help mijn bolle drijven!!!


Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

10-12-2007 20:51

Mitz gaat voor het koningschap
Wordt hier langzamerhand een bananenrepubliek :D

Ron heeft hier wel een punt, het zal helpen als je je gebruikte ingredienten opnoemt.
Garnalenmeel, rijstebloemmeel, rijstvlokken zijn zomaar enkele ingredienten welke je boillies uiters licht van soortelijk gewicht maken.

Het blijft gissen zo...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

10-12-2007 21:10

Peer,
heb je de mix twee dagen eerder aangemaakt of
heb je er twee dagen voor het rollen ook al DEEG van gemaakt?

In het laatste geval komt het drijfvermogen uit de vrije gisting ofwel zuurdesem genoemd. 8).
Herstellen kan doormiddel van confijten.
Beter is het voorkomen en het deeg direct tot bollen te verwerken en deze te koken/stomen.

Aan de ingrediënten kan het niet liggen, ze zouden dan of allemaal zinken of allemaal drijven.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Mark Gorte
Berichten: 151
Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
Locatie: Amersfoort

10-12-2007 22:09

Toch gek,

Ik heb af en toe hetzelfde probleem. Laatst 12 kilo droge mix gedraaid (in dit geval een zoetige mix ook met melkpoeder) en geen probleem. 3 weken later exact dezelfde mix gedraaid op exact dezelfde manier en alles blijft drijven. Rara...
Erg jammer want de respons van de karper op die bolletjes was erg fijn te noemen.

En Mitsz,

Ook de haakaas ballen tussen de 25 en 30 mm die ik met de hand heb gedraaid blijven drijven dus het verhaal luchtinslag waar wij het aleens eerder over hebben gehad (toen een mix met allemaal "zware" ingredienten) gaat volgens mij niet helemaal op. Het kan, maar ik ben nog niet overtuigd.

P.S. Ik stoom de ballen ongeveer 5 a 6 minuten met gesloten deksel.
En de mix bestaat uit: Cede eivoer
Soya vet
melkpoeder
vismeel
maismeel
tarwemeel
aardbeienpoeder voor witvissers

gewoon met eitjes aangemaakt
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

11-12-2007 00:24

Ligt het mischien aan de variabele omstandigheden zoals...

Omgevingstemperatuur. Afkoelingstemperatuur bij drogingsproces.
1 minuut korter of langer koken geeft al een verschil.
Zelfde maat eieren gebruikt.
Zomaar wat dingen die bij mij opkomen...

Lul ik nu Henk of staat mijn kop nog steeds scheef op mijn body ? :lol:
Mark Gorte
Berichten: 151
Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
Locatie: Amersfoort

11-12-2007 08:09

Bij deze laatste mislukte mix zat ik ook te denken aan een iets te lange stoomtijd. Ik wilde ze iets harder krijgen dan de vorige keer en heb ze daarom iets langer onder stoom gehad.

Maar bij andere keren was dit zeker niet het geval.
Ik heb het nu een keer of vijf gehad. Daarbij ook dat de helft zinkt en de helft drijft. De volgende keer ga ik een klein beetje albumine toevoegen en weer iets korter stomen. Ik laat weten hoe het afloopt. Hoop dit weekend wat te kunnen draaien.
Gebruikersavatar
ron crumbach
Berichten: 453
Lid geworden op: 05-11-2007 20:39
Locatie: landgraaf

11-12-2007 13:11

Die mix wat jij opnoemt kan eigenlijk niet drijven door je ingredienten want die zijn allemaal zwaar. En met dat gisten weet ik het net zo nog niet. Ligt eraan wat voor temperatuur het toen was toen je die mix hebt gemaakt, kijk als het 30 graden is dan gaat je mix gisten maar bij een graad of 10 gebeurd er net niets mee, dan gaat ie echt niet drijven.
Groetjes ron
Peer Beeckman
Berichten: 30
Lid geworden op: 12-06-2005 01:55
Locatie: eindhoven

11-12-2007 15:12

bedankt voor al jullie reacties!!!

Ik had alleen de melen gemengt zonder eieren.
Pas toen ik ging draaien de eieren toegevoegt.
De mix had de volgende ingredienten:
Koekjesmeel
Sojameel (mager)
Melasse
Maismeel
Polenta
speculaas (gemalen)
Melkpoeder (mager)
vismeel
griesmeel
Hennep (gemalen)
en een flavour

De vriend waarmee ik ze gedraaid had is er mee gaan vissen hij gooide eerst de bollen in een emmer water die zonken heeft hij zo gevoerd die bleven drijven verkruimeld en toen gevoerd. Zo was het wel te doen. Ik woensdag ook een nachtje maken kijken of ze willen bijten.

Al "draaiend" leert men.
hopen dat de volgende mix beter zinkt :wink:

groetjes Peer
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

11-12-2007 16:22

Hans Brinkel schreef:Ligt het mischien aan de variabele omstandigheden zoals...

Omgevingstemperatuur. Afkoelingstemperatuur bij drogingsproces.
1 minuut korter of langer koken geeft al een verschil.
Zelfde maat eieren gebruikt.
Zomaar wat dingen die bij mij opkomen...

Lul ik nu Henk of staat mijn kop nog steeds scheef op mijn body ? :lol:



hans ik denk dat je heeeeel dicht bij de oorzaak van dit probleem zit,
al dan niet met een scheef hoofd :wink:

zelf heb ik ooit een soortgelijk geval gehad en de enige oplossing die ik kon bedenken was dat de boilies uit de pan direct naar buiten gingen waar de themperatuur rond de 4gr was.

wat KAN er dan gebeuren zou je denken,
het enige wat mogelijk is is het volgende
bij het verhitten {koken}zwellen de boilies altijd iets, tot zover niets vreemds hé
maar dan ga je ze in super vaart afkoelen {buiten in de kou}
hierbij koelt de buitenmantel dusdanig snel af dat de stoomvorming die in je bol zit onmogelijk op een normale manier naar buiten kan uitwasemen,

doordat de stoom opgesloten blijft in deze bol kunnen er cellen gevormd worden die uiteindelijk na geheel afgekoeld te zijn kleine luchtbelletjes nalaten in je boilie.

snappen jullie het nog?
henk snapt mij prima denkt ik hé ouwe koekenbakker :wink:

dit kan er dus gebeuren bij TE snel afkoelen

mvg jacco
Gebruikersavatar
wilbert nies
Berichten: 89
Lid geworden op: 17-03-2006 21:57
Locatie: nederweert
Contacteer:

11-12-2007 18:28

enkele vissers hier uit de buurt hadden dit probleem ook.
ik zeg "hadden"want toen ze hun bollen weer gingen koken ipv stomen,
weg probleem!
Mark Gorte
Berichten: 151
Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
Locatie: Amersfoort

12-12-2007 07:52

O.K.

Weer stof tot nadenken.

Ga dit weekend 1 mixje koken en 1 stomen.

Ben benieuwd en inderdaad Peer we draaien gewoon door en leren.
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

12-12-2007 19:35

Kan me ergens niet voorstellen dat stomen of koken een verschil gaat opleveren bij gelijke kooktijd, maar wie weet :wink:

Laat je ons het resultaat ook ff weten?
Mark Gorte
Berichten: 151
Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
Locatie: Amersfoort

12-12-2007 20:52

Hans,

Ik kan bijna niet wachten tot het weekend is.

Het is altijd ff wat werk, maar als het klaar is ben ik altijd weer zeer tevreden met het resultaat. Maar dan moeten ze niet gaan drijven natuurlijk!!!

Tuurlijk laat ik het weten.
Mark Gorte
Berichten: 151
Lid geworden op: 12-11-2006 21:37
Locatie: Amersfoort

15-12-2007 19:16

Helaas heeft een invalbeurt voor een nachtdienst roet in mijn draaiweekend gegooid. Zal het nu komende week ff moeten doen. Jullie horen het resultaat.