Welke langere termijn boilie


Welke boilie voor langere termijn?

vismeel
42
63%
zoet-kruidig
25
37%
 
Totaal aantal stemmen: 67
Daan van Velzen
Berichten: 71
Lid geworden op: 02-01-2007 18:22

03-02-2007 17:04

Goedenmiddag,

ik heb 2 recepten samengesteld. 1 zoet/kruidig met birdfood. en de andere een vismeel bal.

nu vis ik op een water met veel vegitatie en natuurlijk voedsel zoals mosselen en slakjes etc wat tussen de planten leeft..


beide boilies hebben een goede voedingswaarde patroon. dus lang voeren hiermee kan geen kwaad.

nu jullie vraag.. prefereren jullie een vismeel bal of een zoet/kruidig met veel birdfood?

het is niet de bedoeling om de vissen alleen meer op de boilies te krijgen want veel voeren ben ik niet van plan. heb namelijk maar de mogelijkheid om 3x in de week te voeren (incl vissen) en wilde maar 1 kg per keer voeren..

het gaat er meer om, om de vissen bekend te maken dat er regelmatig op die plek een lekkernijtje te halen valt.

Met vriendelijk groeten Daan
Laatst gewijzigd door Daan van Velzen op 03-02-2007 17:09, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
joeri onkelinx
Berichten: 672
Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
Locatie: België

03-02-2007 17:09

je zegt zelf dat er veel mosselen en slakjes aanwezig zijn, dan zullen ze wellicht je vismeelboilies eerder gaan accepteren. Ik heb dus op vismeel gestemd
Adios,
Joeri

Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Daan van Velzen
Berichten: 71
Lid geworden op: 02-01-2007 18:22

03-02-2007 17:24

ik lees hier op het forum dat vismeel vaak lang geintroduceerd moet worden op een water..

wat ik van het water weet is dat het redelijk maagdelijk is. er word niet veel gevist.. hooguit een enkele witvisser of snoekvisser. maar karpervissers heb ik er zelden gezien.

nu weet ik wel dat er enkele vissen met vismeel boilies boven gekomen zijn. want ik heb wel eens een karpervisser gesproken aan dat water.

daarom dacht ik misschien om met een zoet/kruidige boilie de vis sneller kan verleiden om mijn boilies te eten.

Met vriendelijke groet, Daan
Gebruikersavatar
Thomas de nieuwe
Berichten: 745
Lid geworden op: 08-10-2006 18:21
Contacteer:

03-02-2007 17:35

jouri
ja oke!

Maar om persoonlijk denk ik dat het een beetje een basis gedachte is, ja ze zullen eerder vismeelboilies als nieuwvoedsel aanbod gaan accepteren! Maar dan zou je dus een water moeten hebben dat zo maagtelijk is als de pest: wel water?? en het moet ook maar net van het water afhangen als je bijvoorbeeld een water hebt met weinig mossel en slakjesetc. en waar overhangende struiken staan met vruchtjes (bramen kersen enz) dan zul je als je daar waarscheinlijk echt wel eerder met een aardbij boilie een karper vangen dan met een vismeel bol!


En daan !

Maak gewoon van allebij je mixen en probeer ze eens op je water! we kunnen we voor jou gaan speculeren ! Maar we kennen het water niet uit ervaring dus dan gaat het moeilijk. ik denk overigens dat de instand waarde veel belangrijker is dan de smaak zeker als je het op langeren termijn gaat voeren.

m.v.g Thomas
long as i got lungs and a rod you can't stop me
Daan van Velzen
Berichten: 71
Lid geworden op: 02-01-2007 18:22

03-02-2007 17:44

Thomas,

beide recepten brengen goed tot zeer goed vis op de kant. want het is een recept wat mijn zoon al tijden gebruikt op drukker bezettere wateren in de randstad. dus ik heb wel vertrouwen in beide boiliesoorten.

alleen zit ik in dubio welke ik in zal zetten.

daarom de vraag: welke boilie zal algemeen gezien eerder als voedsel geaccepteerd worden? zoet of toch vismeel.. even er van uit gaande dat eigenlijk alle soorten boilies redelijk onbekend zijn voor de vissen .

met vriendelijk groeten, Daan
Gebruikersavatar
Thomas de nieuwe
Berichten: 745
Lid geworden op: 08-10-2006 18:21
Contacteer:

03-02-2007 18:02

Als ik jou was zou ik als het een redelijk onbekend water is met particcels gaan voeren met namen hennep mais en tijgers doen het goed op dat soort wateren en vaak zelfs nog beters dan elker boilie dan ook!

en dan zal ik met zoeteren boilies er bij gaat voeren en vissen opdat dat toch meer iets die richtin op is.

gr. Thomas
long as i got lungs and a rod you can't stop me
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

03-02-2007 18:10

Waarschijnlijk maakt het niet veel uit, als je het toch niet weet. Waarom geen zoete, kruidige vismeelbol? Of gewoon partikels pellets boilies en grondvoer door elkaar.
Kzie het probleem niet. Of doe gewoon een hengel zus andere zo.
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
Daan van Velzen
Berichten: 71
Lid geworden op: 02-01-2007 18:22

03-02-2007 19:47

Hallo,

Particles begin ik niet aan. er zit daar zoveel brasem en voorn dat ik geen moment rust zal hebben.. heb er in het najaar met mais gezeten en met de pen als een school brasems aan kwam had ik steeds binnen 2 minuten beet. dus kon ik verhuizen naar een andere stek. want die brasems bleven zolang plakken tot al het voer op was.

boilies laten ze 95% liggen. lijkt wel of ze dat niet als voedsel zien.. dus daarom wilde ik er met boilies aan de slag..

Tijgernoten zal wel kunnen maar ook die hebben vaak een lange introductie nodig..

ik denk dat ik toch maar in de portemonnee ga kijken en voor de zoete/kruidige ga. deze scheelt al 1,50 euro per kilo op de vismeel boilie en als het niet loopt schakel ik in de zomer wel over naar de vismeel variant.

bedankt voor de reacties..

met vriendelijke groet, Daan
Gebruikersavatar
Thomas de nieuwe
Berichten: 745
Lid geworden op: 08-10-2006 18:21
Contacteer:

03-02-2007 23:38

zal je dan met zoeten mais ?? dan kan ik het wel begrijpen ja! harde mais pakken ze minder. en grote harde tijgers zullen alleens de grootse (dus ook weinig vissen) pakken.

gr. Thomas
long as i got lungs and a rod you can't stop me
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-02-2007 00:52

Heren,

Vismeel, vismeel, vismeel enz. Je hoort tegenwoordig niets anders. Het
lijkt wel "heilig"... :D

Joeri,

Vertel mij eens waarom, dat jij denkt dat vismeel bollen en natuurlijk
voedsel goed samen gaan...?! Op ECHT maagdelijk water zullen echte
vismeel boilies een hele lange introductie nodig hebben, dus niet ideaal.
Met een zoete/birdfood koolyhdraatrijke boilie, zul je het zaakje veel eer-
der aan het lopen hebben, en je bespaart vistijd op deze manier! Stel: Je
moet de vismeel bollen 4 weken introduceren voordat ze gaan werken,
dan had je met die zoete/birdfood koolydraatrijke bollen de BUIT al lang
binnen kunnen hebben, omdat deze b.v. maar 1 week introductie of zelfs
nog korter nodig hebben; dus je had de stek eerder kunnen afromen! Dus
je bespaard vistijd!
Aangezien het water van Daan ook nog veel natuurlijk voedsel bevat,
hoeft de boilie niet veel eiwitten te bezitten. Ze krijgen toch al wel genoeg
voeding binnen vanuit het natuurlijke voedsel. Op zulke wateren kun je
beter gewoon een boilie met een (crap) lage voedingswaarde vissen, dus
koolyhdraten cq zetmelen. En dat ze op langertermijn op zulke wateren
niet meer zouden vangen, omdat er niet genoeg eiwitten inzitten, is ge-
woon onzin! Die voedingstoffen die ze nodig hebben, halen ze op derge-
lijke wateren toch wel uit het natuurlijke voedsel.

Thomas,

Dus nogmaal: Vismeel is dus niet instant op ECHT maagdelijk water! Van
vismeel is een verkeerd beeld ontstaan qua instantheid. Dit komt, omdat
op de meeste wateren al wel met vismeel is gevist, en dus al JAREN zijn
geintroduceerd. Dit even gewoon in het algemeen!
Thomas: Karper kent niet het verschil tussen aardbei, banaan enz. Vele
flavours hebben dezelfde oplosmiddelen. Dus aandacht aan je boiliemix
besteden, is veel belangrijker! Ik praat dus liever ook niet over aardbei,
banaan enz. boilies, maar over het type boilie zoals crap, hnv en hp.

Daan,

Dus als ik je advies mag geven: Pak gewoon een simpele zoete/birdfood
koolyhdraatrijke bol! Deze zullen veel eerder als voedsel erkent worden
op ECHT maagdelijk water. Zie ook mijn relaas tegen Joeri.

Voorbeeld van een simpele mix:

200gr roggemeel
200gr tarwegriesmeel
200gr polentabloem
150gr rijstebloem
100gr vogelvoer (ongemalen of grof gemalen)
100gr koekjesmeel
50gr fructose (vruchtensuiker)

Goedkoop en simpel! En vangt op maagdelijke wateren goed! Deze mix
heeft een zeer korte introductie nodig, hooguit een weekje voeren, maar
binnen 3 dagen moet het ook lukken!

Vismeel bollen zou ik alleen gebruiken op overbezette Karperputten met
weinig natuurlijk voedsel; tenminste als je op dergelijke wateren gaat
voorvoeren! Instant gewoon weer een crap bol!

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

04-02-2007 03:13

Benny van de Werfhorst schreef:Heren,

Vismeel, vismeel, vismeel enz. Je hoort tegenwoordig niets anders. Het
lijkt wel "heilig"... :D


Benny, je begrijpt iets niet, vismeel is heilig mits je het goed gebruikt.


(v)lt vismeel.... <<<< << geheim :P
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-02-2007 09:08

Kenny,

Ik onken ook niet, dat vismeel geen goed spul is, alleen je moet weten
wanneer en hoe je het inzet. Op ECHT maagdelijk water, heeft vismeel
gewoon een langere introductie nodig.

De laatste jaren vis ik bijna nooit meer met echte vismeel boilies. Dus
boilies met minimaal 40% vismeel erin. Wel gebruik ik soms 10 a 15%
vismeel om de voedingswaarde in sommige gevallen toch iets op te krik-
ken; tenminste als ik denk dat het nodig is. Vaak komt er helemaal geen
vismeel aan te pas...

Tip, wanneer je ECHTE vismeel boilies toch in wilt zetten op maagdelijk
water: Voeg aan je vismeel bol dan sowieso een ZOET ingredient toe zo-
als b.v. koekjesmeel en flink wat vloeibare melasse. Dit maakt een vis-
meel bol wat instanter, maar ideaal vind ik het persoonlijk nog niet...

Dus vismeel heilig? Nee! :D Maar dat is geen enkel ingredient!

groetjes Benny
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

04-02-2007 09:28

Ik zie door de bomen het bos niet meer.

Het spuit de loopgaten uit met het aas tegenwoordig :wink:
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

04-02-2007 09:34

Ruben,

Gewoon je eigen koppie volgen, maar ook bereid zijn om naar anderen
te luisteren, en dit eventueel in je eigen visserij erbij toepassen.

Zoveel zielen, zoveel meningen! Maar goed ook, anders was het board
gauw dood gebloed! :D :P :wink:

groetjes Benny
Ruben vd Worp
Berichten: 1979
Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
Contacteer:

04-02-2007 11:33

Ik blijf er toch bij dat elke goede vismeel bal elke andere boilie eruit vist.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

04-02-2007 21:55

Benny van de Werfhorst schreef:Kenny,

Ik onken ook niet, dat vismeel geen goed spul is, alleen je moet weten
wanneer en hoe je het inzet. Op ECHT maagdelijk water, heeft vismeel
gewoon een langere introductie nodig.

De laatste jaren vis ik bijna nooit meer met echte vismeel boilies. Dus
boilies met minimaal 40% vismeel erin. Wel gebruik ik soms 10 a 15%
vismeel om de voedingswaarde in sommige gevallen toch iets op te krik-
ken; tenminste als ik denk dat het nodig is. Vaak komt er helemaal geen
vismeel aan te pas...

Tip, wanneer je ECHTE vismeel boilies toch in wilt zetten op maagdelijk
water: Voeg aan je vismeel bol dan sowieso een ZOET ingredient toe zo-
als b.v. koekjesmeel en flink wat vloeibare melasse. Dit maakt een vis-
meel bol wat instanter, maar ideaal vind ik het persoonlijk nog niet...

Dus vismeel heilig? Nee! :D Maar dat is geen enkel ingredient!

groetjes Benny


Benny,
Dat zoete ingrediënt is heel goed, ook niet minder is een combi PD vismeel en/of Trassi.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

05-02-2007 10:29

Henk,

Trassie of terwijl garnalen-pasta! :wink:

Is ook een leuk een toevoeging op een simpele trouvit mix. In combinatie
met zo'n 5% knoflookpoeder. Het liefste draaide ik hier in het verleden
kleine (10 a 14mm) boilies van, die kort gekookt en kort gedroogd wer-
den. Dus een vrij zachte boilie.

Trouvit bestaat ook uit vismeel, het is een COMPLEET VOEDER voor b.v.
Forellen. Trouvit is een merknaam! Valt op langertermijn ook leuke ding-
en mee te doen, voor de vismeel aanhangers! Is de samenstelling van
het trouvit trouwens niet veranderd...!? In verband met bepaalde dieren-
ziektes...? Bloedmeel zou er niet meer aan toegevoegd worden...

groetjes Benny
janwillem hilverts

05-02-2007 13:21

Ik sluit me toch aan bij de antwoorden van Benny. Dit omdat het wel grotendeels klopt. Heb het zelf namelijk ervaren en ben er hard door op me bek gegaan!

Ik heb toen de tijd twee boillies gepakt, zoet en vismeel (45%vismeel).
Deze lagen redelijk uit elkaar (75m) om te kijken wat het nou beter zou doen op korte termijn enz.. De zoete mix komt er toch eerder uit en de vismeel duurde toch gauw een 3 weken voordat de eerste vis zich meldde hierop. Een zoete mix op zo'n water is een stuk aantrekkelijker.

Vergelijk het met een kind.. Leg een boterham neer en een zak snoep.. Als hij mag kiezen kiest die toch voor het snoep ondanks dat hij het brood eigenlijk nodig heeft voor zijn voeding enz.. Oke oke.. een karper kan en mag je niet met mensen vergelijken.. Maar in een geval als dit is het heel goed te vergelijken.. Op zo'n maagdelijk water met veel natuurlijk en dus eiwitrijk voedsel komt een crap boillie over als een snoepje voor de karper, eiwitten en dergelijke is al zo standaart voor ze.. Ja zo'n boillie zou het juist goed doen nabij het najaar tot het voorjaar omdat dan het meeste natuurlijk voedsel pleite is en dit een mooie "vervanging" er voor is (verbeter me als ik het niet goed heb hoor)

Vriendlijke groete

JW
Gebruikersavatar
Thomas de nieuwe
Berichten: 745
Lid geworden op: 08-10-2006 18:21
Contacteer:

05-02-2007 14:14

Thomas: Karper kent niet het verschil tussen aardbei, banaan enz. Vele
flavours hebben dezelfde oplosmiddelen. Dus aandacht aan je boiliemix
besteden, is veel belangrijker! Ik praat dus liever ook niet over aardbei,
banaan enz. boilies, maar over het type boilie zoals crap, hnv en hp.


Klopt niet helemaal hoor! en dit zeg ik niet uit eigewijsheid maar uit verschillende wetenschappelijken articelen die ik heb gelezen die dit aantonen.

Een karper is wel degelijk instaat op verschillende zoeten smaken en hartigen smaken uit elkaar tehalen. of de voorkeur van de vis ernaar uit gaat? dat is het geen dat onwaarscheinlijk is!

En er zijn nog meer facititeiten die meespelen!
De kleur bijvoorbeeld! Ik weet zeker dan op bepaalde dresuurwateren waar veel met opvallend aas gevoerd woord de karpers instinctief bollen met neurtalerenkleuren met minder angst zullen benaderen.

Maar daan: er van uitgaande dat het een redelijkmaagdelijk water is en dat je recepten een goede instand waarde hebben zou het ook niet zoveel uitmaken. doe gewoon waar je het meest vertrouwen in hebt en desnoods maak je voor een tijdje 2 voerplekken waar je op de ene plek met het zoetereceptvoert en op de anderen plek met de vissmaak voert en dan uitde resultaten op langeren termijn beslist met welke boilie je eop het water verder gaat :wink:

in iedergeval succes met het vissen.

m.v.g Thomas
long as i got lungs and a rod you can't stop me
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

05-02-2007 14:32

Thomas,

Waar zeg ik, dat een Karper niet instaat is om verschillende SMAKEN uit
elkaar te houden en er geen smaak voorkeur is? Nergens! :)

Laat ik het dan zo zeggen: Er zijn maar weinig goede flavours. Neem nu
b.v. van één willekeurig merk 4 vershillende flavours, b.v. cocos, banaan,
aardbei en perzik. De geur is inderdaad allemaal anders, maar nu komt
het! Als je ze proeft, lijkt de geur helemaal niet op wat je proeft en proef
je alleen het oplosmiddel. Dus zijn ze allemaal hetzelfde! Een Karper kan
niet ruiken! Vandaar, dat ik alleen waarde echt aan SMAAK. Geur kan zich
alleen via de lucht verspreiden, en niet via water. Een goede flavour hoort
dus net zo te smaken dat ze ruiken, en niet naar het oplosmiddel!

Opvallend aas, is inderdaad vaak maar van korte duur! Maar kan soms
ook postietief zijn. B.v. in kort tijdbestek het maximale uit de te bevissen
tijd halen.

Er zijn zoveel factoren die nog mee spelen, maar daar wil ik nu niet teveel
op in gaan. Dan wordt het zo'n lang verhaal... :)

Ik denk dat he hierop doelde? :roll:

groetjes Benny
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

05-02-2007 22:50

hoi Benny,

een flavor is een smaakstof. sommige oplosmiddelen kan je niet ruiken, en sommige flavors smaken bijna nergens naar. Het is een interactie van proeven en ruiken. Voelen en zien laat ik voor de karper buiten wegen, maar voor ons mensen zeer zeker belangrijk. jij kan ruiken met je neus zonder je mond te gebruiken, maar dat doen we onbewust bijna nooit. Het is een samenspel. En laten we nu een flavor(aardbei) proeven dan zegt ons neusorgaan, dan moet het zo ruiken. En je ruikt het ook. Vissen kunnen ruiken en proeven, alleen zijn de receptoren van smaak vele malen groter dan die van de neus(veronderstelling). geur kan zich ook verspreiden via water. waarom zou dat niet het geval zijn. de vissen ruiken proevend, of proevend ruiken. wanneer je een goede flavor bezit kan het niet zijn dat je eerst de drager proeft en daarna de betreffende gewenste smaak. De dosering is vele malen ingrijpender dan jouw ervaring van het desbetreffende item.

een haai ruikt bloed zo secuur 1ppm. (part per million) dat de vonken ervan af vliegen. proeft hij niet eens dat bloed, maar ruikt het wel.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

05-02-2007 23:33

Martie,

Het valt mij bij veel flavours op, dat ze lekker ruiken, maar de smaak ge-
woon goor is.
Ik noem het zogenaamde "ruiken" waar veel mensen over spreken: "Het
proeven op afstand". Dit zou je ruiken kunnen noemen, maar ik spreek
liever over proeven (smaak). Ik weet niet anders, dan dat GEUR zich al-
leen via de lucht kan verspreiden...!? :roll:

Ik heb opzich niet veel verstand van flavours, maar ik vind dat de smaak
goed moet zijn. Zoals eerder gezegt: Neem van één willekeurig merk
verschillende GEUREN flavours en proef ze dan eens...vaak zijn ze goor,
vies en bitter van smaak...

Dosering is zeker iets om GOED rekening mee te houden, vooral als je
voorvoerd en je boilie voor langertermijn is bedoeld. Ook is volgens mij
de dosering afhankelijk van het type flavour. Mijn ervaring is, is dat je
flavours op olie basis wat ruimer kunt doseren, terwijl je bij een EA fla-
vour hierbij moet oppassen om niet een negatief effect te bereiken; ten-
miste dat is mijn ervaring en nergens op gebasseerd!

Bij voorvoeren gebruik ik minimaal of geen gebruik van attractors, uitzon-
deringen daar gelaten.

Zoals je al wel weet, gebruik ik graag likeur essences, waar likeur van
gemaakt word. Dit spul heeft een hele fijne smaak.

Wat ik eigenlijk dus probeer te zeggen: Veel mensen kopen een flavour
omdat ie lekker ruikt, maar proeven hem nooit! Eigenlijk worden deze
mensen dan een beetje bij de benen genomen. Het lijkt mij vrij gemak-
kelijk, om met één bepaald type oplosmiddel verschillende geuren te ma-
ken, terwijl ze inprincipe allemaal hetzelfde zijn; alleen het geurtje is an-
ders. Ik vind dit misleidend om eerlijk te zijn. Proeft een Karper een paar
bollen met verschillende geuren van 't hetzelfde merk, dan proeft ie
steeds hetzelfde oplosmiddel.

Het gezegde van mij: "Een flavour moet net zo smaken zoals ie ruikt",
moet je niet al te letterlijk nemen. Ik bedoel gewoon: Een flavour moet
niet alleen lekker ruiken, maar ook goed smaken. Dus geur en smaak
hoeven niet over één te komen.

Weleens Monster Crab van Rod Hutchinson geproefd? Iedereen die er aan
ruikt, denk al gauw aan vis/kaas-achtige geur, terwijl ik de smaak ge-
woon zoetachtig vind!

Laat wel duidelijk zijn: Ik spreek hier naar eigen ervaring, en ben abso-
luut geen specialist in flavours. Het zijn gewoon dingen die me persoonlijk
door de jaren heen zijn opgevallen. Een chemicus ben ik dus niet, of hoe
je dat ook noemt! :)

groetjes Benny
Jimmy Vermeulen
Berichten: 40
Lid geworden op: 18-10-2006 09:43
Locatie: Groningen Bivycity
Contacteer:

06-02-2007 09:03

Naar mijn bescheiden mening zou ik voor een kruiden en vis boilies gaan.Geen flavour meer nodig, en het smaak en geur blijf na aantal uren onder water nagenoeg gelijk.......
Wie de kleine vissen niet eert is de grote niet ........
http://www.karperwereld.nl
http://www.bfpproducts.nl
eumir teterissa
Berichten: 276
Lid geworden op: 30-08-2005 08:40

06-02-2007 11:15

Benny je hebt PB
janwillem hilverts

06-02-2007 16:37

Benny,

Geur verspreidt zich niet alleen via de lucht. Het water is ook een onderdeel. Neem het voorbeeld van Marti.

Zodra jij olien gebruikt in je mix en deze komen eruit dan verspreiden ze zich naar boven (en bepaalde blijven op de ondergrond of zwevend door het water) met de stroom mee.. Dit is iets wat een karper ook oppikt met zen reuk/smaaktuigen.. Als dt niet zo zou zijn.. Hoe kan een karper dan anders zo plots op je voer komen.. Lijkt mij niet dat er een bordje bij staat; Hier moet je wezen ---> Pak dit, dit is eten.

Als ik het verkeerd zeg, verbeter dan maar

Groeten, JW