Boilies


Plaats reactie
Herman Esveld
Berichten: 1188
Lid geworden op: 18-04-2006 19:09
Locatie: nomaad

13-06-2006 17:19

Heeft iemand misschien een link of lijstje van boilie ingredienten waar de eigenschappen van dat bepaalde ingredient bij staan? Zoals maismeel goed is voor de uitharding en lijnzaad goed is voor de spijsvertering enz.

Alvast bedankt.
PR Schub: 2,001 kilo
PR Spiegel: 2,003 kilo
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

16-06-2006 08:19

Ingredienten :roll: :o :o :o

Aardappelzetmeel.Dit meel dat eigenlijk meer op een wit poeder gelijkt, wordt in de keuken gebruikt om allerhande sausen te binden. Het is een ideaal ingrediënt om het koolhydraatgehalte in uw mix te verhogen. Een aanrader voor de liefhebbers van HNV samenstellingen. Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 81 %Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed

Algenmeel of algengrit.Deze korrel of grit is afkomstig uit de wereld van de duivensport. Algen of zeewier hebben van huis uit altijd iets aantrekkelijks gehad voor vissen. Ze bevatten niet alleen een forse hoeveelheid eiwitten, maar zitten ook boordevol vitaminen en mineralen. Bovendien zorgen deze algen ook voor een perfecte spijsvertering. Wanneer we deze algen in korrelvorm hebben aangeschaft, moeten we deze natuurlijk vermalen. Het soortelijk gewicht van algenmeel is vrij hoog en dat maakt het extra geschikt voor de liefhebbers van een zwaardere boilie. Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 40%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 0%Uitharding: goede Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed

Ansjovismeel. Het woord zegt het zelf, dit is een vismeel afkomstig van ansjovis, Het meel is zeer fijn en ietwat oranje van kleur. Het laat zich zeer goed mengen met andere soorten vismeel, verder heeft het een eigen, uitgesproken geur. Net zoals bij de andere soorten vismeel ligt het eiwitgehalte vrij hoog. In combinatie met enkele ingrediënten die een hoog koolhydraatgehalte hebben, kan men hiermee een perfect uitgebalanceerde vismeelmix fabriceren die qua kleur aan de lichte kant is.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 68%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 10%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk

Babycommeel. Bij de meeste onder ons meer bekend als BC Collant Dit gemalen en gebrande maïsmeel heeft zowel qua smaak als geur een zeemzoet tintje. Het wordt in de veevoeding gebruikt als basis voor kuikenvoeders. De karper is er gek op vanwege zijn uitgesproken zoete karamelsmaak. Een ideaal ingrediënt dat ook zeer goed uithardt en relatief zeer goedkoop. Te gebruiken als bulk ter vervanging van gewoon maïsmeel.Kwantiteit te gebruiken: 40%Eiwitgehalte: 12 %Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 5%Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: goed lnstant-Response: zeer goed.

Bambix. Wie kent dit niet? Bambix is een lekkernij voor kinderen. Het bevat zoveel vitamines, mineralen en alle andere bouwstoffen nodig voor de groei van het menselijk lichaam. Dit koekje wordt gemalen en is ideaal voor de liefhebbers onder ons van een lichtere boilie (gewicht). Het is eigenlijk duur om echt als bulk-ingrediënt te gebruiken, maar het kan er voor dienen.Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 75 %Vetgehalte: 2%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-Response: zeer goed.

Beendermeel. Dit meel dat verkregen wordt door het vermalen van beenderen van dieren, heeft een specifieke geur waar de karper blijkbaar niet aan kan weerstaan. Dit meel kan zeker als bulk worden gebruikt, maar moet door zijn slechte voedingswaarde worden gecombineerd met enkele ingrediënten met een hoog koolhydraatgehalte. De prijs ligt in de meeste gevallen heel gunstig, zodat we van een erg goedkoop en goed product kunnen spreken.Kwantiteit te gebruiken: 40%Eiwitgehalte: 38%Koolhydraatgehalte: 7 %Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed lnstant-Response: redelijk.

Beschuitmeel. Dit meel is uiteraard afkomstig van beschuiten, die gebroken en vermalen worden. We hebben hier wel wat verschil in kwaliteit. Deze hangt nauw samen met de kleur. De beste kwaliteit is dat meel dat het lichtst van kleur is. Het donkere daarentegen is in de meeste gevallen afkomstig van te hard gebakken of zelfs verbrande beschuiten. Het is zeer licht en zeer voedingrijk. Net zoals Bambix is dit het ideale ingrediënt voor een in gewicht lichtere boilie. Het kan als bulk gebruikt worden, maar geeft een minder goede uitharding.Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 7%Uitharding: zeer slecht Verwerkbaarheid: redelijk lnstant-Response: zeer goed.

Biergist. De biergist waar wij goede resultaten mee boeken, is afkomstig uit de duivensport. We kunnen niet beweren dat biergist goedkoop is, daarom is het aan te raden steeds kleine hoeveelheden te gebruiken, ook omdat de eiwitten van een minderwaardige kwaliteit zijn; ze geven enkel energie. Het vitaminen en mineralen bestand daarentegen ligt wel zeer goed in balans, en de vertegenwoordiging van koolhydraten is eveneens zeer positief.Kwantiteit te gebruiken: 10%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goede Verwerkbaarheid: goed lnstant-Response: redelijk.

Biggenmeel. Natuurlijk zijn dit geen gemalen biggetjes. Het is wel degelijk de voeding voor biggen waar we het hier over hebben. Dit meel is eigenlijk ideaal om in een mix te gebruiken. Het is wat we kunnen noemen zeer goedkoop, en het heeft alles mee om als ideaal ingrediënt voor de beginnende karpervisser te dienen. Buiten een goed eiwit-gehalte en de nodige dosis koolhydraten bevat dit meel een heleboel vitaminen en mineralen. Het enige nadeel van het biggenmeel is de minder goede instant-respons, maar wanneer we de karper er lang genoeg aan laten wennen, is dit zeker een aanrader.Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 7%Uitharding: goede Verwerkbaarheid: goed lnstant-Response: redelijk.

Biscuitmix. Dit zijn alle kant-en-klaar mixen uit de supermarkt, geschikt voor de bereiding van taarten, cakes, pannenkoeken, enz... Ze worden gekenmerkt door een hoog percentage koolhydraten. Een ideaal ingrediënt voor het maken van lichtgewicht boilies, maar bij overdaad zou het wel eens kunnen dat de boilies drijven. Ideaal als bijmenger om het gehalte aan koolhydraten op punt te zetten.Kwantiteit te gebruiken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 75%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: zeer goed.

Bloedpoeder. Ook wel bloedmeel genoemd. Het is een zuiver donkerrood poeder dat een specifiek geurspoor in het water verspreidt Het is een zeer licht poeder met een hoog eiwitgehalte. Die eiwitten zijn echter van zeer slechte kwaliteit, vandaar dat we hierover best zwijgen. Koolhydraten zijn er bij bloedmeel niet te vinden. Verder geeft bloedmeel een huidje aan uw boilie en is het volgens ons wel te gebruiken als alternatief voor tal van andere ingrediënten.Kwantiteit te gebruiken: 20%Eiwitgehalte: 88%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedlnstant-Response: redelijk.

Bodybuilder Mix. Dit is een samenstelling voor bodybuilders. Het is een poeder dat gemengd wordt met melk en zo wordt gedronken. Het is een typisch ingrediënt om het eiwitgehalte van uw aas wat op te krikken. De benaming "bodybuilder mix" is echter een groepsnaam voor talrijke merknamen die eigenlijk inzake inhoud en doel hetzelfde moeten waarmaken. Is verkrijgbaar in diverse smaken. Het nadeel is dat dit product zeer duur is, maar het kan makkelijk vervangen worden door andere ingrediënten.Kwantiteit te gebruiken: 15%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 2%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-Response: goed.

Boekweitmeel. Boekweit behoort, net zoals tarwe en rogge, tot de familie van de granen. Als bulk-ingrediënt echt een aanrader. Het is goedkoop en zeer voedingsrijk. Het hardt slecht uit en bindt bijna niet omdat boekweitmeel geen gluten bevat. In de meeste gevallen is dit meel in kombinatie met tarwe- of maïsgluten perfect te gebruiken. Nog een erg handige tip: wanneer we volle boekweitkorrels nemen, kunnen we deze roosteren in een oude pan. Na afkoelen vermalen, en we bekomen een meel met een typische, aangename geur. Dit meel vormt in combinatie met griesmeel en lactalbumine een perfekte instant boilie.Max.% te verwerken: 30%Koolhydraatgehalte: 72%Vetgehalte: 2%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: zeer goed.

Brinta. Met Brinta bedoelen we niet alleen de koekjes gemaakt uit veel graansoorten, maar ook de granenmix waarmee een lekkere, voedzame pap gekookt kan worden. In beide gevallen malen we best de hele handel fijn. De grotere stukjes werpen we niet weg, want daar zitten de meeste vezels in en onze vriend karper kan die best gebruiken. Brinta heeft een zeer uitgebalanceerd vitaminenpatroon. Eveneens een ingrediënt met een hoog koolhydraatgehalte dat reeds de nodige karpers op het droge heeft gebracht.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 65%Vetgehalte: 2%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: zeer goed.

Broodmeel - bruin of wit. Eigenlijk is het meeste broodmeel niets meer of niets minder dan gemalen, gedroogd brood. In de meeste gevallen oud of afgekeurd brood. Het verschil tussen het witte en het bruine broodmeel is zeker niet alleen de kleur. Bruin broodmeel bezit eigenlijk het minst van alle gehaltes. Zelfs van uitharding is na enkele uren in het water helemaal geen sprake meer. Het is natuurlijk een ingrediënt dat een zeer goede instant-response heeft. Het grootste voordeel buiten de lage prijs is zeker de verwerkbaarheid, broodmeel rolt echt als een trein.- Broodmeel bruinMax.% te verwerken: 25%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 1 %Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: goedInstant-response: zeer goed- Broodmeel witMax.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 46%Vetgehalte: 3%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: zeer goed.

Couscous. Couscous is het hoofdbestanddeel van de Marokkaanse keuken. Het is een deegwaar waarbij het meel van harde tarwe met water onder verhitting wordt opgeklopt, waardoor kleine korreltjes ontstaan die daarna gedroogd worden. Couscous heeft het nadeel dat het de boilie zeer week maakt wanneer deze lang in het water ligt. Net zoals alle andere deegwaren is couscous zeer rijk aan koolhydraten.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 71 %Vetgehalte: 2%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: zeer goed.

Cacaopoeder. Afkomstig van de cacaoboon, wordt het in de eerste plaats gebruikt om chocolade te maken of als bestanddeel van chocolademelk. Dit poeder bevat een zeer hoge hoeveelheid vezels, namelijk 35%. Cacao-poeder is eveneens zeer goed van smaak, en zoals we weten, is een smaakstof op basis van chocolade een echte aanrader. Toch heeft een te hoge dosering verstopping tot gevolg en kunnen we met dit poeder best niet te sterk overdrijven. Niet echt een goedkoop product.Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 17 %Koolhydraatgehalte: 16%Vetgehalte: 20%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: goed.

Calcium caseïnaat. Zo zijn we bij het eerste ingrediënt uit de serie melkeiwitten verzeild. Het eiwitgehalte ligt vrij hoog, maar de voedingswaarde is bijna nihil, evenals de vetten. Calcium caseïnaat is in tegenstelling tot caseïne meer water-oplosbaar. Het is een ideaal ingrediënt waardoor uw deeg beter verwerkt. Net zoals alle andere melk-eiwitten is calcium caseïnaat zeer duur en wordt dan ook in kleine hoeveelheden gebruikt. ldeaal om de eiwitten van uw aas wat op te trekken.Max.% te verwerken: 35%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: redelijk.

Capelinmeel. Dit meel is een bepaald soort vismeel. Het heeft een uitgesproken, scherpe geur en een doordringende smaak. Het heeft een vrij hoog eiwitgehalte en behoort tot de dierlijke eiwitten. Voor iemand die regelmatig met vismeel aan de slag gaat en een iets andere smaak en geur wil proberen, is capelinmee! zeker de moeite waard. Het kan ook in combinatie met andere vismelen of forelkorrels voor de nodige actie zorgen. Capelinmeel hardt minder goed uit dan gewoon vismeel.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-response: redelijk.

Caseïne. Waarschijnlijk het door karpervissers meest gebruikte eiwit. Caseïne behoort tot de melkeiwitten en is verkrijgbaar in diverse soorten. De meest gebruikte caseïne is de zure of de acid. Deze is in de handel te koop in verschillende korrelgroottes. De meest gebruikte is de 90 mesh, dit is meer een poedervorm. De 30 mesh vinden wij persoonlijk iets te grof, maar voor zwaardere boilies is de 30 mesh dan we! Weer een aanrader. Wij gebruiken het meest de 60 mesh caseïne, omdat die niet zo snel oplost als de 90 mesh en toch voldoende soortelijk gewicht heeft. Caseïne heeft de eigenschap zeer goed uit te harden. Deze zure caseïne is in diverse kwaliteiten te koop, wij verkiezen de voedingskwaliteit, met een eiwit-percentage van ongeveer 90%, boven de "animalgrade" (geschikt voor veevoeder). Buiten de zure hebben we ook nog de "Rennet Caseïne", deze onderscheidt zich van de zure versie door de smaak. Rennet caseïne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt voor de babyvoeding, Het eiwit-percentage van "Rennet Caseïne" ligt bij 80%.- Caseïne 30 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goed- Caseïne 60 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: redelijk- Caseïne 90 meshMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed.

Codlivine - mineraal supplement. Een donkerrood poeder waarin vezelstoffen werden verwerkt. Codlivine is eigen!ijk een toevoegsel voor paarden, met diverse vitaminen en mineralen. Het wordt toegediend na een inspanning of ziekte. Codlivine bestaat uit levertraan van kabeljauw waarop vitaminen en mineralen geënt zijn. Het heeft een typische geur, Men mag maximum 5% aan een mix toevoegen. Doordat de donkerrode kleur onze boilie wat extra kleurt, is dat mooi meegenomen.Max.% te verwerken: 5%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%.

Cornflakes. Het ontbijt van de Amerikanen! Verkrijgbaar in diverse smaken, de een al met wat meer voedingswaarde dan de andere, maar stuk voor stuk even lekker. Een op basis van maïs gemaakte pellet die we perfect tot meel kunnen vermalen. Dit meel heeft wel de eigenschap dat het niet zo goed uithardt omdat het veel vocht opneemt. Het koolhydraatgehalte ligt enorm hoog en cornflakes zijn tevens geschikt om als ingrediënt voor instant-response boilies te gebruiken.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 72 %Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-response: zeer goed.

Dextrose. Dextrose, ook we! glucose of druivensuiker genoemd, is de meest voorkomende mono-sacharide (suiker) uit het dieren- en plantenrijk. Denk maar aan zoete vruchten zoals druiven en peren. Maar ook worteltjes en honing zitten er vol van. Zoals alle andere suikers is dextrose zeer rijk aan koolhydraten, liefst 99%. Omdat alle andere suikers de eigenschap hebben extra te binden, is dit ook het geval met dextrose. Wanneer we een mix hebben die het in de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker wonderen doen. Denk eraan . zoals met alles: overdaad schaadt en een te hoge dosering zal uw boilies week maken.Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 99%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: zeer goedlnstant-response: zeer goed.

Eendenkorrel. Deze korrel wordt gebruikt voor het voederen van eenden. Buiten de nodige eiwitten en koolhydraten zitten er ook algen in verwerkt. De geur en smaak is eerder flauw te noemen. Kan dienst doen als vervanger van forelkorrels mits toevoeging van een sterkere flavour of capelinmeel.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 19%Koolhydraatgehalte: 33%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: redelijk.

Ei. Inderdaad, een kippe-ei is ook een ingrediënt voor het maken van onze boilies, Het bevat de nodige dosis vetten en uiteraard ook lecithine dat als emulgator (binder tussen olie en water) kan dienen. Verder kunnen we nog vermelden dat een ei in een mix veel gemakkelijker verwerkt wordt dan enkel en alleen ei albumine.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 13%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedlnstant-response: redelijk.

Eipoeder. Dit is niet meer en niet minder dan het volledige ei dat wordt gedroogd. Bevat met andere woorden het volledig gehalte aan vetten en eiwitten. In tegenstelling tot ei-albumine hardt het veel minder goed uit. Omwille van de prijs en de toch vrij hoge dosering die nodig is om resultaat te hebben, is dit ingrediënt minder geschikt om in een samenstelling verwerkt te worden.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 3%Vetgehalte: 45%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goedlnstant-response: redelijk.

Equivite. Net zoals Codlivine is Equivite een mineraal supplement dat vooral voor renpaarden gebruikt wordt, maar ook voor andere dieren een aanvulling van het dagelijkse rantsoen kan zijn. Zoals alle andere mineraal- en vitamine-preparaten is een dosis van ca. 5% meer dan voldoende.Max,% te verwerken: 5%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%.

Erwten. Hierbij hebt u de keuze uit de groene of bruine erwt die ook in de duivensport worden gebruikt, Beide erwten hebben dezelfde eigenschappen. Ze harden goed uit en verwerken zeer goed in de meeste samenstellingen.Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 2%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-response: goedMax.% te verwerken: 20%.

Eivoer voor vogels. Dit is opfokvoer voor vogels, in de meeste gevallen kanaries. Wij hebben voor u een vijftal van deze voeders wat nader bekeken en kwamen tot volgend resultaat. Op basis van eiwitten en koolhydraten geven wij de voorkeur aan C.d. geel of rood. Deze laatste bevat wat meer honing en ruikt echt zalig, Orlux daarentegen is neutraler en heeft een hoger vetgehalte. Nectarblend is een neutrale samenstelling, en Robinred is voor liefhebbers van een meer gekruide rode boilie... C.D. MixkarperrunMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 19%Koolhydraatgehalte: 49%Vetgehalte: 10%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: zeer goed. C.D. EivoerMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 16%Koolhydraatgehalte: 53%Vetgehalte: 7%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: zeer goed. NectarblendMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 42%Vetgehalte: 5%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: redelijkInstant-response: goed. OrluxMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 16%.

Flamingokorrels. Net zoals eendenkorrels een bijkomend voedsel voor eenden zijn, is deze flamingokorrel een aanvulling op de voeding van flamingo's. Van uitzicht lijkt het zeer veel op een doodgewone forelkorrel, doch is iets lichter van kleur. Deze korrel bestaat uit granen en zaden, suikers, visproducten en algen. Het soortelijk gewicht ligt vrij hoog, dus voor de liefhebbers van een zwaardere boilie zeker de moeite waard. Let wel op de versheidsdatum, gezien deze korrels vrij snel bederven.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 3%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: rede!ijk.

Garnalen. Dit ingrediënt mag zeker niet verward worden met garnaalextract. Het bezit wel dezelfde geur (die van garnalen natuur!ijk), doch dit meel is grotendeels afkomstig van de vermalen harde pel die bij de garnaal als huid dienst doet. Wel, die pel bevat een vrij hoog eiwitgehalte, maar spijtig genoeg geen koolhydraten. Let wel: bij een te hoge dosering gaan onze boilies drijven en dat is in de meeste gevallen niet de bedoeling.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 55%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%Uitharding: zeer slechtVerwerkbaarheid: redelijkInstant-response: goed.

Gierst. Gierst is net zoals tarwe en rogge, een graansoort die we als ingrediënt best kunnen gebruiken door de graankorrel te vermalen. In tegenstelling tot tarwe en roggemeel, zwelt gierst veel minder tijdens het koken. Het zou ook veel beter verteerbaar zijn, en bevat een vrij hoog koolhydraatgehalte. Gierst wordt snel ranzig, dus nooit meer malen dan nodig is.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 11 %Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 4%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: goed.

Gort. Eigenlijk is gort niets anders dan een onderdeel van de gerst. Het is een gerstkorrel waarvan het harde vliesje en gedeeltelijk de kiem werd afgeslepen. Net zoals gierst, is gortmeel licht verteerbaar en zwelt nauwelijks tijdens het koken. Zoals bij de meeste granen ligt het eiwitgehalte vrij laag, het koolhydraatgehalte ligt daarentegen vrij hoog. Een ideaal ingrediënt voor een H.N.V . -samenstelling.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 72%Vetgehalte: 2%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-response: goed.

Griesmeel. Ik denk dat griesmeel het meest gebruikte boilie-ingrediënt is. Omdat er eigenlijk meerdere soorten griesmeel bestaan, beschrijven we hier de twee meest gebruikte. Tarwe griesmeel heeft als eerste en voornaamste eigenschap, dat het een boilie superhard maakt. Zelfs na meerdere uren in het water blijft ons gekookte aasballetje hard. Tarwegries is verkrijgbaar in verschillende korrelgrootten; wij houden het meestal op de extra fijne, deze komt overeen met ongeveer 60 mesh. Het koolhydraatgehalte ligt hoog en dat maakt griesmeel tot een excellent bestanddeel voor een H.N.V.-mix. Tarwegries is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop, Rijstgries (ook wel rijstkreem genoemd) heeft dezelfde bindende eigenschappen als tarwegries, doch hardt minder goed uit. Het soortelijk gewicht ligt ook wat hoger dan dat van tarwegries. Een echte aanrader voor diegenen die met een witte boiliesamenstelling aan de slag willen.

Tarwegriesmeel. Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 12 %Koolhydraatgehalte: 73%Vetgehalte: 2%Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-response: zeer goed . RijstgriesmeelMax.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 78%Vetgehalte: 1 %Uitharding: zeer goedVerwerkbaarheid: zeer goedInstant-response: zeer goed

Haringmeel. ( Deens)Haringmeel behoort tot de dierlijke, eiwit houdende ingrediënten. Het is trouwens ook het vismeel met het hoogste vetgehalte. Het is het hoofdbestanddeel van de ons welbekende forelkorrels. Met 75% eiwitten is haringmeel het hoogst eiwithoudende vismeel. Kan perfect gemengd worden met alle andere vismelen om zo tot een vismeel-mix te komen. Haringmeel is zeer vet en dat komt dan weer goed van pas bij het verwerken. De scherpe geur laat een herkenbaar spoor achter dat onze vriend karper moeilijk kan negeren.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 75%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 13%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedInstant-response: redelijk.

Havermoutmeel. Havermout behoort tot de graansoorten die bovenaan op het verlanglijstje van vriend karper staan. Havermoutmeel is een zeer uitgebalanceerd bestanddeel dat qua eigenschappen moeilijk te overtreffen is. In combinatie met enkele ingrediënten die een hoger eiwitgehalte hebben, kan men met havermoutmeel de geschikte H.N.V . -boilie vervaardigen. Wel raden wij af havermoutmeel als bulkingrediënt te gebruiken, omdat bij een te hoge dosering de boilie tijdens het koken geweldig zwelt.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 14%.Koolhydraatgehalte: 63%Vetgehalte: 7%Uitharding: slechtVerwerkbaarheid: niet goedInstant-response: zeer goed.

Hennepzaad (gemalen). Hennep (ook wel kemp genoemd) is als partikel (kleine aassoort) perfect te gebruiken. Menige karper heeft zich reeds door dit kleine bolletje laten verleiden. In de meeste gevallen ging het over gekookte kemp. Hennepzaad is natuurlijk eveneens geschikt om als ingrediënt in een samenstelling te verwerken. Omdat kempzaad vrij veel olie bevat, is het aan te raden steeds wat griesmeel of iets dergelijks samen met de kemp te vermalen, dit om kleven te vermijden. In gelijk welke mix kan men hennepzaad gebruiken, of het nu over een melk- of vismeel-mix gaat, kemp laat zich altijd perfect verwerken. Men kan ook de gebrande versie, de zogenaamde geroosterde kemp, zonder problemen gebruiken.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 20%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: redelijkInstant-response: zeer goed.

Hondebrokken. Deze zijn in verschillende variaties en van diverse merken te koop. Men kan hondenbrokken als drijvend aas gebruiken, maar wij houden het bij de gemalen versie. Omdat het een vrij goedkoop bestanddeel is, zijn honden brokken nog steeds enorm populair. Ze bevatten namelijk alle mogelijke bouwstoffen om er een volwaardig aas mee te vervaardigen. Men kan tot 50% van de totale samenstelling aan hondenbrokken gebruiken. Voorzien van een attractieve flavour, is succes verzekerd!Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 28%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 10%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: goedinstant-response: redelijk.

Karperkorrels. Deze korrels worden in viskwekerijen gebruikt voor het opfokken van karpers. Net zoals de forelkorrel, bevat deze karperkorrel alle noodzakelijke bouwstoffen die vriend karper zich maar kan bedenken. Het hoofdbestanddeel is natuurlijk vismeel, maar ook diverse suikers en een goed eiwitpatroon maken van deze karperkorrel een ingrediënt dat zeker de moeite waard is om uit te proberen. Het is een relatief goedkoop product dat in de beginjaren der karpervisserij zeer populair was.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 33 %Koolhydraatgehalte: 22% karperrunVetgehalte: 7%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: zeer goede instant-response: redelijk.

Kattebokken. Net zoals hondenbrokken in een grote verscheidenheid verkrijgbaar, en qua gebruik identiek aan de hondenbrok. In tegenstelling tot de hondenbrok is de uitharding van kattenbrokken beter.Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 10%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: redelijk.

Koekjesmeel. Onder koekjesmeel verstaan we gemalen koekjes van gelijk welke soort. Er bestaat natuurlijk wel wat verschil tussen bv. Lange vinger-meel (boudoir-koekjes) en gemalen "Mariekes", maar laten we het hier bij de algemene noemer koekjesmeel houden. Het bevat veel suikers (dus veel koolhydraten), en ook het vetgehalte ligt aan de hoge kant, Het nadeel dat aan de meeste koekjesmelen kleeft, is dat ze zeer slecht uitharden. Het voordeel is dan weer dat ze zeer goed verwerken.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 20%Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedinstant-response: zeer goed.

Kuikenopfokmeel. Zoals de naam reeds zegt: een opfokmeel voor kuikens. Redelijk zoet, dat op het eerste zicht veel lijkt op babycom (zie eerste deel karperkeuken). Het bestaat grotendeels uit geëxpandeerd maïsmeel. Kan tevens als bulk-ingrediënt dienst doen. Verwerkt zeer goed en hardt eveneens goed uit.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 21 %Koolhydraatgehalte: 26%Vetgehalte: 5%Uitharding: goede verwerkbaarheid: goedinstant-response: zeer goed.

Lactalbumine. Lactalbumine behoort tot de groep der melk-eiwitten en het is eigenlijk niets minder dan melkeiwit. Een wit, zeer licht poeder en in diverse samenstellingen, het wonderproduct waarop dikwijls gewacht wordt! Wanneer u met een moeilijk te rollen mix zit opgescheept, dan zorgt deze lactalbumine voor een klein mirakel. Het enige nadeel is de prijs, deze is zeer hoog, maar de dosering is gelukkig laag, zodat het gebruik hiervan nooit echt pijn doet aan onze portemonnee.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 80%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: zeer goede instant-response: zeer goed.

Lactose ( melksuiker ). De suiker van de melk. Zeer voedzaam, doch niet overdrijven, omdat het deeg tijdens het koken uit mekaar kan vallen. Zoals elke suiker heeft lactose een zeer goede bindkracht. Ideaal om de gaatjes te dichten, die ontstaan tijdens het rollen van onze boilies. Eigenlijk is lactose ook een wondermiddel!Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 97%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijkVerwerkbaarheid: zeer goede Instant-response: zeer goed.

LammerfokVervangmelk voor lammeren. Boordevol essentiële elementen voor de opfok van lammeren. Ideaal te gebruiken in combinatie met wat caseïne, tarwemeel en griesmeel en voorzien van de nodige flavour: een echte knaller! Perfect geschikt voor diegenen die van een medium-harde boilie houden.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 24%Koolhydraatgehalte: 42 %Vetgehalte: 22%Uitharding: goede Verwerkbaarheid: zeer goede Instant-response: zeer goed.

Leverpoeder. Dit is in werkelijkheid leverextract. Het bevat alle essentiële voedingseigenschappen van de lever, afkomstig van varkens of runderen. Het is dan ook de normaalste zaak van de wereld dat karpers er verzot op zijn. Natuurlijk is er leverpoeder en leverpoeder. Daarmee bedoelen we dat er een aantal verschillende kwaliteiten verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot pure lever, waarvan het eiwitgehalte rond de 30% ligt, heeft leverpoeder een veel hoger eiwitgehalte. Kan prima gebruikt worden als toevoegsel in een vlees of vismix en om het geheel een specifieke geur of smaak te geven.Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 72%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 2%.Uitharding: goede Verwerkbaarheid: goede Instant-response: redelijk.

Lijnzaad ( gemalen ). Afkomstig van een grasachtig weefsel (plant). Buiten het gebruik in de medische sector of als olie door kunstschilders, is lijnzaad in gemalen toestand een ideaal ingrediënt. Door het onttrekken van de olie verkrijgt men lijnkoek. Met deze lijnkoek werd in de jaren vijftig reeds op karper gevist. Door het hoge vetgehalte werkt lijnzaadmeel laxerend. Men mag echter niet overdrijven, want de vissen worden er snel door verzadigd.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 20%Koolhydraatgehalte: 3%Vetgehalte: 35%Uitharding: goede Verwerkbaarheid: redelijk Instant-response: zeer goed.

Maïsgluten. Dit zijn de eiwitten van de maïskorrel. In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht van maïsgluten te verwaarlozen. Bij het uitharden is het net andersom, maïsgluten maken een boilie keihard. Bij de eerste 50/50 mixen die op de markt verschenen, vond je die kleine gele bolletjes, wel dat zijn maïsgluten.Max.% te verwerken: 15Eiwitgehalte: 65 %Koolhydraatgehalte: 15%Vetgehalte: 5%Uitharding: goede Verwerkbaarheid: goed lnstant-response: goed.

Maïsmeel- maïsbloem. Maïsmeel of maïsbloem wordt verkregen door maïs te vermalen. Wij stellen maïsmeel het meeste op prijs, omdat wij van een boilie met een groffe structuur houden. Maïsmeel is het meest gebruikte basisingrediënt uit onze karperkeuken. Het bevat de nodige koolhydraten en de uitharding is vrij goed. Van overdoseren is geen sprake, want bijna de helft van een samenstelling kan uit maïsmeel bestaan. Maïsbloem is een nog fijnere variant, maar het enige nadeel is dat het niet zo goed uithardt. Zowel maïsmeel als maïsbloem mag niet te lang blijven staan, want het bederft redelijk snel.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 75%Vetgehalte: 4%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant response: zeer goed.

Maïszetmeel-maizena. In welke keuken zou geen maïszetmeel gebruikt worden? De sausbinder bij uitstek! Maïszetmeel bevat net zoals aardappelzetmeel geen eiwitten. De uitharding is niet bepaald slecht te noemen en de instant-response is uitstekend. Een product waar we in geen geval mee mogen overdrijven omdat bij over dosering de boilie kan stuk koken. Een ideaal ingrediënt om het koolhydraatgehalte van een mix wat op te schroeven.Max.% te verwerken: 25Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 85%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Makreelmeel. Makreelmeel is een van de vele soorten vismeel. Het is redelijk vet en bevat veel eiwitten. Het kan gemixt worden met ander vismeel, en zo verwerkt worden in een vismeelboilie. Makreelmeel heeft een iets scherpere geur dan gewoon witvismeel. Op gebied van eiwitten en koolhydraten komt het echter overeen met alle andere vismelen.Max,% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 12%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk.

Maniokmeel. De maniokwortel staat op het dagelijkse menu in verschillende Afrikaanse landen, toch is deze plant van Amerikaanse oorsprong. Van de wortel van deze plant wordt het zeer bekende tapiocameel gemaakt. Het is uitermate fijn van structuur. Maniokmeel bevat een behoorlijke dosis zetmeel, dus een gebrek aan koolhydraten zal er zeker niet zijn. Het is erg voedzaam, maar verteert niet zo goed.Max,% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 32%Koolhydraatgehalte: 60%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: goed.

Melassemeel. Melassemeel is niet te vergelijken met coprah-melasse. Het is een meel afkomstig van de gemalen stengels van rietsuiker. Omdat karper een gekende zoetebek is, kunnen we het gebruik ervan alleen maar aanraden. Denk eraan: overdaad schaadt en bij een te hoge dosering kan het deeg uit elkaar vallen of toch zeer slecht rollen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 5%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Melkpoeder- magere en volle. Magere melkpoeder is bij karpervissers bijzonder populair. Toch hebben wij veel betere ervaringen met een broertje ervan (namelijk de volle melkpoeder). Deze laatste is veel beter van smaak en bevat veel meer vetten. Die vetten zijn van enorm belang omdat nog te weinig vissers aan deze factor de nodige aandacht besteden. Dus, wilt ge een meer evenwichtige verhouding van de vetten in uw mix, vervang dan de magere melkpoeder door vette. Let op, deze vette melkpoeder mag niet oud zijn want het product bederft vrij snel. - Magere melkpoederMax,% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 50%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goedVerwerkbaarheid: goedInstant-response: goed. Volle melkpoederMax.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 40%Vetgehalte: 25%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: zeer goed lnstant-response: zeer goed.

Natrium Caseïnaat. Hier zijn we opnieuw bij een melkeiwit beland. Bij ons is dit product beter bekend als sodium caseïnaat en dit laatste is eigenlijk de Engelse benaming. Dit ingrediënt is de wateroplosbare vorm van caseïne. Het bindt zeer goed, het is fijn van structuur en ook zeer licht. Bij een te hoge dosering gaat de boilie drijven en dat is misschien niet altijd een nadeel, denk maar aan het vissen met een boilie op wierbedden of een modderige bodem.Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 95%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk.

Olie. Wij denken dat iedereen wel weet wat olie is. Voor degenen die het toch niet zouden weten, het zijn de vetten (in vloeibare vorm) die uit diverse granen, zaden, vruchten of zelfs uit noten onttrokken worden. Ze bevatten allemaal 1 00% vet. Door karpervissers wordt olie meestal gebruikt om een deeg smeuïg te maken en de rolbaarheid te verbeteren. Olie kan ook gebruikt worden om b.v. een te sterk geconcentreerde flavour te verdunnen via de toevoeging van een emulgator. De meest populaire oliën zijn zonder twijfel sojaolie, maïsolie en tarwekiemolie.Max,% te verwerken: 5%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 100%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: goed.

Puddingpoeder. Weer zo'n produkt dat van de vaste hengel naar de karpervisserij overwaaide. Echt een aanrader voor diegenen die met een natuurlijke smaakmaker aan de slag willen. Puddingpoeder kan tot 20% van uw samenstelling uitmaken, maar dan wordt het zeer moeilijk om de mix nog te rollen.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 85%Vetgehalte: 0%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed lnstant-response: zeer goed.

Pavo veulen-opfokkorrel. Pavo is een merknaam en vertegenwoordigt een boel samenstellingen geschikt voor het welzijn van paarden. In het Pavo-gamma vindt men buiten verschillende soorten voeder ook een uitgebreid aanbod aan toevoegingen. Een opfokkorrel, het woord zegt het zelf, is in dit geval een samengesteld voeder voor veulens. Dat dit boordevol koolhydraten zit en voorzien werd van de nodige eiwitten hoeft niet verteld te worden, Het heeft ook een typische, zoete geur. Echt de moeite waard om uit te proberen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 26%Koolhydraatgehalte: 35%Vetgehalte: 5%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Pavo Din O Ral - vitamineraal supplement. En we blijven bij de paarden,… dit product is meer bepaald een toevoeging van mineralen en vitaminen. Natuurlijk bevat het een hele boel essentiële aminozuren die zo belangrijk zijn in een uitgebalanceerde mix. Het wordt in de paardensport gebruikt wanneer paarden ziek zijn geweest of wanneer ze een zware inspanning hebben geleverd. Het is natuurlijk ook aan te raden als vitamineraal supplement voor onze karpers. Nooit overdrijven met dit soort dingen, Daarom raden wij u aan om er maximaal 5% van in een mix te verwerken.Max.% te verwerken: 5%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk.

Pindameel. Afkomstig van de pindanoot (apennootjes) die vermalen wordt. Dit is een zeer gevaarlijk product. Het is op de eerste plaats een "killer" wat de vangsten betreft, Hoeveel karpers zouden zich al niet hebben laten verleiden door een mix op basis van pindameel. Het is op de eerste plaats gevaarlijk omdat het zeer snel bederft. Het gebeurt wel eens dat de in de winkel aangeboden pinda's van een bedenkelijke kwaliteit zijn en dan gaat de bal aan het rollen. Er komt een zeer gevaarlijke schimmel (zwart van kleur) op te staan en dat is het moment om het hele boeltje weg te kieperen. Dus uitkijken met pinda's en pindameel.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 12%Vetgehalte: 52%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: redelijk Instant-response: goed.

Polenta. Polenta wordt in de hengelsport al tientallen jaren met succes gebruikt. Iedere visser met de vaste hengel of matchhengel heeft er mee te maken. Het is eigenlijk niets anders dan griesmeel, afkomstig van de maïskorrel, Omdat polenta maar een gedeelte van de maïskorrel is, bevat het niet alle componenten van bv maïsmeel. De kleefkracht is een stuk minder, maar het rolt wel als een trein. Het is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes tot zelfs zeer fijn, en in dit geval spreken we van polentabloem. Het belangrijkste en zeer aantrekkelijk is het feit dat polenta zeer goedkoop is, en in bijna elke mix prima te verwerken is.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 12%Koolhydraatgehalte: 50%Vetgehalte: 3%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: goed.

Rietsuiker. Meestal dagelijks op ons eigen menu te vinden. Het kan niet anders of het is goed voor karper. Zoet, zoet en nog eens zoet en daar zijn karpers nu eenmaal gek op. Zoals altijd, niet overdrijven, want een te hoge dosering suiker laat het deeg tijdens het koken uit mekaar vallen.Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 99%Vetgehalte: 0%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Rijstgluten. We zouden kunnen stellen dat dit in feite de eiwitten van de rijstkorrel zijn. Net zoals bij maïsgluten is de bindkracht van rijstgluten bijna te verwaarlozen, de uitharding daarentegen is optimaal. Het product is niet zo makkelijk in de handel te vinden, vandaar dat wij het in de meeste gevallen gewoon door maïsgluten vervangen.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 65%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: goed.

Rijstkreem. Rijstkreem is in wezen een synoniem voor rijst-griesmeel. Fijn gemalen rijstkorrels die in de voedingsindustrie vooral gebruikt worden als toevoegsel in pudding en soortgelijke nagerechten. Het is vrij zwaar wat soortelijk gewicht betreft, en een ideaal ingrediënt om in een licht gekleurde samenstelling te gebruiken. Het is bovendien een zeer goedkoop product dat als bulk dienst kan doen.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 78%Vetgehalte: 1 %Uitharding: zeer goed Verwerkbaarheid: zeer goed lnstant-response: zeer goed.

Robin Red - concentraat. Dit is een product waar we wat doseren betreft zeker mee moeten uitkijken. Het is zeer sterk spul, niet enkel inzake smaak... ook wat kleur betreft. Het wordt gebruikt in vogelvoeders om kanarievogels op kleur te houden. Het is niet te vergelijken met een eivoer dat meer als krachtvoer wordt gebruikt. Dit concentraat is eigenlijk slechts een onderdeel van het eivoer. Het is zeer kruidig en kleurt de boilies mooi rood, dank zij de rode kleurstof carophyl. Zeker nier meer dan 10% in een mix gebruiken. Er is nogal wat verschil wat kwaliteit betreft, en wij hebben verschillende uitvoeringen die onder de benaming "Robin Red" te koop zijn, getest. Er is er maar één echte en die komt van de Engelse fabrikant Haith's die tevens ook nog andere vogelvoeders maakt zoals Nectarblend,Max.% te verwerken: 10%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 8%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed lnstant-response: zeer goed.

Roggebloem. Roggebloem is voor de bakkers onder ons een alledaags product om het dagelijkse brood te bakken. Karpervissers gebruiken het reeds jaren met succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede instant response en is dus heel zeker goed van smaak. Wij hebben de ervaring dat het deeg na het rollen of spuiten van worsten dikwijls begint te zwellen en zo het rollen van de boilies een stuk moeilijker maakt. Roggebloem bevat iets minder eiwitten dan roggemeel, maar heeft dan weer meer koolhydraten. De laatste jaren vervangen wij de roggebloem door meer-granen-meel dat b.v. gebruikt wordt om 6-granenbrood te bakken.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 8%Koolhydraatgehalte: 73%Vetgehalte: 1 %Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Roggemeel. Net zoals roggebloem is roggemeel een veel gebruikt ingrediënt in karperaas. Persoonlijk verkiezen wij het boven bijvoorbeeld roggebloem. Roggemeel bevat wel meer vezelstoffen en dat is mooi meegenomen, maar het allerbelangrijkste vinden wij dat het deeg minder hard zwelt en dat is zeer handig bij het rollen. Qua prijs ligt roggemeel in de buurt van roggebloem en tarwebloem of tarwemeel, Karper lust het bijzonder graag, daar kan je zeker van zijn. Het laat zich perfect met andere producten zoals griesmeel, caseïne of gelijk wat verwerken. Echt een aanrader te gebruiken in gelijk welke samenstelling.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 55% Vetgehalte: 2%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Sardienmeel. U kent ze wel de kleine, zilverkleurige visjes die een echte lekkernij zijn (als je een visliefhebber bent tenminste)... wel, karper is er bepaald niet vies van. Wij hebben het hier over de gedroogde, gemalen versie. Het gaat dus over een bepaald soort vismeel dat een redelijk hoog vetgehalte bezit en perfect kan gecombineerd worden met andere soorten vismeel. Het heeft net zoals de andere vismelen een uitgesproken geur die direct herkenbaar is door vriend karper. In combinatie met een "stinker" van een flavour (geur- smaakstof) is succes verzekerd.Max.% te verwerken: 20Eiwitgehalte: 60%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk.

Schapenkorrel - schapenbix. Vijftien jaar geleden één van de meest gebruikte ingrediënten. Het was goedkoop en dat was op de eerste plaats belangrijk. Het rolde als een trein, het rook voor de karper blijkbaar zeer goed om nog maar van de smaak te zwijgen. Het was perfect met gelijk welk ingrediënt uit die tijd te verwerken. Het had slechts een nadeel: de lokwerking (aantrekkingskracht) van schapenbix was vrij snel uitgewerkt. Misschien lag het ook wel aan het feit dat in die bepaalde periode werd overgeschakeld op boilies met een hoger eiwitgehalte, en deze lekkernijen drukten eigenlijk de boilies met een laag eiwitgehalte de kop in. Wij hebben er goede resultaten mee geboekt, zeker in de periode dat we met "de platte bol" visten en dat staat voor zacht deeg.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 17 %Koolhydraatgehalte: 20%Vetgehalte: 4%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response.

Soja-isolaat. Dat brengt ons bij een ingrediënt met een hoog eiwitgehalte. Dit isolaat wordt ook gewoon soja-eiwit genoemd en is inderdaad het eiwit van de soja. Het is een zeer stoffige bloem, met een vrij hoog soortelijk gewicht. Het is ideaal om het eiwitgehalte van de boilie een beetje op te krikken, helaas is de prijs eveneens opgekrikt, maar dat zijn we gewend van ingrediënten met een hoog eiwitgehalte.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 85%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Sojameel - ontvet. Ook wel sojabloem genoemd. Sojameel of -bloem is in boilies waarschijnlijk het meest gebruikte bestanddeel. Het zit bijna in elke kant-en-klaar mix die in de handel wordt aangeboden. Sojameel -ontvet is in de meeste gevallen getoast. Het meel heeft een kortstondige verhitting ondergaan, Het is iets donkerder van kleur dan vet sojameel en heeft een uitgesproken, lekkere smaak. Telkens we met dit ingrediënt aan de slag gaan, heb ik moeite om er af te blijven, Dit ontvet sojameel bevat iets meer eiwitten dan de vette versie en ook het koolhydraatgehalte ligt iets hoger. Men moet wel opletten met de versheids datum, omdat sojameel vrij snel bederft. Het gevaarlijke is dat je dat niet meteen ziet of ruikt. Maar, de vangsten vallen drastisch terug en eindigen bij een absoluut minimum met de ene "blank" na de andere als gevolg, het is dus uitkijken geblazen.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 47%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Sojameel - vet. De ene karpervisser geeft de voorkeur aan vet sojameel, de andere houdt het op ontvet sojameel. Op gebied van eigenschappen zijn beide sojamelen aan elkaar gelijk. Het grote verschil zit hoofdzakelijk in het soortelijk gewicht. Vet sojameel is minder zwaar. Net zoals ontvet sojameel is het vette even gevaarlijk als het over bederven gaat. Beide sojamelen laten zich in de meeste samenstellingen perfect verwerken.Max.% te verwerken: 40%Eiwitgehalte: 40%Koolhydraatgehalte: 25%Vetgehalte: 25%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Speculaas - gemalen. Dat dit lekker kruidig krokant koekje eveneens op het menu van vriend karper staat, is eigenlijk niet verwonderlijk. Het bevat veel suiker en dat de karper daar gek op is, hebben we reeds eerder gehoord, Het behoort eigenlijk tot de familie van de koekjesmelen en is in droge toestand vrij licht. Wanneer we het echter bevochtigen wordt het redelijk zwaar, en in combinatie met wat caseïne, soja, maïsmeel, roggemeel en een beetje griesmeel, geeft gemalen speculaas een goed te rollen boilie. Voorzien van een aangepaste smaakstof (bv speculaaskruiden) zal deze boilie voor de nodige actie zorgen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 7%Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 20%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed .

Sojaschroot. De naam zegt het zelf, dit meel bekomt men na het onttrekken van de olie aan het binnenste van de sojaboon. Het is eigenlijk enkel en alleen de mantel van de sojaboon die vermalen wordt. Het eiwitgehalte ligt een stuk lager dan bij de twee bovenstaande melen. De laatste tijd wordt dit product echter nog weinig verkocht in tegenstelling met een tiental jaar geleden. Toen was sojaschroot een hoofdbestanddeel in menige karpermix.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 25%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Tarwebloem. Zo zitten we weer bij de granen of het hoofdbestanddeel van ons dagelijks stukje brood.Tarwebloem is een ingrediënt dat we zeer veel gebruiken. Het heeft eigenlijk weinig of geen negatieve eigenschappen. Het rolt zeer goed, is erg goedkoop en karper is er gek op vanwege de smaak. Kan in gelijk welke mix bv roggebloem vervangen om het zwellen na het koken te verminderen. Zeker geschikt als basis in een HNV mix in combinatie met caseïne, maïsmeel, griesmeel en vismeel of vleesmeel, of beide.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 11 %Koolhydraatgehalte: 70%Vetgehalte: 1 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Tarwegluten. In zeer veel oudere boeken over de karpervisserij was dit product het wondermiddel bij uitstek. Gelijk welke mix die slecht of nauwelijks te rollen viel, zou bij gebruik van tarwegluten "van de roltafel vliegen". Laat ons het zo stellen, dat in sommige gevallen tarwegluten echt een klein mirakel kunnen verrichten. Dat zullen we dus niet ontkennen. Maar, dat het elke mix zou omtoveren tot "bruikbaar" is een beetje overdreven. Hoofdzakelijk maakt het uw deeg minder kort, dwz wanneer uw deeg te brokkelig is, zal door het gebruik van tarwegluten het deeg beter bij elkaar blijven en het rollen vergemakkelijkt worden. Bij een te hoge dosis is het deeg gewoon niet meer te verwerken en lijkt het meer op een stugge massa, te vergelijken met stopverf. Net zoals bij de andere gluten, is het eiwitgehalte van tarwegluten zeer hoog.Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 90%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed tot zeer goed Instant-response: zeer goed.

Tarwekiemen. Het zoveelste product afkomstig van de graansoort die met de naam tarwe door het leven gaat. Tarwekiemen bevatten ongeveer 30% eiwitten en die zijn van een zeer goede kwaliteit dwz dat het overgrote deel van deze eiwitten op een juiste manier kan worden omgezet in energie. Het dient natuurlijk ook voor de aanmaak van weefsel en dat komt het uiteindelijke gewicht van de karper ten goede. De bindkracht van tarwekiemen is echter niet zo uitstekend. Op gebied van uitharden zitten we redelijk goed. De smaak... ieder van ons weet dat karpers en tarweproducten als twee handen op één buik door het leven gaanMax.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 30%Koolhydraatgehalte: 20%Vetgehalte: 11 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: goed Instant-response: goed.

Tarwemeel - volkoren. Tarwemeel is één van die ingrediënten die bij ons in geen enkele boilie samenstelling zal ontbreken. Het verschil met tarwebloem is dat tarwemeel meer vezels bevat. Tarwemeel is op zich verkrijgbaar in verschillende versies, denk maar aan het meergranenmeel van zes, zeven of tien granen. Deze meelsoorten worden gebruikt om meergranen brood te vervaardigen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 65%Vetgehalte: 2%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant response: zeer goed.

Tarwezemelen. Dit zijn de pelletjes of de huid van de tarwekorrel. Zemelen worden verkregen na het pletten van de tarwekorrel. Na het onttrekken van de bloem, blijven de zemelen over. Een op zich vrij licht product dat zeer slecht uithardt. Wanneer we teveel zemelen in onze mix gebruiken, zal deze drijven. Niet zozeer een ingrediënt dat geschikt is om in een boilemix te verwerken. We boekten wel goede resultaten met zemelen indien we deze in onze zachtedeeg verwerkten.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 15%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 6%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: redelijk Instant-response: zeer goed.

Topfok S - kalvermelk. Kalvermelk, het woord zegt het zelf, is eigenlijk een speciaal samengesteld vervangmiddel voor het voederen van kalveren. Het bevat alle nodige elementen die de groei van die kleine koebeesten moet bevorderen. In de meeste gevallen is het vrij zuur van smaak. Topfok S heeft als eigenschap dat de boilies in het water langer hard blijven. Dit ingrediënt is een van de basisingrediënten van een goede H.N.V. mix. Buiten een aanzienlijke dosis eiwitten bevat deze kalvermelk ook de nodige koolhydraten en vetten. Het patroon vitaminen-mineralen ligt bijzonder goed en hoeft niet onmiddellijk aangepast te worden met extra vitaminen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 22%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 15%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: goed.

Trouvit - perskorrel. Ik denk dat we nu bij het meest gebruikte ingrediënt in de geschiedenis van de karper-visserij zijn aanbeland. Jongens, wie heeft hier niet mee gevist? Of we er succes mee hadden? Dat is eigenlijk een stomme vraag. Trouvit is synoniem voor een forrelkorrel en deze wordt in de forelkwekerij gebruikt voor het opfokken van forellen. Trouvit is verkrijgbaar in verschillende grootten van korrel; de kleinste nummer 000 dient voor het opfokken van kleine forel of zalmen, bevat het meeste eiwitten en heeft een scherpere geur. Elke grootte van korrel is aangepast aan de ouderdom of het formaat van de forel, en het verschil is dan hoofdzakelijk te vinden in een verschillende voedingswaarde. Het eiwitgehalte ligt rond de 50%. In deze forelkorrel zit een behoorlijke dosis vismeel verwerkt, als ook bloedmeel en andere zaken waar karper gek op is. De Trouvitkorrel wordt eigenlijk geperst. Alle ingrediënten worden gemengd, gekneed met behulp van water, verwarmd en daarna bij elkaar geperst om te eindigen in de gedroogde korrel die wij zo goed kennen.. Trouvit 000Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 52%Koolhydraatgehalte: 20%Vetgehalte: 9%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk. Trouvit nr.2Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 46%Koolhydraatgehalte: 21 %Vetgehalte: 8%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk. Trouvit nr.4Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 46%Koolhydraatgehalte: 23%Vetgehalte: 8%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant response: redelijk.

Trouvit - geëxtrudeerd. Deze Trouvitkorrel verschilt wel wat van zijn geperste soortgenoot. Op de eerste plaats is deze korrel veel beter verteerbaar omdat het vetgehalte behoorlijk is opgetrokken. Ook het eiwitgehalte ligt iets hoger dan bij de geperste versie. Een heel belangrijk punt is het volgende, na veel onderzoek en op aandringen van diverse milieu-activisten heeft men naar een voedsel moeten zoeken dat het water veel minder bevuilt. Daarmee willen we zeggen dat na het eten van deze korrel in de uitwerpselen van de vis minder stoffen achterblijven die door het milieu afgebroken moeten worden. Dit kan alleen door een betere vertering van de verschillende ingrediënten die in deze korrel verwerkt worden. Evenals zijn geperste broer is deze geëxtrudeerde korrel in verschillende maten verkrijgbaar. Regel is: hoe kleiner de korrel des te hoger de voedingswaarde. De grote korrel, nummer zes, is de beruchte pellet die door een bekende Engelse veevoederfabrikant als karperkorrel op de markt werd gebracht.. Trouvit 000Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 55%Koolhydraatgehalte: 20%Vetgehalte: 20%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk. Trouvit nr.2Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 48%Koolhydraatgehalte: 21 %Vetgehalte: 20%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed lnstant response: redelijk. Trouvit nr.4Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 48%Koolhydraatgehalte: 23%Vetgehalte: 20%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk.

Varkensmeel. Weer zo'n typisch ingrediënt uit de oude doos. Daarmee bedoelen we dat we destijds (een vijftiental jaar geleden) met varkensmeel aan de slag gingen, verwerkt in de "platte bol" (zacht deeg). Varkensmeel, het woord zegt het zelf, is een samengesteld voer voor varkens. Het bevat veel granen, vlees- en vismeel en veel suikers. Het is een zeer goedkoop product dat eigenlijk wat in de vergeethoek is geraakt. Met de nodige caseïne en wat griesmeel en of maïsmeel is er een vrij goede boilie mee te roIlen.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 18%Koolhydraatgehalte: 22%Vetgehalte: 6%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant response: redelijk.

Vismeel - wit. Wit vismeel is het gewone vismeel dat in de hengelsportzaak wordt aangeboden. Het heeft niets te maken met een witte kleur maar eerder met de herkomst. Dit vismeel is afkomstig van witvis zoals brasem. Het bevat een vrij hoge dosis dierlijke eiwitten van redelijke kwaliteit. Wit vismeel is vrij goedkoop en kan met gelijk welk ander vismeel vermengd worden. Vismeel gemengd met vleesmeel geven goede resultaten. In combinatie met een kruidige flavour kan het een "killer" zijn. Ook kombinaties van vismeel met vogel-opfokvoer kunnen erg goed zijn.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 66%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 11 %Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: redelijk.

Vitamealo - kalvermelk. Dit product is net zoals Topfok S en Milkivit een soort vervang-maaltijd voor het grootbrengen van kalveren. Enkele jaren geleden stond in een populair karpermagazine dat Vitamealo een lactalbumine zou zijn die ongeveer 30% eiwitten bevat. Die informatie bleek niet te kloppen, want het is wel degelijk niet meer of niet minder dan een kalvermelk. Vitamealo is volgens ons de betere kalvermelk, zij bevat meer eiwitten en koolhydraten dan gelijk welke andere kalvermelk en dat is zeer handig in een H.N.V . mix. Let wel op een ding: Vitamealo is zoeter, dus het bevat meer suiker en de boilies zullen niet zo hard worden. Wij vinden dat niet zo erg omdat in onze vaderlandse karperwaters niet zoveel problemen opduiken met dwergmeervallen of zoetwaterkreeften. Maar voor de Frankrijkvaarders niet aan te raden.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 35%Koolhydraatgehalte: 45%Vetgehalte: 15%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: goed.

Vleesbeendermeel. Ingrediënten met puur dierlijke eiwitten zijn niet dik gezaaid. Dit is er een van. Vleesmeel of vleesbeendermeel is een typisch ingrediënt voor een "savoury" mix (boiliemix op basis van vlees of vis of van beide) van hoge kwaliteit. Het is zeker niet duur te noemen en vrijwel overal verkrijgbaar. Er is maar één ding waar we moeten op letten en dat is de versheid. Natuurlijk kunnen we dat moeilijk controleren omdat er op geen enkele verpakking van visvoeder een datum staat vermeld. Wij raden u het volgende aan: koop dit soort producten bij een winkelier of groothandel die regelmatig verse ingrediënten in huis heeft.Max.% te verwerken: 30%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 20%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk.

Weipoeder. Weipoeder is een product dat overblijft na de fabricage van kaas. Het bevat een zeer verschillend percentage eiwit. Zo is er weipoeder verkrijgbaar van 30% tot en met 75%. Wij verkiezen de hogere eiwit versie, omdat deze eiwitten van een betere kwaliteit .. zijn. Een product dat zich zeer goed laat verwerken. Kan gecombineerd worden met zeer veel ingrediënten van verschillende oorsprong zoals granen (tarwe of roggemeel), maïsmeel en een weinig caseïne aangevuld met rijstgries, met als resultaat een typische, lichtkleurige boilie.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 50%Koolhydraatgehalte: 60%Vetgehalte: 6%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: goed.

Witte suiker. Hierover kunnen we kort zijn. Suiker, u weet het, karpers zijn er dol op. Wanneer we te veel suiker, van gelijk welke oorsprong gebruiken, wordt het zeer moeilijk om het deeg goed bij elkaar te houden. Ook bij het koken van onze boilies krijgen we de nodige problemen, dus niet overdrijven. Er zijn in de handel heel wat producten die witte suiker vervangen speciaal om uw aas zoet te maken .Max.% te verwerken: 15%Eiwitgehalte: 0%Koolhydraatgehalte: 100%Vetgehalte: 0%Uitharding: slecht Verwerkbaarheid: goed Instant-response: zeer goed.

Wouwbloem. Wouwbloem is een product waarvan de herkomst zeer moeilijk te bepalen is. Een ding staat als een paal boven water, het vangt karper! Wij gebruiken wouwbloem het meest als bulkprodukt en het is nog vrij goedkoop ook. Het laat zich zeer goed verwerken. Een ideaal product voor een "crap boilie" (boilie met zeer weinig voedingswaarde), dat met zeer veel andere ingrediënten te combineren is. Wij hebben ondervonden dat de wouwbloem die op dit moment wordt aangeboden niet meer dezelfde is als bijvoorbeeld 15 jaar geleden. Toen visten we met de vaste hengel, en wouwbloem was een van onze lokaas-bestanddelen. Het had een typische, lekkere geur en een heerlijke smaak, en dat kunnen we tegenwoordig van wouwbloem niet meer zeggen.Max.% te verwerken: 50%Eiwitgehalte: 10%Koolhydraatgehalte: 30%Vetgehalte: 0%Uitharding: goed Verwerkbaarheid: zeer goed Instant-response: zeer goed.

Zandspieringmeel. Hiermee zitten we terug bij de dierlijke eiwitten. Zandspieringmeel is een bepaald soort vismeel. Het kan vermengd worden met andere vismelen. Het laat zich perfect verwerken in gelijk welke mix. Zandspieringmeel is vrij licht van kleur en de kwaliteit van de eiwitten is zeker niet slecht te noemen. 10% zandspieringmeel vermengd met 10% haringmeel en 10% witvismeel, en daarbij nog 20% griesmeel en 20% sojameel aangevuld met 20% tarwemeel en 10% caseïne geeft een vrij goed te rollen boilie die goed hard wordt. Willen we hem nog harder, dan zullen we ei-albumine moeten toevoegen.Max.% te verwerken: 20%Eiwitgehalte: 70%Koolhydraatgehalte: 0%Vetgehalte: 10%Uitharding: redelijk Verwerkbaarheid: goed Instant-response: redelijk

Met speciale dank aan auteur Frank Avezaat.

Nabewerking: karperrun HOME
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
koen bril
Berichten: 895
Lid geworden op: 07-11-2005 16:22
Locatie: lutten
Contacteer:

16-06-2006 09:16

Zo henk dat is een flinke lijst :lol: . Hier kunnen we allemaal wel wat mee denk ik. :P :wink:
Reinder van Lune

16-06-2006 12:05

Ideaal dat knippen/plakken :wink:
Gebruikersavatar
Jeroen Leuven
Berichten: 465
Lid geworden op: 13-06-2005 08:32
Locatie: Amsterdam

16-06-2006 20:58

Wie vraagt, die krijgt :lol:
Na 20 biertjes is alles een goed idee....
Plaats reactie