zout


Plaats reactie
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2006 09:36

kan ik ook nog even aan toevoegen, dat ik gisteren na mijn impulsieve respons, de hele dag "in de mineralen" ben beland en dan heb je al helemaal geen zin meer om boilierecpturen te gaan maken.

Dus heb ik maar eens de arrogante taak op me genomen de hele boel toch gaan uit te rekenen (omdat het in principe onmogelijk is). Het leuke is, dat nu geen zout meer in de bol hoort........ :D
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

04-01-2006 09:40

Waarom niet, Mitsz?

gr Harnold
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

04-01-2006 09:50

Mitsz,

Zout heeft zich toch allang bewezen in de boilies?
Kijk eens wat e rgebeurd met je bol als je een week naar Frankrijk gaat en je voegt in het ene recept wel en in de andere mix geen zout toe?
Gevolg is dat de zoutboilie die week met gemak overleeft en dan niet zoute boili ligt na een paar dagen al te schimmelen.

Dan heb je nog de vraag over zout als attractor en in hoeverre de vis dit kan waarnemen... Ja, dat is een lastige vraag, maar met zout in de mix,
vang je gewoon goed je vissen.
Het is natuurlijk wateroplosbaar en dat is natuurlijk wat we graag willen.

Kees,

Je bol dusdanig laten afsluiten lijkt me niet echt een succes, want dan komt er gewoon niks meer uit je bol, behalve dat je een kneiterharde anti brasem bol eraan heb hangen, waar geen enkele attractie vanaf komt.

Dit kan je m.i. wel oplossen door de bol wat langer te laten koken en uitharden, maar ook gebruik te maken van wateroplosbare deeltjes. Zo komt het zout toch uit de buitenkant van je bol, net als de wateroplosbare vismelen (als voorbeeld) en behoud je de eigenschap van zout als smaakversterker binnen je boilie.

Dus gebruik je 2 positieve eigenschappen van het ingredient :)
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

04-01-2006 09:58

Michel Hollaar schreef:
Douwe Bijlsma schreef:
Wanneer gaat die werkgroep aas zijn bevindingen publiceren?


Dat zal dan in ons verenigingsblad de Karper zijn Douwe, die krijg jij ook als je lid bent geworden :wink:


Dat is logisch, toch lijkt het mij dat zodra de studiegroepbollebozen er eerst uitgebreid hun vrije gedachten hebben over laten gaan de gewone man het ook mag lezen.
Met gewone man bedoel ik de niet leden, de rest is lid van een studiegroep die zullen meer weten dan de gewone man.
Elitair en voor zichzelf houden is de KSN toch niet (meer).

Het was overigens ook plagerig bedoeld 8)
Net als bovenstaande reactie :D

Douwe
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Kees Verheij
Berichten: 2866
Lid geworden op: 09-12-2005 20:49

04-01-2006 10:01

Zal ik jou ook eens plagen Douwe:

Geen lid worden/zijn, maar wel profiteren van alles wat daar wordt uitgebroed? Ik zou jou in ieder geval niks verklappen, haha.
The human spirit needs places where nature has not been rearanged by the hand of man.

http://www.canadiancarpsafari.com : rivieravontuur in het groot!
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-01-2006 10:12

Marijn,

Dat is precies mijn punt. Maar wat verwacht je van iets dat weg is zodra het water ziet?

Als het om oplosbare componenten gaat denk ik aan verschillende oplosbaarheden zodat er een termijn werking is. Mijn frequentie van bijvoeren tijdens een sessie ligt om de 12 uur. Wellicht 6 uur bij korte sessies. Zout zal alleen in het eerste moment na het voeren een rol kunnen spelen.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Douwe Bijlsma
Berichten: 8217
Lid geworden op: 01-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden

04-01-2006 10:25

Kees V zolang de KSN in de statuten, het belang van de karpervisser te behartigen, staat en niet dat het alleen voor leden is of niet voor Douwe, is een vrije publicatie toch niet onmogelijk.

:D :D :D :D :D
Vissen is een hobby, geen religie!
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

04-01-2006 10:37

Kees Ouwehand schreef:Marijn,

Dat is precies mijn punt. Maar wat verwacht je van iets dat weg is zodra het water ziet?

Als het om oplosbare componenten gaat denk ik aan verschillende oplosbaarheden zodat er een termijn werking is. Mijn frequentie van bijvoeren tijdens een sessie ligt om de 12 uur. Wellicht 6 uur bij korte sessies. Zout zal alleen in het eerste moment na het voeren een rol kunnen spelen.

Groet, Kees


Ik heb geen zout bij de hand, maar als je zout nu oplost in een bakje met water, hoe smaakt dat dan....bij stroming kan er dus bij nader inzien een zout/geurspoor ontstaan...

gr Harnold
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-01-2006 10:44

Harnold,

Ik had al een berekening gemaakt van 100 gram zout op een oppervlak van 10 bij 10 meter. Komt neer op een glas water met 1 ppmw zout. Dat proef jij niet meer. Zout is zo goed oplosbaar dat het zich snel verspreidt over de hele omgeving. Maar Aart had al opgemerkt dat de smaak van karper gevoeliger is dan die van ons. Neemt niet weg dat daar ook een limiet aan is. Overigens is er toch ook bij zoet water al een ondergrens van een bepaalde hoeveelheid al aanwezig opgelost zout. Die 1 ppmw komt daar slechts bovenop.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

04-01-2006 11:00

Je berekening had ik gelezen Kees, maar dat verhaal van Aart in ogenschouw genomen, dacht ik dat er mss wel een bepaalde "waas"in de buurt van je aas zou (kunnen) blijven...

Maar het zou dus net zo goed kunnen zijn dat het vwb het voeren overbodig is, maar instant zou het wel zijn nut kunnen hebben.Ik las dat je bij korte sessies om de 6 uur bijvoerd, persoonlijk vind ik dat erg lang duren. Bij korte sessies voer ik om de 2 uur al bij al zijn het maar een stuk of 5 boilies.Dan blijft er continue een geurspeur van je stek afkomen.

gr Harnold
Ulco Bosma
Berichten: 546
Lid geworden op: 12-01-2002 01:00
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

04-01-2006 11:17

Voeren we toch wat zeezout korrels op de stek kees. Grove korrels lossen niet zo snel op in (koud) water. :)

Al het zout uit de buitenlaag van de boilie zal tijdens het koken oplossen wanneer het vooraf toegevoegd wordt. Dus van een atractor zal geen sprake zijn indien het voor het kookproces wordt toegevoegd. Als smaakmaker zal de kern van de boilie waarschijnlijk wel een bepaalde hoeveelheid zout overhouden omdat hier tijdens het kookproces weinig tot geen (warm) water bij komt. Blijft lastig om te zeggen welke hoeveelheid zout je dus kunt toevoegen als smaakmaker. Je weet nooit precies hoeveel er tijdens het koken verloren gaat.

Is het mogelijk achteraf een zoute soak toe te voegen welke niet binnen zeg 10-30minuten opgelost is in het water tijdens het vissen? waarschijnlijk lastig omdat het zo goed wateroplosbaar is (zeker wanneer het al in opgeloste vorm als soak toegevoegd wordt) zout in vaste vorm lost in koud water maar vrij minimaal op volgens mij.

Is zout in vloeibare vorm anders oplosbaar dan bijvoorbeeld aminol? want ook ditsoort producten (b)lijken wel te werken wanneer ze achteraf als soak toegevoegd worden.

Producten als melasse, zijn beduidend zwaarder als water en lijken na het uitlekken zich over de bodem uit te vloeien. Zou je dit niet met zout kunnen bewerkstelligen? door het te mengen met andere vloeibare stoffen?

Mvg Ulco
Chris Gabriele

04-01-2006 11:29

Via pb's is mij gevraagd om op zout en het toevoegen van calcium, zoals in het begin van de discussie geopperd werd, te reageren en zal ik voorzichtig een poging wagen.

Zout lost op in water, het is waar te nemen voor een vis, net als andere wateroplosbare ingredienten (mits waarneembare stoffen voor een vis)
Daar zijn interessante stukken over geschreven.
Zout zit in soep extracten, vissaus, vetsin en andere smaak versterkers.
Zout heeft bealngrijke fucties die ik om het simpel te houden niet ga beschrijven.

Gaan we het iedergeval voedingstechnisch bekijken dan varieert de behoefte van zout per vis, gewicht, leeftijd ed....pftt...laat dus maar...want daar kom je niet uit.
Iedergeval verstrekt de Chloride (Natrium Chloride) het maagsap...vis heeft dat iedergeval niet.

Zout is volgensmij al jaren beproefd ingredient en that's it lijkt mij.

Er is aan mij gevraagd of calcium toevoegen waarde heeft aan je mix:

Calium is niet wateroplosbaar en heeft mijn inziens geen extra waarde.
Voedingskundig gaat het veel lastiger worden, gespecialiseerd moet je zijn in de complete voeding wat mij te boven gaat.

Ik weet dat uit dierexpirimenten gebleken is dat lactose de absorptie van calcium bevordert, of dit bij de vis ook zo is zou kunnen,..ik vermoed van niet door het ontbreken van het maagzuur...en of het nut heeft...?

Veel belangrijker is dat als mensen extra calcium gaan toevoegen ze ook naar alle vetten moeten gaan kijken die de mix bevat.
Zemelen en granen bevatten fytinezuur.
Dit fytinezuur kunnen met calcium onoplosbare verbindingen vormen die met de feces worden uitgescheiden.
Ook kunnen vetzuren onder bepaalde omstandigheden onoplosbare zeepverbindingen vormen die worden uitgescheiden.

Volgensmij gaat dit allemaal veel te ver, de kennis (als al zin heeft) heeft niemand op dat gebied, als het om allerlei toevoegingen en reacties gaat.

gr Chris.
Chris Gabriele

04-01-2006 11:31

Iedergeval verstrekt de Chloride (Natrium Chloride) het maagsap...vis heeft dat iedergeval niet.

Het moet zijn...verterkt.

gr Chris.
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

04-01-2006 11:31

Momenteel doe ik wat testjes met een idolaat in d emix, deze bevat wat lecithine en heeft een emulgerende werking.
Het bindt ook water met olie dus ik denk dat als je zout toevoegt aan water en olie en deze in je bol verwerkt, zal het langer duren voordat het zout allemaal is opgelost.
Wel moeten de bollen wat langer gekookt worden om een stuggere buitenmantel te creeren, zodat het uitlekken van alle stofen minder snel zal gaan.

Misschien dat je op deze manier een grotere verspreiding krijgt van je wateroplosbare ingredienten.
Gebruikersavatar
Kees Ouwehand
Berichten: 11597
Lid geworden op: 07-01-2002 01:00
Locatie: Nederland

04-01-2006 11:32

Harnold,

Ik schiet ook wel eens wat boilies bij met tussenpozen van 1 minuut. Verwacht niet dat dit werkelijk zoden aan de dijk zet met die paar grammen zout die je er dan inbrengt. Een paar kilo grof zeezout los gestort op de voerplek klinkt al beter.

Groet, Kees
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

04-01-2006 11:35

Daar zit wat in

Afbeelding
Gebruikersavatar
Jilles van der Roest
Berichten: 21
Lid geworden op: 31-01-2005 18:50
Locatie: Lelystad/Zwolle

04-01-2006 13:06

marijn ham schreef:Momenteel doe ik wat testjes met een idolaat in d emix, deze bevat wat lecithine en heeft een emulgerende werking.
Het bindt ook water met olie dus ik denk dat als je zout toevoegt aan water en olie en deze in je bol verwerkt, zal het langer duren voordat het zout allemaal is opgelost.
Wel moeten de bollen wat langer gekookt worden om een stuggere buitenmantel te creeren, zodat het uitlekken van alle stofen minder snel zal gaan.

Marijn,
Zo ver ik weet vormt een emulgator slechts een "huidje" om een olie druppel zo dat de buiten kant hydrofiel wordt en niet afgestoten wordt door de omringende watermoleculen. Het zout zal dan ook niet in de olie druppel oplossen maar gewoon in het omringende water. Ik zie hier dan ook niet de meerwaarde van in...
Bovendien lectine zit toch ook al in de eitjes...? :roll:
Gebruikersavatar
Harnold Kikkert
Berichten: 2174
Lid geworden op: 22-11-2004 21:18
Locatie: Hoogeveen

04-01-2006 13:26

Kees Ouwehand schreef:Harnold,

Ik schiet ook wel eens wat boilies bij met tussenpozen van 1 minuut. Verwacht niet dat dit werkelijk zoden aan de dijk zet met die paar grammen zout die je er dan inbrengt. Een paar kilo grof zeezout los gestort op de voerplek klinkt al beter.

Groet, Kees


In dit geval praat ik niet allleen over zout(had ik mss ff moeten vermelden), in mijn bol zitten natuurlijk diverse attractors, waaronder die van zout.
Ik denk niet dat al die attractors in een tijdsbestek ban een half uur of een uur zijn uitgewerkt.
Als mijn klaar zijn dan laat ik die een nacht in een kop water staan en na 12 uur ruikt de bol nog heerlijk, ruiken dus, dus waarnemen dmv ruiken wat impliceert dat er geur wordt afgegeven. Dus een karper zal dit ook waarnemen.
En als hij het zout nog kan proeven wat evt in de bol is achtergebleven, is dat mooi meegenomen.

gr h.k.
Gebruikersavatar
marijn ham
Berichten: 2429
Lid geworden op: 11-07-2003 02:00
Locatie: Waarland

04-01-2006 13:31

Jilles,

Ik gebruik een soja lecithine.
En dat is natuurlijk wel iets anders dan een ei waar wat lecithine inzit.

Maar je hebt gelijk wat je zei, het zal er ook uitvloeien.
Het was dan ook een gedachte wat ik neerzetten, ben geen afgestudeerd wetenschapper :)
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2006 14:01

Voor zover ik het nu na een enorme lap met mineralentekst kan beoordelen, heeft het bijkans dus echt geen zin om het allemaal uit te rekenen.

Het einde van het heelal vind je eerder, dan antwoorden op deze vragen.

Zout is niet nodig in een karperdieet, volgens diverse wijsgeren. Het wordt namelijk opgenomen middels huid en kieuwen en dit geldt ook voor calcium. Van een bepaald organisch polysaccaride weet ik ook, dat ie na afbraak door de huid en kieuwen door de karper wordt opgenomen.

Het argument van Kees kan dus nog wel eens een goeie zijn en móét het zout juist snel uit je aas lekken :D Met karpers, kon ik geen tests vinden, maar het toevoegen van zout aan het dieet van onze vissen is niet noodzakelijk.

Hetzelfde geld voor het Calcium. Toevoegen aan het dieet van de vis is blijkbaar niet noodzakelijk Ook dit mineraal is blijkbaar onnodig, daar de vis dit opneemt middels kieuwen en huid.

Niet voor oraal gebruik dus :D

Vangt wel goed....

mvg Mitsz
Laatst gewijzigd door mitsz van der kamp op 04-01-2006 14:22, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

04-01-2006 14:09

Even heel simpel beredeneerd:

Zal al het zout uit de boilie oplossen in het omringende water voordat de boilie gegeten wordt door de karper, in mijn ogen niet dus...

Dus op het moment van eten bevat de boilie nog zout, zout dat ervoor zorgt dat de andere smaken in de boilie aanwezig versterkt worden. Aangezien een karper nog altijd uiteindelijk via smaak bepaalt of zijn eten eetbaar is, lekker (of hij er meer van gaat eten), etc. is een betere/sterkere smaak dus te prefereren. Zout toevoegen heeft mijn inziens dus geen nadelen, KAN enkel voordelen hebben, dus waarom het dan niet in de mix verwerken?

Dat de karper zout niet nodig heeft of dat het niet dan wel in het water waargenomen wordt als attractor zal mij worst wezen! Daarvoor voeg ik andere producten toe aan mijn boilie, zout heeft mijn inziens puur een smaaktechnische functie in de boilie, in alle gevallen...
mvg

Bart van den Hurk
Gebruikersavatar
Stefan Gooijert
Berichten: 330
Lid geworden op: 03-01-2005 11:07

04-01-2006 14:14

Harnold,

als je het glas nu een nacht onder een LANGZAAM stromende kraan hebt, zodat het water constant ververst wordt, ruiken ze dan nog zo? Volgens mij spoelen je attroctors dan weg, of je moet er attractors in hebben die over een langere periode uitlekken...
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2006 14:16

een smaaktechnische functie voor een wezen dat beter kan proeven, dan Johannes van Dam in het kwadraat lijkt overbodig.

Volgens mij lekt het ook niet uit hoor Bart, maar daar werd over gesproken. Kan ik enkel naar het rijk der fabelen verwijzen, want stop maar eens een bol in je waffel nadat ie in het water heeft gelegen. Die smaakt nog wel naar zout.

Minder is het wel...

Wat is smaaktechniek?

mvg Mitsz
Gebruikersavatar
mitsz van der kamp
Berichten: 6100
Lid geworden op: 26-03-2004 20:28
Locatie: amsterdam
Contacteer:

04-01-2006 14:18

Harnold,

als je het glas nu een nacht onder een LANGZAAM stromende kraan hebt, zodat het water constant ververst wordt, ruiken ze dan nog zo? Volgens mij spoelen je attroctors dan weg, of je moet er attractors in hebben die over een langere periode uitlekken...


Harnold vist toch niet op stromend water?
Gebruikersavatar
Bart van den Hurk
Berichten: 1568
Lid geworden op: 05-01-2002 01:00
Locatie: Someren
Contacteer:

04-01-2006 14:24

Zout verbetert de smaak, ik kan bijv. dubbel zoveel friet op op het moment dat er zout op zit (of dit goed is is natuurlijk een 2de :wink: ). De smaakversterking werkt dus eetlustopwekkend voor de mens, mijn inziens ook voor de karper. Heb met bollen gevist zonder zout vroeger, nu altijd met zout. Heb het gevoel dat ze sneller, beter, en meer gegeten worden. M'n vangsten zijn iig niet minder geworden door dit toe te voegen, dus waarom dan eruit laten?

Mocht het zout nu overbodig zijn voor de karper, hij heeft het niet nodig. Bon, maar dan is zout nog altijd een goedkoop ingredient wat de kostprijs per kg zal drukken, laat hem dan maar die andere 97% per kg lekker vinden...

Mijn inziens blijft smaak de sleutel tussen een boilie die goed dan wel minder goed gegeten wordt door de karper, zeker als je gaat voorvoeren...

Smaaktechnisch = wat betreft de eigenschap smaak :wink:
mvg

Bart van den Hurk