Boilies niet koken maar drogen?


Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

21-04-2008 20:09

schipper kees schreef:en douwe het is high nutrisional ingriedends

soory hebt op de l.o.m. skool gesjeten
of was het blo of b.l.o
weet niet meer waren blij dat ik er weg was

heb gewoon diploma gekregen om van mij af te zijn.
(jij mischien ook)


Zeg schipper Kees mag ik jou deze reactie van jou in herinnering geven.
Of je hebt er voor geleerd en dan spreek je hier wartaal, of je hebt het gekregen dan spreek je even later wartaal.

Maakt mij verder niet uit gewoon eventjes in de herinnering terug halen meer niet.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

21-04-2008 20:18

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Marcel Mos
Berichten: 256
Lid geworden op: 03-11-2004 01:21
Locatie: Zwartewaal
Contacteer:

21-04-2008 21:26

Hoi Kees.

Ik vind je uitleg zeker wel intresant.
Helaas ben ik bij 3e bediende en 2e gezel gestopt met leren.
Geld wereld lokte meer als doorleren.

Maar Ik heb niet z,n brede grondstoffen kennis.
Maar zoals jij het nu uitlegt kan ik toch ook gewoon me normale ei-recept koken in gevacumeerde zakken.
En dan blijven me boillie,s toch ook vol met alle ingredienten.
Dit omdat ze niet in contact met het water komt verlies ik dus niets.
Neem aan dat door de stremming van het ei me hardheid gewoon het zelfde is als dat ik ze zo het water in kieper.

Of zie ik het nu verkeerd.
Alvast bedankt voor je andwoord kees.

Marcel.
Een dag niet gevist = een dag niet van de natuur genoten.
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

21-04-2008 22:46

Kees vraagje: Als je de boilies vacium verpakt en dan kookt, dan krijg je nog steeds een harde buitenschild om je boilie heen?

Tevens lijkt het me goedkoper als je gelatine gebruikt, want anders moet je weer een vaciumapparaat aanschaffen.
Martin Dumont
Berichten: 20
Lid geworden op: 28-03-2008 15:44

21-04-2008 23:03

Dag Kees,

Wat is precies de meerwaarde van het vacuüm trekken? Bereik je niet op een goedkopere manier hetzelfde effect als je de boilies kookt in een afgesloten warmtebestendige plasticzak (boil-in-the-bag zeg maar)?

groeten,
Derk Roelsen

22-04-2008 06:54

Coen Aarts schreef:Als je de boilies vacium verpakt en dan kookt, dan krijg je nog steeds een harde buitenschild om je boilie heen?


Roel Derksen schreef:Verwarmen van zetmeel op 56 graden, waardoor het gaat gelatiniseren. Je hebt nu weinig verlies van smaakstoffen. Ook zou je dit bij eieren kunnen doen. Bij 60 graden treedt er denaturatie op, waardoor de moleculen van het eiwit worden uitgevouwen en het eiwit gaat stollen. Het eiwit zal nu gaan verstijfselen.


Groeten,

Roel
K. van den Herik

22-04-2008 07:56

dikke worsten flink in huishoudfolie rollen, 2 naast elkaar, volstaat

mag gerust een half uur koken

vrij naar
L de B en JP
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

22-04-2008 16:57

Roel ik snap het niet. Zit me te verdiepen in homemade boilies, dus zou je het voor me uit willen leggen?
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

22-04-2008 17:55

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Derk Roelsen

22-04-2008 19:55

Coen,

Ik ga er nu voor het gemak vanuit, dat je gewoon met eieren wilt draaien. Als je de boilies normaal kookt in water, dan zullen veel smaakstoffen verloren gaan. Om zo weinig mogelijk smaakstoffen te verliezen, zou je de boilies vacuüm kunnen verpakken en deze in een grote pan met water kunnen koken, zoals Kees net al aangaf. Ook nu zul je zien dat er een “korstje” om de boilie komt.
Eieren bestaan namelijk uit eiwitten. Deze eiwitten bestaan weer uit ketens van aminozuren. En de aminozuren bestaan weer uit vele moleculen. Eiwitten hebben een ruimtelijke structuur ( in totaal 4 niveaus). 2 daarvan zijn; de tertiaire structuur en de quaternaire structuur. Deze zijn van het grootste belang. Het tertiaire structuur bevat disulfidebindingen. Boven een bepaalde temperatuur treedt er denaturatie op. Hierbij worden de disulfidebindingen verbroken en het structuur van het eiwit gaat dus verloren. Het eiwit zal nu gaan stollen. Nu zal het dus gaan verstijfselen en er zal dus een “korstje” om de boile ontstaan.

Groeten,

Roel
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

22-04-2008 20:44

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan Peter Teerling

22-04-2008 20:58

Ongekookte boilies vacuùm trekken met een professionele machine levert je altijd een mooie plak deeg op, waarom dan uberhaupt de moeite nemen er eerst mooie ronde balletjes van te maken?
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

22-04-2008 22:34

Klopt Jan, daar had ik nog helemaal niet aan gedacht.

Daarom de vraag aan Kees Schipper. Heb je dit zelf allemaal al een keer geprobeerd?
K. van den Herik

23-04-2008 07:50

zeg ik: keukenfolie aka boil in the bag
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

23-04-2008 18:56

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Jan Peter Teerling

23-04-2008 21:20

Zelfs deze gekookte boilies vervormden na het vacuum trekken nog iets, met ongekookte knikkers maakt hij er een net plakje deeg van Kees.

Afbeelding
ruben mols
Berichten: 100
Lid geworden op: 21-09-2004 14:34
Locatie: Bij Nijmegen

23-04-2008 21:26

Dit is hoe ik het zie...

Het koken is gewoon voor het binden dus het stollen (de chemische reactie) van de eieren of het ei-albumine. Daarna volgt het uitharden, 1 a 2 dagen...om het meeste vocht (van de buitenkant) te laten verdampen zodat er een drogere stevigere laag ontstaat dan dek ern. Dus het water kan moeilijker naar de kern, dus je bol kan langer op de hair blijven zitten! Vandaar dat zachtere bollen (minder of te weinig ei-binder) (of pellets -geen ei-binder-) sneller loslaten...

Ik dat het alleen drogen niet zo'n strak plan is omdat de binder z'n werk niet heeft kunnen doen. Als je de bol een paar dagen zou laten liggen wordt hij denk ik gewoon elastiekerig en onstaat er schimmel...omdat rauwe eieren toch een levend organisme is!

Vandaar dan men zoekt naar altenatieven...de ei-binder toch verhitten zodat het bindt, maar toch niet in het water omdat dat de additieven onttrekt!

Dat verhaal in de oven,...mwah misschien wel...????????


Groeten, Ruben
You fail when you stop trying...
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

23-04-2008 21:44

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:33, 1 keer totaal gewijzigd.
Derk Roelsen

23-04-2008 22:16

Eieren binden niet.
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

23-04-2008 22:40

Ja maar dan krijg je nog een harde schil om je bol heen, waardoor je een harde schil krijgt. Tevens verslechter je de kwaliteit van je vitamines en aminozuren door verhitten.
Gebruikersavatar
Koos Snijders
Berichten: 172
Lid geworden op: 07-01-2005 16:06

23-04-2008 22:45

Iemand al iets geprobeert met gelatine?
Dacht het niet he? beetje jammer. :cry:

Au revoir !..
K. van den Herik

24-04-2008 07:20

toch wel, nix gevangen, zelfs met een legoblokje ging het beter :lol:

O. a vrij uit een de beet in 1984
sommige vissers dompelen de hazelnoot grote deegballetjes enkele seconden tot wel een minuut in kokend water zodat er een dun schilletje ontstaat. Dit hoeft niet...


Daarna heeft er eens 1 verzonnen dat je met die ballen een ruit moet inpaffen
Gebruikersavatar
schipper kees
Berichten: 284
Lid geworden op: 13-04-2008 17:51
Locatie: putten

28-04-2008 18:37

verweiderd
Laatst gewijzigd door schipper kees op 29-09-2009 14:34, 1 keer totaal gewijzigd.
Derk Roelsen

28-04-2008 19:54

schipper kees schreef:als je een boilie zonder kook en eieren klaar maakt
zal deze onderwater oplossen.


Ik snap niet precies wat je bedoeld?

Bedoel je hiermee te zeggen, dat een boilie oplost, als je ze niet kookt en geen eieren gebruikt?

Ligt er maar net aan wat je in je boilies stopt. Stop je stoffen in je boilies die slecht/niet oplossen in water, dan zullen deze stoffen ook niet oplossen. Stop je er alleen stoffen in die goed oplossen in water, dan zullen die uiteindelijk wel volledig oplossen in water.

Groeten,

Roel
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten: 825
Lid geworden op: 09-02-2007 13:41
Locatie: Valkenswaard
Contacteer:

28-04-2008 20:05

Zelf erover nadenken kan ook heel goed. Zijn geen zwaar bewaarde geheimen. Mensen die vissen weten dit gewoon niet, omdat hun kennis te beperkt is. Als je op een kokschool zit en dit voorsteld aan een leraar, denk ik dat hij wel met een oplossing kan komen, jullie niet?

Heb het er wel eens over met eens mam, maar die kwam ook met gelatine aanzetten, iets waar ik zelf nooit op was gekomen. Zei is vroeger kok geweest. Ze vindt het echter niet zo interressant om me te helpen :) en is het voor haar ook lang geleden, het technische deel.