het GROTE boillie recepten topic


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

12-05-2011 09:03

Hoewel ik vroeger wel zelf boilies draaide ben ik verre van een aasguru maar ik zie toch een heel groot aantal recepten voorbij komen waarvan ik haast zeker kan zeggen dat deze nooit zullen binden, rollen of uitharden. Ik vraag me dan ook echt af of dat iedereen die hier een receptje heeft gepost dit dan ook werkelijk heeft uitgeprobeerd.

Het valt me ook op dat veel mensen proberen het goedkoop te houden door spullen uit de supermarkt te gebruiken. Niet echt slim, als je het echt goedkoop wilt houden moet je gaan kijken naar producten als maismeel, griesmeel, biggenmeel, rijstemeel, enz. Geen producten die een enorme smaak geven maar wel die je in bulk kunt gebruiken en die goed verwerkbaar zijn. Smaak en geur geef je met de rest van je ingrediënten.

Als je net zo'n aasklungel als ik ben moet je eerst zorgen dat je een goede basismix hebt die goed rolt en uithardt, van daaruit ga je experimenteren met toevoegen van andere ingrediënten.
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

12-05-2011 09:58

Wijze woorden...
Gebruikersavatar
Mart Honen
Berichten: 1374
Lid geworden op: 21-09-2009 17:53
Locatie: Breda

12-05-2011 10:56

150 gr trouvit
150 gr vismeel
200 gr maismeel
200 gr sojameel
300 gr griesmeel.


Wellicht als volgt aanpassen:
200 gr. griesmeel
200 gr. maismeel
200 gr. tarwebloem
200 gr. vismeel
200 gr. trouvit
Een flinke kluts vismeel lijkt me nu namelijk niet verkeerd. E.e.a. kun je evt. opleuken met trassi en maggi (vangt een berg, kost een beetje). Flavour kun je wel weglaten, een scheutje olie kan daarentegen geen kwaad.

Bananenpuree is best grappig, maar ik betwijfel of je 10% waar gaat nemen in je boilie. En al helemaal of het betere vangsten op gaat leveren. Als er dan toch een zoet ingrediënt aan te pas moet komen, zou ik eerder voor vitamealo of iets dergelijks kiezen.
Ik weet het ook allemaal niet...
Gebruikersavatar
Ger Milius
Berichten: 332
Lid geworden op: 19-02-2008 19:29
Locatie: Breda
Contacteer:

12-05-2011 12:29

En zo is het maar net Eus :wink:

het aantal gluten in sommige degen doet een warme bakker kwijlen, maar wij kunnen die hoeveelheden wel missen , al dat getrek in je boilie als hij gekookt is :o
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het ook langs de waterkant
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

12-05-2011 20:49

mitsz van der kamp schreef:Wijze woorden...


Ger Milius schreef:En zo is het maar net Eus :wink:

het aantal gluten in sommige degen doet een warme bakker kwijlen, maar wij kunnen die hoeveelheden wel missen , al dat getrek in je boilie als hij gekookt is :o


Nou, en dat van twee professionele bollenbakkers. :)
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
Jo Martens
Berichten: 148
Lid geworden op: 29-06-2006 21:50
Locatie: Diepenbeek

16-05-2011 12:21

Hallo

Ik ben opzoek naar een goedkope birdfood/fruit bol.

Iemand die mij hier bij kan helpen?

Groeten
Gebruikersavatar
Kenneth Verbeeck
Berichten: 113
Lid geworden op: 20-04-2011 16:39

16-05-2011 12:54

Hallo allemaal,

heb nog geen ervaring met het rollen en wil dit graag eens proberen.
Ik vond dit recept op internet maar heb er nog wat vraagjes bij:

Griesmeel 300gram
Sojameel 250 gram
Kanarievoer 200 gram
Eigen ingredienten 100 gram (ik dacht aan geroosterde hennep, of toch liever niet?)

-Lijkt dit een goed recept?
-Iets wat beter kan?
-Hoeveel eieren?

Liefst met zo weinig mogelijk verschillende bestanddelen, zodat het niet te ingewikkeld word.


Mvg,

Kenneth
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-05-2011 12:59

Kenneth,

doe er nog een deel maismeel bij voor wat stevigheid. Dus...

250 gram griesmeel
250 gram sojameel
250 gram maismeel of polenta
150 gram vogelzaad
100 gram geplette of getoaste hennep

per kilo mix

25 ml maiskiemolie of sojaolie
ca 8-10 eieren
en een scheut maggi ( :D ) 50 ml

vang ze
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

16-05-2011 13:59

Ja, dat gaat wel.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-05-2011 15:32

klopt... doe er nog een deeltje vismeel bij en je hebt een recept voor jaren...
Gebruikersavatar
Kenneth Verbeeck
Berichten: 113
Lid geworden op: 20-04-2011 16:39

16-05-2011 17:54

Bedankt Mitsz!

mitsz van der kamp schreef:klopt... doe er nog een deeltje vismeel bij en je hebt een recept voor jaren...


Nog eens 250 gram erbij dan of??


Mvg,

Kenneth
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

16-05-2011 18:19

Kan. Je kunt er ook van maken:

200 gr vismeel
200 gr griesmeel
200 gr maismeel
200 gr sojameel
100 gr kanariezaad
100 gr geplette hennep

8-10 etjes
25 ml olie
50 ml maggi

vang ze! :D
Maarten Achterhuis
Berichten: 162
Lid geworden op: 16-10-2010 10:52

17-05-2011 15:32

Maismeel 22.5%
Sojabloem vet 22.5%
Griesmeel 22.5%
Robin Red 10%
65% vismeel 20%
gemalen pepers 3%

Is dit recept wat of zou ik er nog wat aan veranderen?
zelf dat ik nog aan een soort visflavour Fish of Squid!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

17-05-2011 17:12

Een scheutje visolie erbij en je bent klaar Maarten; prima recept.

Pas als het koud begint te worden, moet je even terugkomen...
Maarten Achterhuis
Berichten: 162
Lid geworden op: 16-10-2010 10:52

17-05-2011 17:44

Oke tegenwoordig vis ik mrt dit recept allen hij hardt niet goed uit.

maismeel zoet 22.5%
sojabloem vet 30%
griesmeel 22.5%
druivensuiker 5%
vogelvoer 10%
ananaspuree 10%

Scheutje ananasflavour en klaar alleen hard niet geweldig uit.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

17-05-2011 17:45

Gooi die ananas er maar uit. Dat breekt amino's af, dus ook binding...
mark berk
Berichten: 514
Lid geworden op: 23-03-2010 10:33

17-05-2011 18:39

In de kou geen vette soya..
Maarten Achterhuis
Berichten: 162
Lid geworden op: 16-10-2010 10:52

17-05-2011 19:46

En wat zou ik daarvoor vervangen dan ...?
Gebruikersavatar
Kenneth Verbeeck
Berichten: 113
Lid geworden op: 20-04-2011 16:39

17-05-2011 21:00

mitsz van der kamp schreef:Kan. Je kunt er ook van maken:

200 gr vismeel
200 gr griesmeel
200 gr maismeel
200 gr sojameel
100 gr kanariezaad
100 gr geplette hennep

8-10 etjes
25 ml olie
50 ml maggi

vang ze! :D


Zal ik zeker eens proberen!
Zijn er perioden waarbij ik die bol beter niet gebruik?

En op de site van de hengelsportzaak vind ik deze 2 soorten vismelen; welke gebruik ik het best?
Vismeel witvis 65%
vismeel haring 72%


Mvg,

Kenneth
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

18-05-2011 08:21

Kenneth,

dat ligt aan de kwaliteit.

Het beoordelen van vismeel moet je leren. Koop nooit, bruin, donker vismeel. Goed vismeel is grijzig met een soort van groenige gloed erover. Bruine vissen bestaan niet, dus als je meel bruin is, is het verbrand. Dus... meestal kies ik voor haringmeel, maar als dat slecht is, dus niet...

In de koude periodes zo'n 10-15% aan zemelen/tarwekiemen toevoegen

vangze
Gebruikersavatar
Wim Baans
Berichten: 1145
Lid geworden op: 10-10-2010 21:48
Locatie: Friesland

18-05-2011 10:31

Jo,

En die tarwekiemen geven trouwens een goede binding. Mooi spul, wel snel bedorven.

Groet,
Willem
Gebruikersavatar
Eus Molewijk
Berichten: 2418
Lid geworden op: 13-01-2002 01:00
Contacteer:

18-05-2011 13:57

Ook niet teveel gebruiken anders krijg je stuiterballen. ;)
Luc de Baets:"A little knowledge is a useless and often even a dangerous thing."
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

18-05-2011 17:18

Daarom is het ook een recept Eus. :D
Maarten Achterhuis
Berichten: 162
Lid geworden op: 16-10-2010 10:52

22-05-2011 17:57

Maismeel 25%
sojabloem vet 25%
polenta 25%
65% vismeel 15%
robin red 7%
chilli poeder 5%
peper gemalen 3%

flavour lijkt me overbodig maariemand nog op of aanmerkingen of zijn dit wel redelijke recepten?

maismeel 25%
sojabloem vet 25%
polenta 25%
gemalen hennpezaad 10%
geplette hennep 10%
chilliepoeder 5%
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

24-05-2011 15:20

Vandaag gedraaid!

20% trouvit
20% tarwemeel
20% griesmeel
20% maismeel
20% wouwbloem

Een pot pikante pastasaus op 5 kilo, jamjamjam.
Makkelijk met inkopen dit recept :wink:

Nog verbeteringen?
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo