vismeelboilie


Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

26-08-2006 19:45

Ik wil voor het eerst boilies gaan draaien en wil graag een simpele vismeelboilie. Ik zat zelf te denken aan:
200 gram polentabloem
250 gram maismeel
150 gram tarwebloem
200 gram griesmeel
200 gram vismeel

Ik wil graag weten of deze mix goed te draaien valt en goed uithard zonder scheuren e.d. Als er iets mis mee is hoor ik het graag en wat ik dan aan zou moeten passen.

Alvast bedankt voor de hulp :)
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

27-08-2006 16:34

niemand? :roll:
leon boers
Berichten: 50
Lid geworden op: 09-08-2006 16:42
Locatie: noordijk/neede
Contacteer:

27-08-2006 17:05

geen ervaring mee :lol:
behandel vissen net zoals jezelf en ruim je eigen rommel op!!
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

27-08-2006 17:48

100 gr Polenta
200 gr maismeel
300 gr tarwemeel
100 gr griesmeel
200 gr vismeel
100 gr ei voer

zo ongeveer heb ik mijn bol, hard prima uit draait lekkerweg.
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

27-08-2006 17:52

Waar kan ik ei-voer halen, want dat zou ik zo niet weten. Uhm en wat draagt het ei-voer als eigenschap bij aan de boilie; hard hij daardoor beter uit ofzo?
Gebruikersavatar
Rick Boerboom
Berichten: 3459
Lid geworden op: 11-07-2002 02:00
Locatie: Doetinchem

27-08-2006 18:17

Dat is eivoer voor vogels. Bij dierenzaak te koop dus. Ik gebruik het graag om een wat grove structuur te geven aan de boilie.
Dennis de Ruijter
Berichten: 37
Lid geworden op: 17-05-2006 18:06
Locatie: voorhout
Contacteer:

27-08-2006 18:19

vismeel bolies zijn wel goed weet ik :lol:

(veel op gevangen ook)
Gebruikersavatar
Kenny Willems
Berichten: 3415
Lid geworden op: 20-05-2006 15:46
Locatie: Duiven
Contacteer:

27-08-2006 18:41

Luc Maessen schreef:Waar kan ik ei-voer halen, want dat zou ik zo niet weten. Uhm en wat draagt het ei-voer als eigenschap bij aan de boilie; hard hij daardoor beter uit ofzo?


Het hard goed uit en geeft je bol een goede open stuctuur waardoor je flavours en smaakstoffen er sneller uitlekken.
Gebruikersavatar
Martin Flierman
Berichten: 287
Lid geworden op: 30-11-2004 17:40
Locatie: Harns

27-08-2006 18:56

Ik zou de polenta bloem eruit laten en er tarwe MEEL (dus geen bloem) in doen.
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

27-08-2006 22:23

Waarom?
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

28-08-2006 01:01

vissen bijna dezelfde bol!!!! :wink:
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

28-08-2006 18:54

Ik heb het vanmiddag geprobeerd, heb alleen de vismeel moeten vervangen voor garnalen meel, want dat was niet meer voorradig. Er was alleen 1 probleem de boilies gingen niet drijven tijdens het koken, maar voelde na 5 minuten wel goed aan. We hebben ze toen dus maar gwn steeds 5 min erin laten liggen.

Maar hoe komt het dat ze niet gingen drijven, hoort het zo(ik weet dat er recepten zijn die niet drijven) of ligt het aan het garnalen meel of aan de polenta?
Gebruikersavatar
robbin kremer
Berichten: 760
Lid geworden op: 25-02-2004 09:20
Locatie: Norg!

28-08-2006 19:40

200 gram garnalenmeel lijkt me wel iets teveel van het goede hoor!

Ik denk dat je boilies nu zullen drijven..want als je teveel garnalenmeel gebruikt gaan je boilies drijven..dus let daarop!
FCG, Trots van het Noorden!
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

28-08-2006 19:53

Goed dat je het zegt ik zal het morgen even testen in een bakje water.

i.i.g. bedankt voor alle hulp!
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

28-08-2006 20:20

Luc,

200gr of terwijl 20% vismeel in je mix, vind ik geen echte vismeel bol. Ik
versta onder een echte vismeel bol, een boilie met een dosering van 40 a
50% vismeel in je bol.
Het nadeel van vismeel is (qua verwerking!), is dat het een hele slechte
binding heeft, en dat het dus in hogere doserings percentages een pro-
bleem KAN vormen. Dus wanneer je 40 a 50% vismeel in je mix verwerkt,
zorg dan dat je overige ingredienten goede bindings eigenschappen heb-
ben. Een goede binder is o.a. tarwebloem.

Voorbeeldje:

40% vismeel (b.v. haringmeel)
20% roggemeel
20% tarwegriesmeel
10% rijstebloem
10% tarwebloem

Het vismeel is dus geen binder. Aangezien vismeel niet bind, en het in een
dosering van 40% gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat de overige ingre-
dienten je mix niet teveel laten binden/kleven. Zou het vismeel b.v. weg
gelaten zijn, dan hebben de overige ingredienten samen TEVEEL binding.
Vismeel is een smaakmaker, en voorziet je mix van extra dierlijke eiwit-
ten. Kan soms wenselijk zijn...
Zou je b.v. van bovenstaande mix een neutrale mix willen maken, dan
zou je het vismeel kunnen vervangen voor 40% polentabloem. Polenta-
bloem is ook GEEN binder.

Dus een echte vismeel bol is dus in mijn ogen, een bol met minimaal 40%
vismeel! Lagere hoeveelheden, dienen bij mij alleen maar om het eiwit
gehalte van mijn mix eventueel wat op te krikken. Ik vis over het alge-
meen met lage eiwit gehaltes in mijn bol, en soms kan het wenselijk zijn
om het eiwit gehalte toch wat op te krikken. B.v. door 10 a 15% vismeel
toe tevoegen. Zulke lage gehaltes aan vismeel, hebben normaal niet zo
gauw invloed op de binding van je overige ingredienten in je mix; of ter-
wijl dat je mix niet meer goed bind.

groetjes Benny
stassen erwin
Berichten: 202
Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
Locatie: st truiden

28-08-2006 20:28

vis je zonder soya benny?
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

28-08-2006 20:51

Benny van de Werfhorst schreef:Luc,

200gr of terwijl 20% vismeel in je mix, vind ik geen echte vismeel bol. Ik
versta onder een echte vismeel bol, een boilie met een dosering van 40 a
50% vismeel in je bol.
Het nadeel van vismeel is (qua verwerking!), is dat het een hele slechte
binding heeft, en dat het dus in hogere doserings percentages een pro-
bleem KAN vormen. Dus wanneer je 40 a 50% vismeel in je mix verwerkt,
zorg dan dat je overige ingredienten goede bindings eigenschappen heb-
ben. Een goede binder is o.a. tarwebloem.

Voorbeeldje:

40% vismeel (b.v. haringmeel)
20% roggemeel
20% tarwegriesmeel
10% rijstebloem
10% tarwebloem

Het vismeel is dus geen binder. Aangezien vismeel niet bind, en het in een
dosering van 40% gebruikt wordt, zorgt dit ervoor dat de overige ingre-
dienten je mix niet teveel laten binden/kleven. Zou het vismeel b.v. weg
gelaten zijn, dan hebben de overige ingredienten samen TEVEEL binding.
Vismeel is een smaakmaker, en voorziet je mix van extra dierlijke eiwit-
ten. Kan soms wenselijk zijn...
Zou je b.v. van bovenstaande mix een neutrale mix willen maken, dan
zou je het vismeel kunnen vervangen voor 40% polentabloem. Polenta-
bloem is ook GEEN binder.

Dus een echte vismeel bol is dus in mijn ogen, een bol met minimaal 40%
vismeel! Lagere hoeveelheden, dienen bij mij alleen maar om het eiwit
gehalte van mijn mix eventueel wat op te krikken. Ik vis over het alge-
meen met lage eiwit gehaltes in mijn bol, en soms kan het wenselijk zijn
om het eiwit gehalte toch wat op te krikken. B.v. door 10 a 15% vismeel
toe tevoegen. Zulke lage gehaltes aan vismeel, hebben normaal niet zo
gauw invloed op de binding van je overige ingredienten in je mix; of ter-
wijl dat je mix niet meer goed bind.

groetjes Benny


Maar is dit hetzelfde met garnalenmeel? want 2 reply's boven je staat dat 200g wel erg veel is.
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

28-08-2006 20:55

Erwin,

Niet altijd!
Volvette (getoast) sojabloem, gebruik ik nog in één van mijn basis mix-
en, en in de andere basis mix niet.

Ik gebruik dus 2 basis mixen! :wink:

Vanwaar je vraag...? :) 8)

groetjes Benny
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

28-08-2006 21:05

Luc,

Garnalenmeel is anders als vismeel. Bij teveel garnalenmeel in je mix,
heb je kans dat je boilies gaan drijven! Ik zou nooit meer dan 5% gar-
nalenmeel in een boilie gebruiken, als ik wil dat ie zinkt! :) Soms is 5%
al genoeg om drijvende boilies te krijgen... :P
Ook is er qua kwaliteit verschil in garnalenmeel. Hoe meer garnalen
VLEES erin het meel zit, hoe beter! Het garnalenmeel met meer vlees, is
ook iets zwaarder; dus laat je boilie minder gauw drijven. Het garnalen-
meel wat alleen (het meest verkocht!) maar uit huiden/vellen bestaat, is
minder qua kwaliteit (hoeft geen nadeel te zijn!). Dit garnalenmeel, laat
je boilie ook al snel drijven. Ideaal ingredient dus voor pop-ups! :)

Ik zou sowieso nooit meer dan 5% garnalenmeel gebruiken, als ik wil dat
m'n boilies gewoon zinken.

Vismeel laat een boilie dus NIET drijven! Er is verschil tussen vismeel en
vismeel. Je hebt o.a. verschillende soorten...

groetjes Benny
Laatst gewijzigd door Benny van de Werfhorst op 28-08-2006 21:08, 1 keer totaal gewijzigd.
stassen erwin
Berichten: 202
Lid geworden op: 05-06-2006 23:07
Locatie: st truiden

28-08-2006 21:05

ik vroeg het gewoon naar aanleiding van een ander topic hier benny
je weet wel welk ik bedoel :wink:
andere vraag nu (effe offtopic)
merk je verschil met of zonder soya? :oops:
of anders geformuleerd wanneer gebruik je je mix zonder soya en wanneer met soya
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

28-08-2006 21:18

Erwin,

Eerlijk gezegd merk ik tot nu toe, nog weinig verschil met wel of geen
soja in m'n mix.
De basis mix zonder soja, is nog in experiment, en kan dus nog niet spe-
cifiek ingaan wat beter werkt.

Ik schrijf ook bewust: "Tot nu toe", in eerste zinnetje! :wink:

Over enkele jaren laat ik meer weten... :wink: :) Er zijn veel factoren,
die een experiment kunnen vertroebelen. Vandaar dat ik er nog geen
zinnig woord over kan zeggen. Misschien over een paar jaar, dat ik iets
duidelijker kan zijn over wel of geen soja. Denk dan over meerdere ja-
ren, en dan is het nog afwachten of er iets zinnigs uitkomt! 8)

O ja, de mix zonder soja, was meer bedoeld voor het najaar en winter bij
het voorvoeren; verder ga ik hier niet op in... :) :wink:

groetjes Benny
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

28-08-2006 22:51

20% garnalenmeel is best leuk, je moet enkel je bollen van het plafond schrappen.

MVG

Klaas
Gebruikersavatar
Luc Maessen
Berichten: 264
Lid geworden op: 12-07-2006 11:02
Locatie: Nieuwegein

29-08-2006 15:44

Ik snap toch echt niet waar jullie het over hebben, want ze drijven echt niet bij mij :s
Gebruikersavatar
robbin kremer
Berichten: 760
Lid geworden op: 25-02-2004 09:20
Locatie: Norg!

29-08-2006 15:55

Weet je dan wel zeker dat je 200 gram Garnalenmeel in je mix hebt?!
Want normaal gesproken gaan je boilies drijven met 200 gram Garnalenmeel in je mix.. :wink:
FCG, Trots van het Noorden!
Benny van de Werfhorst
Berichten: 4482
Lid geworden op: 19-10-2002 02:00
Locatie: Gelderland
Contacteer:

29-08-2006 15:57

Luc,

Misschien goede lading garnalenmeel getroffen, met veel garnalenvlees
erin...?! :wink: :roll:
Wanneer je het "slechtere" garnalenmeel treft, dan durf ik gerust bijna te
zeggen, dat bij 20% garnalenmeel je boilies bijna zeker zullen drijven. Ik
heb het hier dus over meest verkochte garnalenmeel. Zoals eerder ge-
zegd: Dit "slechtere" garnalenmeel bestaat het meest uit vellen/huiden,
wat het geheel zeer licht maakt.

Maar hoe heb je je mix nu precies gemaakt?

groetjes Benny