200 gr
Maismeel: 200 gr
Robin Red: 50 gr
Rijstkreem: 100 gr rijstmeel, voor uitharding
Olie: 10 gr heb nog leverspul weet niet welk merk, waarin aminozuren zouden moeten zitten
Zout: 40 gr
dit geeft op de boiliemixvalidator het volgende:
Evaluatierapport van uw mix:
Totaal: 1000 gr
Eiwitten: 21 %
Koolhydraten: 50 %
Vetten: 9 %
De hoofdvraag is nu: hoe krijg ik het percentage vet omhoog naar 15-20%? ervan uitgaande dat de boiliemix validator enigszins betrouwbaar is, zou ik het percentage vetten aanzienlijk hoger willen hebben, en misschien ook het koolhydratenpercentage iets hoger. Ik wil uitkomen op een kilo droge mix voor het rekengemak

Andre,
Als ik zo alleen al kijk naar je mix liggen je vetten AANZIENLIJK hoger! Ik schrok er behoorlijk van dat een boiliemix validator zo'n uitkomst geeft
Als ik zo kijk, vermoed ik zelf dat je vetten rond de 20% zitten. Waarom:
Je gebruikt 30% in je totale mix aan ingredienten die een hoog vet percentage hebben (Vismeel en VETTE soya) Daarnaast moet je nog rekening houden met, als je, het gebruik van eieren. Hierbij komt ook nog vet kijken. Je oliën nog niet eens meegerekent
Jou mix lijkt ook relatief veel op een oude mix van me, en hierbij zat ik zelf rond de 22% vet!
Ik zit nu niet thuis om te kijken wat het e.a. cd-tje zegt, maar zal dit maandag ff voor je doen! Misschien dat Douwe of iemand anders het kan doen.
Dus je hoeft voglens mij echt niets meer toe te voegen om je vetpercentage te verhogen.
Je kan ze ook beiden gebruiken, de Ketjap en Maggi
P.S. De rijstkrem.. Waarom voor de uitharding? Kan je mij misschien vertellen waar je dit precies kan kopen? Je zou eventueel
Als ik zo alleen al kijk naar je mix liggen je vetten AANZIENLIJK hoger! Ik schrok er behoorlijk van dat een boiliemix validator zo'n uitkomst geeft

Als ik zo kijk, vermoed ik zelf dat je vetten rond de 20% zitten. Waarom:
Je gebruikt 30% in je totale mix aan ingredienten die een hoog vet percentage hebben (Vismeel en VETTE soya) Daarnaast moet je nog rekening houden met, als je, het gebruik van eieren. Hierbij komt ook nog vet kijken. Je oliën nog niet eens meegerekent

Ik zit nu niet thuis om te kijken wat het e.a. cd-tje zegt, maar zal dit maandag ff voor je doen! Misschien dat Douwe of iemand anders het kan doen.
Dus je hoeft voglens mij echt niets meer toe te voegen om je vetpercentage te verhogen.
Je kan ze ook beiden gebruiken, de Ketjap en Maggi

P.S. De rijstkrem.. Waarom voor de uitharding? Kan je mij misschien vertellen waar je dit precies kan kopen? Je zou eventueel
- Douwe Bijlsma
- Berichten: 8217
- Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
- Locatie: Leeuwarden
Die valende dator is niks, zie eens naar het vetpercentage met toevoeging van de eieren.
Vissen is een hobby, geen religie!
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
volgens mij mist er wat jan willem 
maar iig bedankt voor de reacties. ik had nog geen rekening gehouden met de eieren idd
. als iemand deze mix over de e.a. cd-rom wil gooien zou ik dat erg tof vinden
. de rijstkreem: er stond niet standaard rijstmeel in het lijstje, maar ging er van uit dat dit hetzelfde zou zijn? met ongeveer dezelfde voedingswaarde als tarwegries volgens mij, heb iets van tarwegries afgehaald als ik me niet vergis, en dit erbij gedaan. kunnen/moeten de koolhydraten ngo wat omhoog?

maar iig bedankt voor de reacties. ik had nog geen rekening gehouden met de eieren idd


Als ik de mix zo zie, dan zou ik um zo laten.
Rijstekreem en rijstemeel zijn volgens mij twee verschillende ingredienten. Ik weet wel dat Rijstemeel een leuke toegevoegde waarde kan hebben in je mix. Als ik dit gebruik, gebruik ik er meestal minimaal 10% van.
E.A. heeft wel rijstemeel er in staan, zal deze wel gebruiken dan.
Ik denk zelf dat je het niet veel hoger hoeft te doen. Als ik zo kijk denk ik dat je: eiwitten rond de 20% zitten, vetten idem en koolhydraten in de 50! In mijn ogen een leuke mix en hij zal ook zeker wel vangen
MOrgen pb ik je de percentages wel!
Rijstekreem en rijstemeel zijn volgens mij twee verschillende ingredienten. Ik weet wel dat Rijstemeel een leuke toegevoegde waarde kan hebben in je mix. Als ik dit gebruik, gebruik ik er meestal minimaal 10% van.
E.A. heeft wel rijstemeel er in staan, zal deze wel gebruiken dan.
Ik denk zelf dat je het niet veel hoger hoeft te doen. Als ik zo kijk denk ik dat je: eiwitten rond de 20% zitten, vetten idem en koolhydraten in de 50! In mijn ogen een leuke mix en hij zal ook zeker wel vangen

MOrgen pb ik je de percentages wel!
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
ik bedoel idd gewoon rijstmeel. erg bedankt alvast voor de moeite! 

- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
misschien om alvast voort te borduren. de olie, ketjap en maggi, in welk stadium voeg ik dit toe? ik dacht zelf de ketjap en/of de maggi door de mix voor het koken en de olie na de gekookte boilies te hebben gedroogd.