hoe lang moeten boillies drogen?


ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

05-04-2006 17:22

ik ben van het jaar begonnen met zelf boillies maken en het gaat aardig goed hehe maar nu had ik nog een vraagje. ik stop mijn boillies al na een uurtje of 6 in de vriezer en nu hoorde ik dat dat niet goed zou zijn ivm de eieren die erin zitten. kan iemand mij iets meer vertellen misschien?
bvd en groetjes ed
luuk houtgraaf
Berichten: 616
Lid geworden op: 15-10-2005 18:11
Locatie: zaanstad
Contacteer:

05-04-2006 17:31

ik laat ze altijd 24 uur drogen zodat ik zeker weet dat ze hard zijn.
plassen zijn perfeckte viswateren,
Gebruikersavatar
Danny Loch
Berichten: 148
Lid geworden op: 14-01-2006 11:39
Locatie: Bergen op Zoom

05-04-2006 17:43

Eerst deed ik rollen, koken en meteen de vriezer in. Nooit geen problemen gehad.
ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

05-04-2006 17:44

ik vind ze na een uurtje of 6 al behoorlijk hard maar het kan geen kwaad om ze na een aantal uurtjes al in te vriezen of wel?ik hoorde namelijk dat het slecht is voor de vis ivm met de eieren
jacco noordermeer

05-04-2006 18:06

dat is iig niet waar Ed
een ei blijft een ei ook al is hij gedroogt
ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

05-04-2006 18:12

bedankt voor de reacties, het leek mij ook al sterk maar ik dacht ik vraag het toch even want dat kan nooit kwaad toch!!!
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

05-04-2006 18:31

hej ed ik ben dit jaar ook begonnen met het zelf draaien van boilies ik doe het zelf zo rollen koken rollen koken en als ik alles gekookt heb 2,5 uur later zijn de eerste gedroogd en best hard en dan vries ik de eerste in en dan na een half uurtje de rest erbij :-?
ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

05-04-2006 19:10

ja dat lijkt miij ook lang genoeg want ik vond ze na een paar uurtjes toch al aardig hard worden.Maar me maatje kwam ermee aanzetten die had het van iemand op zijn werk gehoord die toch ook best een fanatiek karpervisser is zover ik weet maar die had tegen me maatje gezegd dat hij zijn boillies zeker 4 dagen liet drogen want anders gebeurde er iets met het ei in de boillie maar me maatje kon niet uitleggen wat er gebeurde met het ei in de boillie maar het zou slecht zijn voor onze grote vriend dus ik dacht ik zal eens vragen of hier iemand ervan gehoord heeft maar het leek mijzelf ook al sterk want ik had er nog nooit niks van gehoord of gelezen. Iig bedankt voor de reactie van jullie allemaal en ik hoop toch echt dat het nu een beetje warmer gaat worden hoor.
groetjes .................
Gebruikersavatar
remco de koster
Berichten: 1034
Lid geworden op: 03-04-2006 11:11

05-04-2006 19:23

ja ik ook eindelijk kan het karper seizoen dan eens egt van start gaan 8)
jacco noordermeer

05-04-2006 19:30

ED het enige wat kan gebeuren is dat de eieren(eigenlijk de hele bol)gaan schimmelen in een kort tijdsbestek
laat je ze goed drogen zal dat niet zo snel gebeuren
het aanwezige vocht is nl de oorzaak dat een bol snel schimmelt
ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

05-04-2006 21:02

ok jacco toch weer wat wijzer geworden maar dat schimmelen zal in mij geval wel meevallen omdat ik het in het klein verpak en zodoende nooit boillies overhoud na een sessie. maar ik kan me wel voorstellen als je een langere sessie maakt je ze wat langer laat drogen. Maar wat is eigenlijk in een kort tijdbestek?een dag of 2 of zo of langer?
jacco noordermeer

05-04-2006 21:39

met deze temperaturen kan het wel een week duren
maar als het 30gr is kan het binnen 2 dagen al gebeurt zijn met je bollen
mits je ze in een afgesloten zak bewaard
ga je een aantal dagen vissen in de zomer doe dan je bollen in een droogzak zodat het vocht er uit kan
wel moet je ze sávonds weer terug in een zak doen om te voorkomen dat er weer condens op je bollen slaat
Thijs van Dijck
Berichten: 51
Lid geworden op: 20-08-2005 13:02

06-04-2006 08:25

Is condens op je bolies dan zo slecht?
Ik heb dit meestal na een sessie in mijn emmer...
Maar ze zijn nooit gaan schimmelen of zo...
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

06-04-2006 08:29

Ja, condens is slecht indien een product langer bewaard moet worden.

Hoe kan schimmelgroei voorkomen worden op voedsel dat thuis bewaard wordt?

Voor de groei van de meeste schimmels is een warme en vochtige omgeving nodig. Het bewaren van verse producten op een koude en droge plaats, is een goede manier om groei van schimmels te voorkomen. Verse groenten en vers vlees kunnen het beste in de koelkast bewaard worden en zo snel mogelijk geconsumeerd worden. Om schimmelgroei in droge producten (zoals rijst) te voorkomen, kunnen deze het beste op een droge plaats bij kamertemperatuur bewaard worden.
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
jeanmichel de buck
Berichten: 41
Lid geworden op: 26-08-2003 02:00
Locatie: sas van gent

06-04-2006 09:22

wat ik doe om schimmel tegen te gaan is 0.50 gram zout op 1 kg mix
werkt perfect
ik werk zonder conserveringsmiddelen
ik neem altijd te veel boillies mee als ik een sessie heb
ik heb het 1 x mee gemaakt dat ik na de eerste nacht al geen boillies meer had om bij te voeren gelukkig kon een kennis nog een partij boiilies uit mn vriezer halen
wat ik wel doen is na een sessie gelijk mn bollen weer terug in de vriezer
overdag tijdens mn sessie laat ik meestal mn emmer open
en snachts sluit ik hem af ivb met de ratten
P.S
sommige ingredienten kunnen de boillie sneller laten beschimmelen
zoals aardappelmeel dit werkt instand zeer effectief maar je bollen beschimmelen zeer snel
Gebruikersavatar
tobie derksen
Berichten: 1514
Lid geworden op: 11-02-2005 09:44

06-04-2006 10:21

jeanmichel de buck schreef:wat ik doe om schimmel tegen te gaan is 0.50 gram zout op 1 kg mix


een halve gram ??? of 50 gram...
Gebruikersavatar
jeanmichel de buck
Berichten: 41
Lid geworden op: 26-08-2003 02:00
Locatie: sas van gent

06-04-2006 10:37

halve gram :wink:
Frank van Amerongen
Berichten: 2768
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Heinekenoord en een beetje Tilburg

06-04-2006 10:57

JeanMichel,

Leuke smaakmaker heb je dan. Voor het leuke nog wat meer erbij, heerlijke smaak heb je dan.
Qua conservering zal dat nergens aan mee helpen.

En kan je van geluk spreken dat je ze langer kan bewaren. Evt een aantal flinke harders in de mix zitten?

Groet, Frank
Groet
Gebruikersavatar
jeanmichel de buck
Berichten: 41
Lid geworden op: 26-08-2003 02:00
Locatie: sas van gent

06-04-2006 11:14

ik heb dit van het zout geleerd van een kennis bij hem haalde ik vroeger altijd mn knikkers zo heeft hij mij dat gezegt hoe ik dat moest doen met dat zout
mn bollen schimmelen idd niet zo snel meer
dus naar mijn zin zat er toch een kern van waarheid er in
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

06-04-2006 11:43

laag zout onder je boilies in je emmertje gooien.. blijven ze ook wel een week goed..

gewoon 100gr zout op 1 a 2kg bollen.. werkt ideaal

maarja mijn bollen blijven bij kamer temperatuur in een afgesloten zak al 1,5 week goed.. daarna krijg je incidenteel een wit stipje.. en mijn meeste sessies duren toch maar 2 dagen.

Gr. Remko
cools stefan
Berichten: 272
Lid geworden op: 06-09-2003 02:00
Locatie: balen

06-04-2006 11:57

als ik pak vrijdags ga vissen en ik rol men bolle zondags dan laat ik die gewoon drogen tot dat ik ga vissen nog nooit schimmel gehad :)
Gebruikersavatar
ferenc van de vorstenbosc
Berichten: 3043
Lid geworden op: 17-05-2003 02:00
Locatie: lisse
Contacteer:

06-04-2006 14:41

Remko Oude Elferink schreef:laag zout onder je boilies in je emmertje gooien.. blijven ze ook wel een week goed..

gewoon 100gr zout op 1 a 2kg bollen.. werkt ideaal

maarja mijn bollen blijven bij kamer temperatuur in een afgesloten zak al 1,5 week goed.. daarna krijg je incidenteel een wit stipje.. en mijn meeste sessies duren toch maar 2 dagen.

Gr. Remko


Suiker trekt ook het vocht eruit.Ik heb mijn vriezerbaits wel eens een week in een emmer gehad zonder te schimmelen,gewoon een x aantal kg suiker eruit.Worden de boilies ook kneiterhard.
iba born
Berichten: 153
Lid geworden op: 22-08-2003 02:00
Locatie: den haag

06-04-2006 14:48

probeer het eens met rijst.....zit niet voor niets in zoutvaatjes.... en je kunt het daarna nog voeren ook.... grt
ed santbergen
Berichten: 30
Lid geworden op: 27-09-2005 11:23
Locatie: etten-leur

06-04-2006 16:09

ik weet weer wat meer nu, het lijkt me sterk dat me bollen nu nog gaan schimmelen. bedankt jongens er zitten toch weer wat nuttige tips tussen en het lijkt er op dat het weer nu toch langzaam aan een beetje beter weer gaat worden.Eindelijk kan ik me bollen gaan proberen :D
groetjes van mij.................
Gebruikersavatar
Danny Loch
Berichten: 148
Lid geworden op: 14-01-2006 11:39
Locatie: Bergen op Zoom

06-04-2006 16:12

ja rijst.......das wel een goeie, nooit aan gedacht!!