40mm's


Gebruikersavatar
joeri onkelinx
Berichten: 672
Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
Locatie: België

06-01-2007 20:59

Naar aanleiding van mijn vraag of er 40mm roltafels bestonden. En de daarop volgende reacties stel ik deze vraag.

Denken jullie dat je een 40mm boilie gaar kan krijgen door te koken zonder dat hij meer van zijn waarde verliest zoals dat bij een ander boilieformaat zou gebeuren?

Eigenlijk heb ik nog een vraagje: ik hoor soms dat mensen zeggen dat ze hun boilies koken onder de 100°C?? Hoe is dat in godsnaam mogelijk?
Adios,
Joeri

Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Gebruikersavatar
jurgen heintjes
Berichten: 682
Lid geworden op: 28-08-2006 12:53
Locatie: JRC twin skin

06-01-2007 21:11

koken is koken en zal toch echt boven de 100 graden plaats moeten vinden. :D :D :D :D :D
Lexus Cuyten
Berichten: 3083
Lid geworden op: 03-04-2003 02:00
Locatie: Barendrecht - Carnisselande

06-01-2007 21:26

In feiten gaat water al koken ergens in de 80 graden..
Als je er maar vertrouwen in hebt.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-01-2007 21:28

Water kookt bij 100 graden C.

Bij 56°C ongeveer gaat het zetmeel beginnen verstijfselen (of gelatiniseren).
Waarom de boilie nog opstoken tot 100 graden en veel stoffen verloren doen gaan, waar 80 -85 graden voldoende is.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Daan van Velzen
Berichten: 71
Lid geworden op: 02-01-2007 18:22

06-01-2007 21:30

hallo,

water kan ook al koken beneden de 100 graden. dit ligt aan de luchtdruk.. als de luchtdruk heel laag is dan zal het misschien al bij 70-80 graden misschien nog wel lager koken. maar dan moet je wel een paar kilometer hoog zitten.

denk aan hogedruk pannen. hierin kookt het pas bij 110 graden.

maar bij normale druk kookt het pas bij 100 graden.

maar je hoeft het water niet eens te laten koken om boilies gaar te krijgen. zo kun je met een thermometer en het gas regelen om het op 80 graden te houden je boilies garen. want de eiwitten stollen al bij lagere temperaturen..

wat het beste is? geen idee. ik gooi ze gewoon in een normale pan met kokend water .

Met vriendelijke groeten Daan
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-01-2007 21:38

Gideon Bolink schreef:Weer wat geleerd.
Waarom 85°C als 56°C voldoende is? :D


Omdat het dan te lang gaat duren, voordat het zetmeel verstijfseld is Gideon.
De deegbolletjes zouden zomaar veranderen in griesmeelpap.

Kieper je ze in kokend water, dan vormt zich vrij snel een huidje door het verstijfselen, stollen of gelatiniseren van zetmeel zodat de vorm behouden blijft.
De temperatuur van het kookwater valt eerst wel terug tot een graad of 70 om daarna weer op te lopen tot het kookpunt.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

06-01-2007 21:48

Daan van Velzen schreef:hallo,

water kan ook al koken beneden de 100 graden. dit ligt aan de luchtdruk.. als de luchtdruk heel laag is dan zal het misschien al bij 70-80 graden misschien nog wel lager koken. maar dan moet je wel een paar kilometer hoog zitten.

denk aan hogedruk pannen. hierin kookt het pas bij 110 graden.

maar bij normale druk kookt het pas bij 100 graden.

maar je hoeft het water niet eens te laten koken om boilies gaar te krijgen. zo kun je met een thermometer en het gas regelen om het op 80 graden te houden je boilies garen. want de eiwitten stollen al bij lagere temperaturen..

wat het beste is? geen idee. ik gooi ze gewoon in een normale pan met kokend water .

Met vriendelijke groeten Daan


Haha, behoefte aan een vacuumpan? :D

Klopt hoor, maar een beetje lastig in de dagelijkse praktijk.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2007 22:30

joeri onkelinx schreef:
Eigenlijk heb ik nog een vraagje: ik hoor soms dat mensen zeggen dat ze hun boilies koken onder de 100°C?? Hoe is dat in godsnaam mogelijk?


ik vermoed dat Joeri iets anders bedoelt met deze vraag :wink:

Joeri, in professionele keukens heb je van die grote stoomkasten
Hiermee kun je bijvoorbeeld hete lucht variabel instellen van 0 tot 250 graden. In combi met hete lucht kun je tevens stoom toevoegen
Dit worden combi-steamers genoemd
Bij een hete lucht temperatuur van 80 graden in combi met stoom kun je je boilies onder de 100 graden gaar maken

gr
HB
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-01-2007 22:32

Inhakend hierop...iemand zijn boillies wel eens "Au bain marie"gegaard?

Bollen in een zakje doen , deze lucht en waterdicht afsluiten en garen in water met een temperatuur van 80 graden.

gr
HB
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

06-01-2007 23:16

Joeri,

Als ik met grote boilies vis, dan wil ik vaak toch niet dat ie teveel attractie
afgeeft... :wink:

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

07-01-2007 00:43

Hele scherpe en goede opmerking Benny :wink:

Je zult moeten bekijken welk doel je nastreeft met grote boillies

Meer kans maken op de grotere karpers?...dan inderdaad minder atractie in je bol.
Mijn doel met grotere boillies is o.a deze...
De meerkoeten die wel van een boillie houd, heeft er gewoon veel meer moeite mee :D
Niet dat ze een 35 of 40 mm boillie niet op krijgen...dat lukt ze prima, enkel ze moeten er nu telkens met 1 boillie naar de kant (ondiepte) zwemmen om daar de boillie stuk te kunnen pikken met hun snavel wat hun op het open water niet lukt.
Concreet kost het hun veel meer moeite en blijft je aas wat voor de karpers bedoelt is hierdoor langer liggen, daar waar het voor bedoeld is :wink:

gr
hans
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

07-01-2007 04:15

Hans,

Inderdaad!

Je moet je zelf afvragen, wat je doel is om grote boilies te gebruiken. Ik
wou daar inderdaad op aan sturen. :wink:

- Het geval bij Hans zijn de Meerkoeten.
- Bij mij: Selectiever...

Een grote bol met redelijk wat voedingswaarde en een hoge attractie re-
spons, KAN nog gerand staan voor het veelvuldig vangen van kleine Kar-
per. Groot en schraal... :) :wink:

groetjes Benny
Gebruikersavatar
joeri onkelinx
Berichten: 672
Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
Locatie: België

07-01-2007 11:24

@ Hans Brinkel: Zo een steamer zou ideaal zijn, maar dat is niet haalbaar wat de prijs betrefd of je moest er hebben die zo groot zijn als mijn microgolfoven. Als deze bestaan laat het mij dan maar weten.

Maar in eerste instantie bedoelde ik wel degelijk het KOKEN (garen eigenlijk) van boilies onder de 100 graden. Nu weet ik dat het op 80°C of 85°C het beste zou zijn, maar nog niet hoe ik dat kan doen. MEt de thermometer klooien en dan effe je water late afkoele en weer opwarmen lijkt mij niet zo evident. Dus voor degenen die een andere methode hebben, ik ben één en al oor.

@ Benny: Ik probeer eigenlijk een beetje van beide te combineren. De concurrentie op mijn thuiswater is groot, heeel groot er valt mij ook op dat er juist op vismeelboilies grote vissen gevangen worden en dat de kleintjes op de zote boilies uitkomen. Raar maar waar, vorig jaar hebben wij het daar nog eens over gehad en dat zoet = spiegel gebeuren enzo klopte daar doorgaans wel, maar dat van de crapmix = grote vis klopte helemaal niet. Ik zal nog eens zeggen hoe de populatie eruitziet.

==> Het water bedraagt 95 hectare
+/- 500 10ponders
+/- 250 20ponders
+/- 50 30ponders
+/- 5 40ponders.

Ook op die vismeelboilies zal ik kleine vis vangen, akkoord, maar ik hoopte bij 40mm's in ieder geval de vissen onder de 20pond te kunnen uitschakelen. Gewoonweg omdat ik denk en vooral hoop dat zij die niet kunnen opnemen of er in ieder geval toch meer moeite mee hebben.

greetz
Adios,
Joeri

Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

07-01-2007 12:39

Joeri,

Dat is voor mij een fenomeen wat ik heel weinig tegen kom, dat juist de
grotere exemplaren op een voedingsrijkere bol worden gevangen. Natuur-
lijk is het niet onmogelijk, want ook bepaalde vismeel bollen brengen elk
jaar weer de nodige grote vissen op de kant, maar toch heb ik heel sterk
de indruk, dat je OVER HET ALGEMEEN de grotere Karpers makkelijker
kunt slecteren met grote, schrale en zoete boilies. Maar het blijft vissen,
en daar gelden geen officiele wetten... :wink:

Joeri, ik zou in jou geval b.v. een hele afwijkende bol maken en deze in
de juiste periode gaan introduceren; voorjaar rustig mee beginnen te voe-
ren. Met afwijkend kun je denken aan: Zoet + vismeel + kruidig. Een an-
dere methode is om verschillende soorten boilies door elkaar te mengen,
dus zoet, vismeel en kruidig en hiermee voeren. Met deze 2 manieren be-
reik je meer vissen, wat individuele smaak voorkeur betreft. En in het ge-
val van jou gewoon grote boilies. In bepaalde gevallen kan een menge-
ling van verschillende formaten boilies ook productief zijn, maar in jou ge-
val zou ik persoonlijk kiezen voor alleen grote boilies...

groetjes Benny
Gebruikersavatar
joeri onkelinx
Berichten: 672
Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
Locatie: België

07-01-2007 13:03

Dank u Benny,

MAAR

nu terug naar de eigenlijke vragen.
1) valt een 40mm boilie gaar te krijgen zonder te veel attractie te verliezen?
2) hoe kook je je boilies onder de 85°C (garen)?
Adios,
Joeri

Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

07-01-2007 13:08

Joeri,

Je moet ervan uitgaan, dat als je 40mm bollen kookt, je ook wat aan at-
tractie weg kookt. Ik zie dit NIET als nadeel. Ook zal de kooktijd hoger
liggen bij een 40mm bol, tenminste als je die redeljk tot in de binnen kern
wilt doen garen.

Andere optie en veel werk:

Maak eerst een 20mm boilie en kook deze normaal en kneed hier steeds
opnieuw een laagje deeg om en dan weer koken, en dan net zolang tot je
ongeveer 40mm hebt.

groetjes Benny
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

07-01-2007 13:13

1) valt een 40mm boilie gaar te krijgen zonder te veel attractie te verliezen?

2) hoe kook je je boilies onder de 85°C (garen)?

Wanneer je de boilies in ruim kokend water doet, voldoe je aan beide vragen.
Kokend water zal onmiddelijk een huidje vormen.1) en toch terugvallen in temperatuur +/- 80 graden C.
Deze temperatuur kun je nog iets laten oplopen tot 85 - 90 gr C en vervolgens vasthouden tot de bollekes gaan drijven.

Meestal gaan de eerste boilies al drijven voordat het kookpunt maar goed en wel is bereikt, dus eigenlijk zit je dan al best wel in de buurt zonder gebruikmaking van een thermometer.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
joeri onkelinx
Berichten: 672
Lid geworden op: 28-12-2003 13:47
Locatie: België

07-01-2007 13:32

dus eigenlijk feitelijk :lol: koken wij onze boilies praktisch nooit op 100°C?
Adios,
Joeri

Het mag vriezen, het mag dooien, maar Joeri zal niet plooien...
Gebruikersavatar
Fabian stukker
Berichten: 752
Lid geworden op: 14-08-2006 23:00
Locatie: Twente

07-01-2007 13:42

misschien kun je met een hogedruk pan hogere temperaturen bereiken ?

maar kook ze in een gewone pan ? en leg ze daarna nog weer ff in een flavourbadje ofzo ? ff lekker souken ?
niels vanbaelen
Berichten: 89
Lid geworden op: 06-09-2005 17:24
Locatie: hechtel

07-01-2007 20:09

Heb ook al eens eerder boilies van 35-45mm gekookt en ik vond dan altijd dat ze eerder rubberachtig werden. Dit komt waarschijnlijk omdat ze langer moeten koken. Persoonlijk kook ik nooit meer dit soort bolies in 1keer. Altijd een 20mm rollen en daar dan nog wat deeg rond doen en opnieuw koken. Zo is hij hard vanbinnen en zal hij toch niet rubberachtig zijn.

greets
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

07-01-2007 21:51

joeri onkelinx schreef:@ Hans Brinkel: Zo een steamer zou ideaal zijn, maar dat is niet haalbaar wat de prijs betrefd of je moest er hebben die zo groot zijn als mijn microgolfoven. Als deze bestaan laat het mij dan maar weten.


Joeri, nou was ik laast in een keukenzaak (voor thuiskeukens) , en zag ik dat er wel magnetron en combi ovens verkocht worden waarin je ook kunt stomen.
Deze werkt met een reservoir.
Of je hiermee ook op lagere temperaturen kunt stomen en prijzen en merken zijn vragen waar ik nog geen antwoord op heb omdat ik me er nog niet in verdiept hebt...maar ze bestaan wel en ze kunnen met de tijd vast steeds meer :wink:
Wiljo van Eerden
Berichten: 251
Lid geworden op: 11-12-2006 16:38
Locatie: achterhoek

07-01-2007 22:36

joeri onkelinx schreef:Dank u Benny,

MAAR

nu terug naar de eigenlijke vragen.
1) valt een 40mm boilie gaar te krijgen zonder te veel attractie te verliezen?
2) hoe kook je je boilies onder de 85°C (garen)?


1) Je kan de boillies vacuum sealen en dan in een magnetron koken. Net als dat je maaltijden kan koken in een magnetron. (Hiervoor wel de juiste magnetron hebben, met de nieuwere modellen kan je zowieso koken)
Door het sealen en geen contact met water zal er niks verloren gaan of in elk geval minstens 50 % minder. Wil je die 40 mm gaar krijgen zonder verlies? Sealen en koken met de magnetron.
2) Geen flauw idee maar is ook niet nodig als je doet wat ik hierboven heb genoemd.
Gewoon doen..........8)
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

07-01-2007 23:28

[quote="Wiljo van Eerden"][quote="joeri onkelinx"]

1) Je kan de boillies vacuum sealen en dan in een magnetron koken. Net als dat je maaltijden kan koken in een magnetron. (Hiervoor wel de juiste magnetron hebben, met de nieuwere modellen kan je zowieso koken)
Door het sealen en geen contact met water zal er niks verloren gaan of in elk geval minstens 50 % minder. Wil je die 40 mm gaar krijgen zonder verlies? Sealen en koken met de magnetron.
quote]

:o :o ...lukt dat?..als ik mijn gare en gedroogde boillies wil vacuum saelen dan vervormt de boillies al min of meer door de druk.

Dan lukt dit met ongekookte boillies wat dus in wezen nog deeg is toch zeker niet?...of bedoel je nu zo'n huis tuin en keuken sealapparaatje?
gr
Hans
Wiljo van Eerden
Berichten: 251
Lid geworden op: 11-12-2006 16:38
Locatie: achterhoek

07-01-2007 23:39

Een huis tuin en keuken sealer volstaat prima, en dat ze niet helemaal rond zijn maakt niet uit, want je gaat 40 mm toch niet in een werppijp drukken lijkt me. Plus dat een andere vorm niet negatief is. Als je zoveel mogelijk wilt behouden van et orgineel moet je dat doen.

Gr
Gewoon doen..........8)
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

08-01-2007 00:33

Wiljo

Het ging me ook niet om de vorm...ik stelde me enkel voor dat als harde en gare boillies al vervormt met vacuumtrekken...dan houd je met rauwe en ongekookte boillies die je vacuumtrekt slechts een plakje deeg over.. :lol:

MAAAaar het gaat om een huis-tuin- en keuken seal apparaat..dus dat is heel wat anders :wink:

Nietemin kan ik me goed voorstellen dat jou methode erg goed zal werken.
Meen dat Wil van Impact Products min of meer hetzelfde doet maar dan met darmen...ook hier blijven de stoffen beter behouden dan bij een normaal kookproces.

gr
Hans