scheurboilie.wie helpt?


Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

02-03-2007 16:23

hallo bollendraaiers,

Gisteravond effen een kilo'tje test boilies gedraaid,het rolde subliem en ging zeer voorspoedig,maar nu kwam ik net thuis en ging effen kijken hoe het ermee was en wat bleek:de boilies beginnen licht te scheuren(niet allemaal) Heeft iemand enig idee hoe dit mogenlijk is? en hoe dit te verkomen is?Wellicht de mix iets aanpassen.
suggesties? ik hoor ze graag

het gaat om de volgende test mix:

fish garlick

wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
griesmeel kk 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
middelgrote ei 5 x


mvg

viktor
Gebruikersavatar
koen bril
Berichten: 895
Lid geworden op: 07-11-2005 16:22
Locatie: lutten
Contacteer:

02-03-2007 17:25

denk dat ze uitdrogen
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

02-03-2007 18:16

heb je ze op een of in de buurt van een verwarming liggen ?
Jos Lennips
Berichten: 102
Lid geworden op: 20-06-2005 22:12
Locatie: hardenberg

02-03-2007 18:50

http://www.karperwereld.nl/board/viewtopic.php?t=23673&highlight=
Heb ik ook gehad, check dit topic, misschien heb je er wat aan.

Groeten
Hou ze strak he!
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

02-03-2007 19:06

Victor,

Polenta is een maisgriesmeelproduct, deze hou je erin.
Vervang het deel griesmeel KK door volvette soja, je bol word dan ietsje grover van structuur en zal minder snel scheuren.
Nu bevat het teveel aan binding door het ruim aanwezige gluten, deze geeft het gekookte boiliedeeg eigenlijk geen kans voor gelijkmatige vocht uitwaseming, op de zwaktse plek gaat het vocht ontsnappen en het scheurtje is ontstaan.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

02-03-2007 19:30

Niet toevallig de zon via een raam op je boilies geschenen?
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

02-03-2007 19:54

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Ik denk zelf dat het niets met het drogen te maken heeft,vorige keer 13 kilo andere mix gedroogd toen ging het prima.Het moet dan ook haast wel in de mix zitten.
Ik ga dan ook morgen effen op pad om een kilo of wat volvette soja te scoren en dan ga ik wederom effen wat test ballen braaien.
Henk bedankt! 8)

Is er ook iemand die deze mix effen kan evalueren in een stukje software? ik heb dat namelijk zelf niet en ben erg benieuwd.
Dan met de aanpassing van henk,ziet er dan zo uit:


fish garlick 1k droog

wouwbloem 170gr
polenta grof 170gr
vismeel 170gr
volvet soja 170gr
koekjesmeel 170gr
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot

mvg

viktor
Sam Bos

02-03-2007 20:31

denk dat je mix te droog word dus gewoon vervangen door soja volvet dan gaat het uitstekend
Mart van Leeuwen
Berichten: 213
Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
Locatie: AnnaPaulowna
Contacteer:

02-03-2007 21:58

Hallo

Heb dat ook wel eens gehad,
heb er toen wat tarwemeel of tarwebloem bij gedaan ongeveer 10 %
Geeft wat meer rek in je deeg.

Groeten mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

04-03-2007 09:55

probeer eens met het zout te halveren door het zout drogen ze vlugger en maak je de deeg mischien net iets te droog met kneden .probeer eens iets minder mix door dezelfde aantal eieren te doen dan blijft de deeg iets soepeler maar scheuren de boilies ook minder vlug .bij mij gebeurd het ook wel eens als ik de deeg te droog maak anders niet
janwillem hilverts

04-03-2007 14:08

Een beetje olijf- of slaolie wil ook nog wel eens helpen met een beetje suiker toegevoegd. Heeft bij mij vaak geholpen in iedergeval.
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

04-03-2007 19:46

luister nu maar naar Henk :wink:
ik weet zeker dat dit je probleem verhelpt
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

04-03-2007 19:48

hallo allemaal
ik heb een kilo gedraaid met de aanpassing van henk,maar helaas de boilies scheuren nog steeds.
Toen heb ik nog een kilo gemaakt maar dan de eialbunine en het zout weggelaten verder in plaats van giesmeel soya meel gebruikt en de tarwekiemen verhoogd deze liggen nu te drogen....zien er tot nu toe goed uit,maar effen afwachten nog.
zou het kunnen dat door de eialbumine deze gewoon weg te hard wordt?

mvg

viktor
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

04-03-2007 19:51

jacco noordermeer schreef:luister nu maar naar Henk :wink:
ik weet zeker dat dit je probleem verhelpt



helaas jacco nog niet opgelost
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

04-03-2007 20:00

dus hij scheurt nog steeds?

hoe is de binding van je deeg?
iets minder ei toevoegen
en daarvoor in de plaats water gebruiken kan ook helpen
en met een klein deel tarwe meel of bloem bind je deeg ook beter

scheuren kan ook komen door te snel drogen
een hoge temperatuur en lage lucht vochtigheid zorgen voor te snel krimpen van de buitenmantel

droog ze eens onder een thee doek bv

gewoon verschillende dingen proberen dus!
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

04-03-2007 20:19

mijn ervaring was het zout,maar ik denk dat het ook van mix tot mix anders kan zijn
Gebruikersavatar
jacco noordermeer
Berichten: 1889
Lid geworden op: 02-02-2007 18:08
Locatie: gorinchem
Contacteer:

04-03-2007 20:32

zout kan juist positief werken herman
zout versterkt de aanwezige gluten (eiwitten)

toch weer handig die bakkers opleiding :wink:
Gebruikersavatar
YANNICK deksuh
Berichten: 950
Lid geworden op: 21-05-2006 17:52
Locatie: doetinchem
Contacteer:

04-03-2007 21:29

dat zout kan het ook zijn .
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2007 21:36

Viktor,
draai je het deeg machinaal of met de hand?
Groet'n Henk..

still growing Old.
herman kelderman
Berichten: 142
Lid geworden op: 01-03-2007 20:26
Locatie: heerlen
Contacteer:

04-03-2007 21:36

kan kloppen maar ontrekt ook het vocht
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-03-2007 21:39

wouwbloem 170gr bind niet
polenta grof 170gr bind niet
vismeel 170gr " "
volvet soja 170gr " "
koekjesmeel 170gr " "
eialbumine 25gr
tarwekiemen 50gr
maggie 50ml
ketjapmanis 10ml
knoflookpoeder 50gr
zout 25gr
maiskiemolie 10ml
5x ei middelgroot [/i]

Dus: van de 1000 gram ontbreekt het aan 850 gram van de ingrdienten aan noemenswaardige binding. Zoals hierboven ergens vermeld, moet er gewoon een hoeveelheid bloem in. Tarwegluten kan ook.

In het geval van tarwebloem, zo'n 150 gram en dat in plaats van bv het koekjesmeel. Dan nog de gehele mix aanmaken met eieren en je bent spekkoper. Dan valt die bol verlopig niet uit elkaar.

groetjes Mitsz
Mart van Leeuwen
Berichten: 213
Lid geworden op: 28-12-2005 20:26
Locatie: AnnaPaulowna
Contacteer:

04-03-2007 21:52

Hallo Mits

Ja tarwe gluten werkt ook altijd goed ongeveer 30 gram op een kilo mix.

groeten Mart
Er is meer dan alleen maar vissen.
http://www.martscarpsite.com
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2007 21:58

Polenta bindt niet?!?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-03-2007 22:19

nee
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-03-2007 22:28

Aardig om te vermelden is dat in Noord-Italia (land van de sterke vrouwen) de polenta pas goedgekeurd wordt als de pollepel er rechtop in blijft staan …)
Groet'n Henk..

still growing Old.