bollen draaien


Plaats reactie
benny gabriels
Berichten: 70
Lid geworden op: 09-10-2005 15:42
Locatie: nieuw vossemeer

25-03-2007 22:07

hoe maken jullie je deeg aan?
kneden met de hand of hebben jullie nog andere manieren ?
Henk Derks
Berichten: 217
Lid geworden op: 26-11-2006 21:02
Locatie: Hoogeveen

25-03-2007 22:23

benny,

ik gooi alle eieren in een ton, doe er zoveel mix bij, (die ik met een mixer er doorheen draai) dat ik een stevige kleffe mix heb.
ga dan koffie drinken, en na een half uurtje van opstijven, haal ik een kilo of wat er uit, en kneed dat met droge mix op de goede verhouding voor de spuit..

succes henk
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

25-03-2007 22:43

Meestal ( tot 20 kilo) met de hand in een grote speciekuip.
Dit omdat ik dan al tijdens het kneden voel en weet of het deeg goed te verwerken en te rollen is.

Wanneer je met de hand geen goed deeg kunt maken, gaat het machinaal zeker niet beter. 8)
Groet'n Henk..

still growing Old.
Tim Sanders
Berichten: 369
Lid geworden op: 21-03-2005 21:26
Locatie: Didam

25-03-2007 23:33

Gewoon, eitjes in de speciekuip kwakken. De schaaltjes even met de boormachine tot kleine deeltjes maken, dan de mix langzaam aan toevoegen. Daarna als je met de boormachine niet meer doorheen komt met de hand verder kneden. Zo lang kneden dat het niet meer aan je handen blijft plakken. Dan worsten maken enzovoort.
benny gabriels
Berichten: 70
Lid geworden op: 09-10-2005 15:42
Locatie: nieuw vossemeer

25-03-2007 23:35

idd nou ik kneed ook altyd met de hand en als ik 2 kilo mix tegelijk kneed dan misluk mijn hele mix .
een te grote hoveelheid in 1x .
dus maak ik elke keer 1 kilo aan en dan leg ik me bal weg .
dan maak ik de volgende kilo aan
moet ik dan die ene bal in een handdoek met water rollen of laten jullie hem gewoon uitdrogen


en ik heb nog een probleem : als ik aan het draaien ben dan naar 20 keer rollen heb ik op een gegeven moment dat die al mijn bollen uit elkaar trek .
hoe kan ik dit voorkomen (moet ik me plank glader maken ,of word me deeg te droog ?


help help help help

bvd benny
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

25-03-2007 23:37

deeg te droog
benny gabriels
Berichten: 70
Lid geworden op: 09-10-2005 15:42
Locatie: nieuw vossemeer

25-03-2007 23:43

oke bedankt
moet ik dat dan in een natte handdoek leggen om uitdroging te verkomen ?
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

26-03-2007 00:01

kan je doen.Maar beter doe je het in een vuilniszak ofzodat er geen lucht bij komt bij de deegbal en je deeg iets natter maken van te voren.
Maar vooral door draaien. :)

Ik draai ook en dit doe ik er zoal tegen en dat werk.Maar ben kwa samenstellingen niet erg er in thuis.
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

26-03-2007 16:38

kijk he ik heb gister gewoon effe een kilo mix gemaakt he gewoon simpel 50/50 mix met flavour meestal als k die maak laat k hem 2 dagen drogen en dan is die klaar , maar gister heb ik dus gemaakt en ging net effe kijken en zater er in een aantal scheuren??????????
wat moet ik daar nu aan doen de boilies zijn 20 MM en eerst deed ik altijd 500 gram met hand rollen nu heb k spuit en tafel en heb ik 1 keer 2 kilo gemaakt daar zaten scheuren in en hij was keihard en gister dus 1 kilo maar die was alleen gescheurd en niet hard. ik laat ze trouwens gewoon in het washok dan hoe wij het noemen drogen in 2 kratjes. maar wel achter een raam maar dat kan er eigenlijk niks mee te maken hebben want toen k dat eerst deed met 500 gram scheurde er niks dus. het is beetje ingewikkeld maar hopelijk kan iemand me een beetje zeggen hoe dit kan en wat de oplossing is.

groetjes sten
koukuyt yoshi
Berichten: 36
Lid geworden op: 22-03-2007 21:23

26-03-2007 18:11

Henk Derks schreef:benny,

ik gooi alle eieren in een ton, doe er zoveel mix bij, (die ik met een mixer er doorheen draai) dat ik een stevige kleffe mix heb.
ga dan koffie drinken, en na een half uurtje van opstijven, haal ik een kilo of wat er uit, en kneed dat met droge mix op de goede verhouding voor de spuit..

succes henk

hoi,

vraagje waarom moet je deeg laten opstijven? wanneer ik min deeg heb begin ik direct met rollen wat is dan het verschil?

greetz
Gebruikersavatar
Rob van Burik
Berichten: 158
Lid geworden op: 22-07-2002 02:00

26-03-2007 19:36

Je moet je deeg altijd voor dat het de juiste verwerkbaarheid heeft een minuut op 10 a 15 laten rusten, je zal merken dat het deeg daarna taaier is, alle droge stoffen hebben dan vocht opgenomen.

Doe je dit niet dat kan het tijdens het draaien gebeuren dat je deeg in een keer te "droog" is om lekker te verwerken, altijd laten rusten dus!!
koukuyt yoshi
Berichten: 36
Lid geworden op: 22-03-2007 21:23

26-03-2007 21:20

ok, bedankt

Ik heb anders nog nooit problemen had met het draaien zonder te laten rusten.

greetz
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

26-03-2007 21:23

kijk he ik heb gister gewoon effe een kilo mix gemaakt he gewoon simpel 50/50 mix met flavour meestal als k die maak laat k hem 2 dagen drogen en dan is die klaar , maar gister heb ik dus gemaakt en ging net effe kijken en zater er in een aantal scheuren??????????
wat moet ik daar nu aan doen de boilies zijn 20 MM en eerst deed ik altijd 500 gram met hand rollen nu heb k spuit en tafel en heb ik 1 keer 2 kilo gemaakt daar zaten scheuren in en hij was keihard en gister dus 1 kilo maar die was alleen gescheurd en niet hard. ik laat ze trouwens gewoon in het washok dan hoe wij het noemen drogen in 2 kratjes. maar wel achter een raam maar dat kan er eigenlijk niks mee te maken hebben want toen k dat eerst deed met 500 gram scheurde er niks dus. het is beetje ingewikkeld maar hopelijk kan iemand me een beetje zeggen hoe dit kan en wat de oplossing is.

groetjes sten
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-03-2007 21:30

Staan de droogkratjes toevallign achter glas in de zon, dan kan het raam er alles mee te maken hebben.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

26-03-2007 21:59

ja dat staan ze inderdaad
dan ga ik het maar in de garage proberen :D

groetjes
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

26-03-2007 22:01

wel raar want iets voor de zomer stonden ze daar ook en moet er toch
ook welleens op hebben geschenen.
toch bedankt voor de moeite henk.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

26-03-2007 22:10

Sten,
Ik vermoed het ook alleen maar.
Met deze oostenwind en een R.V. van 40% EN een brandende verwarming EN de zon, kan het net effe teveel van het goede zijn.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Fred Hazenbroek
Berichten: 1976
Lid geworden op: 04-12-2004 00:32
Locatie: z-h

26-03-2007 22:15

Sten Venrooij schreef:ja dat staan ze inderdaad
dan ga ik het maar in de garage proberen :D

groetjes



Je kan ook wachten op de volgende zon,s verduistering :D :D
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

26-03-2007 22:34

nee maar henk ik heb laats ook nogis een keer boilies gemaakt wel maar 2 kilo maar is toch niet fijn als er scheuren in zitten en nu vandaag weer scheuren en ben nu van plan grotere hoeveelheden te gaan maken dus als het dan gaat scheuren is hellemaal klote. ik stel nogmaar effe wat vragen niet dat he tme dalijk weer mislukt maar nu ga ik he tdus in garage proberen maar hebben kou of warmte invloed op het drogen van boilies of is het gewoon 2 dagen en dan vriezer in?
groetjes sten
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

26-03-2007 23:09

Sten kou en warmte hebben inderdaad invloed op het drogen.Maar ik laat ze altijd in de garage drogen maar na 5 uur zijn ze al keihard.
P.S. Ze staan in de garage koel maar wel als ik ze laat drogen deur open dat de wint erdoor kan op gaas perfect smiddags draaien in de avond de vriezer in.
Gebruikersavatar
Sten Venrooij
Berichten: 53
Lid geworden op: 23-03-2007 11:32
Locatie: Zuid-Limburg

27-03-2007 10:30

heey remco,

dus jij doet ze gewoon s`middags maken en dan s`avonds de vriezer in dus je droogt ze maar paar uurtjes?ik denk dat die van mij ook vrij snel droog zijn. en als er nu geen wind is he dan kan ik ze ook in de garage zetten met ventilator erop ofniet dan? en dan laat k dat paar uurtjes zo liggen en is het goed?

groetjes en weer bedankt:P
Plaats reactie