het GROTE boillie recepten topic
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Beste Dave,
ik bedoelde dal als je overstapt op ketjap, gebruik dan 40-75 ml per kg. Of je het moet doen moet je zelf weten. Ik heb liever maggi...
groetjes Mitsz
ik bedoelde dal als je overstapt op ketjap, gebruik dan 40-75 ml per kg. Of je het moet doen moet je zelf weten. Ik heb liever maggi...
groetjes Mitsz
- Andre Jacobs
- Berichten: 1974
- Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
- Locatie: Finsterwolde
Het staat vast vaker vermeld op dit forum, maar welke verhouding houdt je aan voor Maggi Mitz? Dezelfde als voor Ketjap, dus 40 - 75 ml per kg mix?
-
- Berichten: 169
- Lid geworden op: 02-12-2010 19:42
@ Andre Jacobs, 70 t/m 100 ml/kg maggi.
dat is voor zover ik het weet.
@ mitsz, thanks voor de antwoorden.
Waarom liever maggi? zitten daar meer vrije aminozuren in of?
Gr
dat is voor zover ik het weet.
@ mitsz, thanks voor de antwoorden.
Waarom liever maggi? zitten daar meer vrije aminozuren in of?
Gr
- Wim hanegraaf
- Berichten: 855
- Lid geworden op: 18-05-2003 02:00
hoe zit dat met rijstemeel mitsz? nogal een duur product ei/albumine, dan schiet ik een beetje mijn doel voorbij, al is die 2,5% nog niet zo veel.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Onder water wordt rijstemeel weer vlot zacht. Daar heb je met albumine geen last van.
groetjes Mitsz
groetjes Mitsz
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Dan hou je het met tarwebloem misschien wat goedkoper Wim,
maismeel 20%
griesmeel 20%
sojameel 15%
LT vismeel 20%
tarwebloem 10%
gemalen hennep 5%
robinred 5%
knoflook 5%
zout 25 gr/kilo
olie 20 ml/kilo
melasse 20 ml/kilo
maismeel 20%
griesmeel 20%
sojameel 15%
LT vismeel 20%
tarwebloem 10%
gemalen hennep 5%
robinred 5%
knoflook 5%
zout 25 gr/kilo
olie 20 ml/kilo
melasse 20 ml/kilo
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
-
- Berichten: 368
- Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
- Locatie: Nederland
Hallo,
Misschien is t toch wel een heel domme vraag
maar ik heb toch een vraagje.
Zou een bol met gewoon 'geen smaak' ook vangen?
Ik bedoel dan op een dressuur vijver.
Want je hoort erg vaak dat karpers 'verse boilies' niet pakken, maar wel die wat bleek gekleurd en smaakloos zijn.
Dus dacht ik: waarom geen boilie van slechts alleen maismeel, griesmeel, soyameel volvet, bloem etc.?
Is ook niet duur en kan je ook lekker voeren
Wat is een goede samenstelling hiervoor qua bovenstaande ingredienten?
Iemand dit misschien al eens geprobeerd/ succes mee gehad/geen succes mee gehad?
Misschien is t toch wel een heel domme vraag
maar ik heb toch een vraagje.
Zou een bol met gewoon 'geen smaak' ook vangen?
Ik bedoel dan op een dressuur vijver.
Want je hoort erg vaak dat karpers 'verse boilies' niet pakken, maar wel die wat bleek gekleurd en smaakloos zijn.
Dus dacht ik: waarom geen boilie van slechts alleen maismeel, griesmeel, soyameel volvet, bloem etc.?
Is ook niet duur en kan je ook lekker voeren
Wat is een goede samenstelling hiervoor qua bovenstaande ingredienten?
Iemand dit misschien al eens geprobeerd/ succes mee gehad/geen succes mee gehad?
- Henk ter Maat
- Berichten: 6499
- Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
- Locatie: Didam
Nou Antoin, dat is helemaal geen domme vraag!
Ik heb wel eens het deel maïsmeel 4 dagen van te voren net onder water en lekker warm weggezet om het later bij de mix te voegen en er boilies van te rollen.
De bedoeling was een vrije gisting of fermentatie op gang te brengen en die bij de bollen te voegen, de fermentatie zou ook kunnen duiden op een langer verblijf op de bodem terwijl ze er net vers ingekieperd zijn.
De gisting zal altijd iets van alcohol en omgezette suikers afscheiden.
Ben eigenlijk best benieuwd wat Mitsz er van vindt, ooit had hij het ook over voorgefermenteerd materiaal in zijn bollen.
Ik heb wel eens het deel maïsmeel 4 dagen van te voren net onder water en lekker warm weggezet om het later bij de mix te voegen en er boilies van te rollen.
De bedoeling was een vrije gisting of fermentatie op gang te brengen en die bij de bollen te voegen, de fermentatie zou ook kunnen duiden op een langer verblijf op de bodem terwijl ze er net vers ingekieperd zijn.
De gisting zal altijd iets van alcohol en omgezette suikers afscheiden.
Ben eigenlijk best benieuwd wat Mitsz er van vindt, ooit had hij het ook over voorgefermenteerd materiaal in zijn bollen.
Groet'n Henk..
still growing Old.
still growing Old.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Vaak Henk,
morgen meer hierover, want we gaan lekker slapen hier.
-
- Berichten: 368
- Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
- Locatie: Nederland
Nou Mitsz, laat je mening horen
En deel je kennis
Zo ja, als mijn idee goed is, in welke percentages en welke ingredienten moet ik dan gebruiken?
Zodat de bol gewoon goed rolt
En deel je kennis
Zo ja, als mijn idee goed is, in welke percentages en welke ingredienten moet ik dan gebruiken?
Zodat de bol gewoon goed rolt
-
- Berichten: 163
- Lid geworden op: 10-08-2008 20:06
400 gram griesmeel
300 gram tarwemeel
300 gram maismeel
8 a 10 eieren
Heb deze eens gemaakt lekker simpel
heb zelf 10 eieren gebruikt.
ze draaide zich zeer goed geen problemen
heb ze daarna gekookt tot ze gingen drijven, heb ze toen nog minuutje na laten koken.
heb ze daarna 24 uur laten drogen zijn wel hard geworden. je kan ze wel nog indrukken weet niet hoe moet zeggen maar goed ik zou ze graag nog iets harder willen hebben.
wat moet ik doen:
-nog iets langer laten na koken.
-meer eieren of juist minder eieren.
-of toch nog langer laten drogen.
-misschien nog iets anders.
voor de rest zien ze er goed uit ruiken goed. gaat eigenlijk alleen om de hardheid.
300 gram tarwemeel
300 gram maismeel
8 a 10 eieren
Heb deze eens gemaakt lekker simpel
heb zelf 10 eieren gebruikt.
ze draaide zich zeer goed geen problemen
heb ze daarna gekookt tot ze gingen drijven, heb ze toen nog minuutje na laten koken.
heb ze daarna 24 uur laten drogen zijn wel hard geworden. je kan ze wel nog indrukken weet niet hoe moet zeggen maar goed ik zou ze graag nog iets harder willen hebben.
wat moet ik doen:
-nog iets langer laten na koken.
-meer eieren of juist minder eieren.
-of toch nog langer laten drogen.
-misschien nog iets anders.
voor de rest zien ze er goed uit ruiken goed. gaat eigenlijk alleen om de hardheid.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Antoin Fey schreef:Nou Mitsz, laat je mening horen
En deel je kennis
Zo ja, als mijn idee goed is, in welke percentages en welke ingredienten moet ik dan gebruiken?
Zodat de bol gewoon goed rolt
Hoi Antoin,
kalm an he?
Vissen met ongeflavourde bollen heb ik jarenlang gedaan. Ze pakken gerust een naturel balletje uit de dikke zwarte bagger, dat er al een hele nacht in heeft gelegen. Dat hoeft niet perse gefermenteerd te zijn. Echter...
Dat kan de vangsten wel opschroeven. Dat in die schaaltjes is een product dat heet miso. Het is een gefermenteerde granenpasta van respectievelijk rijst, tarwe of soja. Soms een combinatie ervan. Karpers lusten dat wel.
Voor een goed recept dat rolt? Er staan er hier legio op de site. Ik zit nog aan de koffie en ben een beetje lui. Hier:
http://www.mtcbaits.nl/producten1/Mitsz/
Kleine cursus aasmaken.
groetjes Mitsz
-
- Berichten: 368
- Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
- Locatie: Nederland
Haha zo was hewt niet bedoeld hoor
En hoe werkt dat precies met dat fermenteren?
4 dagen voor het draaien onderwater zetten?
Met welk meel gaat dat het best, of maakt dat neit uit?!
Nou goed dan moet nu gaan, ik wacht op je antwoord
En hoe werkt dat precies met dat fermenteren?
4 dagen voor het draaien onderwater zetten?
Met welk meel gaat dat het best, of maakt dat neit uit?!
Nou goed dan moet nu gaan, ik wacht op je antwoord
-
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 25-01-2012 22:03
- Locatie: Rotterdam
Beste karpervissers,
Voor het voorjaar wil ik een birdfood-boilie maken die zoet en kruidig is.
Ik heb een mix gemaakt met info die ik op de site gevonden heb en wil graag jullie mening hierover horen.
Ik heb de volgende birdfood-basismix gemaakt:
30% sojabloem vet
30% maisbloem
20% tarwebloem
20% gemalen tortelduivenvoer
De uiteindelijke mix bestaat uit:
50% birdfood-basismix
10% eivoer Cedee (rood en geel door elkaar)
10% gemalen hennep
10% coprah melasse
7,5% vitamealo
2,5% druivensuiker
2,5% gebroken lijnzaad
2,5% negerzaad
2,% gemalen fenegriekzaad
2% gemalen korianderzaad
1 % gemalen anijszaad
Ik gebruik 8 eieren op een kilo mix en voeg daar nog het volgende aan toe:
25ml maggi
25ml goela djawa
Dit is mijn mix. Graag jullie reacties hierop.
Voor het voorjaar wil ik een birdfood-boilie maken die zoet en kruidig is.
Ik heb een mix gemaakt met info die ik op de site gevonden heb en wil graag jullie mening hierover horen.
Ik heb de volgende birdfood-basismix gemaakt:
30% sojabloem vet
30% maisbloem
20% tarwebloem
20% gemalen tortelduivenvoer
De uiteindelijke mix bestaat uit:
50% birdfood-basismix
10% eivoer Cedee (rood en geel door elkaar)
10% gemalen hennep
10% coprah melasse
7,5% vitamealo
2,5% druivensuiker
2,5% gebroken lijnzaad
2,5% negerzaad
2,% gemalen fenegriekzaad
2% gemalen korianderzaad
1 % gemalen anijszaad
Ik gebruik 8 eieren op een kilo mix en voeg daar nog het volgende aan toe:
25ml maggi
25ml goela djawa
Dit is mijn mix. Graag jullie reacties hierop.
- mitsz van der kamp
- Berichten: 6100
- Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
- Locatie: amsterdam
- Contacteer:
Prima mix,
alleen dat gebroken lijnzaad gaat niet veel voor je doen. Lijnmeel is beter en dan gebruik je beter meer dan 2,5%.
Vervang het maar voor 2,5% zout.
Voor de rest: draaien en vissen die handel!
groetjes Mitsz
alleen dat gebroken lijnzaad gaat niet veel voor je doen. Lijnmeel is beter en dan gebruik je beter meer dan 2,5%.
Vervang het maar voor 2,5% zout.
Voor de rest: draaien en vissen die handel!
groetjes Mitsz
-
- Berichten: 7
- Lid geworden op: 25-01-2012 22:03
- Locatie: Rotterdam
Hoi Mitzs,
Bedankt voor je reactie, ik ga hem aanpassen.
groetjes Stefan
Bedankt voor je reactie, ik ga hem aanpassen.
groetjes Stefan
- elmer stokkers
- Berichten: 68
- Lid geworden op: 09-08-2011 16:19
ook ik begin net met me eigen bollen draaien.
nu was ik ff benieuwd naar jullie mening over dit recept.
750gram tarwegriesmeel
750gram polenta ( moet nog ff kijken waar ik dit kan halen. dus als iemand het weet?)
100gram ei albumine
150gram melkpoeder
100gram tarwekiemen
150gram trouvit 000
150gram vitamaelo
300gram vogelvoer
bedankt alvast voor de reacties oh ja heb evt ook nog robin red liggen.
nu was ik ff benieuwd naar jullie mening over dit recept.
750gram tarwegriesmeel
750gram polenta ( moet nog ff kijken waar ik dit kan halen. dus als iemand het weet?)
100gram ei albumine
150gram melkpoeder
100gram tarwekiemen
150gram trouvit 000
150gram vitamaelo
300gram vogelvoer
bedankt alvast voor de reacties oh ja heb evt ook nog robin red liggen.
-
- Berichten: 368
- Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
- Locatie: Nederland
waarschijnlijk bij de hengelsportzaak... tenminste hier wel
- elmer stokkers
- Berichten: 68
- Lid geworden op: 09-08-2011 16:19
het is uit eindelijk een ander recept geworden, ik ben benieuwd. de mix rolde iig goed en de bollen zijn mooi hard. ze gingen alleen niet drijven bij het koken, maar dit lijkt me geen probleem?
500 gr, gemalen kattenbrokken
250gr, polenta
200gr, tarwebloem
200gr, sojameel
60gr, ei albumine
60gr, robin red
55ml, ketjap
100ml, water
50ml, zonnebloemolie
11 eieren
500 gr, gemalen kattenbrokken
250gr, polenta
200gr, tarwebloem
200gr, sojameel
60gr, ei albumine
60gr, robin red
55ml, ketjap
100ml, water
50ml, zonnebloemolie
11 eieren
-
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 06-05-2010 10:57
Ik ga binnenkort beginnen met een lange voersessie.
Ik heb dus een bol nodig die begin voorjaar tot eind zomer (ongeveer) goed is.
Ik zat te denken aan een simpele knoflook bol.
25% maismeel
15% griesmeel
15% soyabloem
10% vismeel
15% knoflookpoeder (gewoon uit de toko)
10% gemalen hennep
2,5% zout
Ik zit nog niet op 100% dus er moet sws nog wat bij...
+/- 9 eieren per kg.
Iemand die nog toevoegingen heeft of veranderingen in de percentages? Misschien andere melen of weet ik veel wat voor suggesties...
Moet iig redelijk hard worden!
Gr, Rick
Ik heb dus een bol nodig die begin voorjaar tot eind zomer (ongeveer) goed is.
Ik zat te denken aan een simpele knoflook bol.
25% maismeel
15% griesmeel
15% soyabloem
10% vismeel
15% knoflookpoeder (gewoon uit de toko)
10% gemalen hennep
2,5% zout
Ik zit nog niet op 100% dus er moet sws nog wat bij...
+/- 9 eieren per kg.
Iemand die nog toevoegingen heeft of veranderingen in de percentages? Misschien andere melen of weet ik veel wat voor suggesties...
Moet iig redelijk hard worden!
Gr, Rick
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
15 % knoflook pdr........bah bah 50 gr is ruim voldoende
mag best meer vis in,en tarwebloem
kijk anders ff op www.baitcalculator.com
daar kan je je mix inzetten en gaan sleutelen
gr
viktor
mag best meer vis in,en tarwebloem
kijk anders ff op www.baitcalculator.com
daar kan je je mix inzetten en gaan sleutelen
gr
viktor
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
waarom niet zo
Maismeel geel 30 %
Vismeel LT 94 25 %
Tarwebloem 20 %
Sojabloem volvet getoast 10 %
Hennepzaad (gemalen) 7,5 %
Knoflook poeder 5 %
Zout 2.5 %
lekker makkelijk en goed te rollen
gr
viktor
Maismeel geel 30 %
Vismeel LT 94 25 %
Tarwebloem 20 %
Sojabloem volvet getoast 10 %
Hennepzaad (gemalen) 7,5 %
Knoflook poeder 5 %
Zout 2.5 %
lekker makkelijk en goed te rollen
gr
viktor
-
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 06-05-2010 10:57
hee,
Bedankt voor je berichtje.
vond de knoflook inderdaad ook beetje veel..
Ik zal het eens proberen!
Enneh, sojabloem volvet getoast-> wat is het verschil tussen getoast en gewoon volvet, en waarom getoast?
Gr, Rick
Bedankt voor je berichtje.
vond de knoflook inderdaad ook beetje veel..
Ik zal het eens proberen!
Enneh, sojabloem volvet getoast-> wat is het verschil tussen getoast en gewoon volvet, en waarom getoast?
Gr, Rick
-
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 06-05-2010 10:57
Oke, ik heb het verschil tussen gewoon volvet en getoast al.
Maar tarwebloem hard wel weer minder uit... Is het dan niet handige om bijv. griesmeel te gebruiken? Dit maakt de bol toch weer harder...
Of zal tarwebloem in deze samenstelling ook wel goed uitkomen?
Heb het even in de calculator ingevoerd en kom hier dus op uit:
9,6% vocht
30,0 % proteine
46,1% koolhydraten
8,6% vetten
5,7% vezels
Is dit een beetje goed of zijn er dingen die anders moeten? Misschien voor meer attractie bepaalde toevoegingen...
Het is een bol waar ik dit hele seizoen wil gaan voeren en vissen, dus moet wel een goede bol worden-> niet zo dat ik na een maandje zeg,,, ik zoek wat anders snappie...
Hoor het graag.
Gr, Rick
Maar tarwebloem hard wel weer minder uit... Is het dan niet handige om bijv. griesmeel te gebruiken? Dit maakt de bol toch weer harder...
Of zal tarwebloem in deze samenstelling ook wel goed uitkomen?
Heb het even in de calculator ingevoerd en kom hier dus op uit:
9,6% vocht
30,0 % proteine
46,1% koolhydraten
8,6% vetten
5,7% vezels
Is dit een beetje goed of zijn er dingen die anders moeten? Misschien voor meer attractie bepaalde toevoegingen...
Het is een bol waar ik dit hele seizoen wil gaan voeren en vissen, dus moet wel een goede bol worden-> niet zo dat ik na een maandje zeg,,, ik zoek wat anders snappie...
Hoor het graag.
Gr, Rick
- Viktor van Ophuizen
- Berichten: 1424
- Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
- Locatie: omgeving nijmegen
Opzich is dit een aardig bolletje,de tarwebloem is voor de binding.
Je zou bv de vismeel kunnen halveren tot 125 gr en dan predigested vismeel erbij voegen 125 gram
dit scheelt wel in de attractie
25 gram fennegriek misstaat dit receptje ook niet.
50 gram lzero30 doet het ook altijd goed *
50 gram leverpoeder doet meestal ook wonderen*
the list goes on and on
*leuk spul allemaal alleen niet voor je knip
gr
viktor
Je zou bv de vismeel kunnen halveren tot 125 gr en dan predigested vismeel erbij voegen 125 gram
dit scheelt wel in de attractie
25 gram fennegriek misstaat dit receptje ook niet.
50 gram lzero30 doet het ook altijd goed *
50 gram leverpoeder doet meestal ook wonderen*
the list goes on and on
*leuk spul allemaal alleen niet voor je knip
gr
viktor