safraan


Plaats reactie
Gebruikersavatar
remon van dusschoten
Berichten: 473
Lid geworden op: 31-08-2004 22:06
Locatie: Nijkerk

19-01-2006 21:41

hoeveel safraan op een kilo mix
elke vangst telt hoe groot of klein dat je vangt daar gaat het om
behandel een karper zoals je zelf ook behandelt wilt worden met RESPECT

steun de KSN en wordt lid gewoon doen
Gebruikersavatar
Henk ter Maat
Berichten: 6499
Lid geworden op: 23-01-2002 01:00
Locatie: Didam

19-01-2006 21:55

saffraan

Ik zou er niet teveel in doen,
word al gauw een kostbare zaak.
100gr op een kilo droge mix verhoogt de kilo al met ongeveer 400 euro. :o :o :o

Vroeger werd saffraan als betaalmiddel gebruikt. Daarom houdt de saffraankweker ook nu nog een deel van zijn oogst apart om pas te verkopen als hij geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor een huwelijk. Saffraan is waarschijnlijk het meest kostbare product ter wereld, het kost ongeveer f10.000,- per kilo. Voor 1 kg saffraandraadjes zijn tussen de 250.000 en 500.000 krokusbloemen nodig. Een saffraanoplossing om te kleuren: doe een plukje in een plastic zakje en plet dit met een deegrol; of neem de vijzel. Doe het in een kopje en giet er de vereiste hoeveelheid heet water of melk over. Laat 10 minuten staan en roer goed om. Gebruik voor een flinke pluk 50-85 ml water of melk.

Wil je het een beetje voordelig houden?
gebruik dan 100 gr renault safraan :P :P :P :P
Groet'n Henk..

still growing Old.
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

20-01-2006 14:02

Het enige dat je met saffraan mag doen is paella maken, maar liever nog bouillabaise....Als je saffraan aan levende vissen geeft dan brengt dat ongeluk.....Dit is een goed recept, dat ik ergens van een Franse site heb gejat...


Ingrédients pour 8 personnes :



4 vives

2 st pierre

4 gallinettes (rouget grondin)

1 lotte (baudroie)

2 chapons

1 fielas (congre)

sel, poivre, oignons, ail, safran, huiled’olive, fenouil en branches et grains, persil, pommes de terre, tomates, 2 kilos de soupe de poissons de roches,

2 verres de pastis.



Emincer les oignons, écraser l’ail et faire revenir le tout dans 3 cuillères à soupe d’huile d’olive. Découper les 3 tomates en quartier. Ajouter 1 cuillère à soupe de concentré de tomates, les morceaux de tomates, le fenouil sec et 2 doses de safran.

Ajouter les 2 kilos de poissons de roches, mouiller à la hauteur avec de l’eau, rajouter 4 cm d’eau au niveau des poissons. Saler, poivrer, et cuire pendant 20 minutes.

Mixer la soupe de poissons de roche, filtrer et la remettre à cuire 10 minutes. Réserver.



1. Eplucher et trancher les rondelles de pommes de terre de 2 cm d’épaisseur, ajouter les dans la soupe de poissons.
2. Disposer tous les poissons suivant la grosseur (du plus gros au plus petit : rougets, vives, st pierre, baudroie, congre, chapon, (facultatif : cigales de mer ou langouste), sur les pommes de terre dans le fond de la poissonnière.
3. Mouiller les poissons avec la soupe restante jusqu’à ce qu’ils soient bien recouverts. Rectifier l’assaisonnement. Ajouter le safran, démarrer à feu vif pendant les 5 premières minutes puis baisser le feu et cuire 30 mn.
4. Préparation de la rouille : monter la rouille avec 3 jaunes d’œuf comme pour un aïoli. Ajouter le sel, l’ail haché, l’huile d’olive en filet et le safran.
5. Découper des croûtons de pain de 1 cm d’épaisseur, frotter les d’ail et imbiber avec les 2 cuillères à soupe d’huile d’olive, enfourner à 220°.

Poser une cuillère à soupe de rouille sur les croûtons. Server la soupe dans des petites soupières et les décorer de croûtons.



6. Server le poisson à part.
7. Secret du Chef : dans le bouillon avant de l’envoyer, verser 1 bonne dose de pastis et remuer au fouet.
8. Servir dans la soupière de présentation.
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

20-01-2006 14:17

Mitsz, Mooi hé die Franse keuken ?!! :wink:
Boudewijn Stolk
Berichten: 287
Lid geworden op: 29-09-2003 02:00
Locatie: Waterland
Contacteer:

20-01-2006 14:40

Escoffier vergat alleen te beschrijven dat je op het laatst een snufje zout en een draaitje peper om de soep op smaak te brengen moest toevoegen, maar wat een eenvoudig recept is dit zeg. :lol:
Ich sage so: Besser ein schwanze in die hole dan die luft von zehn
janwillem hilverts

21-01-2006 17:26

Safraaan is best te gebruiken in je boilliemix. Inderdaad is dit een duur geintje!! Maar ik heb zelf ook een mix en gebruik er ook safraan in!

Het is wel super spul om te gebruiken, moeilijke wateren worden dan wat makkelijker :S

Gebruik, maar net wat je portomonnee te bieden heeft... ik zelf heb nooit meer dan (het klinkt heeeel weinig) 1 gram gebruikt!


groeten

Jan Willem
Gebruikersavatar
Bart-Jaap Koorn
Berichten: 1639
Lid geworden op: 22-11-2003 01:00

21-01-2006 17:52

janwillem hilverts schreef:Safraaan is best te gebruiken in je boilliemix.
Ik zelf heb nooit meer dan (het klinkt heeeel weinig) 1 gram gebruikt!
groeten Jan Willem


En weet je moeder dat ook ? :lol:
Plaats reactie