het GROTE boillie recepten topic


Plaats reactie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

29-02-2012 07:54

Beste Dave,

ik bedoelde dal als je overstapt op ketjap, gebruik dan 40-75 ml per kg. Of je het moet doen moet je zelf weten. Ik heb liever maggi...

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

29-02-2012 11:25

Het staat vast vaker vermeld op dit forum, maar welke verhouding houdt je aan voor Maggi Mitz? Dezelfde als voor Ketjap, dus 40 - 75 ml per kg mix?
dave kesseleer
Berichten: 169
Lid geworden op: 02-12-2010 19:42

29-02-2012 17:06

@ Andre Jacobs, 70 t/m 100 ml/kg maggi.

dat is voor zover ik het weet.


@ mitsz, thanks voor de antwoorden.

Waarom liever maggi? zitten daar meer vrije aminozuren in of?

Gr
Gebruikersavatar
Wim hanegraaf
Berichten: 855
Lid geworden op: 18-05-2003 02:00

29-02-2012 18:54

hoe zit dat met rijstemeel mitsz? nogal een duur product ei/albumine, dan schiet ik een beetje mijn doel voorbij, al is die 2,5% nog niet zo veel.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

29-02-2012 19:26

Onder water wordt rijstemeel weer vlot zacht. Daar heb je met albumine geen last van.

groetjes Mitsz
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-02-2012 19:37

Dan hou je het met tarwebloem misschien wat goedkoper Wim,

maismeel 20%
griesmeel 20%
sojameel 15%
LT vismeel 20%
tarwebloem 10%
gemalen hennep 5%
robinred 5%
knoflook 5%

zout 25 gr/kilo
olie 20 ml/kilo
melasse 20 ml/kilo
Groet'n Henk..

still growing Old.
Antoin Fey
Berichten: 368
Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
Locatie: Nederland

29-02-2012 21:01

Hallo,

Misschien is t toch wel een heel domme vraag :oops: :lol:
maar ik heb toch een vraagje.
Zou een bol met gewoon 'geen smaak' ook vangen?
Ik bedoel dan op een dressuur vijver.
Want je hoort erg vaak dat karpers 'verse boilies' niet pakken, maar wel die wat bleek gekleurd en smaakloos zijn.
Dus dacht ik: waarom geen boilie van slechts alleen maismeel, griesmeel, soyameel volvet, bloem etc.?
Is ook niet duur en kan je ook lekker voeren :P
Wat is een goede samenstelling hiervoor qua bovenstaande ingredienten?
Iemand dit misschien al eens geprobeerd/ succes mee gehad/geen succes mee gehad?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

29-02-2012 22:01

Nou Antoin, dat is helemaal geen domme vraag!

Ik heb wel eens het deel maïsmeel 4 dagen van te voren net onder water en lekker warm weggezet om het later bij de mix te voegen en er boilies van te rollen.
De bedoeling was een vrije gisting of fermentatie op gang te brengen en die bij de bollen te voegen, de fermentatie zou ook kunnen duiden op een langer verblijf op de bodem terwijl ze er net vers ingekieperd zijn.
De gisting zal altijd iets van alcohol en omgezette suikers afscheiden.

Ben eigenlijk best benieuwd wat Mitsz er van vindt, ooit had hij het ook over voorgefermenteerd materiaal in zijn bollen.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

29-02-2012 22:53

Afbeelding

Vaak Henk,

morgen meer hierover, want we gaan lekker slapen hier. :)
Antoin Fey
Berichten: 368
Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
Locatie: Nederland

01-03-2012 20:11

Nou Mitsz, laat je mening horen :roll:
En deel je kennis :lol: :P

Zo ja, als mijn idee goed is, in welke percentages en welke ingredienten moet ik dan gebruiken?
Zodat de bol gewoon goed rolt ;)
roel silvrants
Berichten: 163
Lid geworden op: 10-08-2008 20:06

01-03-2012 23:06

400 gram griesmeel
300 gram tarwemeel
300 gram maismeel
8 a 10 eieren


Heb deze eens gemaakt lekker simpel

heb zelf 10 eieren gebruikt.

ze draaide zich zeer goed geen problemen
heb ze daarna gekookt tot ze gingen drijven, heb ze toen nog minuutje na laten koken.
heb ze daarna 24 uur laten drogen zijn wel hard geworden. je kan ze wel nog indrukken weet niet hoe moet zeggen maar goed ik zou ze graag nog iets harder willen hebben.

wat moet ik doen:

-nog iets langer laten na koken.
-meer eieren of juist minder eieren.
-of toch nog langer laten drogen.
-misschien nog iets anders.

voor de rest zien ze er goed uit ruiken goed. gaat eigenlijk alleen om de hardheid.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

02-03-2012 08:29

Antoin Fey schreef:Nou Mitsz, laat je mening horen :roll:
En deel je kennis :lol: :P

Zo ja, als mijn idee goed is, in welke percentages en welke ingredienten moet ik dan gebruiken?
Zodat de bol gewoon goed rolt ;)


Hoi Antoin,

kalm an he? :)

Vissen met ongeflavourde bollen heb ik jarenlang gedaan. Ze pakken gerust een naturel balletje uit de dikke zwarte bagger, dat er al een hele nacht in heeft gelegen. Dat hoeft niet perse gefermenteerd te zijn. Echter...

Dat kan de vangsten wel opschroeven. Dat in die schaaltjes is een product dat heet miso. Het is een gefermenteerde granenpasta van respectievelijk rijst, tarwe of soja. Soms een combinatie ervan. Karpers lusten dat wel. :D

Voor een goed recept dat rolt? Er staan er hier legio op de site. Ik zit nog aan de koffie en ben een beetje lui. Hier:

http://www.mtcbaits.nl/producten1/Mitsz/

Kleine cursus aasmaken.

groetjes Mitsz
Antoin Fey
Berichten: 368
Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
Locatie: Nederland

02-03-2012 16:16

Haha zo was hewt niet bedoeld hoor :roll: :wink:

En hoe werkt dat precies met dat fermenteren?
4 dagen voor het draaien onderwater zetten?
Met welk meel gaat dat het best, of maakt dat neit uit?!


Nou goed dan moet nu gaan, ik wacht op je antwoord :lol:
Stefan v.d. Wal
Berichten: 7
Lid geworden op: 25-01-2012 22:03
Locatie: Rotterdam

02-03-2012 17:43

Beste karpervissers,
Voor het voorjaar wil ik een birdfood-boilie maken die zoet en kruidig is.
Ik heb een mix gemaakt met info die ik op de site gevonden heb en wil graag jullie mening hierover horen.

Ik heb de volgende birdfood-basismix gemaakt:

30% sojabloem vet
30% maisbloem
20% tarwebloem
20% gemalen tortelduivenvoer

De uiteindelijke mix bestaat uit:

50% birdfood-basismix
10% eivoer Cedee (rood en geel door elkaar)
10% gemalen hennep
10% coprah melasse
7,5% vitamealo
2,5% druivensuiker
2,5% gebroken lijnzaad
2,5% negerzaad
2,% gemalen fenegriekzaad
2% gemalen korianderzaad
1 % gemalen anijszaad

Ik gebruik 8 eieren op een kilo mix en voeg daar nog het volgende aan toe:

25ml maggi
25ml goela djawa

Dit is mijn mix. Graag jullie reacties hierop.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-03-2012 09:01

Prima mix,

alleen dat gebroken lijnzaad gaat niet veel voor je doen. Lijnmeel is beter en dan gebruik je beter meer dan 2,5%.

Vervang het maar voor 2,5% zout.

Voor de rest: draaien en vissen die handel!

groetjes Mitsz
Stefan v.d. Wal
Berichten: 7
Lid geworden op: 25-01-2012 22:03
Locatie: Rotterdam

05-03-2012 10:35

Hoi Mitzs,

Bedankt voor je reactie, ik ga hem aanpassen.

groetjes Stefan
Gebruikersavatar
elmer stokkers
Berichten: 68
Lid geworden op: 09-08-2011 16:19

07-03-2012 04:54

ook ik begin net met me eigen bollen draaien.
nu was ik ff benieuwd naar jullie mening over dit recept.

750gram tarwegriesmeel
750gram polenta ( moet nog ff kijken waar ik dit kan halen. dus als iemand het weet?)
100gram ei albumine
150gram melkpoeder
100gram tarwekiemen
150gram trouvit 000
150gram vitamaelo
300gram vogelvoer

bedankt alvast voor de reacties oh ja heb evt ook nog robin red liggen.
Antoin Fey
Berichten: 368
Lid geworden op: 13-05-2010 10:59
Locatie: Nederland

07-03-2012 10:13

waarschijnlijk bij de hengelsportzaak... tenminste hier wel :wink:
Gebruikersavatar
elmer stokkers
Berichten: 68
Lid geworden op: 09-08-2011 16:19

12-03-2012 16:29

het is uit eindelijk een ander recept geworden, ik ben benieuwd. de mix rolde iig goed en de bollen zijn mooi hard. ze gingen alleen niet drijven bij het koken, maar dit lijkt me geen probleem?

500 gr, gemalen kattenbrokken
250gr, polenta
200gr, tarwebloem
200gr, sojameel
60gr, ei albumine
60gr, robin red
55ml, ketjap
100ml, water
50ml, zonnebloemolie
11 eieren
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-03-2012 10:02

Ik ga binnenkort beginnen met een lange voersessie.

Ik heb dus een bol nodig die begin voorjaar tot eind zomer (ongeveer) goed is.

Ik zat te denken aan een simpele knoflook bol.

25% maismeel
15% griesmeel
15% soyabloem
10% vismeel
15% knoflookpoeder (gewoon uit de toko)
10% gemalen hennep
2,5% zout

Ik zit nog niet op 100% dus er moet sws nog wat bij...

+/- 9 eieren per kg.


Iemand die nog toevoegingen heeft of veranderingen in de percentages? Misschien andere melen of weet ik veel wat voor suggesties...

Moet iig redelijk hard worden!

Gr, Rick
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

14-03-2012 11:28

15 % knoflook pdr........bah bah 50 gr is ruim voldoende

mag best meer vis in,en tarwebloem

kijk anders ff op www.baitcalculator.com

daar kan je je mix inzetten en gaan sleutelen

gr
viktor
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

14-03-2012 12:00

waarom niet zo


Maismeel geel 30 %
Vismeel LT 94 25 %
Tarwebloem 20 %
Sojabloem volvet getoast 10 %
Hennepzaad (gemalen) 7,5 %
Knoflook poeder 5 %
Zout 2.5 %

lekker makkelijk en goed te rollen

gr

viktor
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-03-2012 13:36

hee,

Bedankt voor je berichtje.

vond de knoflook inderdaad ook beetje veel..

Ik zal het eens proberen!

Enneh, sojabloem volvet getoast-> wat is het verschil tussen getoast en gewoon volvet, en waarom getoast?

Gr, Rick
rick kloekke
Berichten: 271
Lid geworden op: 06-05-2010 10:57

14-03-2012 13:44

Oke, ik heb het verschil tussen gewoon volvet en getoast al.

Maar tarwebloem hard wel weer minder uit... Is het dan niet handige om bijv. griesmeel te gebruiken? Dit maakt de bol toch weer harder...

Of zal tarwebloem in deze samenstelling ook wel goed uitkomen?

Heb het even in de calculator ingevoerd en kom hier dus op uit:

9,6% vocht
30,0 % proteine
46,1% koolhydraten
8,6% vetten
5,7% vezels

Is dit een beetje goed of zijn er dingen die anders moeten? Misschien voor meer attractie bepaalde toevoegingen...

Het is een bol waar ik dit hele seizoen wil gaan voeren en vissen, dus moet wel een goede bol worden-> niet zo dat ik na een maandje zeg,,, ik zoek wat anders snappie...:D

Hoor het graag.

Gr, Rick
Gebruikersavatar
Viktor van Ophuizen
Berichten: 1424
Lid geworden op: 16-10-2002 02:00
Locatie: omgeving nijmegen

14-03-2012 14:40

Opzich is dit een aardig bolletje,de tarwebloem is voor de binding.
Je zou bv de vismeel kunnen halveren tot 125 gr en dan predigested vismeel erbij voegen 125 gram
dit scheelt wel in de attractie :lol:
25 gram fennegriek misstaat dit receptje ook niet.
50 gram lzero30 doet het ook altijd goed *
50 gram leverpoeder doet meestal ook wonderen*
the list goes on and on :P

*leuk spul allemaal alleen niet voor je knip


gr

viktor