Slecht verteerbaar is slecht?


daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

03-03-2006 17:22

nog effe een vraagje

hoe verwerkt karper vet?
wat is het effect van die met olie volgestouwde boilies in de zomer
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

03-03-2006 17:28

Nee Bart die stelling kan ik volgen dat zijn feiten die onderbouwd zijn.
Ik doel op het verteren van oneigenlijk voedsel en in welke mate de vis daarvan verzadigd raakt, mocht hij al verzadigd raken, daar heb ik ernstige twijfels bij namelijk.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

03-03-2006 17:51

Douwe,

En waarom twijfel jij daar aan? Zou een karper op een gegeven moment voordat hij verzadigd zou kunnen raken een soort van automatische rem erop hebben? Of denk je dat een vis gewoon zoveel kan eten als hij wil, en in principe nooit verzadigd raakt omdat hij de boel dan gewoon gelijk weer uitschijt.. ? Of is het nóg iets anders?

Groeten Bart
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-03-2006 18:42

Bart,

Wat gebeurt er met de voedingsstoffen die de enzymen niet af kunnen breken? De karper heeft geen orgaan om deze op te slaan voor verdere vertering.

Als het om verzadiging gaat, dan gaat het mijn inziens toch over de voedingsstoffen die de karper wel op heeft genomen?

Groet, Kees
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

03-03-2006 18:52

Kees,

die worden neem ik aan linea recta uitgescheten? Oftewel: Zou een karper van slecht verteerbaar voedsel niet verzadigd raken?

Groeten Bart
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

03-03-2006 18:55

Waarvan zou hij dan verzadigd moeten raken?
Er is geen orgaan om het op te slaan; maag.
Het zit direct in het darmstelsel, daar wordt er uit gehaald wat eruit gehaald kan worden de rest is balast en wordt verwijderd.

Let wel ook van mij zijn het vragen en gedachten die ik niet kan bewijzen, tot nu toe nog niemand overigens.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

03-03-2006 18:57

Douwe,

Zoals jij het stelt zou een karper in principe eeuwig door kunnen eten.. Er zijn toch soms duidelijke aanwijzingen dat ze dat niet doen... Hoe is dat te verklaren?

Bart
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

03-03-2006 19:02

Ik ken die aanwijzingen niet.
Wel dat de karper in de buurt blijft in de hoop dat er weer iets gedumpt wordt.
En dat zijn juist de vissen die ik graag zie, dat kleinere grut mag wel doortrekken.
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
bart van bezouw
Berichten: 2161
Lid geworden op: 18-09-2002 02:00
Locatie: groningen
Contacteer:

03-03-2006 19:15

Ik heb wel eens een voerstek aangelegd op vrij helder water en er vervolgens 5 kilo boilies gedropt. In eerste instantie begonnen een stuk of 3 vissen als een gek te azen, maar op een gegeven moment zag je de drang van de vissen minder worden en op een gegeven moment stopten ze zelf geheel met azen en zag je ze duidelijk heel loom tegen de bodem aan hangen.. Pas enkele uren later werd de rest opgeruimd..
Waarom stopten ze met eten?

Gr Bart
Gebruikersavatar
Daniel Legrand
Berichten: 459
Lid geworden op: 23-06-2004 10:17
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

03-03-2006 19:25

Topper Bart !

Verzadigd dus !

Greetz Daan
<Eclips Baitrange-Carpsounder Nederland-Atropa Benelux-Bush Boats Nederland-Carpwear Benelux>
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-03-2006 19:29

Verzadiging is aantoonbaar. Dat karpers onverzadigbaar kunnen zijn ook.

Maar verzadiging is een toestand. Over de oorzaak verschillen de meningen.

Kees
Arno Vorstenbosch
Berichten: 264
Lid geworden op: 10-10-2005 15:01

03-03-2006 20:13

Goedeavond, Ik had een vraag die wel in deze discussie thuis hoort denk ik. Het is bekend dat veel eiwitten(veel voeren) in de winter verzadigend werken, maar hoe zit dat als de temperaturen hoger worden want dan verlaat het (onverteerbaar) voedsel de vis eerder. Dus heeft hij minder tijd om dingen op te nemen uit het voedsel lijkt mij, nu was men vraag hoelang het duurt voordat de vis de voedingsstoffen uit het aas kan opnemen en waar dat afhankelijk van is. Ik vraag dit omdat ik me afvroeg of het mogelijk is dat de vis dat het aas al uitschijt voor hij de voedingsstoffen er max uit kan halen en dit heeft weer met de verteerbaarheid te maken dacht ik zo. Dus als iemand me kan helpen ik hoor het graag.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-03-2006 20:57

Tot je dienst,

http://www.karpervoer.nl/boeken/voeding ... deel1.html

Goeie vraag, want dat is nu net het punt. Doorlooptijd van de darm staat compleet los van verteerbaarheid.

Goed beschouwd krijgt een karper juist honger als er moeilijk opneembare bestandelen in het eten zitten. :lol:

Groet, Kees
geert baillievier
Berichten: 62
Lid geworden op: 14-02-2006 12:33
Locatie: Zwevegem/ Belgie

03-03-2006 21:08

Hier en daar lees ik dat men verondersteld dat hoe slechter de verteerbaarheid hoe vlugger de vis verzadigd is! Dit is een totaal verkeerde redenering, eerder het omgekeerde is waar. Een voer moet genoeg vezels bevatten die slecht verteerbaar zijn opdat het darmkanaal goed zou werken nl het vooruitstuwen van de voedselbrei.
Wat betreft die verzadiging moet men vooral kijken naar de Energetische waarde van de samenstelling. Vetten en olie hebben bv een grotere E-waarde en zijn dan ook zwaar verzadigend.
Een goed uitgebalanceerde mix moet dus goed verteerbare produkten bevatten die tevens goed oplosbaar zijn , moet ook een zeker percentage slechtverteerbare produkten bevatten en de energetische waarde mag niet te hoog zijn .
Ge ziet het dus; zeer complexe materie! En ge hebt dan nog externe factoren zoals watertemperatuur die ook een invloed heeft......
That's live!
Arno Vorstenbosch
Berichten: 264
Lid geworden op: 10-10-2005 15:01

03-03-2006 21:28

Kees, effe een vraag en vast bedankt. In het begin van de link die je geeft staat:...25% nodig om die aan te zetten, mijn vraag is 25% van wat?
Alvast bedankt
(ps als ik zoiets beter kan PeeBeeeen zeg het even)
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

03-03-2006 21:36

dus als ik het goed begrijp heeft roelof een goed punt met zen topic
bv een weinig percentage tarwegluten kunnen je mix juist beter maken
ik heb altijd gedacht dat je tarwegluten juist beter kon weglaten
intressante materie ja juist geert ik hoop dat er een mooie discussie gaat ontstaan
Arno Vorstenbosch
Berichten: 264
Lid geworden op: 10-10-2005 15:01

03-03-2006 21:37

En trouwens over hetgene wat Geert aanhaalt over 'on'veerteerbare ingredienten en de hoeveelheden hiervan in een boilie. Hier heeft Sjef v/d Hoven ooit een stuk over geschreven in de karperwereld, welk nr weet ik zo niet maar misschien dat iemand er iets nuttigs uit kan halen mbt tot deze discussie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-03-2006 21:50

ik vind de stelling niet van toepassing.

Mensen (omnivoren) kunnen jarenlang op slechte voeding leven en ik heb de indruk, dat karpers dat ook kunnen.

Alleen omnivoren kunnen kwa dieet uit balans raken.

Ooit iets aantrekkelijks meegemaakt dat in balans was?

mvg Mitsz
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

03-03-2006 22:13

wat vind jij dan slechte voeding voor karpers mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-03-2006 22:14

voeding of aas Daan?
daan ramakers
Berichten: 130
Lid geworden op: 17-12-2004 21:59
Locatie: turnhout

03-03-2006 22:21

eeuhhmm maar neem maar aas
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

03-03-2006 22:42

Tussendoor maar, Arno.

Eiwitten.

Kees :wink:
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-03-2006 22:54

Daan,

slecht aas?

lastige vraag, want veel slecht aas bestaat er niet. Slecht gebruik van aas wel......

Het beste aas bestaat ook al niet. Het beste gebruik weer wel...

Lekker dan.....het wordt al maar vager.

Ik ga voor attractie en niet voor voedingswaarde, want de waarde van voeding is niet aan ons, als het gaat om het eten van vissen....

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-03-2006 23:31

Ik ga voor attractie en niet voor voedingswaarde, want de waarde van voeding is niet aan ons, als het gaat om het eten van vissen....


de voeding voor vissen bedoel ik hier dan..... :D
Gebruikersavatar
Martijn Julien
Berichten: 1119
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00
Locatie: Purmerend

03-03-2006 23:49

mitsz van der kamp schreef:voeding of aas Daan?


Opmerkingen als deze vind je maar weinig op het board. Mijn dank hiervoor , Mitsz ;)

Karpers leven niet op ons aas alleen, dus het is onnodig om een volwaardig dieet in 1 mix te proppen. In principe krijgt de karper alle voedingsstoffen binnen die hij/zij nodig heeft. Zo niet, dan zal je wel in een bak vol knollen zitten te vissen :-? De boilie is op z'n best slechts een voedingssupplement, zoals wij bijvoorbeeld Davitamon zouden slikken. Ik schaar me bij Mitsz, en kies voor de boilie met een hoge attractiviteit.

Wat betreft verzadiging moeten we volgens mij niet te ver in de shit duiken. Karpers vreten volgens mij door totdat ze er ellendig van zijn, en ik heb het idee dat de meeste dieren dat doen. Al is het maar puur uit hufterigheid: ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Concurrentie zou eventueel een rol kunnen spelen, als je het mij vraagt.