Ik wil binnenkort weer eens boilies draaien. Het is al een hele tijd geleden, en ik weet nog van toen dat mijn bol niet zo goed rolde maar wel heel goed ving. Nou wil ik toch wat anders
[u]Misschien is het wel leuk om een soort van basismix lijst te maken met de eigenschappen per boilie.[/u]
[b]Het liefst alleen reacties van mannen die er veel verstand van hebben en niet beginners waaronder ik mezelf toe reken(met boilies draaien dan)[/b]
Bij elk recept moet je dan de eigenschappen neerzetten van de BASISmix
- Rolbaarheid/kneedbaarheid
- Smaak / geur
- Voedingswaard
- prijs
Het liefste geen ingredienten waar moeilijk aan te komen is!
Gr Maurits
Een super goede basis mix!!
- maurits alberda
- Berichten: 679
- Lid geworden op: 19-08-2004 10:48
- Locatie: Trakker Trident As
Een mens met lange armen heeft veel bereik in het leven..
-
- Berichten: 44
- Lid geworden op: 07-01-2005 14:17
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Ben zelf zeer te spreken van de volgende mix:
Ei-kip 350 gr.
Polentabloem 200 gr.
Tarwebloem-patent 200 gr.
Maismeel 200 gr.
Soja-volvet 100 gr.
Griesmeel 200 gr.
Hennepzaad 100 gr.
Draait redelijkt goed, hoewel het toch een zeer stevige mix is.
Ei-kip 350 gr.
Polentabloem 200 gr.
Tarwebloem-patent 200 gr.
Maismeel 200 gr.
Soja-volvet 100 gr.
Griesmeel 200 gr.
Hennepzaad 100 gr.
Draait redelijkt goed, hoewel het toch een zeer stevige mix is.
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Maurits,
Lees dit eens door (gekopieerd uit een andere topic!):
Je wilt dus een basismix samenstellen. Als voorbeeld geef ik een basismix
van mijn eigen, en vertel erbij waar het voor diend.
350gr roggemeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr tarwegriesmeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr polentabloem: Is geen binder en neutraliseerd het teveel binden
van de overige ingredienten. Hard redelijk tot goed uit.
150gr rijstebloem: Heeft een goede binding en hard goed uit.
De meeste van deze ingredienten bevatten veel koolhydraten. Roggemeel
bevat redelijk wat vezels. Maar verder wil ik nu niet over de voedings-
waarde ingaan.
De genoemde basismix rolt perfect, hard goed uit en heeft een hoge tole-
rantie tot het bijvoegen van andere ingredienten.
De basismix maakt bij mij altijd 50 tot 75% van het geheel uit van de to-
tale mix. Dit is afhankelijk van de te bij tevoegen overige ingredienten.
voorbeeld:
70% basismix
10% koekjesmeel
10% trouvitmeel
10% volle melkpoeder
Dit is nu dus de totale mix. Je ziet, dat de totale mix nu voor 70% (700gr)
uit basismix bestaat.
Stel je wilt nu een vismeel boilie maken, die voor 40 a 50% uit vismeel
bestaat. Nu zul je de basismix moeten aanpassen, omdat de volle binding
nu nodig is!
De basismix bestond uit:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
250gr polentabloem
150gr rijstebloem
Uit deze mix gaan we de polentabloem weglaten, omdat het geen binder
is, en we nu de volle binding nodig hebben om er 40 a 50% vismeel in te
verwerken. Vismeel bind namelijk ook niet, en vismeel + polentabloem
zou iets teveel van het goede zijn om het bindings proces te neutralise-
ren, dus de polentabloem wordt weg gelaten.
De basismix voor de vismeel boilie wordt dan zo:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
200gr tarwebloem (extra binding!)
200gr rijstebloem
Voorbeeld hoe de vismeel boilie er eventueel kan komen uit te zien:
60% basismix
40% vismeel
De boilie bestaat hier dus voor 40% (400gr) uit vismeel. Vismeel heeft
een hoge voedingswaarde, en doordat het niet bindt neutraliseerd het ook
gelijk het eigenlijk teveel plakken van de basismix. Zou je het polenta-
bloem er ook nog bij doen, dan heb je te weinig binding. Het polenta-
bloem is vervangen voor tarwebloem. Dit is een perfecte binder, en zorgt
dat mixen waar veel binding nodig is, de juiste binding krijgen.
Waar het dus omdraaid: Weet hoe elk ingredienten werkt en wat het doel
ervan is, dan is het niet zo moeilijk om een basismix samen te stellen!
groetjes Benny
_________________
Lees dit eens door (gekopieerd uit een andere topic!):
Je wilt dus een basismix samenstellen. Als voorbeeld geef ik een basismix
van mijn eigen, en vertel erbij waar het voor diend.
350gr roggemeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr tarwegriesmeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr polentabloem: Is geen binder en neutraliseerd het teveel binden
van de overige ingredienten. Hard redelijk tot goed uit.
150gr rijstebloem: Heeft een goede binding en hard goed uit.
De meeste van deze ingredienten bevatten veel koolhydraten. Roggemeel
bevat redelijk wat vezels. Maar verder wil ik nu niet over de voedings-
waarde ingaan.
De genoemde basismix rolt perfect, hard goed uit en heeft een hoge tole-
rantie tot het bijvoegen van andere ingredienten.
De basismix maakt bij mij altijd 50 tot 75% van het geheel uit van de to-
tale mix. Dit is afhankelijk van de te bij tevoegen overige ingredienten.
voorbeeld:
70% basismix
10% koekjesmeel
10% trouvitmeel
10% volle melkpoeder
Dit is nu dus de totale mix. Je ziet, dat de totale mix nu voor 70% (700gr)
uit basismix bestaat.
Stel je wilt nu een vismeel boilie maken, die voor 40 a 50% uit vismeel
bestaat. Nu zul je de basismix moeten aanpassen, omdat de volle binding
nu nodig is!
De basismix bestond uit:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
250gr polentabloem
150gr rijstebloem
Uit deze mix gaan we de polentabloem weglaten, omdat het geen binder
is, en we nu de volle binding nodig hebben om er 40 a 50% vismeel in te
verwerken. Vismeel bind namelijk ook niet, en vismeel + polentabloem
zou iets teveel van het goede zijn om het bindings proces te neutralise-
ren, dus de polentabloem wordt weg gelaten.
De basismix voor de vismeel boilie wordt dan zo:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
200gr tarwebloem (extra binding!)
200gr rijstebloem
Voorbeeld hoe de vismeel boilie er eventueel kan komen uit te zien:
60% basismix
40% vismeel
De boilie bestaat hier dus voor 40% (400gr) uit vismeel. Vismeel heeft
een hoge voedingswaarde, en doordat het niet bindt neutraliseerd het ook
gelijk het eigenlijk teveel plakken van de basismix. Zou je het polenta-
bloem er ook nog bij doen, dan heb je te weinig binding. Het polenta-
bloem is vervangen voor tarwebloem. Dit is een perfecte binder, en zorgt
dat mixen waar veel binding nodig is, de juiste binding krijgen.
Waar het dus omdraaid: Weet hoe elk ingredienten werkt en wat het doel
ervan is, dan is het niet zo moeilijk om een basismix samen te stellen!
groetjes Benny
_________________
- maurits alberda
- Berichten: 679
- Lid geworden op: 19-08-2004 10:48
- Locatie: Trakker Trident As
ik vind zo'n basismix zoals bastiaan beschrijgt persoonlijk te groot. liever heb ik 2-4 ingredienten in mijn basismix
Een mens met lange armen heeft veel bereik in het leven..
- Rinus Schuurman
- Berichten: 695
- Lid geworden op: 26-08-2006 14:50
- Locatie: Lelijkstad
- Contacteer:
Ik denk ook niet dat dat Bastiaans basismix is, maar meer z'n gehele boilie mix
Van al degenen die niets te zeggen hebben zijn de meest aangenamen zij die zwijgen.
http://www.icarp.nl
http://www.icarp.nl
- maurits alberda
- Berichten: 679
- Lid geworden op: 19-08-2004 10:48
- Locatie: Trakker Trident As
roggemeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr tarwegriesmeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr polentabloem: Is geen binder en neutraliseerd het teveel binden
van de overige ingredienten. Hard redelijk tot goed uit.
150gr rijstebloem:
Tarwegriesmeel? en rijstebloem... die varianten kende ik nog niet.
Heeft niet iemand een goede mix met tarwemeel griesmeel soja maismeel (wat meer voorkomende soorten meel)
250gr tarwegriesmeel: Heeft een goede binding en hard goed uit.
250gr polentabloem: Is geen binder en neutraliseerd het teveel binden
van de overige ingredienten. Hard redelijk tot goed uit.
150gr rijstebloem:
Tarwegriesmeel? en rijstebloem... die varianten kende ik nog niet.
Heeft niet iemand een goede mix met tarwemeel griesmeel soja maismeel (wat meer voorkomende soorten meel)
Een mens met lange armen heeft veel bereik in het leven..
- Ray v/d Bos
- Berichten: 497
- Lid geworden op: 06-04-2002 02:00
- Locatie: Doesburg
Maurits.
heb je het boek van Luc.
hierin staat een goede basis in.
of werk simpel
deel soja ( altijd volvet getoast )
deel mais zoet
deel polenta
deel griesmeel
1/2 deel volkoren tarwe
dan 1 deel fish (bv LT) en 3 delen basis.
heb je het boek van Luc.
hierin staat een goede basis in.
of werk simpel
deel soja ( altijd volvet getoast )
deel mais zoet
deel polenta
deel griesmeel
1/2 deel volkoren tarwe
dan 1 deel fish (bv LT) en 3 delen basis.
Laatst gewijzigd door Ray v/d Bos op 19-03-2007 09:50, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 44
- Lid geworden op: 07-01-2005 14:17
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Rinus Schuurman schreef:Ik denk ook niet dat dat Bastiaans basismix is, maar meer z'n gehele boilie mix
Helemaal gelijk in..je kan de hennepzaad en evt de soja vet weglaten.
Dan zit je op 4 ingredienten
heb zelf liever ook wat minder ingredienten in de mix. Het is naar mijn idee dan wat makkelijker om resultaten van aanpassingen waar te nemen.
-
- Berichten: 4482
- Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
- Locatie: Gelderland
- Contacteer:
Maurits,
Tarwegriesmeel en rijstebloem zijn vrij algemene producten, hoor!
Een basismix bestaat bij mij ook niet uit meer dan 2 a 4 ingredienten. Het
moet gewoon niet te complex in elkaar zitten.
De basismix die ik noemde:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
250gr polentabloem
150gr rijstebloem
Hiervan gebruik je 50 a 75% in een totale mix samenstelling. Het is een
basismix die aan vele eisen voldoet.
Wil je toch met de "3" aan de gang, dan:
25% tarwegriesmeel
25% sojabloem vet
25% polentabloem
Voeg hier nog 25% aan ingredient(en) aan toe.
Even wat over griesmelen. Je hebt:
- Tarwegriesmeel.
- Rijstegriesmeel.
- Maisgriesmeel of terwijl polenta. Dit is niet hetzelfde als polentabloem!
Tarwegriesmeel wordt het meeste gebruikt in onze visserij, en is absoluut
geen zeldzaam product! Elke molenaar of veevoeder bedrijf verkoopt het
bijna wel, is zelfs nog in de supermarkt te vinden.
groetjes Benny
Tarwegriesmeel en rijstebloem zijn vrij algemene producten, hoor!
Een basismix bestaat bij mij ook niet uit meer dan 2 a 4 ingredienten. Het
moet gewoon niet te complex in elkaar zitten.
De basismix die ik noemde:
350gr roggemeel
250gr tarwegriesmeel
250gr polentabloem
150gr rijstebloem
Hiervan gebruik je 50 a 75% in een totale mix samenstelling. Het is een
basismix die aan vele eisen voldoet.
Wil je toch met de "3" aan de gang, dan:
25% tarwegriesmeel
25% sojabloem vet
25% polentabloem
Voeg hier nog 25% aan ingredient(en) aan toe.
Even wat over griesmelen. Je hebt:
- Tarwegriesmeel.
- Rijstegriesmeel.
- Maisgriesmeel of terwijl polenta. Dit is niet hetzelfde als polentabloem!
Tarwegriesmeel wordt het meeste gebruikt in onze visserij, en is absoluut
geen zeldzaam product! Elke molenaar of veevoeder bedrijf verkoopt het
bijna wel, is zelfs nog in de supermarkt te vinden.
groetjes Benny
- henktjassing
- Berichten: 103
- Lid geworden op: 28-01-2007 17:06
- Locatie: oosterwolde fr
Er loopt al een topic met recepten. Zelfs met een sticky.
Probeer eerst te begrijpen, dan begrepen te worden.