STOMEN STOMEN STOMEN


Gebruikersavatar
Ray v/d Bos
Berichten:497
Lid geworden op:06-04-2002 02:00
Locatie:Doesburg

07-05-2008 11:55

Ray v/d Bos schreef:125*C heb ik wel eens gemeten.



Je moet wel goed lezen, dit heb ik wel eens gemeten.
laat het nooit zover komen.

en wat wil je kapot stomen dan???????? de binnenkern van een boilie wordt nooit geen 125*C.


IK zie namelijk teveel verschillen tussen de vangsten als ik kook of stoom, ik maak me hiermee absoluut geen zorgen over.
Ruben vd Worp
Berichten:1979
Lid geworden op:30-07-2006 19:08
Contacteer:

07-05-2008 12:05

zo had ik het persoonlijk nog niet bekeken ray.

Het was iets wat ik me afvroeg,persoonlijk geef ik ook de voorkeur voor stomen.
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

07-05-2008 16:53

Heb je stuk ook gelezen in de spiegel :)

Las alleen ergens anders dat mensen doen stomen omdat de temperatuur dan niet zo hoog is. Die is dan toch juist hoger. Alleen de stoffen blijven in de bol ipv in het kookwater.

Kan je ook de temperatuur regelen met stomen, of moet je dan de afstand tussen het water en boilies vergroten?
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten:192
Lid geworden op:08-02-2008 21:26

07-05-2008 18:29

de 15 jarige had wel gelijk qua smaakverlies met koken,

Coen, die afstand vergroten maakt niet veel uit, dan moet je gewoon iets korter of iets langer stomen.
op 't werk hgebben wij een steamer. daar kan je wel de temperatuur op instellen. maar verder kan je het niet echt regelen, ik heb alleen een keer gezien dat iemand een ouyde frituurpan gebruikte voor het stomen. en dan de temperatuur instelde met de knoppen van de frituur 8)
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Derk Roelsen

07-05-2008 21:42

gerard hekkelman schreef:Coen, die afstand vergroten maakt niet veel uit.

:o
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

07-05-2008 22:44

Dan kan toch niet. Water kookt toch, dus dan is het 100 graden. Als je de frietpan op 160 zet, kan het water toch niet 160 worden. Misschien als je het in een afgesloten omgeving doet dat dan het gas warmer wordt.

Tevens maakt afstand wel uit. Het stoom zal zich vermengen met de normale lucht en zal dus afkoelen. Hoe langer de afstand is hoe koeler. Moest er aan denken, als je hand dicht boven de pan houdt is het warm. Hoe hoger hoe minder warm ;)
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten:8217
Lid geworden op:01-01-2002 01:00
Locatie:Leeuwarden

08-05-2008 10:55

Hoger in temperatuur kan alleen onder druk.
Normaal komt water niet boven de 100 graden dan wordt het stoom.
Door een warmtebron hoger te zetten is het enige resultaat dat het water sneller gaat koken omdat de bron heter is.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
gerard hekkelman
Berichten:192
Lid geworden op:08-02-2008 21:26

08-05-2008 19:43

sorry foutje van me :oops:
Met vriendelijke groet,
Gerard

Waar vis zwemt, is water!

Karpers 2008: 46
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

09-05-2008 19:25

Douwe wat denk jij dat het verschil is tussen stomen en koken. Dat de temperatuur lager/hoger is. of dat je stoffen niet in het kookwater blijven?
Ruben vd Worp
Berichten:1979
Lid geworden op:30-07-2006 19:08
Contacteer:

09-05-2008 19:37

Bij het stomen blijven alle produkten in je boilie zitten en worden er niet uitgekookt.

Dus wateroplosbare vismelen blijven ook velen malen beter in je boilie.

Kook je de bende kook je zowat alles eruit.

Kook maar eens een boilie met robin red,de boilie is minder rood dan een boilie die je hebt gestoomd.

mvg
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

09-05-2008 21:34

Oke duidelijk, dus heeft niks met de temperatuur te maken :) Zo klinkt het logisch.
Michiel de Haas
Berichten:19
Lid geworden op:18-05-2008 23:21

18-05-2008 23:48

Beste chiel,

Ik stoom mijn boilies (24mm) 7 minuten, 16mm boilies zou ik 4 minuten stomen, ik stoom ze in een oude frituurpan,let op dat je er niet teveel in het mandje stopt, maximum de helft, anders krijg je dat degene die in het midden zitten niet helemaal gaar worden,ze zetten ook uit!en gaan wel plakken, maar dat geeft niet je kan ze zo van elkaar halen en 24 uur drogen (drogen snel!)
S6 Mi :wink: chiel
Gebruikersavatar
Gerard Brondijk
Berichten:1233
Lid geworden op:08-07-2006 08:57
Locatie:Friesland
Contacteer:

19-05-2008 18:33

Hoeveel liter is jou pan?
KSN
Michiel de Haas
Berichten:19
Lid geworden op:18-05-2008 23:21

19-05-2008 20:33

Het is een standaard frituurpan, ik denk dat er 2 liter in kan ik zorg er voor dat de boilies niet onder water staan

gr Chiel
tommy foekens
Berichten:118
Lid geworden op:09-05-2008 00:53
Locatie:amsterdam

20-05-2008 00:46

stomen kan aleen in een afgesloten ruimte als je het mij vraagt dus hoe doe je het dan in een frituur pan ?? en stoom kan niet heter worden dan 100 graden wan water kookt bij 100 graden en verdampt dan (stoom) dit stoom kan je niet verder verhitten wand je hebt er geen vat op om het zo te zeggen ten minste zo denk ik er over en is mij ook geleerd (ik leer voor kok)
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Jan Peter Teerling

20-05-2008 09:11

Dan moet je je leraar maar eens vragen hoe heet de stoom in een combisteamer kan worden.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten:8217
Lid geworden op:01-01-2002 01:00
Locatie:Leeuwarden

20-05-2008 15:56

Tsja stomen bij 100 graden Celsius wordt stomen onder lage stoomtemperatuur genoemd. :D :D 8) 8) 8)
Zou voor een kok toch bekend voor moeten komen.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

20-05-2008 17:28

Paar posts hierboven al over gehad. Had je kunnen lezen :) Alleen onder druk zou de temperatuur hoger kunnen zijn.

Michiel de Haas zal wel stomen, met een friet met deksel. Gewoon het mandje omhoog en stomen maar. Ja, toch?
Martijn Nederpel
Berichten:4864
Lid geworden op:28-02-2002 01:00
Locatie:leeuwarden

20-05-2008 18:44

Water kookt bij 100 graden bij een luchtdruk van 1 bar. Stoom heeft dus ook een tempratuur van 100 graden. Bij een lagere luchtdruk kookt water bij een lagere tempratuur in de hymalaya zal je je aardappelen dus langer moeten koken. Echter bij een hogere druk kookt water bij een hogere tempratuur. Stomen boven de 100 graden kan alleen in een drukcabine/vat zoals in een snelkookpan

mvg martijn
Michiel de Haas
Berichten:19
Lid geworden op:18-05-2008 23:21

20-05-2008 19:33

klopt, Coen,
Gr Michiel
tommy foekens
Berichten:118
Lid geworden op:09-05-2008 00:53
Locatie:amsterdam

21-05-2008 00:48

jan peter in een combi steamer kan het niet heter worden dan 100 graden wand je krijgt er geen vat op en het word hier boven al gezegt dat je aleen onder druk heter kan stomen maar dat gebeurt aleen maar omdat je de stoom vast houd in 1 ruimte en de ruimte verhit dus met hogere temperatuuren kan stomen

en met afgesloten ruimte bedoel ik ook een steamer of iets dergelijks maar mijn punt gin over dat met de frituurpan wand als je de deksel de op doet dus een gesloten ruimte maakt dan moet je het netje wel onder dompelen dus is er spraken van koken
leef om te vissen, dus stel nooit iets uit tot morgen als je het ook tot overmorgen kan uit stellen
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten:8217
Lid geworden op:01-01-2002 01:00
Locatie:Leeuwarden

21-05-2008 10:06

Sorry hoor maar volgens mij is het toch heel goed mogelijk om in een combi-steamer geforceerd een hogere temperatuur te krijgen.
Los van de hetelucht dan kan het nog veul hoger.
Dus ook zonder druk is een hogere stoomtemperatuur mogelijk.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Coen Aarts
Berichten:825
Lid geworden op:09-02-2007 13:41
Locatie:Valkenswaard
Contacteer:

21-05-2008 17:16

Werkt da goed Michiel? Of kan je beter voor twee pannen boven elkaar gaan, met het oog op het aantal kilo's wat je per keer kan doen?
Martijn Nederpel
Berichten:4864
Lid geworden op:28-02-2002 01:00
Locatie:leeuwarden

21-05-2008 17:17

helaas douwe

De energie bron bevind zich onder het water oppervlak. Water kan bij een druk van 1 bar niet heter worden dan 100 graden celcius waarna het overgaat in gasvorm(stoom). Onder hogere druk kan de tempratuur van vloeibaar water wel hoger worden. Maar in dit geval koelt het water de omgeving tot 100 graden. Dat is ook de reden dat je in een bakje van papier water kan koken het papier verbrand niet doordat het water het koelt.
(dat zijn nu leuke testjes die natuurkunde les leuk maken)

mvg martijn