tarwebloem /griesmeel


Plaats reactie
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

11-05-2006 10:37

heren boiliedraaiers,

volgende vraag: door mijn mix ff in te voeren in de boiliemix validator op die belgische site kwam ik erachter dat mijn mix wat meer koolhydraten kon gebruiken en minder eiwitten. (a.h.v. evert aalten site;-))

ik wil komen tot een eiwit percentage van rond de 25% en een koolhydratengehalte van rond de 50% of iets meer.

Door in mijn mix het vismeel gehalte te verlagen van 20% naar 15% en het griesmeel gehalte te verhogen van 20% tot 25% + het opnemen in mijn mix van 10% tarwebloem kreeg ik het gewenste resultaat. nu is mijn vraag eigenlijk of ik hierbij niet te veel naar de cijfertjes kijk. tarwebloem en griesmeel is toch beide afkomstig van tarwe? alleen de structuur is anders? is dan 25 + 10 = 35% tarwemeel in welke vorm dan ook niet een beetje veel? kan ik bv de 10% tarwemeel ook vervangen door iets waarmee ik iig niet minder koolhydraten in mijn mix krijg? wanneer het ook nog eens helpt uit te harden zou het helemaal top zijn :-).

kunnen jullie mij helpen?
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-05-2006 12:54

Griesmeel hoeft niet alleen van tarwe afkomstig te zijn.
Er zijn meerdere graan en griessoorten, o.a. Maïsgries.

De 10% tarwemeel kun je ook vervangen door Maïsmeel of getoaste Sojameel of Roggemeel.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

11-05-2006 13:47

bovengenoemde is dus verantwoordelijk voor 50% van mijn mix. misschien is het relevant de andere bestanddelen te noemen

mijn andere hoofdbestanddelen zijn

20% maismeel
20% soyabloem vet

dit houd dus 10% over aan smaakstoffen etc.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

11-05-2006 13:48

wat doet het bv wanneer ik 10% gekookte hennep toevoeg ipv 10% tarwebloem? wat doet dat voor het koolhydraat gehalte? aan uitharding niet veel ben ik bang....:roll:

geeft me wel meteen ideeen :P mix ao.a. anmaken met het kookvocht en voeren met hennep + handje van deze boilies 8)
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

11-05-2006 14:02

10% hennep..
Gaat niet lukken, veel te grof en veel te vet.

25 maïsmeel.
25 griesmeel.
25 getoaste soja.
20 tarwemeel.
5 gemalen+getoaste hennep.

De gemalen/getoaste hennep kun je eventueel eerst laten weken in wat warm (60-70 grC) water.
Droog erin kan ook goed.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

11-05-2006 14:09

hmm en hoe resulteert dit zich in het kolhydraat/eiwit verhaal? oorspronkelijk was ik eigenlijk min of meer op zoek naar een vervanger voor het 10% tarwebloem...

en kun je misschien uitleggen waarom jij de mix op deze manier zou maken?

getoaste sojameel heb ik nooit zien liggen en ik moet al zo ver rijden voor mijn ingredienten...
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

11-05-2006 14:10

als ik nou vogelzaad vermaal...? en zo ja moet dit geweekt gekookt of kan dit zo...?
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

11-05-2006 23:45

Ik zou toch wel het vismeel erin houden om ook aan je eiwitten te komen. misschien zoiets.

25 griesmeel
25 maismeel
25 getoaste soja
15 vismeel
10 robin red of gemalen vogel zaad (hoef je niet te weken/koken)

gr,kev
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

12-05-2006 08:45

waarom getoaste soja ipv soyabloem vet? is het te vet? vismeel houd ik er wel in idd. eiwit percentage zat wel goed. hoofdvraag was om 10% tarwe en 5 % gries misschien te vervangen door 15% van een of ander goedje wat mijn koolhydratengehalte wat opkrikt. robin red in 10% vind ik een beetje veel, bovendien zat dat er al in in dat gedeelte wat nog over was ;)

tot zover heb ik dus

25% griesmeel
20% maismeel
20% soyabloem vet
15% vismeel
5% robin red
5% suiker
10% ???

als ik nu voor die tien prcent gemalen vogelzaad neem? en dan wil ik het vrij licht malen, om een beetje een groffe boilie te houden die goed flavours uit kan lekken.

btw: wat als ik nu ontvette soya neem en vismeel naar 10% breng en ipv daarvan 5% eialbumine toevoeg. dat heb ik nog wel op voorraad en krijg ik een beetje een hardere boilie. zal dit werken denken jullie?
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

12-05-2006 08:51

btw gister even een kilo gedraaid van wat restjes, gewoon even om wat op voorraad te hebben. daar had ik die 10% opgevuld met maizena geloof. t was iig maiszetmeel stond op de verpakking. gevolg was das ik met stopverf stond te kneden :p de rest van de mix was ook iets anders als hier vermeld :P

met deze mix wil ik een voercampagne kunnen houden. het gaat hierbij om een grote zandafgraving, waarbij ik denk dat natuurlijk voedsel o.a. bestaat uit kreeftjes e.d. dus eiwitrijk voedsel.
Gebruikersavatar
kevin walravens
Berichten: 203
Lid geworden op: 25-09-2005 13:53
Locatie: Nootdorp

12-05-2006 12:31

Zo dan ?


25% griesmeel
20% maismeel
20% soyabloem vet
15% vismeel
5% robin red
7.5% dextrose
7.5% gemalen vogelzaad
Gebruikersavatar
Andre Jacobs
Berichten: 1974
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Finsterwolde

15-05-2006 15:45

klaas,

wat een fantastisch stuk ^^ hier ben ik wel even zoet mee :D het gedeelte over getoaste soja heb ik inmiddels gevonden, en dat zonder de zoekfunctie :-) t ligt wel wat zwaar op de maag dit stuk ;-) of dit 1 op 1 toepasbaar is op onze biggen betwijfel ik ietwat :P

willekeurige passage:
Lijnzaad heeft een gunstige invloed op de spijsverteringsorganen en op het
haarkleed.

of:
sojabonen moeten beperkt worden wegens de zeer zachtmakende invloed op
spek en vermindering van de vleeskwaliteit.

thx :-D
Plaats reactie