hoeveel % moet er van:
eiwitten
koolhydraten
vetten
in een boilie mix ongeveer zitten in de tijd die nu gaat aanbreken dus september oktober?
hoeveel?
-
- Berichten: 1979
- Lid geworden op: 30-07-2006 19:08
- Contacteer:
100%
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Uitgekauwd onderwerp inmiddels.
Ligt eraan welke gedachtegang je volgt.
De korte termijn visie van de karpervisser of de lange termijn behoefte van de karper.
Gebruikelijk is de wens tot in de wintermaanden op dezelfde stek veel en vooral zo groot mogelijke karpers te vangen. Dan maakt het weinig uit, zolang je maar vangt.
De karper zelf heeft belang bij voedzame bestanddelen om reserves voor het volgend voorjaar op te bouwen. Dan speelt voedingswaarde een rol. Deze gedachte volgend vind je hier waarschijnlijk de beste handleiding die zo beschikbaar is:
http://karpervoer.nl/
Maar als het over voedingswaarde gaat schiet deze site ook te kort. De gebruikte koolhydraten zijn niet van belang voor de karper.
Groet, Kees
Ps. Je kunt die percentages trouwens niet rechtstreeks uitrekenen. Het gaat hier om de benuttingsgraad.
Ligt eraan welke gedachtegang je volgt.
De korte termijn visie van de karpervisser of de lange termijn behoefte van de karper.
Gebruikelijk is de wens tot in de wintermaanden op dezelfde stek veel en vooral zo groot mogelijke karpers te vangen. Dan maakt het weinig uit, zolang je maar vangt.
De karper zelf heeft belang bij voedzame bestanddelen om reserves voor het volgend voorjaar op te bouwen. Dan speelt voedingswaarde een rol. Deze gedachte volgend vind je hier waarschijnlijk de beste handleiding die zo beschikbaar is:
http://karpervoer.nl/
Maar als het over voedingswaarde gaat schiet deze site ook te kort. De gebruikte koolhydraten zijn niet van belang voor de karper.
Groet, Kees
Ps. Je kunt die percentages trouwens niet rechtstreeks uitrekenen. Het gaat hier om de benuttingsgraad.
-
- Berichten: 2162
- Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
- Locatie: Hengelo
een zo laag mogelijke voedingswaarde is het beste.. dan moet de vis meer eten om voldoende energie op te nemen om de winter door te komen. dus kun je ze langer blijven doorvangen..
dus weinig eiwitten, vettem en zo weinig koolhydraten is het beste.
Gr. Remko
dus weinig eiwitten, vettem en zo weinig koolhydraten is het beste.
Gr. Remko
Remko Oude Elferink schreef:een zo laag mogelijke voedingswaarde is het beste.. dan moet de vis meer eten om voldoende energie op te nemen om de winter door te komen. dus kun je ze langer blijven doorvangen..
dus weinig eiwitten, vettem en zo weinig koolhydraten is het beste.
Gr. Remko
Dat weet ik zo net nog niet. Het kan ook averechts werken. De vis kan gaan zoeken naar ander voedsel om zijn voedingswaarde binnen te krijgen. Dan ben je ze dus kwijt van de stek.
- Kees Ouwehand
- Berichten: 11597
- Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
- Locatie: Nederland
Karper heeft geen maag en kent geen verzadigingsgevoel! Dat is dus een onzinverhaal afgeleid van mensen en hun spijsvertering. Ze kunnen wel de belangstelling voor jouw aas verliezen, maar dat is een ander verhaal. Het zijn primitieve dieren die instinctief reageren op impulsen.
Koolhydraten worden ook gewoon opgenomen en omgezet. De omzetting naar energie is echter lastig voor de karper zodat die niet direct beschikbaar komt als hij het nodig heeft. In het voorjaar als het natuurlijk voedsel nog op gang moet komen dus. Op dat moment moet de karper het hebben van zijn reserves. Als die opgebouwd zijn uit slechte koolhydraten komen die reserves te langzaam beschikbaar en wordt de karper vatbaar voor ziektes.
Met koolhydraten is het veel eenvoudiger een aantrekkelijk aas te maken. Dat verklaart voor mij grotendeels het succes van "crap" aas. Voor een voedzaam aas moet je meer inzicht hebben in geschikte ingrediënten om een aantrekkelijk aas te maken. Het loont wel de moeite.
Groet, Kees
Koolhydraten worden ook gewoon opgenomen en omgezet. De omzetting naar energie is echter lastig voor de karper zodat die niet direct beschikbaar komt als hij het nodig heeft. In het voorjaar als het natuurlijk voedsel nog op gang moet komen dus. Op dat moment moet de karper het hebben van zijn reserves. Als die opgebouwd zijn uit slechte koolhydraten komen die reserves te langzaam beschikbaar en wordt de karper vatbaar voor ziektes.
Met koolhydraten is het veel eenvoudiger een aantrekkelijk aas te maken. Dat verklaart voor mij grotendeels het succes van "crap" aas. Voor een voedzaam aas moet je meer inzicht hebben in geschikte ingrediënten om een aantrekkelijk aas te maken. Het loont wel de moeite.
Groet, Kees