Bewaarmethoden Eigenmaak boilies


Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 15:17

Hoi mensen!

Ik ben even benieuwd naar het volgende: Ik maak regelmatig zelf boilies, alleen zonder ze in te vriezen, of anderzins te verpakken en te conserveren, kan ik ze niet langer dan 1 a 2 weken goed houden. Dit is met kleine hoeveelheden geen probleem, maar als ik voor de zomer 20 kilo wil gaan maken, lukt mij dit niet om dit op te slaan in de vriezer. Hebben jullie nog tips voor het opslaan van eigenmaak boilies in grote hoeveelheiden? Behalve invriezen?

Groeten Marck
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

02-03-2006 15:27

Extra zout toevoegen aan je boilies en laten (uit)drogen.
Je boilies worden dan wel kneiterjhard, maar schimmelen gaan ze niet meer.
Je kan ze met gemak een paar maanden buiten de vriezer houden, maar nogmaals..
Ze worden dan echt kneiterhard en het duurt wel even voordat de buitenmantel enigszins wat attractors laat uitvloeien als de bollen weer in het water liggen.
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 15:35

Over hoeveel zout praten we dan op een kilo droge mix? Lijkt me namelijk wel dat dat je smaak en flavours beinvloedt?
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

02-03-2006 15:44

Ziout is sowiso een goede smaakversterker, ik gebruik het erg graag in mijn mixen.
Probeer eens 2/3% in je mix te verwerken...
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 15:54

2 tot 3 procent valt inderdaad wel mee... dat is dus 30 gram maximaal op een kilo...
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
Jesse Oud
Berichten: 344
Lid geworden op: 26-08-2005 17:43

02-03-2006 16:08

Fijne zeezout 8)
Vissen is gezond!
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 16:15

Voldoet keukenzout niet= :oops:
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
Jesse Oud
Berichten: 344
Lid geworden op: 26-08-2005 17:43

02-03-2006 16:22

Daar zitten allemaal nare dingen in als jodium, zeezout is gewoon "schoon" en ik doe er dan 20gram de kg op.

Vroeger deed ik het ook wel eens met keukenzout ik wist toen ook nog niet beter en ving er ook wel een visje op maar ik denk toch dat zeezout beter is voo in je bol athans.

Jesse
Vissen is gezond!
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 16:29

En kan ik zeezout overal redelijk goedkoop halen? :lol: :oops:
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
killian bruijne
Berichten: 553
Lid geworden op: 03-01-2006 00:43

02-03-2006 17:18

boilies iets meeer dan een week laten drogen. dan gewoon in een boiliezak(droogzak) weghangen. wil je gaan vissen: neem een bak, doe daar een soak in en laaat ze dit op nemen

krijg je nog eeens een lekekre actractive boilie ook
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

02-03-2006 22:36

Zo! Net even 1.5 kilo boilies MET zeezout afgewerkt... Die liggen nu goed te drogen op de kachel. Ze zijn nog niet echt veel harder dan ik gewend ben, maar dit zal wel komen als ze eenmaal goed gedroogd zijn? Heb 30 gram zeezout gebruikt. Ik laat nog wel even weten of ze helemaal gelukt zijn, zoals ze er nu uitzien zijn ze precies hetzelfde als de boilies zonder zeezout, maar goed...ik wacht af... :wink:
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Gebruikersavatar
Mark Brouwer
Berichten: 975
Lid geworden op: 02-03-2005 14:08
Locatie: Nuenen

02-03-2006 22:59

Marck de Jongh schreef:Zo! Net even 1.5 kilo boilies MET zeezout afgewerkt... Die liggen nu goed te drogen op de kachel. Ze zijn nog niet echt veel harder dan ik gewend ben, maar dit zal wel komen als ze eenmaal goed gedroogd zijn?


En nu goed afwachten, wedden dat ze er morgen stukken anders uitzien. niet op de kachel zetten, gaan ze barsten :-?
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

03-03-2006 08:46

Jesse Oud schreef:Daar zitten allemaal nare dingen in als jodium, zeezout is gewoon "schoon" en ik doe er dan 20gram de kg op.

Vroeger deed ik het ook wel eens met keukenzout ik wist toen ook nog niet beter en ving er ook wel een visje op maar ik denk toch dat zeezout beter is voo in je bol athans.

Jesse


Jesse,

Keukenzout voldoet meer dan prima!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

03-03-2006 08:51

ik heb ook goede dingen gehoord over Namibisch Woestijnzout a €32,- per kg......
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

03-03-2006 09:02

marijn ham schreef:Extra zout toevoegen aan je boilies en laten (uit)drogen.
Je boilies worden dan wel kneiterjhard, maar schimmelen gaan ze niet meer.
Je kan ze met gemak een paar maanden buiten de vriezer houden, maar nogmaals..
Ze worden dan echt kneiterhard en het duurt wel even voordat de buitenmantel enigszins wat attractors laat uitvloeien als de bollen weer in het water liggen.


Gooi je voerhoeveel in een plastic zakje, flikker er wat flavour of andere vloeibare attractors in, even opblazen, goed schudden, even een dagje laten staan en dat probleem is ook weer opgelost.

gr Harnold
reda boullart

03-03-2006 09:35

12 uur drogen buiten met liefst een beete wind dan 12 uur in de koelkast dan weer 12 uur buiten met een beetje wind dan in een gesloten emmer met een hand zout en een hand rijst en dan moeten ze lang houdbaar zijn
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

03-03-2006 10:44

:roll: Ze zijn wel harder dan de andere boilies, maar om nou te zeggen dat ze er anders uitzien? :lol: Dat ze hard worden is geen probleem, de readymades waar ik ook nog wellis mee vis zijn ook haast knikkers...heb niet voor niets een boilieboortje toch? :D Ze zijn in ieder geval wel harder dan de gewone... en liggen nu 14 uur te drogen...Ik laat ze nog even 10 uurtjes liggen, en dan even in een emmer met wat rijst, zout zit er al genoeg in denk ik. De rijst neemt inderdaad het vocht op, en dat scheeld al een hoop vocht zorgen!

Bedankt heren!

B.t.w. Drogen met dit weer? Buiten? :lol: :P
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
reda boullart

03-03-2006 11:12

stond niet bij nu draaien of drogen toch?
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

03-03-2006 11:26

Nee weet ik, maar als je had teruggelezen had je gezien dat ik ze nu al gedraaid had :wink:
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
reda boullart

03-03-2006 11:43

:D misschien eerst vragen dan draaien hahah kijk maar wat je doet :D
Gebruikersavatar
Jesse Oud
Berichten: 344
Lid geworden op: 26-08-2005 17:43

03-03-2006 11:49

marijn ham schreef:
Jesse Oud schreef:Daar zitten allemaal nare dingen in als jodium, zeezout is gewoon "schoon" en ik doe er dan 20gram de kg op.

Vroeger deed ik het ook wel eens met keukenzout ik wist toen ook nog niet beter en ving er ook wel een visje op maar ik denk toch dat zeezout beter is voo in je bol athans.

Jesse


Jesse,

Keukenzout voldoet meer dan prima!


Marijn,

Ik wil geen troep in mijn boilie zoals jij als visser wel moet weten wil niemand dat, onee je draaid niet meer. :wink:

Als ik langs de schappen loop en zie voor mij keukenzout staan met grote letters: Met lekkere chemische troep zoals jodium bla bla en daarnaast fijna zeezout dan weet jij wel wat ik kies als draaier.

Of er veel verschil in prijs zit weet ik niet, zeezout kost niet zoveel en ik wil gewoon geen troep erin of het nou effect heb of niet. Voorkomen is beter als....keukenzout in je bol :lol:

Ik bedoel maar, ik wil gewoon weten wat er in me mix zit en dat is schone zout.

Ga toch werken man :wink:
Laatst gewijzigd door Jesse Oud op 03-03-2006 16:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Vissen is gezond!
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

03-03-2006 11:52

Juistem, er zit 70 cent verschil tussen een kilo keukenzout, en een halve kilo zeezout. Maar voor mij is dat wel de zekerheid tussen chemische troep en zuiver zout!
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel
Klaas van den Herik
Berichten: 4624
Lid geworden op: 06-01-2002 01:00

03-03-2006 12:05

Als je nu je bek een douw geef, prima, maar ga eerst eens lezen.

Kzou niet graag een jodiumtekort hebben.

voedsel.net

Waardoor is zout een goed conserveermiddel voor voedingsmiddelen?
Zout wordt als een anti-bacteriële stof beschouwt vanwege het remmende effect op de groei van bacteriën in vele voedingsmiddelen. Zout heeft zijn conserverende werking te danken aan de eigenschap dat het de hoeveelheid “vrije” watermoleculen in voedingsmiddelen verlaagt. Om zich snel te kunnen vermenigvuldigen hebben bacteriën voldoende vocht nodig. Wanneer er dus onvoldoende “vrije” watermoleculen aanwezig zijn (ten gevolge van zout) dan kunnen de bacteriën niet goed gedijen in het product.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Keukenzout

http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeezout


http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakkerszout

http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodium



Kwam ik tegen

Hoe weet je of een ei vers is?
Er zijn drie manieren om dit te testen:

Met water (benodigdheden: maatcilinder, 1 liter water, 100 g zout, vers ei, een 3 weken oud ei en een zes weken oud ei). Plaats het ei in 1 liter water waarin 100 g zout is opgelost. Een vers ei zal op de bodem blijven liggen. Bij het 3 weken oude ei zal de meest stompe zijde zal omhoog komen. Dit komt doordat de luchtkamer in het ei groter wordt naarmate het ei ouder wordt. Een ei van 6 weken oud zal gaan drijven.
Met een zaklamp (benodigdheden: zaklamp, rol toiletpapier, plakband, een vers ei, een 3 weken oud ei en een 6 weken oud ei). De versheid van een ei kan worden vastgesteld aan de hand van de inhoud. Plaats de toiletrol op de zaklamp zodanig dat er geen licht lang de zijkanten kan. Doe de zaklamp aan en plaats het ei met de stompe kant tegen de toiletrol. Hoe groter de luchtkamer is, des te ouder het ei. In een bevrucht ei dat 6 dagen geïncubeerd is kan je de aderen zien als donkere draden
Luister (benodigdheden een vers en een oud ei). Wanneer je voorzichtig een vers ei schudt vlakbij je oor, dan zul je niks horen. Wanneer hetzelfde gedaan wordt met een oud ei, dan hoor je de binnenkant schudden.
Het is gemakkelijker om op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum te kijken en deze sticker op de doos te laten zitten. Deze datum is de datum dat de eieren zijn gelegd plus 28 dagen. In winkels mogen eieren verkocht worden totdat ze 21 dagen oud zijn. Eieren kunnen het beste koel bewaard worden, die vrij is van geuren aangezien deze gemakkelijk via de vele kleine poriën in de eierschaal naar binnen kunnen (bijvoorbeeld ui, waspoeder, vis). Na 6 weken zijn de eieren oud en verminderd de kwaliteit.
Gebruikersavatar
Marck de Jongh
Berichten: 491
Lid geworden op: 28-04-2004 17:27
Locatie: Blaricum/Velp
Contacteer:

03-03-2006 12:10

Ik wil ook liever geen jodium tekort. Maar het gaat ook niet om de menselijke consumptie van het zout nu. Ik verwerk graag pure producten in mijn boilies, en natuurlijk weet ik dat niet alle bestanddelen van mijn basismix even puur en "schoon" zijn, maar ik probeer ze zo puur mogelijk in te kopen. Is misschien wel wat duurder, maar wel kwaliteit. Voor karpers maakt het denk ik niet uit of er wel of geen jodium in zit.

Puur is beter toch? :) Onder puur versta ik trouwens "natuurlijk" en zonder chemische troep! Hoewel dat natuurlijk tegenwoordig ook steeds minder word in onze zeeen! :cry:
The Carp, The Whole Carp, And Nothing But The Carp, So Help Me God...

Binnekort online, http://www.karpertotaal.nl!
PR NL: 24 pond spiegel
PR FA: 28 pond Spiegel