beste karpervissers,
daar wij thuis maar een kleine diepvriezer hebben, waar slechts plaats is voor enkele kg's boillies, zou ik graag mijn boillies bewaren in emmers met zout / suiker
mijn fruitboillies bewaar ik nu in suiker, maar er onstaat een dikke suikervloeistof vanonder in de emmer -> heeft dit te maken met het feit dat ik mijn boillies niet lang genoeg heb laten drogen? kan dit kwaad?
het probleem met suiker of zout is dat je er niet alle boillies mee bedekken, het zakt namelijk steeds naar de bodem
wie heeft hier nog ervaring mee?
hoeveel suiker per kg boillies?
hoeveel zout per kg boillies?
nog tips?
alvast bedankt
greetz,
Fab
boillies bewaren in zout / suiker
-
- Berichten: 286
- Lid geworden op: 06-01-2004 14:15
- Locatie: Tongeren (B)
- Contacteer:
-
- Berichten: 864
- Lid geworden op: 17-07-2005 01:37
- Locatie: amsterdam
is het niet zo dat ze van suiker knoerdhard worden|?
www.castmarine.nl
alles voor de karpervisser op het gebied van elektromotoren/accus/laders/rubberboten/buitenboordmotoren etc
alles voor de karpervisser op het gebied van elektromotoren/accus/laders/rubberboten/buitenboordmotoren etc
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Barry,
Klopt. Het vocht wordt eruit getrokken en de boilies worden daardoor harder.
Overigens is het antwoord op Fabrice ongeveer 7 gewichtsdelen zout op 10 gewichtsdelen boilies.
Suiker heb ik nooit gebruikt, maar dat is lichter dat zout (1.6 g/ml tegen 2,2 g/ml. Gelijke volumes gebruiken want het gaat over het opvullen van de lege ruimtes in een bolstapeling.
Groet, Kees
Klopt. Het vocht wordt eruit getrokken en de boilies worden daardoor harder.
Overigens is het antwoord op Fabrice ongeveer 7 gewichtsdelen zout op 10 gewichtsdelen boilies.
Suiker heb ik nooit gebruikt, maar dat is lichter dat zout (1.6 g/ml tegen 2,2 g/ml. Gelijke volumes gebruiken want het gaat over het opvullen van de lege ruimtes in een bolstapeling.
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
- Lukas den Admirant
- Berichten: 521
- Lid geworden op: 21-11-2006 20:04
- Locatie: Hoogeveen
Misschien is vacumeren een optie,
wat mij ook opvalt, dat als ik een boilie 3 maanden in mij viskoffer heb zitten hij niet schimmelt, en wanneer ik 1 kilo in een dichte plastic emmer heb het zaakje heel snel schimmelt.
misschien moet je eens testen hoe lang je ballen op een luchtig droogrek onbeschimmeld blijven, en dan is het het beste als ze onderling geen contact maken. 't is maar een suggestie.
wat mij ook opvalt, dat als ik een boilie 3 maanden in mij viskoffer heb zitten hij niet schimmelt, en wanneer ik 1 kilo in een dichte plastic emmer heb het zaakje heel snel schimmelt.
misschien moet je eens testen hoe lang je ballen op een luchtig droogrek onbeschimmeld blijven, en dan is het het beste als ze onderling geen contact maken. 't is maar een suggestie.
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Gewoon een grote ton pakken en veel pakken suiker of zout eerst een laag boilies daaroverheen suiker/zout dan weer een laag boilies etc etc. Die stroop komt inderdaad omdat het water uit je boilie getrokken word dit is volstrekt normaal omdat deze wijze van conserveren gebaseerd is op het uitdrogen van je product. Dat niet alle boilies bedekt zijn hoeft geen problem te zijn wanneer je emmer hermetisch afsluit. Het zuiker ttrekt nkl ook het vocht uit de lucht dus de onbedekt boilies zullen sneller meedrogen. Toch kan het geen kwaad de emmer af en toe even om te rollen zodat de boilies en suiker wer goed doorelkaar worden gemangd. Ga je naar frankrijk laat die drap maar thuis en neem enkel de plakkende bollen mee, dat scheel je een hoop kilos in de auto!
Op deze wijze kan je je bollen lange tijd 1 maand of meer (maximum weet ik niet, is ook afhankelijk van de omstandigheden)houdbaar houden. doe je wat meer olie in je mix dan krijg je ook wat makkeliker je boilienaald door de bol.
Ik begrijp als je het gevoel hebt dat deze blies niet attractief zijn maar geloof me ja kan er erg goed op vangen!
Op deze wijze kan je je bollen lange tijd 1 maand of meer (maximum weet ik niet, is ook afhankelijk van de omstandigheden)houdbaar houden. doe je wat meer olie in je mix dan krijg je ook wat makkeliker je boilienaald door de bol.
Ik begrijp als je het gevoel hebt dat deze blies niet attractief zijn maar geloof me ja kan er erg goed op vangen!
- Bas Bakker
- Berichten: 1598
- Lid geworden op: 08-04-2002 02:00
- Locatie: Zuid Holland
- Contacteer:
Je kunt ook rijst gebruiken.
Alleen had ik wel eerder last van schimmel op de bol dan bij het gebruik van zout of suiker.
Alleen had ik wel eerder last van schimmel op de bol dan bij het gebruik van zout of suiker.
- Marco Mensing
- Berichten: 5504
- Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Hier prima resultaten met zout. Ik doe op een kilo of 15 boilies een kilo of 5 aan zout. Vooral in het begin het vat regelmatig omkeren en rollen zodat het zout weer verspreid.
Houdbaarheid is echt maaaanden !
Houdbaarheid is echt maaaanden !
CarpeR Diem
-
- Berichten: 1188
- Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
- Locatie: nomaad
Ik heb ook prima ervaringen met zout, heb nog wat liggen en dat ligt er al 2
maanden in. Vangt nog steeds
maanden in. Vangt nog steeds
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
-
- Berichten: 1979
- Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
- Contacteer:
Word het dan niet te zout voor de karper?
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
Ruben vd Worp schreef:Word het dan niet te zout voor de karper?
Nope het zout zit immers aan de buitenkant van de bol en spoelt er in no time vanaf
Het handigste is om je boilies in piepschuimdozen te bewaren. Hier in kun je de boilies mooi in laagjes leggen. Een tip die ik je nog kan geven is dat je best wat rijst tussen de suiker of het zout mengt, dan voorkom je die nattigheid op de bodem van je doos. Dit is een manier die veel gebruikt word door mensen die langere sessies in het buitenland doen. Of het echt de ideale manier is om je boilies te bewaren weet ik niet...
Mvg
Peter
Mvg
Peter
-
- Berichten: 286
- Lid geworden op: 06-01-2004 14:15
- Locatie: Tongeren (B)
- Contacteer:
bedankt allemaal voor de nuttige respons
kan je het zout/de suiker daarna weer hergebruiken?
moet je die dan laten drogen in de zon ofzo?
kan je het zout/de suiker daarna weer hergebruiken?
moet je die dan laten drogen in de zon ofzo?
-
- Berichten: 4864
- Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
- Locatie: leeuwarden
nee de zout of suiker heeft daarna al voch opgenomen en voor het gebruik kan je die het beste even afspoelen ivm de plakkerigheid aan je handen dus gewoon weer nieuwe zakje halen voor de volgende lading bollen!
Inderdaad Martijn, het water in de bacterie zal door de wand heen naar de hoge concentratie zoet of zout water buiten de bacterie stromen. De hele bacterie loopt leeg en zal uitdrogen.
De natuur wil namelijk altijd concentratieverschillen opheffen.
gr Chris.
De natuur wil namelijk altijd concentratieverschillen opheffen.
gr Chris.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Enige toevoeging is dat je bij de boerenbond grote verpakkingen zout kunt kopen die gebruikt worden voor consumptie door vee. Is voordeliger en scheelt gedoe met kleinverpakkingen uit de supermarkt.
Groet, Kees
Groet, Kees
===== Zen en de kunst van het karperen ======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======
============Never too old============
======= http://www.karperbeheer.nl/ =======