Meerwaarde van toevoegingen


Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-02-2006 06:17

ja..ben nu net wakker.....

Kees...boilies maken is altijd consessies doen. Zo zwart-wit als jij het stelt is het niet, maar er zit wel een kern van waarheid in. Zoals Hans zegt is stomen een hele goede oplossing. De boilies die ik kook met aminol en vervolgens droog, laten ook een heerlijke aminorijke (zichtbaar!) "aminowolk" vrijkomen uit je aas.....

Het is dus niet zoals je het je voorstelt....


Mitsz
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

05-02-2006 07:52

Kees van der Herik schreef:Hoezo geintje?

Sorry maar die begrijp ik niet helemaal

sorry, voor het misverstand Kees...maar er is namelijk ook nog een Klaas van der Herik op het board...vandaar :wink:
:roll:
Gr
hans
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

05-02-2006 10:37

Kees van der Herik?

Oplosbare bestanddelen worden opgenomen door het kookwater, maar het kookwater wordt opgenomen door de boilie. Kwestie van doseren om de juiste hoeveelheid in de boilie te houden. Beetje de gedachte achter overdoseren van toevoegingen. Achteraf soaken kan ook. Maar kennelijk zijn de zintuigen van een karper redelijk gevoelig en heb je niet overmatig veel nodig. Het is geen exacte wetenschap, maar wie experimenteert die leert.

De drijvende kracht achter oplossen gaat van hoge concentratie richting lage concentratie. Water dringt de boilie binnen terwijl de oplosbare stof naar buiten wordt gedreven. Zolang je de boilie maar niet afsluit. Dus de structuur van de boilie is ook van groot belang.

Voeren hoeft bovendien niet met alleen boilies. Met een goed oplosbare pellet onder de boilies kan je het effect versterken.

Verder heb je nog verschillen in oplosbaarheid die een termijn effect kunnen geven. Toevoegingen bestaan meestal uit verschillende verbindingen met hun eigen oplosbaarheid. Wordt wel erg gecompliceerd om daar een exacte beschrijving van te willen geven.

Groet, Kees
Kees van der Herik
Berichten: 19
Lid geworden op: 04-02-2006 23:48
Locatie: Nederland

05-02-2006 11:17

Hans Brinkel schreef:
Kees van der Herik schreef:Hoezo geintje?

Sorry maar die begrijp ik niet helemaal

sorry, voor het misverstand Kees...maar er is namelijk ook nog een Klaas van der Herik op het board...vandaar :wink:
:roll:
Gr
hans


Er zullen toch ook wel meer Janssens, Pietersen of misschien wel Brinkels aanwezig zijn op dit board Hans.
Zo weinig komt de naam van der Herik toch ook niet voor in Nederland?
Kan moeilijk een andere naam verzinnen, staat toch dat je je met je eigen naam moet inloggen?
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

05-02-2006 21:49

Kees...nogmaals sorry hoor :roll:
gr
Hans

p.s Wacht maar tot je Klaas v.d. Herik leert kennen...ga je subiet van achternaam veranderen 8) (Geintje Klaas :P !)
en nee....wij Brinkel's zijn gelukkig tamelijk uniek :D
maar euh...welcome aboard!
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-02-2006 22:33

kan de nitwit weer slap gaan lullen over de toegevoegde waarde van oplosbare ingredienten...... :D
Aart Lokhorst
Berichten: 8585
Lid geworden op: 03-01-2002 01:00
Locatie: Dronten

05-02-2006 22:35

Hans, tussen de achternaam van der Herik en van den Herik zit nog steeds verschil hoor :roll:
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-02-2006 22:36

naast de voornaam dan...... 8)
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

05-02-2006 22:42

Mitsz :

Hij zal wel in bedje liggen.
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

05-02-2006 22:43

verd... :-?
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
menno laarmans
Berichten: 2070
Lid geworden op: 20-09-2004 10:34
Locatie: lapzwansland

05-02-2006 22:50

Hans voor jou :

U heeft gezocht naar brinkel in amsterdam, er zijn geen vermeldingen gevonden, er is ruimer gezocht met brin in amsterdam | Doorzoeken Amsterdam en omstreken
Resultaat 1 - 25 van 464 vermeldingen.



Nog 463 unieke peronen dus, zal wel geen fam zijn :P ( in 1 plaatsje al )
Laatst gewijzigd door menno laarmans op 05-02-2006 22:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

05-02-2006 22:51

Nee hoor Henk...... zijn de man zijn eigen woorden en is niet wat je denkt. Een vrolijke boodschap :D
Kees van der Herik
Berichten: 19
Lid geworden op: 04-02-2006 23:48
Locatie: Nederland

05-02-2006 22:53

Wat een commotie om een achternaam :lol:
En dan ook nog eens over eentje die niet hetzelfde is :lol:

Kees de hoeveelheid kookwater is vele male groter als de hoeveelheid boilies die erin gaan, je stelling gaat dan ook niet helemaal op.
Overdoseren heeft in zoverre geen zin daar juist de buitenste kant van de boilie het meeste zal vrijgeven daar deze het dichste bij het water is, kook water dringt helemaal niet in de boilie daar deze al verzadigd is van het vocht wat wij toevoegen voor de deeg te maken, meer opname zou betekenen dat de buitenkant geheel los zo komen, de boilie zou dus uit elkaar vallen.
Nouja als puntje bij paaltje komt dringt er wel wat water binnen tijdens het kook proces maar dat is zo minimaal dat het verwaarloosbaar is.
Afgifte gebeurt wel veel meer daar het kook water continu in beweging is door het koken en dus voordurend nieuw water word aangevoerd.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

05-02-2006 23:51

Interessant, Kees. Jij veronderstelt dat de kern niet permeabel is en het water de oplosbare stof moet transporteren. De moleculen van de oplosbare stof dus niet door diffusie vanzelf uit het water in de kern naar het kookwater kunnen komen?

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-02-2006 00:52

huh :o ....wat zeg je nou allemaal Kees Ouwenhand?
Gebruikersavatar
Hans Brinkel
Berichten: 5271
Lid geworden op: 04-02-2003 01:00
Locatie: Zoetermeer
Contacteer:

06-02-2006 00:54

menno laarmans schreef:Hans voor jou :

U heeft gezocht naar brinkel in amsterdam, er zijn geen vermeldingen gevonden, er is ruimer gezocht met brin in amsterdam | Doorzoeken Amsterdam en omstreken
Resultaat 1 - 25 van 464 vermeldingen.



Nog 463 unieke peronen dus, zal wel geen fam zijn :P ( in 1 plaatsje al )

Menno...mag toch echt hopen geen Brinkel in lapswansland :D ?
Verder laat ik het hier maar bij...we gaan teveel off topic :roll:
Kees van der Herik
Berichten: 19
Lid geworden op: 04-02-2006 23:48
Locatie: Nederland

06-02-2006 09:02

Kees, de kern is net zo permeabel als de buitenkern van de boilie, moet ook wel want het is opgebouwd uit hetzelfde materiaal.
Echter de diffussie van de buitenkant is groter daar dit met hogere temperaturen simpelweg een grotere diffusie kan plaatsvinden, aangezien de buitenmantel eerder en langer en een hogere temperatuur behaalt zal de diffusie ook meer zijn wat weer betekent dat veel van de stoffen die wij toevoegen verloren gaan aan het kookwater, een normaal scheikundig gegeven.
Dit zal voor de kern veel minder zijn puur om het gegeven wat hier boven staat geschreven.
Jij moet dat weten aangezien de termen die jij gebruikt weet je het een en ander over scheikunde.

Ik heb het heel simpel willen neer zetten eerder daar niet iedereen een scheikundige achtergrond heeft en met deze termen zeer snel zal afhaken.
Wat weer zou betekenen dat het einde discussie was of hooguit nog door 2 of 3 mensen werd voortgezet zonder dat er verder ook maar iemand naar keek, ook vrij nutteloos dus.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

06-02-2006 09:06

Hans,

Dat volgens KeesH wateroplosbare stoffen opgesloten zitten in de kern van de boilie en niet naar buiten kunnen.

Is een tijdseffect, Kees. Er zal een concentratiegradient zijn. Maar de boilie ziet na het koken nog veel meer water die dit weer veranderd.

Het wordt voor de meeste te theoretisch. Stoffen die in de boilie blijven na het koken zullen na verloop van tijd eenvoudigweg uit de boilie komen en waarneembaar zijn voor de karper. Het is niet ideaal en daarom wees ik al op oplosbare pellets ter ondersteuning van de boilie.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-02-2006 09:27

Ja...ik vind het jammer dat ik die scheikundige termen niet helemaal kan verwerken.....nog een hoop huiswerk te doen :oops:

Toch lijkt me het stomen (het antwoord is al gegeven?) een oplossing voor dit vraagstuk. Het is iig een feit, dat mijn stoomwater nauwelijks vervuilt bij de productie van boilies. Kookwater daarentegen wel.

Welkom op het board Kees, maar eh......

Wat weer zou betekenen dat


je leest al een tijdje mee begrijp ik?
Kees van der Herik
Berichten: 19
Lid geworden op: 04-02-2006 23:48
Locatie: Nederland

06-02-2006 09:31

Inderdaad Mitsz, lees al lang mee op dit board.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

06-02-2006 09:32

Leuk dat je nu ook meedoet, want je bijdragen zijn iig van toegevoegde waarde joh....

wel een beetje de vaktermen beperken inderdaad.....

Maar eh dat stomen?
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

06-02-2006 10:47

wat ik me nog even afvraag..

er word gezegt dat vloeibare ingredienten er makkelijk uit worden gekookt.. en evt in de kern nog wat overblijft wat na enkele uren er wel uit zal lekken in het viswater..

nu heb ik een theorietje ik weet alleen niet of het zal kloppen..

als je de vloeibare ingredienten toe gevoegd hebt aan je deeg en gaat koken. gaat pak hem beet 50% verloren dus met andere woorden als je 50ml aan je mix hebt toegevoegd komt 25ml in het water.. kan je dan niet nog 25ml bij de boilies in de zak doen en ff opschudden en opnieuw in laten trekken?? (naflavouren) dan zou je het verlies op kunnen vangen lijkt mij??


maar hoe zit dit met wateroplosbare poeders? zoals Predigested vismeel en L-Zero-30 kook je dit er snel uit? en hoe kun je dmv koken het verlies zo minimaal houden?

Gr. Remko
Ivan Peeters
Berichten: 178
Lid geworden op: 01-05-2005 18:12
Locatie: Haarlem

06-02-2006 10:51

Is het ook niet zo dat de tijd die je de boillies laat koken niet in verhouding staat met de tijd
dat ze tijdens het vissen in het water liggen?
Dat er dus simpelweg niet genoeg tijd is om zoveel van die wateroplosbare stoffen te verliezen?
En dat ze dus gewoon in de boillie blijven en als je gaat vissen
en ze wat langer in het water liggen, de stoffen vrij gaan komen?

Mvg Ivan
Carpe diem...
Remco Oudhuyzen
Berichten: 2162
Lid geworden op: 21-04-2003 02:00
Locatie: Hengelo

06-02-2006 11:08

ivan iets lost makkelijker op met een temperatuur van 100graden dan op 20 graden..

gooi maar eens een schep suiker in kokend water..
gooi daarna maar eens in een gelijke hoeveelheid koud water een schep suiker. duurt veel langer voordat het opgelost is..

dus ik geloof best dat je in 3 minuten koken er net zoveel uit kookt als 1 uur weken in het water (20gr) als waar je in vist..
Ivan Peeters
Berichten: 178
Lid geworden op: 01-05-2005 18:12
Locatie: Haarlem

06-02-2006 11:18

Remco,

Ik begrijp dat het sneller gaat, alleen vraag ik me dus af hoeveel sneller?
En vooral de kern van een boillie, in welke mate zal die dus "aangetast" worden?
Jij zegt als voorbeeld 50%, maar is dat ook zo?
Ben eigenlijk gewoon benieuwd hoe de verhoudingen precies liggen tov temperatuur en tijd...

Mvg Ivan
Carpe diem...