het GROTE boillie recepten topic


Plaats reactie
Frank Barchem
Berichten: 22
Lid geworden op: 20-11-2014 04:03

15-02-2015 18:59

Rik koster schreef:Kilo basis mix...

100 gram Robin Red
50 gram knoflook poeder
500 gram lt

Een eitje of 15 wat visolie door je ei heen en vangen met die bol


Beste Rik

Hartstikke bedankt..even ter bevestiging :

400 gr tarwemeel
200 gr maismeel
100 gr griesmeel
100 gr polentameel
200 gr sojameel

500 gr LT vismeel
100 gr Robin Red
50 gr knoflook poeder
50 gr kruiden mix
Visolie + 15 eieren

gaat dit lukken denk je ? Of kun je mij een simpelere basis mix aanraden ?
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

15-02-2015 20:36

Simpelere basis mix

500 griesmeeel
500 tarwemeel

Ps maak er 400 lt van,per ongeluk op de 5 gedrukt zie ik nu
Frank Barchem
Berichten: 22
Lid geworden op: 20-11-2014 04:03

15-02-2015 21:12

Ok super! Ga deze week rollen. Bedankt
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

15-02-2015 22:07

Ik zou je kruidenmix achterwege laten overigens.
Rr is namelijk al een mix bestaande uit vele specerijen.
Ik zelf zou hem in jouw situatie zo maken.

500 griesmeel
500 tarwemeel
400 lt vismeel
250 cede eivoer ( rood)
100 Robin Red
50 knoflook
50 ml zalm olie
Martijn Nederpel
Berichten: 4864
Lid geworden op: 28-02-2002 01:00
Locatie: leeuwarden

15-02-2015 22:41

Doe er dan gelijk 2%zout bovenop :wink:
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

15-02-2015 22:49

Zout gehalte zit wel goed joh door de hoge dosering vismeel vind ik persoonlijk,en visloze mixen gebruik ik het wel altijd.
Frank Barchem
Berichten: 22
Lid geworden op: 20-11-2014 04:03

15-02-2015 23:57

Rik koster schreef:Ik zou je kruidenmix achterwege laten overigens.
Rr is namelijk al een mix bestaande uit vele specerijen.
Ik zelf zou hem in jouw situatie zo maken.

500 griesmeel
500 tarwemeel
400 lt vismeel
250 cede eivoer ( rood)
100 Robin Red
50 knoflook
50 ml zalm olie


Het is een kruiden mix die niet overal te krijgen is en ik een goed gevoel over heb ( iets wat zelden voorkomt in NL maar bekend staat in een ander land voor een speciaal hapje )
Het zijn net wat andere ingedrienten als de Robin Red, vandaar ik het wil uitproberen.
De rode eivoer ga ik dan ook aanschaffen..ben benieuwd :)
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

16-02-2015 10:49

Succes met je bollen rollen !
Chiel marchal
Berichten: 63
Lid geworden op: 07-12-2010 19:40

18-02-2015 12:57

Hallo mannen,
Normaal gesproken koop ik mijn bollen altijd bij een bollenhandel of in de winkel. Maar vind de Engelse merken net iets te duur (10 euro per kilo of meer). En bij een boiliehandel is het vaak net weer niet wat je zoekt dus nu wilde ik zelf iets samenstellen. Met krill en vismeel heb ik erg goede resultaten. Dit is de mix die ik nu heb samengesteld:
Vismeel mix
250 GR LT-Vismeel
350 GR Polenta
200 GR Tarwebloem
200 GR Sojameel (volvet)
Ca 11 eieren Per kg
Zonnebloem (3% van het totaalgewicht)
100 GR Predigestid Vismeel
100 GR Krillmeel
100 GR Getoaste Hennep
100 GR Robin red
35 ML Liquid krill hydrosilaat
Ik ben helemaal niet bekend met het maken van aas dus als er nog op en aanmerkingen zijn hoor ik het graag!!
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

18-02-2015 13:47

Ik raad je aan om het totaal gewicht van je basis mix iets op te schroeven zodat de verhoudingen een beetje kloppen kwa rolbaarheid en hardheid,en het te houden op zo'n 40% toevoeging tegen over 60% basis mix,en eerst kijken hoe dat gaat,rolt het nog makkelijk,en hard het nog prima uit kun je je verhouding omhoog schroeven.verder prima mix en zal zijn visje zeker wel vangen
Arno van Beek
Berichten: 810
Lid geworden op: 30-11-2014 19:04
Locatie: Drenthe

19-03-2015 14:11

Arno van Beek schreef:Bedankt heren!

Ik ga binnenkort mijn spullen bestellen zodat ik hopelijk (als alles lukt) een mooi gevulde vriezer heb in het voorjaar!

Zal de bolletjes ook op de foto zetten als ze klaar zijn, to be continued.



Bij deze de foto van de stinkers (heb de eerste batch gemaakt en ze meuren echt)

Afbeelding

Maar goed dat ik ze buiten heb gemaakt...

heb er nog negerzaad aan toegevoegd, ze zijn goed gelukt :)
jelle vanheede
Berichten: 31
Lid geworden op: 30-01-2015 21:13

29-03-2015 15:47

Ik heb wat rondgekeken op het forum, en na wat zoeken ben ik op het volgende recept uitgekomen.
Ik zou graag redelijk harde bollen maken, omdat ik voornamelijk op de vaart vis en er nogal wat witvis zit.
Ook vanwege de witvis zou ik voor bollen met een diameter van 22mm gaan.

200g tarwebloem
300g polenta
300g sojameel (volvet getoast)
150 hennepzaad gemalen getoast
40g caseine
2 eetlepels of 20g olie (strategy baits sweet chilli en spicy tuna, gebruik ik ook om te soaken)
10 g chilipoeder
flavour
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

29-03-2015 22:41

Meeeeeer chilipoeder

Groet, Peter
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

30-03-2015 00:44

Zou er persoonlijk niet zoveel soja in gooien.

Basis:
200 tarwebloem
125 maïsgries
125 maisbloem
100 sojameel volvet getoast

Smaak:
200 birdfood (b.v. Cede)
150 hennepzaad gemalen getoast

Uitharding + wateroplosbaar:
60 caseïne
40 csl poeder

Toevoegingen:
2 eetlepels of 20g olie (strategy baits sweet chilli en spicy tuna, gebruik ik ook om te soaken)
20 chilipoeder
10 zout
flavour (b.v. maple, strawberry)

Hier ga je wel een visje op vangen!
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

30-03-2015 07:43

Benieuwd of je die mix draaiend krijgt hoor hilco,zeer grof al die ingrediënten en een hoge dosis.
Gebruikersavatar
Peter van Loo
Berichten: 1785
Lid geworden op: 09-08-2011 00:41
Locatie: Schiedam

30-03-2015 18:09

Deze mix draait wel!!

Groet, Peter

ps zou hem alleen ietwat aanpassen nog, denk aan meer cede(deel ervan tot poeder malen) en minder hennep. O ja, kijk ook nog even naar het percentage chili :wink: En qua basis ieder zijn ding!! En een zoetje had ik er graag ook nog in gezien.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

30-03-2015 21:19

Goed Peter,maar mocht deze mix draaien en niet scheuren,dan zijn ze in ieder geval niet hard Genoeg aan de eis van topic starter :wink:
Hilco Meijer
Berichten: 1476
Lid geworden op: 17-11-2009 22:25

30-03-2015 23:57

Rik, jij bedoelt waarschijnlijk de hennep?
Ik heb zelf geen ervaring met dat spul en weet dus niet hoe grof het is en als ik zelf birdfood gebruik, dan maal ik het altijd.
Je zou idd, de hennep b.v. op 100 gr. kunnen zetten en de birdfood op 250 gr.
Dan lijkt de binding mij geen probleem.
Wat betreft de hardheid, als je de caseïne verhoogt naar 100 gr., lijkt me dat ook geen probleem.

Ik maak zelf altijd eerst een proef mix van één ei, kun je altijd nog iets aanpassen.
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

31-03-2015 11:00

Ik zelf zou de casseine vervangen voor redcel wegens de witvis,dit sluit je bol.mooi uit van uitlekken maakt.hem.mooi hard en geeft ook een goede smaak met zich mee en eigen label.tevens ook.vervangend voor ei toepasbaar.
De hennep is te grof om met die hoeveelheid een mooie harde bol te creëren en al helemaal.met die hoge dosis cede,ik zelf.prefereer die van de witte molen en dan met name de rode variant als het gaat om een spice bol.
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2359
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

31-03-2015 11:21

2 week terug nog met 200 birdfood en 100 gram gemalen hennep gedraait.....dat was voor mij wel de max...maar die bollen lekken geweldig uit! Misschien wel wat te snel....maarja wat is te snel als je instant vist ;)

btw...hennep hard veel beter uit als birdfood ;) Zou eerder de hennep naar 150 gooien en je birdfood naar 100 ;)
wat gij niet wilt wat u geschied, doe dat ook een ander niet ;)
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2359
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

31-03-2015 11:30

jelle vanheede schreef:Ik heb wat rondgekeken op het forum, en na wat zoeken ben ik op het volgende recept uitgekomen.
Ik zou graag redelijk harde bollen maken, omdat ik voornamelijk op de vaart vis en er nogal wat witvis zit.
Ook vanwege de witvis zou ik voor bollen met een diameter van 22mm gaan.

200g tarwebloem
300g polenta
300g sojameel (volvet getoast)
150 hennepzaad gemalen getoast
40g caseine
2 eetlepels of 20g olie (strategy baits sweet chilli en spicy tuna, gebruik ik ook om te soaken)
10 g chilipoeder
flavour


Hoi Jelle,

Ik heb bijna soortgelijke bol gemaakt. Draait heel goed en hard goed uit....ook voor werpen met de werppijp.

Ik zou het volgende doen.

Een lekkere Sweet Chilly :)

200 polenta
200 soyameel
200 griesmeel
100 tarwebloem

150 gemalen hennep
100 gram birdfood
50 gram chillypoeder (kijk ook ff of je wat vlokken kan scoren) Je wil het een label geven toch? Dus mag het in dit geval wat meer zijn!

Sweetner
Zout!
Je flavour

Simpel maar vangend....ff kijken hoe vet je mix is ivm de hennep anders olie toevoegen na het kookproces.

Als je nu je deeg maakt.......en je hebt alles gemengd en gekneed...doe het dan eens in plastic en laat het eens een uurtje liggen...zodat alle smaken goed in je deeg kunnen trekken ;) Het is net als koken....neem er de tijd voor...hoe meer aandacht en liefde je erin stopt....hoe beter het eindproduct.
wat gij niet wilt wat u geschied, doe dat ook een ander niet ;)
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

31-03-2015 12:32

Niet echt anti brasem dries,leuk voor put visserij en instant visserij maar niet echt iets voor op een kanaal met veel witvis.dat die goed uithard zal best ,maar lekt ook uit als de ziekte,en neemt snel water op waardoor deze dus een kort leven hebben op een kanaal rivier en zullen snel zacht worden
Gebruikersavatar
Dries Jacke
Berichten: 2359
Lid geworden op: 01-04-2007 09:29
Locatie: Friesland

31-03-2015 14:28

Oe open water, ff niet bij na gedacht..dan zou ik de birdfood en de hennep eruit halen en wat meer smaakmakers erin knallen.

En je haakaasjes harder maken.
wat gij niet wilt wat u geschied, doe dat ook een ander niet ;)
Gebruikersavatar
Rik koster
Berichten: 5111
Lid geworden op: 26-09-2009 12:49
Locatie: zuid holland
Contacteer:

31-03-2015 15:23

200g tarwebloem
200g griesmeel
300g sojameel (volvet getoast)
200g Deens haringmeel
100g redcell
2 eetlepels of 20g olie (strategy baits sweet chilli en spicy tuna, gebruik ik ook om te soaken)
100 g chilipoeder
flavour naar wens ( overbodig)
50 gram zout


Red cell zorgt ervoor dat het niet te attractief uit zal lekken,maar de smaak is zeer zeker aanwezig met een soort "eigen label " de diameter en de hardheid die de redcell geeft zorgt voor wat.meer anti brasem effect.
En .sommigen denken dat ook over het spice gedeelte maar dat is niet mijn ervaring.
jelle vanheede
Berichten: 31
Lid geworden op: 30-01-2015 21:13

31-03-2015 20:24

Rik koster schreef:200g tarwebloem
200g griesmeel
300g sojameel (volvet getoast)
200g Deens haringmeel
100g redcell
2 eetlepels of 20g olie (strategy baits sweet chilli en spicy tuna, gebruik ik ook om te soaken)
100 g chilipoeder
flavour naar wens ( overbodig)
50 gram zout


Red cell zorgt ervoor dat het niet te attractief uit zal lekken,maar de smaak is zeer zeker aanwezig met een soort "eigen label " de diameter en de hardheid die de redcell geeft zorgt voor wat.meer anti brasem effect.
En .sommigen denken dat ook over het spice gedeelte maar dat is niet mijn ervaring.


Deze mix zou ik wel eens uitproberen.
Alleen begrijp ik nie hoe die redcel de binding kan verbeteren.
Want als ik het opzoek , is het een vloeistof voor paarden.
Met vooral vitaminen en sporenelementen.

Deze zou ik wel eens proberen. Alleen begrijp ik nie hoe die
Redcell voor een beter