ethyl butyrate boterzuur anhydride


martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

12-01-2007 20:46

Ik geloof dat Luc de Baets een van de eerste was die melding deed van ethyl butyrate. Dit is een ingredient voor diverse cream,ananas varianten als flavour. De laatste tijd ruik ik de butyrate overal. Aan het water, in de winkel, en op bijeenkomsten. Het lijkt een mode trend te zijn, om de enkelvoudige stoffen die in flavors worden gedoseerd te gaan gebruiken voor je aas.


Als flavourist acht ik het toch nodig om hier voorzichtig mee om te gaan. 1a2 ml per kg droge stof wordt vaak gehanteerd.
Ik zal een voorbeeld schetsen aan de hand van een bestaand receptuur om aan te geven hoeveel er werkelijk wordt gedoseerd in een boter flavour.
Er zijn honderden boter smaakjes, voor elck wat wils.
Voorbeeld: klant vraagt 870kg boterflavour voor boter babbelaars.

Methyl Nonyl ketone 0,100kg.
Di Methyl Sulphate 0,100kg
Di Acetyl 0,100kg
ETHYL BUTYRATE 0,174kg
Zeg maar dat deze stofjes de botersmaak meegeven

Dit is voor 870kg flavour naar de klant. Deze klant doseerd dit weer naar 10ml per kg(aanvaardbaar).

Wat ik wil zeggen, ben voorzichtig met doseringen.

martie
Laatst gewijzigd door martie van den brand op 13-01-2007 23:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Ronnie van Berlo
Berichten: 330
Lid geworden op: 16-04-2003 02:00
Locatie: Mariahout
Contacteer:

12-01-2007 20:56

Goeie tip!

Ik neem aan dat er zoiets als een LD50 voor bestaat dan?

Groet
Ronnie
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

12-01-2007 21:18

Hoi Ronnie,

Laten we eerst even uitleggen wat LD50 eigenlijk is.

Er mag van dit materiaal niet meer inzitten dan Xmg per/kg lichaamsgewicht,anders kan het giftig worden.

Ik ga het nakijken in de recepturen.


martie
Gebruikersavatar
Wil Jeurninck
Berichten: 2261
Lid geworden op: 25-07-2002 02:00
Locatie: Baexem
Contacteer:

12-01-2007 21:24

Is LD50 niet de benaming wanneer 50% van de proefdieren sterft bij een bepaalde hoeveelheid?
Weet het niet meer zeker maar meen dat LD50 hier voor staat.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

12-01-2007 21:36

Inderdaad Wil de LD50 waarde is de dosis waarbij 50% van de populatie proefdieren sterft.

:-?
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

12-01-2007 22:28

Hoi Kees,

En daar had ik dit achter moeten plaatsen wat jij formuleerd. Klopt helemaal.

Wat de LD50 is voor ethylbutyrate is voor mij op dit moment niet duidelijk.

Mijn voorbeeld geeft alleen de hoeveelheid dosering aan bij de klant.

Bij mijn voorbeeld kom je uit op 0,016Mg boterzuur per kg eind product.
Uitgaande van een dichtheid van 0,8.(van de 870kg)

Ik wil alleen aangeven dat je moet uitkijken met doseringen. 2ml p/kg is veel voor deze stof.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

12-01-2007 22:46

Tja Martie,

Maar Ronnie zal niet de LD 50 maar de ADI (Acceptable Daily Intake) bedoelen. LD 50 is nogal beladen. Dierenactivisten vechten de meting van LD50 al jaren aan.

Niettemin is zelfs de ADI van stoffen niet gebaseerd op metingen bij karpers.

Inderdaad zul je zoals je zegt bij geconcentreerde componenten de toegepaste concentratie verder moeten verlagen. Maar ik vrees dat er doorgaans al veel te veel wordt gedoseerd. We gaan af op ons reukvermogen. Als het maar sterk genoeg ruikt na de verwerking. Dat geeft natuurlijk geen indicatie.

Groet, Kees
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

12-01-2007 23:03

Kees,

Een flavour is een smaakstof, en geen geurstof.
Dan zou je het over een andere boeg moeten gooien. fragrance is het sleutelwoord dan.
Dat er flavors ruiken naar de smaak(stof) is een andere materie.

Aan onze flavors wordt vaak een fragrance toegevoegd omdat we een herkenning willen. Een geurloos aasje wordt vaak als niet vangend bestempeld(okee,okee er zijn vissers die daar anders over denken), maar het merendeel loopt een enkele achterna. Misschien dat er binnenkort in de schappen fragrances staan.
Gebruikersavatar
Bert Vooijs
Berichten: 1871
Lid geworden op: 22-12-2005 23:41
Locatie: Amsterdam

12-01-2007 23:20

Hoe meer ik lees (en vis), des te meer begin ik te denken dat smaak en geur bij de karper (veel) minder ver uit elkaar liggen dan bij Kees, Martie, Wil, Ronnie en Bert. Ook bij ons geldt dat die smaak en geur elkaar beinvloeden.

Nemen jullie deze gedachte mee in je overwegingen?

Groeten van Bert.
ff v==
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

12-01-2007 23:31

Hoi Bert,

Geur en smaak aan een soort aas hebben wij zelf mee gegeven.

Alleen geur en smaak daar gaan wij mensen niet mee accoord.
Voelen en kijken hoort er zeer zeker bij om een totaal beeld te krijgen van onze beleving over het desbetreffende item. Missen we een van die interacties, zijn we genoodzaakt om deze af te doen als rommel, of niet passend in de verwachting van het gebeuren. Dit kan je niet verhalen op een dier.

martie
Ernesto Kamminga
Berichten: 46
Lid geworden op: 30-11-2006 20:05
Locatie: Nw Pekela
Contacteer:

13-01-2007 08:43

Heel goed Martie,
Er word nogal wat troep in karperaas gegooid, en de meeste mensen weten helemaal niet wat ze doen. Dan heb ik nu een goede tip: gooi nu eindelijk al die chemische troep eens weg, en begin met natuurlijke attractors te vissen. kreeft, squid, garnaal, mossel, lever, visextracten en nog veel meer. Dit levert ten eerste veel meer vis op, en ten tweede het bevorderd de gezondheid van de vis. Mocht je niet weten waar je deze natuurlijke attractors kunt krijgen, stuur me dan een pb.
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

13-01-2007 09:01

Ernesto hoe worden die attractors gewonnen?
Vissen is een hobby, geen religie!
Ernesto Kamminga
Berichten: 46
Lid geworden op: 30-11-2006 20:05
Locatie: Nw Pekela
Contacteer:

13-01-2007 09:29

Hallo Douwe,
Joeri is net een topic gestart, en daar heb ik een antwoord gegeven op deze vraag. :wink:
Vgr,
Ernesto
Chris Gabriele

13-01-2007 09:57

Hoi Ernesto,

Wat versta jij onder natuurlijke attractors?
Deze kunnen op verschillende manieren bewerkt zijn.

Net als flavors, je hebt natuur-identieke en natuurlijke flavors.
Dit zegt trouwens niets over goed of slecht.

Hoi Martie,

Niet alle flavors zijn zo opgebouwd, maar dat zal jij ongetwijveld weten.
Er zijn veel flavors op de markt die de 2 ml kunnen en mogen overschrijden.

Ik heb zelf van enkele firma's specificatie in mijn bezit en dan heb ik een gerust hart mbt toevoegen.

Neem ook in acht wat 'verhitten doet met de toegevoegde flavor.


gr Chris.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

13-01-2007 10:05

Ernesto Kamminga schreef:Hallo Douwe,
Joeri is net een topic gestart, en daar heb ik een antwoord gegeven op deze vraag. :wink:
Vgr,
Ernesto


Extractie is een chemische scheidingsmethode. Chemische troep?

Zegt dus allemaal helemaal niks over de veiligheid van een product.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

13-01-2007 10:44

Ernesto is het teveel moeite om een vraag te beantwoorden in een topic waarin die gesteld wordt?

Net wat mijn collega discuzeurders hiervoor al opmerkten zegt jou attractor helemaal niets over de "veiligheid" van dat product.

Alleen natuurzuivere producten zouden daaraan kunnen voldoen.
Enne dat is niet zo, is het wel?
Vissen is een hobby, geen religie!
Toine van de Meulenhof
Berichten: 376
Lid geworden op: 06-05-2003 02:00
Locatie: Melick
Contacteer:

13-01-2007 10:59

Eindelijk weer eens een discussie waar dit board voor bedoeld is!

ontopic:

Ik zit met veel leergierigheid te lezen, rijzen bij mij een aantal vraagjes.

* Hoe kunnen wij als "simpele" karpervisser die thuis boillies draait aan deze gedestilleerde flavours komen ?

* Geldt dit ook voor dips, sweetners etc ?

* Is er een tabel die ook wij kunnen downloaden cq raadplegen om e.e.a. op te zoeken over de LD50 of ADI of is dit puur voor de fabrikant ?

groet Toine
martie van den brand
Berichten: 53
Lid geworden op: 17-02-2006 10:36
Locatie: tilburg

13-01-2007 11:24

Hoi Cris,


Een boter flavor die ik hier schets, heeft als ingredient BOTERZUUR.
Dit is dus niet de flavor maar een component(onderdeel) daarvan die de flavor vormt. De flavor hiervan kan makkelijk met 10ml/kg worden gedoseerd. Alleen boterzuur op zich heeft een andere UITWERKING naar de nabije omgeving toe. Het percentage aan boterzuur in de huidige vorm geeft mij bedenkingen hiervoor.
Natuurlijk of natuur identiek maakt over het algemeen niets uit. Vele natuurlijke componenten zijn vaak gevaarlijker dan andere. Wij als vissers gaan er anders mee om. Het is gewoon onwetendheid, en dat kan je de mensen niet kwalijk nemen.
Natuurlijke smaakstoffen zijn opgebouwd uit diverse moleculen(ik houd het makkelijk voor iedereen). aardbei(natuurlijk) is molecuul: 1 2 3 4 5
Aaardbei(natuur identiek) is molecuul:1 2 3 4 5

Makkelijk toch, alleen zijn de moleculen uit de natuur identieke flavor separaat verkregen uit de natuur. GROF GEFORMULEERD.
Er zijn altijd uitzonderingen, en het gaat te ver om hierop in te gaan.
Ernesto Kamminga
Berichten: 46
Lid geworden op: 30-11-2006 20:05
Locatie: Nw Pekela
Contacteer:

13-01-2007 15:31

extracten

--------------------------------------------------------------------------------
Douwe,
Dit was mijn antwoord :wink:
Om bepaalde componenten uit een grondstof te krijgen. Worden er vloeibare oplosmiddelen toegevoegd om zo de componenten te verkrijgen. Het oplosmiddel kun je dan weer scheiden van je componenten, mocht je dat nodig vinden. Je krijgt in dat laatste geval een poeder extract, en in het eerste geval een vloeibaar extract. Dit is even heel simpel gezegt hoe het één en ander werkt, er komt nog veel meer bij kijken, om een goed extract te vinden voor onze doeleinden.
Lang niet alle extracten zijn water oplosbaar, en de kwaliteit van het ééne extract kan heel erg verschillen met het andere. En als laatste de meeste worden versneden.
Chris,
De attractors waar ik op doel, zijn bv.: vismeel en het extract daaruit bv. L030 . kreeftenmeel -kreeftextract. enz. Dit zijn allemaal natuurlijke grondstoffen, en als je de juiste oplosmiddelgebruikt, krijg je een extract die voor ons doel geschikt is. zonder chemische toevoegingen. Deze toevoegingen (natuurlijke flavours) hebben de hoogste attractie op de karper. De oplosmiddelen geven tevens aan wat de bedoeling is om het extract te verkrijgen voor ons doel is water (wateroplosbaar) het meest geschikt.
Chris Gabriele

13-01-2007 18:24

Hoi Martie,

Boterzuur is een veel gebruikt product in Engeland en zelf heb ik er meerdere malen mee gevist.
Boterzuur is in principe voeding voor de goede darmbacterien en bij goed gebruik niet schadelijk.

In sommige pineapple flavors zit ook boterzuur met Esters.

Bij goed gebruik geld voor veel ingredienten.

Somige flavors die in de hengelsport gebruikt voor zijn op basis van MPG.
Hiervan riep men dat dit schadelijk was tot naar voren kwam dat dit totaal niet het geval is.

Maar ik kan je volgen ivb met onkundig gebruik in sommige gevallen, maar mbt flavors maak ik mij geen zorgen.

Een andere vraag, heb jij geen geheimhouding naar het bedrijf toe ivb met recepturen?
Bij ons op product ontwikkeling is het dodelijk ;-)


Ernesto,

Ik gebruik misschien in veel gevallen andere ingredienten om de vis te prikkelen, maar ik kan je volgens dat deze in sommige gevallen beter werken dan een flavor. Zelf heb ik goede ervaring met Squid (vloeibaar) die enymatisch gewonnen is,...zo ook de kreeft bv.

Toine,

Hoe je aan goede flavors kan komen is vrij makkelijk, de hengelsportzaak of bij goede boilie draaiers.
Klinkt misschien vreemd, maar de flavors komen van gespecialiseerde bedrijven af.

gr Chris.
Toine van de Meulenhof
Berichten: 376
Lid geworden op: 06-05-2003 02:00
Locatie: Melick
Contacteer:

14-01-2007 13:58

@chris,

Dat ik goede flavours kan krijgen bij de gespecialiseerde hengelsportzaak is mij uiteraard duidelijk.
Het ging mij erom of wij de destilaten waarmee deze flavours gemaakt worden, dus de drager, geur en smaakstof los kunnen verkrijgen.

Het lijkt mij dat een product als het boterzuur voor de particulier niet vrij verkrijgbaar is.

misschien is mijn vraag hiermee duidelijker.

Groetjes Toine
Chris Gabriele

14-01-2007 15:02

Hoi Toine,

Ik denk dat het goed is dat niet alle stoffen zomaar separaat te verkrijgen zijn.

Boterzuur is wel los te verkrijgen bij enkele hengelsoprtwinkels.

gr Chris.
Toine van de Meulenhof
Berichten: 376
Lid geworden op: 06-05-2003 02:00
Locatie: Melick
Contacteer:

14-01-2007 16:04

vandaar ook mijn vraag.
Sommige vissers kunnen al niet gedoseerd omgaan met bepaalde stoffen die niet schadelijk zijn in de hoeveelheden die wij als consument aangeboden krijgen.
Ik vraag me dan af wat er gebeurt als de grondstoffen voor de consument wel gemakkelijk verkrijgbaar zijn en men deze dan ongecontroleerd gaat gebruiken.

Vandaar ook de vraag of er tabellen of iets dergelijks bestaan waar de ADI of LD50 in vermeld staat voor bepaalde producten.

Groet Toine
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

14-01-2007 16:35

Toine, en...dan nog is zowel het spijsverteringsorgaan ven een karper alsmede zijn leefmilieu (water) en de invloed van dat watermilieu op een groot aantal stoffen absoluut niet vergelijkbaar met aangegeven waarden voor menselijke of dierlijke (buiten het watermilieu) consumptie.
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

14-01-2007 17:20

Boterzuur was toch zelf te maken met een aardappel?